Skidåkarna förlorar pengar, men Skidförbundet sparar

Svenska skidförbundet har sagt nej till tävlingarna världscupen i Dresden och Davos i december. Norge och Finland tackar också nej. Svenska skidförbundet sparar hundratusentals kronor på de inställda resorna. Men åkarna förlorar prispengar. En seger i världscupen ger exempelvis drygt 100 000 kronor.

Nej, så mycket valla går det inte åt framöver - inte i tävlingssammanhang i alla fall. Skidåkarna kommmmer inte till start
Annons

Skidskyttelandslaget gör tvärtom, de tävlar i helgen igen på samma ort, Kontiolahti i Finland.

- Det är mitt livs svåraste beslut, säger Skidförbundets läkare Per ”Pliggen” Andersson. Ebba Andersson uttalar sin besvikelse i intervjuer över att hon inte får tävla.  Och jag misstänker att hon i första hand inte tänker på pengarna hon kan missa. 

Ebba, trea senast i Ruka, är inte den enda som är besviken. Alla vill ju egentligen tävla, säger en källa till Idrottens Affärer. En av stjärnorna sa: ”Det känns som om jag är permitterad”.  Ebbas tredjeplats i Ruka betydde drygt 52 000 i prispengar. Fyran Frida Karlsson fick 41 908 kronor noga räknat. Prispengar delas ut till och med 20:e plats, 1 047 kronor. Men det är inte bara prispengar åkarna går miste om. Förmodligen har de flesta i sina personlig kontrakt en klausul som säger att de måste åka ett visst antal lopp i världscupen för att bonusen ska falla ut. 

Doktorn stoppade resorna

Vad säger Svahn?

Och Linn Svahn, som vann sprinten i Ruka och fick 104 771 kronor i prispengar har nog lätt för att hålla sig för skratt. Det skulle ha varit intressant att höra hennes kommentar om de inställda tävlingarna. Men Skidförbundets kommunikatör meddelar att Svahn inte ger några intervjuer den här veckan. En annan Svan, i en annan tid, hade inte tackat nej…

Det är doktor ”Pliggen” som stoppat resorna. En som har lätt att hålla sig för skratt är Fis marknadsdirektör Jürg Capol. 

- Jag får inte ihop varför de tar det här beslutet. Var det dåligt i Ruka?

Tävlingarna i Dresden, 12 – 13 december, Davos 19 - 20 december, genomförs. 

- Nu går arrangörerna miste om pengar för marknadsföring och media. Det innebär konkurs, säger Capol till SVT.

Skidförbundet sparar stora pengar

Landslagets förbundskapten Daniel Fåhraeus säger till Idrottens Affärer att Förbundet sparar mellan 200 000 upp till en drygt halv miljon kronor på de inställda resorna, beroende på hur många som reser. Full trupp betyder 20 åkare. Lika många tillkommer i olika serviceroller. Till Ruka åkte en decimerad trupp i chartrat plan. 

- Jag har talat med våra sponsorer. De står bakom vårt beslut, säger Fåhraeus.

Programmet i Dresden: Sprint och Team Sprint. Davos: Sprint och 10 km damer, 15 km herrar, fri stil.

I Sverige är alla nationella tävlingar förbjudna till och med 8 december. Vad ska ni göra istället för att hålla åkarna igång, Fåhraeus?

- Vi får försöka ordna nationella tävlingar. Östersund kan bli aktuellt eftersom så många bor där.

Tour de Ski startar på nyårsdagen. Om Sverige, Norge och Finland ställer upp är i dagsläget inte bestämt.

… och vad säger Wassberg?

Thomas Wassberg snöt sig två gånger när alla pratade förkylningar på hans tid, sen var det bra med förkylningen.

O Vad är din åsikt om ”nej-tacket”, Thomas, är svenskarna för veka?

- Ja och nej. Jag vet inte. Men jag tycker att Skidförbundet är försiktiga i överkant som förbjudit alla tävlingar till och med den 8 december. Vi är ju utomhus! Vi skulle haft draghunds-VM här i Åsarna i mars. Det är inställt. Hur det blir med vårt motionslopp med 400 deltagare i mars vet vi inte, säger Wassberg, som är ordförande i Åsarna IK.

Han säger att formen är dålig, han längtar efter snö så han kan åka sina 15 kilometer varannan dag.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.