Starkt initiativ av Skutskärs bandytjejer

Skutskärs bandy tar ett nytt grepp när det gäller de gul-gröna matchtröjorna. På det framgångsrika damlagets tröjor står det: Jag kan visst skjuta. På herrtröjorna står det: Hon kan visst skjuta.  Tröjorna går under namnet ”Out Of Line”. ”Tillsammans kan vi stå upp mot skeva könsstereotyper”, säger Ebba Fridlund, lagkapten i damlaget.

Skutskärs bandydamer nådde SM final under den förra säsongen, men föll i finalen mot Västerås SK.
Annons

Skutskärs bandy tar ett nytt grepp när det gäller de gul-gröna matchtröjorna. På det framgångsrika damlagets tröjor står det: Jag kan visst skjuta. På herrtröjorna står det: Hon kan visst skjuta.  Tröjorna går under namnet ”Out Of Line”. ”Tillsammans kan vi stå upp mot skeva könsstereotyper”, säger Ebba Fridlund, lagkapten i damlaget.

Idén kom faktiskt från herrarna. Med en här tröjan vill synliggöra något som alla idrottare med ”fel” kön inom sin idrott någon gång upplever. Samtidigt vill vi inspirera fler att våga säga ifrån. Tröjorna har fått jättefin respons från människorna i Skutskär och från motståndarlagen, säger Ebba till Idrottens Affärer.

- Förhoppningen är att tröjan ska bli en symbol för klubbens värderingar och vårt arbete med jämställdhet inom idrotten och i samhället, fortsätter Ebba.

  Spelarna i Skutskär hade tröttnat på nedsättande kommentarer som att ”tjejer kan inte kan skjuta ”och ”man kan tro att du är en kille med din vinnarskalle”. Det har spelarna svarat med meningar som ”min vinnarskalle har ingenting med kön att göra” och ”jag kan visst skjuta”. 

Skutskärs bandy uppmanar andra utövare att berätta sina historier under hashtagen #IdrottÄrFörAlla.’

Damlaget gick upp i elitserien 2017 och har sen dess spelat tre SM-finaler. Förlust i två mot Västerås SK men seger mot AIK 2018. Herrarna har inte samma glans som förr i tiden med bland annat två SM-guld, 1944 och 1959. Herrlaget spelar i division 1 Norra och blev sjua förra säsongen.

Hon ligger lågt i snacket om en ny SM-final. Spelande tränaren Johanna Pettersson, 37, har slutat. Johanna var framför allt den som låg bakom Skutskärs snabba marsch mot toppen när hon kom från Sandvikens AIK. Hon blev skyttedrottning sex gånger och Årets spelare tre gånger och var tongivande i landslaget. Dessutom har klubben förlorat ytterligare en handfull spelare.

- Men vi har fått in unga spelare och tre ryskor, säger Ebba.

Säsongen har börjat i moll. Förlust med 10-2 mot AIK, ny förlust med 6-2 mot Villa-Lidköping. I morgon spelar Skutskär mot Mölndal.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.