Pengarna i fokus inför cupfinalen

Tidernas främsta cuplag, IFK Göteborg, mot de senaste årens cupsuveräner i svensk fotboll, Malmö FF. Torsdag kväll avgörs finalen i svenska cupen på Ullevi.

Det pratas mycket pengar. Här kan vägen ut mot Europa öppnas, till de stora lagen och de stora sedelbuntarna. MFF med en halv miljard i i kapital känner väl till villkoren, Blåvitt ser möjligheten.

Förhoppningar.IFK Göteborgs klubbdirektör, Max Markusson, och ordförande Mats Engström känner en förväntan inför cupfinalen. En seger skulle ha en sådan stor betydelse för klubben. Här framför Kamratgården

Just nu med obefintliga entréintäkter och minskade sponsorbonusar vore en cupframgång sannerligen en tröst och uppmuntran av format.

En stor skillnad finns i förhandssnacket. Malmö FF har klart för kval till Europa League. Skåningarna vet att det blir en fortsättning internationellt.  Göteborgarna längtar och drömmer om vad som kan ske.

Då får AIK chansen

Men - Om Malmö FF erövrar cuppokalen tar fjolårets allsvenska fyra, AIK, kvalplatsen till Europa League och får chansen till de 30 miljonerna.

Till att börja med handlar det om cirka 30 miljoner kronor som ett avancemang till Europa Leagues gruppspel belönas med. Sedan kommer bonuspengar för framgångar i själva matcherna.

MFF har sitt på det torra, kan tyckas, men vill förstås stärka kassan.

Blåvitt ser möjligheten att skapa en bättre tryggare tillvaro. De senaste åren har varit äventyrliga och påfrestande. Utan några riktigt bra spelarförsäljningar skulle de ekonomiska villkoren varit hotfulla. 

Fansen betalar för "biljetter"

Båda lagen måste också förhålla sig till en påtvingad förändrad spelordning på grund av Corona. Uefa tog beslutet att de tre kvalomgångarna liksom playoff avgörs via enkelmöten. Lotten bestämmer vilket lag som får hemmaplan.

I IFK har kreativiteten skapat kampanjen #Fullsattfinal. Fansen uppmanas att sätta in 25 kronor för att stötta föreningen. Under onsdagen hade över 12 000 personer skicka in pengar.  Förhoppningen är att 18 000 ska göra det och då får IFK närmare 500 000 kr

Intressant historik - IFK Göteborg har vunnit svenska cupen sju gånger (senast 2015) medan MFF har 14 segrar (men det har inte hänt sedan 1989.

Nu ska de mötas två gånger på fyra dagar. På söndag är det allsvensk match.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

35 000 löpare anmälde sig till Göteboegsvarvet och betalade anmälningsavgift Men Corona-epidemin  stoppade loppet - utan att pengarna återbetalades. Det förfarandet ska nu synas av synas konsumentverket via ett så kallattillsynsärende.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.