Koll på ekonomin, ändå stor oro

-Vi går som på nålar, meddelar SHL:s sportchef Johan Hemlin, beträffande regeringens senfärdighet vad gäller lagens möjligheter att släpp in publik på sina arenor.

Tills vidare gäller max 50 personer, från 1 oktober har Folkhälsomyndigheten föreslagit att taket lyfts till 500 personer, också det otillräckligt menar SHL, som hellre vill se en flexibel tillämpning, i förhållande till arenans storlek.

Aldrig tidigare i elitishockeyns historia, den första upplagan av dåvarande  Elitserien 1975-76, har säsongstarten inramats av så många ekonomiska frågetecken.

Annons

I  SVT Sports enkät till samtliga SHL-lag framgår att  10 av 14 lag har krympt sin spelarbudget jämfört med föregående säsong. Antalet värvningar har minskat från cirka 130 till 80 den här säsongen. Samtidigt är drygt 100 spelare kontraktslösa. Notera dock att flera spektakulära spelaraffärer har genomförts, trots den ekonomiska oron.

Mindre spelarbudget

Luleå Hockeys vd. Stefan Enbom uppger att spelarbudgeten har minskat med 10 procent, utrymme har dock ändå kunnat skapas för säsongens mest omtalade affär,  tidigare Schweiz-proffset Linus Klaséns återkomst i SHL. 

Matchdagsintäkter är en tung post av klubbarnas totala intäkter,  och med nuvarande restriktioner innebär det miljonförluster. För plusresultat krävs en beläggning på mellan 50 och 70 procent över en hel säsong.

 För flera lags överlevnad är nya publikdirektiv en förutsättning. Lag på fallrepet kan eventuellt påräkna stöd från SHL centralt, ordföranden Michael Marcal har i en intervju med Aftonbladet flaggat för att det kan bli aktuellt – om så krävs.

Ökar satsningarna

Två lag går mot strömmen, både Linköping och Oskarshamn, har högre spelarbudget jämfört med förra säsongen. 

-Vi har bestämt oss för att ta nästa steg, vi har tidigare hört till de lag som har lägst spelarbudget och över tid är det lag med högst spelarbudget som ligger i topp, motiverar Roger Ekström, Linköpings ordförande och t.f. klubbdirektör för SVT Sport.

LHC, som hade en svag säsong 2019-2020, har i vinter en stark finsk prägel med hela sex spelare från andra sidan Bottenhavet. Senast anländ är 33-årige målvakten Jussi Rynnäs.

Förra säsongens jumbo, IK Oskarshamn, har ökat spelarbudgeten med sex miljoner kronor till 65 miljoner kronor, eller samma belopp som laget tvingades avvara av det totala SHL-bidraget på 35-40 miljoner kronor då SHL-platsen säkrades på bekostnad av Timrå.

SHL-klubbarna har inför säsongen kunnat ta del av statligt stöd i olika former. Spelare och anställd personal har varit eller är fortfarande permitterade. Arbetsgivaren erhåller då ersättning enligt olika procentsatser med ett tak på 44 000 kronor/månaden, från statliga Tillväxtverket.

Spelare, är eller har varit permitterade enligt det regelverk som gäller via avtal mellan spelarfacket SICO/Unionen och Arbetsgivaralliansen. Idrottsminister Amanda Linds (mp) krisstöd till idrotten om totalt en halvmiljard har också kommit SHL till del med tre till fem miljoner per klubb.

RF-ordföranden Björn Ericsson har en ny framställan, om en miljard kronor, liggande på Amanda Linds bord för beslut.

Kan förlora 60 miljoner

Redovisningsbyrån EY har i nyligen publicerad rapport påvisat att fem klubbar skulle ha en negativt eget kapital redan efter åtta hemmamatcher utan publik. Dessa är Oskarshamn, Leksand, Örebro, Rögle och Malmö. Det var också dessa som hade lägst eget kapital på koncernnivå vid senaste bokslutet, 31 maj 2020. Efter en hel säsong skulle tio lag ha negativt eget kapital

En hel säsong utan publik skulle innebära ett intäktsbortfall på i storleksordningen 600 miljoner kronor enligt EY:s beräkningar. Kassalikviditeten blir på kort sikt ett problem för majoriteten av klubbarna.

Inför den här säsongen slopades licenskravet gällande eget kapital på grund av corona-spridningen. Michael Marchar är tydlig med att ligan inte tänker tillåta några lag att gå i konkurs. Han vill dock inte utveckla närmare hur ett möjligt stödpaket kan se ut.

Carlos Esterling, revisor på EY, ser positivt på lagens möjligheter att undvika konkurs.

-Ser vi på de senaste två åren har SHL-lagen varit duktiga, de har strategiskt jobbat med sin kostnadsmassa och hittat nya intäktskällor, betonar han.

21 000 i snittlön

Snittlönen i SHL beräknas till 121 000 kronor, enligt SiCO. Till skillnad från NHL redovisar inte SHL  lönerna offentligt. Det mycket sannolika är att toppskiktet i SHL ligger mellan 250 000 och 300 000 kronor i månaden. En vild gissning är att Linus Klasén toppar inkomstligan.

Det är ändå bara småpengar när vi talar om NHL. På onsdagen meddelades att Jonas Brodin, tidigare Färjestad, och med Nor IK som moderklubb, skrivit ett nytt sjuårskontrakt med Minnesota Wild, värt 370 miljoner kronor över sju år, lika med 53 miljoner kronor om året. Det är bara att gratulera Jonas!

SHL:s första omgång spelas på lördag, 19 september, då fyra matcher inleder en säsong.

Kjell Nilsson

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IFK Göteborgs 2020 var året med ideliga varningar om ett kraftigt minus i ekonomin. Nu när bokslutet står det klart att spelarförsäljningar blev klubbens räddning.

Den vägen kom det in 22 miljoner.  De pengarna och ett statligt stöd om 18,2 miljoner höll IFK uppe.

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Prioritet Finans är en av idrotts-Sveriges största sponsorer. Nu har vd:n Nils Wiberg sagt ja till ytterligare en stor satsning. Han startar Team Prioritet som blir nästa steg i en strategi att finansiera idrotten via förebilder för att inspirera barn och unga till en aktiv livsstil. Ett antal individuella idrottare med potential är utvalda och först ut är medeldistanslöparna Simon Sundström och Andreas Kramer.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Enbart en av tio som ser skidor på tv är under 40 år, påvisar en undersökning, utförd på uppdrag av DN och gjord  av mediemätningstjänsten MMS.

En klar majoritet av tv-tittarna gillar skidor , ja egentligen all TV.-idrott, men det är de äldre.

Bekräftelsen från IFK Göteborg dröjer, men på onsdagseftermiddagen gick Sportbladet ut med att IFK Göteborg har klart med stjärnspelarna Marcus Berg och Oscar Wendt.

IFK Göteborg ska ha säkrat ytterligare två hemvändare som innebär att laget förstärks avsevärt.