RF-basen har en färdig plan för framtiden

Björn Eriksson, RF:s ordförande,  har lärt sig att vara jonglör under Corona-perioden. Så mycket åsikter, bestämda förslag, röster och skilda uppfattningar som han har fått motta som styrande runt processen i fördelningen av  pengar och åtgärder.

När statsbudgeten för 2021 presenterades får idrotten 1,9 miljarder kr, vilket "baraär lika mycket som 2020,tyckte kritiker: ”vad då, inte mer, men Björn tar det lugnt inför de rösterna.

Annons

 

- – Det har varit ett mycket speciellt år och regeringen har under 2020 tilldelat idrottsrörelsen 1,5 miljarder i kompensationsstöd på grund av corona. Det ska vi värdesätta, sen får vi framme i vår se över förutsättningarna inför framtiden. Vi måste titta på fakta, hur blir det  t ex med både vinter-OS och sommar-OS? Det påverkar villkoren i allra högsta grad. Men det scenario som då gäller är omöjligt att förutse i dag.

"Luta oss mot fakta"

- Jag tycker att det är bättre att invänta fakta och sedan agera. Då blir idrotten också mer trovärdig, betonar Björn

- Vi har fått ett välbehövligt stöd men det är klart att idrottsrörelsen också kommer att behöva ett utökat generellt stöd framöver.

Inför kommande möten med politikerna konstaterar han:

- Så som det ser ut nu och säkerligen en bit in på 2021 så är det inte troligt att ett ökat stöd till idrotten blir noll kronor…

Notabelt är att regeringen i dag enligt budgeten för 2020 beräknar ett oförändrat bidrag till idrotten 2022 och 2023, dvs 197 miljoner då också.

Kulturens omfattande stöd

Totalt skjuter regeringen till 3,4 miljarder kronor för att kultursektorn ska klara de kommande åren.

– Det är med stor marginal den största kulturbudgeten som någonsin presenterats, säger Per Bolund.

Förutom det nya krispaketet på 1,5 miljarder för 2020 avsätter regeringen även 1 miljard kronor till nästa år. Pengarna ska gå till omställning och återstart av kulturaktiviteter i hela landet.

Regeringen förstärker också stödet till den regionala kulturen med 300 miljoner kronor under nästa år, och med 150 miljoner kronor åren därefter.

De häe beloppen sneglar vissa av idrottens företrädare mot. Även Björn Erikson, men så länge låter han det bero. Men tids nog, så…

-  Jag förutsätter att idrottsrörelsen får ett ökat stöd och möjligheter att både hantera fortsatta restriktioner på grund av pandemin och även utveckla verksamheten framåt för att bidra som den starka samhällskraft vi är, säger Björn Eriksson.

Idrottsrörelsen ser en rad utmaningar som kräver långsiktiga satsningar. Nu genomförs en scenarioplanering där en rad områden diskuteras. Inte minst idrottsrörelsens utveckling i stort över tid. Det handlar till exempel om fortsatta förutsättningar för idrottens arbete som integrationsmotor och betydelsen av idrottsföreningen på landsbygden, elitidrottens framtid och plats för idrott med anläggningar och idrottsmiljöer.

Det är bara några av frågorna där regeringen vet att en aktiv och engagerad idrott är en tillgång. 

Björn har koll

Men det kräver rätt förutsättningar.

Björn Eriksson vill göra gällande att han har koll… Likaså väntar han besked senare i veckan vad det gäller begränsningar av antalet människor vid olika evenemang.

En fråga med ödeskaraktär för arenaidrotterna, men också stora evenemang med många deltagare.

Men hur goda kontakter han än har i regeringskansliet, och hur mycket han än anar, vill han inte kommentera en framtida lösning.

Han låter förstå att han har goda förhoppningar.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

En svensk seger som öppnar perspektivet. Polen härnäst, men nu kan man se konturerna av ett avancemang. Då handlar det inte enbart om sportsliga värden utan i lika hög grad om pengar i belöning. Faktum är att Sverige redan har tjänat 100 miljoner kronor!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.