Men nu ska Stina göra entré

Skidskyttesystrarna Hanna och Elvira Öberg har imponerat stort under de två första tävlingarna i världscupen - Kontiolahti, Finland 28 november – 6 december och Hochfilzen, Österrike, 11 – 20 december. 

Framgångarna har betytt att de fyllt på sina bankkonton rejält. Tillsammans har Hanna, 25 och Elvira, 21, åkt och skjutit in nästan 1,5 miljoner kronor.  

Stina Nilsson ärt uttagen till IBU-cupen (steget under världscupen) i tyska Arber 11 – 23 januari. Det blir den förra längdstjärnans första internationella uppdrag.

Det finns stora pengar att tjäna för de som håller sig i tätgruppen under VC-loppen. En seger betyder 15 000 euro, alla prispengar betalas ut i euro, växelkursen är drygt 10 svenska kronor för en euro. 

Betalning utgår till de 20 bästa, plats 20 ger 500 euro. I varje lopp finns cirka 800 000 kronor att slåss om. 

Starka finansiärer

Var kommer pengarna från? IBU, det internationella skidskytteförbundet, har gott om sponsorer, bland annat nio huvudsponsorer. Bland dem tungviktare som BMW och BAUHAUS.

Systrarna Öberg tackar och tar emot. I Kontiolahti tjänade Hanna 502 000 kronor, Elvira 260 000 kronor. I Hochfilzen tjänade Hanna 377 500, Elvira 325 000. 789 500 för Hanna på två tävlingar, 585 000 för Elvira under samma tid. Totalt 1 374 500 kronor för systrarna om vi räknat rätt. Om de vågar sig ut i julhandeln har de råd att shoppa loss.

Deras framgångar syns också i den sammanlagda ställningen i världscupen: Hanna är tvåa med 378 poäng, Elvira fyra med 339 poäng. Norskan Morte Olsby Röiseland leder cupen med 415 poäng.

Därför kan IBU agera

Elvira har fått sitt definitiva genombrott under de två första världscuptävlingarna som IBU listigt nog förlagt till blott två tävlingsorter för att hålla pandemin borta. Hittills har det sett ut att ha varit ett lyckat drag. 

Till skillnad mot Fis, det internationella skidförbundet, äger IBU rättigheterna till tävlingarna. 

När det gäller längdåkningen är det varje arrangör som äger tävlingen. Resultatet såg vi: de nordiska länderna tackade nej till Davos och Dresden.

Hanna är van att hantera stora prispengar. Under VM i Östersund i fjol tjänade hon 692 579 kronor i prispengar genom bland annat ett guld, ett silver och ett brons. Dessutom fick hon 217 900 kronor i bonus från det svenska förbundet.

Men nu kommer Stina

Systrarna och de andra i A-landslaget får nog slänga en blick bakåt. Stina Nilsson har blivit uttagen till IBU-cupen (steget under världscupen) i tyska Arber 11 – 23 januari. Det blir den förra längdstjärnans första internationella uppdrag. Hon fick sin plats tack vare tredjeplatsen i observationstävlingen i Östersund över sprint 7,5 kilometer på måndagen.

- Jag känner mig redo för ett sådant här uppdrag och det är en skön känsla, säger Nilsson om sin internationella debut.

- Jag känner mig redo för ett sådant här uppdrag och det är en skön känsla, säger Nilsson om sin internationella debut.

Stora prispengar i VM

Nu får skidskyttarna en behövlig vila efter de intensiva veckorna i Finland och Österrike. Världscupen startar igen den 8 januari i Oberhof med fyra tävlingar till och med 17 januari, följt av två tävlingar i Antholz 21 - 23 januari. 

Sedan uppehåll inför VM i 9 – 21 februari i Pokljunka, Slovenien. Och apropå prispengar, under VM ökar de. Ett guld ger 25 000 euro, ett silver 19 000 och ett brons 14 000. Varj

ävling innehåller prispengar för 112 250 euro. Totalt finns 898 000 euro i prispengar under VM. 

De svenska framgångarna – nejdå, vi har inte glömt Stefan Samuelsson och Martin Ponsiluoma! – har gett sporten många nya tv-tittare. Andreas Kårström på Skidskytteförbundet är bland annat ansvarig för föreningsutvecklingen. Han säger:

- De senaste åren har betytt en konstant utveckling av föreningar över hela landet. Under de senaste tio åren har antalet föreningar fördubblats. Idag finns 87 föreningar och vi jobbar intensivt på att det ska bli fler.

Totalt finns i dagsläget 6 091 medlemmar i klubbarna, 2 000 män och kvinnor tävlar.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.