Skidåkarna förlorar pengar, men Skidförbundet sparar

Svenska skidförbundet har sagt nej till tävlingarna världscupen i Dresden och Davos i december. Norge och Finland tackar också nej. Svenska skidförbundet sparar hundratusentals kronor på de inställda resorna. Men åkarna förlorar prispengar. En seger i världscupen ger exempelvis drygt 100 000 kronor.

Nej, så mycket valla går det inte åt framöver - inte i tävlingssammanhang i alla fall. Skidåkarna kommmmer inte till start

Skidskyttelandslaget gör tvärtom, de tävlar i helgen igen på samma ort, Kontiolahti i Finland.

- Det är mitt livs svåraste beslut, säger Skidförbundets läkare Per ”Pliggen” Andersson. Ebba Andersson uttalar sin besvikelse i intervjuer över att hon inte får tävla.  Och jag misstänker att hon i första hand inte tänker på pengarna hon kan missa. 

Ebba, trea senast i Ruka, är inte den enda som är besviken. Alla vill ju egentligen tävla, säger en källa till Idrottens Affärer. En av stjärnorna sa: ”Det känns som om jag är permitterad”.  Ebbas tredjeplats i Ruka betydde drygt 52 000 i prispengar. Fyran Frida Karlsson fick 41 908 kronor noga räknat. Prispengar delas ut till och med 20:e plats, 1 047 kronor. Men det är inte bara prispengar åkarna går miste om. Förmodligen har de flesta i sina personlig kontrakt en klausul som säger att de måste åka ett visst antal lopp i världscupen för att bonusen ska falla ut. 

Doktorn stoppade resorna

Vad säger Svahn?

Och Linn Svahn, som vann sprinten i Ruka och fick 104 771 kronor i prispengar har nog lätt för att hålla sig för skratt. Det skulle ha varit intressant att höra hennes kommentar om de inställda tävlingarna. Men Skidförbundets kommunikatör meddelar att Svahn inte ger några intervjuer den här veckan. En annan Svan, i en annan tid, hade inte tackat nej…

Det är doktor ”Pliggen” som stoppat resorna. En som har lätt att hålla sig för skratt är Fis marknadsdirektör Jürg Capol. 

- Jag får inte ihop varför de tar det här beslutet. Var det dåligt i Ruka?

Tävlingarna i Dresden, 12 – 13 december, Davos 19 - 20 december, genomförs. 

- Nu går arrangörerna miste om pengar för marknadsföring och media. Det innebär konkurs, säger Capol till SVT.

Skidförbundet sparar stora pengar

Landslagets förbundskapten Daniel Fåhraeus säger till Idrottens Affärer att Förbundet sparar mellan 200 000 upp till en drygt halv miljon kronor på de inställda resorna, beroende på hur många som reser. Full trupp betyder 20 åkare. Lika många tillkommer i olika serviceroller. Till Ruka åkte en decimerad trupp i chartrat plan. 

- Jag har talat med våra sponsorer. De står bakom vårt beslut, säger Fåhraeus.

Programmet i Dresden: Sprint och Team Sprint. Davos: Sprint och 10 km damer, 15 km herrar, fri stil.

I Sverige är alla nationella tävlingar förbjudna till och med 8 december. Vad ska ni göra istället för att hålla åkarna igång, Fåhraeus?

- Vi får försöka ordna nationella tävlingar. Östersund kan bli aktuellt eftersom så många bor där.

Tour de Ski startar på nyårsdagen. Om Sverige, Norge och Finland ställer upp är i dagsläget inte bestämt.

… och vad säger Wassberg?

Thomas Wassberg snöt sig två gånger när alla pratade förkylningar på hans tid, sen var det bra med förkylningen.

O Vad är din åsikt om ”nej-tacket”, Thomas, är svenskarna för veka?

- Ja och nej. Jag vet inte. Men jag tycker att Skidförbundet är försiktiga i överkant som förbjudit alla tävlingar till och med den 8 december. Vi är ju utomhus! Vi skulle haft draghunds-VM här i Åsarna i mars. Det är inställt. Hur det blir med vårt motionslopp med 400 deltagare i mars vet vi inte, säger Wassberg, som är ordförande i Åsarna IK.

Han säger att formen är dålig, han längtar efter snö så han kan åka sina 15 kilometer varannan dag.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.