RF-basen har en färdig plan för framtiden

Björn Eriksson, RF:s ordförande,  har lärt sig att vara jonglör under Corona-perioden. Så mycket åsikter, bestämda förslag, röster och skilda uppfattningar som han har fått motta som styrande runt processen i fördelningen av  pengar och åtgärder.

När statsbudgeten för 2021 presenterades får idrotten 1,9 miljarder kr, vilket "baraär lika mycket som 2020,tyckte kritiker: ”vad då, inte mer, men Björn tar det lugnt inför de rösterna.

 

- – Det har varit ett mycket speciellt år och regeringen har under 2020 tilldelat idrottsrörelsen 1,5 miljarder i kompensationsstöd på grund av corona. Det ska vi värdesätta, sen får vi framme i vår se över förutsättningarna inför framtiden. Vi måste titta på fakta, hur blir det  t ex med både vinter-OS och sommar-OS? Det påverkar villkoren i allra högsta grad. Men det scenario som då gäller är omöjligt att förutse i dag.

"Luta oss mot fakta"

- Jag tycker att det är bättre att invänta fakta och sedan agera. Då blir idrotten också mer trovärdig, betonar Björn

- Vi har fått ett välbehövligt stöd men det är klart att idrottsrörelsen också kommer att behöva ett utökat generellt stöd framöver.

Inför kommande möten med politikerna konstaterar han:

- Så som det ser ut nu och säkerligen en bit in på 2021 så är det inte troligt att ett ökat stöd till idrotten blir noll kronor…

Notabelt är att regeringen i dag enligt budgeten för 2020 beräknar ett oförändrat bidrag till idrotten 2022 och 2023, dvs 197 miljoner då också.

Kulturens omfattande stöd

Totalt skjuter regeringen till 3,4 miljarder kronor för att kultursektorn ska klara de kommande åren.

– Det är med stor marginal den största kulturbudgeten som någonsin presenterats, säger Per Bolund.

Förutom det nya krispaketet på 1,5 miljarder för 2020 avsätter regeringen även 1 miljard kronor till nästa år. Pengarna ska gå till omställning och återstart av kulturaktiviteter i hela landet.

Regeringen förstärker också stödet till den regionala kulturen med 300 miljoner kronor under nästa år, och med 150 miljoner kronor åren därefter.

De häe beloppen sneglar vissa av idrottens företrädare mot. Även Björn Erikson, men så länge låter han det bero. Men tids nog, så…

-  Jag förutsätter att idrottsrörelsen får ett ökat stöd och möjligheter att både hantera fortsatta restriktioner på grund av pandemin och även utveckla verksamheten framåt för att bidra som den starka samhällskraft vi är, säger Björn Eriksson.

Idrottsrörelsen ser en rad utmaningar som kräver långsiktiga satsningar. Nu genomförs en scenarioplanering där en rad områden diskuteras. Inte minst idrottsrörelsens utveckling i stort över tid. Det handlar till exempel om fortsatta förutsättningar för idrottens arbete som integrationsmotor och betydelsen av idrottsföreningen på landsbygden, elitidrottens framtid och plats för idrott med anläggningar och idrottsmiljöer.

Det är bara några av frågorna där regeringen vet att en aktiv och engagerad idrott är en tillgång. 

Björn har koll

Men det kräver rätt förutsättningar.

Björn Eriksson vill göra gällande att han har koll… Likaså väntar han besked senare i veckan vad det gäller begränsningar av antalet människor vid olika evenemang.

En fråga med ödeskaraktär för arenaidrotterna, men också stora evenemang med många deltagare.

Men hur goda kontakter han än har i regeringskansliet, och hur mycket han än anar, vill han inte kommentera en framtida lösning.

Han låter förstå att han har goda förhoppningar.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Men kända föreläsare med  intresse för elitidrott i allmänhet och damidrott i synnerhet marknadsförs ett seminarium i i samband vid F17EM i fotboll i Malmö den 15 maj..
Tre före detta kvinnliga toppidrottare som idag har andra karriärer inom idrotten, samt en idrottsprofessor, ska prata om elitidrottens förutsättningar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.