Starkt initiativ av Skutskärs bandytjejer

Skutskärs bandy tar ett nytt grepp när det gäller de gul-gröna matchtröjorna. På det framgångsrika damlagets tröjor står det: Jag kan visst skjuta. På herrtröjorna står det: Hon kan visst skjuta.  Tröjorna går under namnet ”Out Of Line”. ”Tillsammans kan vi stå upp mot skeva könsstereotyper”, säger Ebba Fridlund, lagkapten i damlaget.

Skutskärs bandydamer nådde SM final under den förra säsongen, men föll i finalen mot Västerås SK.
Annons

Skutskärs bandy tar ett nytt grepp när det gäller de gul-gröna matchtröjorna. På det framgångsrika damlagets tröjor står det: Jag kan visst skjuta. På herrtröjorna står det: Hon kan visst skjuta.  Tröjorna går under namnet ”Out Of Line”. ”Tillsammans kan vi stå upp mot skeva könsstereotyper”, säger Ebba Fridlund, lagkapten i damlaget.

Idén kom faktiskt från herrarna. Med en här tröjan vill synliggöra något som alla idrottare med ”fel” kön inom sin idrott någon gång upplever. Samtidigt vill vi inspirera fler att våga säga ifrån. Tröjorna har fått jättefin respons från människorna i Skutskär och från motståndarlagen, säger Ebba till Idrottens Affärer.

- Förhoppningen är att tröjan ska bli en symbol för klubbens värderingar och vårt arbete med jämställdhet inom idrotten och i samhället, fortsätter Ebba.

  Spelarna i Skutskär hade tröttnat på nedsättande kommentarer som att ”tjejer kan inte kan skjuta ”och ”man kan tro att du är en kille med din vinnarskalle”. Det har spelarna svarat med meningar som ”min vinnarskalle har ingenting med kön att göra” och ”jag kan visst skjuta”. 

Skutskärs bandy uppmanar andra utövare att berätta sina historier under hashtagen #IdrottÄrFörAlla.’

Damlaget gick upp i elitserien 2017 och har sen dess spelat tre SM-finaler. Förlust i två mot Västerås SK men seger mot AIK 2018. Herrarna har inte samma glans som förr i tiden med bland annat två SM-guld, 1944 och 1959. Herrlaget spelar i division 1 Norra och blev sjua förra säsongen.

Hon ligger lågt i snacket om en ny SM-final. Spelande tränaren Johanna Pettersson, 37, har slutat. Johanna var framför allt den som låg bakom Skutskärs snabba marsch mot toppen när hon kom från Sandvikens AIK. Hon blev skyttedrottning sex gånger och Årets spelare tre gånger och var tongivande i landslaget. Dessutom har klubben förlorat ytterligare en handfull spelare.

- Men vi har fått in unga spelare och tre ryskor, säger Ebba.

Säsongen har börjat i moll. Förlust med 10-2 mot AIK, ny förlust med 6-2 mot Villa-Lidköping. I morgon spelar Skutskär mot Mölndal.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

De står mot varandra. Amerikanska impopulära ägarefamiljen Kroenke och svenske Spotifygrundaren Daniel Ek med stora sympatier hos många tusen fans.

Båda parter vill skapa intrycket att de inte kommer att ge sig.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Idag finns det enbart tio procent kvinnliga ledare i den svenska OS-truppen. Det har SOK beslutat att ändra på.Ett tränarprogram för att matcha fram fler kvinnor är skapat, 20 kvinnor är utvalda. Till sommar-OS i Los Angeles 2028 och vinter-OS 2030 ska andelen kvinnliga tränare vara 35 procent.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

– Vi är glada över att få visa upp nya Champions League för världen, säger Nadine Kessler, damansvarig hos Uefa.

Det kan hon säg nu.hon tar stöd av Uefas beslut att Världens största damturnering kommer att få ett rejält ekonomiskt lyft efter att Uefa presenterat en ny ekonomisk modell på 24 miljoner euro, cirka 243 miljoner kronor.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Säsongen 20/21 har skakat om SHL både sportsligt och inte minst ekonomiskt. Fast kanske inte riktigt så illa som många tror.

-  Pandemin har förstås varit ett hårt slag. Men gjort mindre ont penningmässigt än vad många faktiskt tror, säger Anders Mäki som har en 20-årig bakgrund som sportchef, vd och klubbdirektör i Linköping HC.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.