RF-basen har en färdig plan för framtiden

Björn Eriksson, RF:s ordförande,  har lärt sig att vara jonglör under Corona-perioden. Så mycket åsikter, bestämda förslag, röster och skilda uppfattningar som han har fått motta som styrande runt processen i fördelningen av  pengar och åtgärder.

När statsbudgeten för 2021 presenterades får idrotten 1,9 miljarder kr, vilket "baraär lika mycket som 2020,tyckte kritiker: ”vad då, inte mer, men Björn tar det lugnt inför de rösterna.

 

- – Det har varit ett mycket speciellt år och regeringen har under 2020 tilldelat idrottsrörelsen 1,5 miljarder i kompensationsstöd på grund av corona. Det ska vi värdesätta, sen får vi framme i vår se över förutsättningarna inför framtiden. Vi måste titta på fakta, hur blir det  t ex med både vinter-OS och sommar-OS? Det påverkar villkoren i allra högsta grad. Men det scenario som då gäller är omöjligt att förutse i dag.

"Luta oss mot fakta"

- Jag tycker att det är bättre att invänta fakta och sedan agera. Då blir idrotten också mer trovärdig, betonar Björn

- Vi har fått ett välbehövligt stöd men det är klart att idrottsrörelsen också kommer att behöva ett utökat generellt stöd framöver.

Inför kommande möten med politikerna konstaterar han:

- Så som det ser ut nu och säkerligen en bit in på 2021 så är det inte troligt att ett ökat stöd till idrotten blir noll kronor…

Notabelt är att regeringen i dag enligt budgeten för 2020 beräknar ett oförändrat bidrag till idrotten 2022 och 2023, dvs 197 miljoner då också.

Kulturens omfattande stöd

Totalt skjuter regeringen till 3,4 miljarder kronor för att kultursektorn ska klara de kommande åren.

– Det är med stor marginal den största kulturbudgeten som någonsin presenterats, säger Per Bolund.

Förutom det nya krispaketet på 1,5 miljarder för 2020 avsätter regeringen även 1 miljard kronor till nästa år. Pengarna ska gå till omställning och återstart av kulturaktiviteter i hela landet.

Regeringen förstärker också stödet till den regionala kulturen med 300 miljoner kronor under nästa år, och med 150 miljoner kronor åren därefter.

De häe beloppen sneglar vissa av idrottens företrädare mot. Även Björn Erikson, men så länge låter han det bero. Men tids nog, så…

-  Jag förutsätter att idrottsrörelsen får ett ökat stöd och möjligheter att både hantera fortsatta restriktioner på grund av pandemin och även utveckla verksamheten framåt för att bidra som den starka samhällskraft vi är, säger Björn Eriksson.

Idrottsrörelsen ser en rad utmaningar som kräver långsiktiga satsningar. Nu genomförs en scenarioplanering där en rad områden diskuteras. Inte minst idrottsrörelsens utveckling i stort över tid. Det handlar till exempel om fortsatta förutsättningar för idrottens arbete som integrationsmotor och betydelsen av idrottsföreningen på landsbygden, elitidrottens framtid och plats för idrott med anläggningar och idrottsmiljöer.

Det är bara några av frågorna där regeringen vet att en aktiv och engagerad idrott är en tillgång. 

Björn har koll

Men det kräver rätt förutsättningar.

Björn Eriksson vill göra gällande att han har koll… Likaså väntar han besked senare i veckan vad det gäller begränsningar av antalet människor vid olika evenemang.

En fråga med ödeskaraktär för arenaidrotterna, men också stora evenemang med många deltagare.

Men hur goda kontakter han än har i regeringskansliet, och hur mycket han än anar, vill han inte kommentera en framtida lösning.

Han låter förstå att han har goda förhoppningar.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.