Många nyheter inom damfotboll

Nya trenden är att gå på damfotboll. Publikrekord slås i Europa och på lördag sätts ett nytt, svenskt rekord. Närmare 30 000 biljetter har sålts till A-landslagets vänskapsmatch mot Tyskland på Friends Arena.

Sverige och Ryssland på De Adelaarshorst arena under fotbolls-EM i Nederländerna. och nu - Inför A-landslagets vänskapsmatch mot Tyskland på Friends Arena har nu närmare 30 000 biljetter sålts. Foto: Maja Suslin /TT

 

Det gamla rekordet för damlandslaget är sedan 2002. 20 302 personer såg den 8 maj Sverige-Schweiz, 4-0, på Råsunda.

Plötsligt har damfotbollen blivit i ropet. Den senaste månaden har intresset exploderat. Den 17 mars sattes ett nytt publikrekord för klubblagsfotboll när Atlètico Madrid mötte Barcelona. 60 739 åskådare räknades in.

England storsatsar

En vecka senare såg 39 027 personer när Juventus mötte Fiorentina i Serie A i Turin. Nytt rekord för Italien. Och stora saker händer i England. 

Alla spelare i högsta ligan kommer att vara heltidsproffs. Idag består Women´s Superleague av tio lag. Det finns också en Women´s Superleague 2 med tio lag. Till nästa säsong blir det mellan åtta och 14 lag i högsta ligan. Andraligan kommer att finnas kvar.

- Det här är en milstolpe för damfotboll i det här landet, säger Katie Brazier, FA:s chef för damligorna.

Målet för damfotbollen

En orsak till satsningen beror på att 70 000 åskådare såg England besegra Brasilien på Wembley i OS. Nu har det engelska fotbollsförbundet, FA, bestämt sig för en femårsplan för att göra damfotbollen till landets näst populäraste sport.

Damfotbollen ligger fyra efter herrfotbollen, kricket och rugby. 

- Damfotboll har störst potential för en ökning inom våra populäraste sporter, säger FA-ordföranden David Bernstein.

I Sverige lockar damallsvenskan för få åskådare för att alla spelare ska kunna bli heltidsproffs. Högsta publiksnitt på hemmaplan hade svenska mästarna Piteå med snittet 1 999 åskådare. Snittet i allsvenskan låg på 895 personer.

Sverige spelar ytterligare två träningsmatcher inför VM i Frankrike, 7 juni-7 juli. Blågult möter Österrike och Sydkorea innan allvaret börjar. I Sveriges VM-grupp finns Chile, Thailand och USA. Matcherna spelas 11, 16 och 20 juni.

Som ytterligare ett inslag i damfotbollens utveckling tillträder Linda Wijkström nu som kommersiell chef hos EFD. 

Linda blir dubbel chef

EFD väljeratt tillsätta tjänsten somen kommersiella chefen omgående och skapa en interimslösning under rekryteringsprocessen av en ny generalsekreterare

Under 2018 tecknade damernas elitfotboll  flera historiskt stora avtal och ökade intäkterna med 163 procent. Synligheten i media har ökat och den egna plattformen OBOS Damallsvenskan.tv utvecklas starkt. Nu måste stor kraft ägnas till att leverera och sköta de nya samarbeten samt utveckla mer värde till alla partners.  

Linda som senaste nio åren haft ett övergripande ansvar för EFDs verksamhet som generalsekreterare blir nu också kommersiell chef.

– Det ska bli spännande. Jag känner en oerhörd lust och nyfikenhet på att anta utmaningen , säger Linda Wijkström

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.