RF-basen har en färdig plan för framtiden

Björn Eriksson, RF:s ordförande,  har lärt sig att vara jonglör under Corona-perioden. Så mycket åsikter, bestämda förslag, röster och skilda uppfattningar som han har fått motta som styrande runt processen i fördelningen av  pengar och åtgärder.

När statsbudgeten för 2021 presenterades får idrotten 1,9 miljarder kr, vilket "baraär lika mycket som 2020,tyckte kritiker: ”vad då, inte mer, men Björn tar det lugnt inför de rösterna.

 

- – Det har varit ett mycket speciellt år och regeringen har under 2020 tilldelat idrottsrörelsen 1,5 miljarder i kompensationsstöd på grund av corona. Det ska vi värdesätta, sen får vi framme i vår se över förutsättningarna inför framtiden. Vi måste titta på fakta, hur blir det  t ex med både vinter-OS och sommar-OS? Det påverkar villkoren i allra högsta grad. Men det scenario som då gäller är omöjligt att förutse i dag.

"Luta oss mot fakta"

- Jag tycker att det är bättre att invänta fakta och sedan agera. Då blir idrotten också mer trovärdig, betonar Björn

- Vi har fått ett välbehövligt stöd men det är klart att idrottsrörelsen också kommer att behöva ett utökat generellt stöd framöver.

Inför kommande möten med politikerna konstaterar han:

- Så som det ser ut nu och säkerligen en bit in på 2021 så är det inte troligt att ett ökat stöd till idrotten blir noll kronor…

Notabelt är att regeringen i dag enligt budgeten för 2020 beräknar ett oförändrat bidrag till idrotten 2022 och 2023, dvs 197 miljoner då också.

Kulturens omfattande stöd

Totalt skjuter regeringen till 3,4 miljarder kronor för att kultursektorn ska klara de kommande åren.

– Det är med stor marginal den största kulturbudgeten som någonsin presenterats, säger Per Bolund.

Förutom det nya krispaketet på 1,5 miljarder för 2020 avsätter regeringen även 1 miljard kronor till nästa år. Pengarna ska gå till omställning och återstart av kulturaktiviteter i hela landet.

Regeringen förstärker också stödet till den regionala kulturen med 300 miljoner kronor under nästa år, och med 150 miljoner kronor åren därefter.

De häe beloppen sneglar vissa av idrottens företrädare mot. Även Björn Erikson, men så länge låter han det bero. Men tids nog, så…

-  Jag förutsätter att idrottsrörelsen får ett ökat stöd och möjligheter att både hantera fortsatta restriktioner på grund av pandemin och även utveckla verksamheten framåt för att bidra som den starka samhällskraft vi är, säger Björn Eriksson.

Idrottsrörelsen ser en rad utmaningar som kräver långsiktiga satsningar. Nu genomförs en scenarioplanering där en rad områden diskuteras. Inte minst idrottsrörelsens utveckling i stort över tid. Det handlar till exempel om fortsatta förutsättningar för idrottens arbete som integrationsmotor och betydelsen av idrottsföreningen på landsbygden, elitidrottens framtid och plats för idrott med anläggningar och idrottsmiljöer.

Det är bara några av frågorna där regeringen vet att en aktiv och engagerad idrott är en tillgång. 

Björn har koll

Men det kräver rätt förutsättningar.

Björn Eriksson vill göra gällande att han har koll… Likaså väntar han besked senare i veckan vad det gäller begränsningar av antalet människor vid olika evenemang.

En fråga med ödeskaraktär för arenaidrotterna, men också stora evenemang med många deltagare.

Men hur goda kontakter han än har i regeringskansliet, och hur mycket han än anar, vill han inte kommentera en framtida lösning.

Han låter förstå att han har goda förhoppningar.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nu avslöjas att ett svenskt konsortium med flera sports tech-bolag köper en fotbollsklubb från Gibraltar, med ett lag som spelar i den högsta, inhemska ligan.

- Med närheten till både Spanien och Portugal finns möjligheten att utveckla och förädla talanger, både inhemska och utifrån, betonar Pär Magnus Roos, delägare och initiativtagare till ägargruppen. Han är den som har samlat ett kapital om närmare 40 miljoner kr. 

Eskilstuna Golfklubb satsar tufft. Nyligen togs det nya klubbhuset i bruk och inom den närmaste tiden också det 18:e nya signaturhålet.

Men smakar det så kostar det. I dagsläget ligger notan på i runda tal 40 miljoner kronor.

Och man är inte på långa vägar framme vid målet.

Nu duger det minsann att spela på hemmaplan. Mikael Ymer som sa nej till spel i Båstadtennisen har gett klartecken till Stockholm Open. 15-23 oktober 2022. Tillsammans med turneringens Tournament Director, Thomas Enqvist, har han dessutom signat för två år. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Discoverys tittar har betalat för att se allsvskan och Superettan. Nu plötsligt kommer beskedet att Kunderna hos CMore kan göra det samma. – titta på svensk elitfotboll.

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.