FHM signalerar lättnader för utomhusidrott

Folkhälsomyndigheten ska den 20:e varannan månad rapportera om hur de ser på smittskyddsåtgärder i samhället till följd av Covid19. Nu kommer efterlängtade signaler från FHM. 

 Januarirapporteringen framhäver att arrangemang som hålls utomhus kan få lättnader när smittspridningen i samhället minskar.

Annons

Att göra lättnader i ordningslag eller pandemilag i dag är inget som någon aktör förväntar sig, med undantag för lättnader i rörelsemöjligheter för barn- och ungdomsidrott. Här visar erfarenheter att konsekvenserna blir olyckliga. Unga behöver kunna idrott. 

Ungdomar ska gynnnas

Men hög smittspridning och hög belastning på sjukvården öppnar inte för lättnader. 

Nu kommer ändå hoppgivande signaler från Folkhälsomyndigheten . Det heter att ” när smittspridningen går från hög till måttlig nivå̊ så kan begränsningen för arrangemang som hålls utomhus justeras och även för sittande publik. Om den går ned till låg nivå så bör öppningar ske i än större utsträckning”. Det tyder på att Folkhälsomyndigheten börjar tillämpa ett nivåsystem som även finns i andra länder

Om vi sköter oss, är ett givet tillägg.

FHM  lyfter också upp att pandemilagens andemening måste gälla. Det innebär att begränsningarna om antalet deltagare bör baseras på̊ antalet tillgängliga platser eller på̊ tillgänglig yta. Med andra ord inte baseras på maxantal.

Notera också att Folkhälsomyndigheten skriver att arrangemang som hålls utomhus på̊ icke avgränsad yta kan undantas från begränsning av antalet deltagare om arrangören kan säkerställa att trängsel undviks. Detta innebär ett  ansvar på arrangörer som måste visa att deras guidelines fungerar och att de kan hantera smittsäkra evenemang.

Sådant vill vi höra

För inomhusidrott är Folkhälsomyndigheten lite mer restriktiv. FHM pekar på  att sådana arrangemang med stående deltagare bör fortsatt begränsas till ett fåtal personer då risken för smittspridning är större inomhus, samt att trängsel är svårare att undvika när deltagarna inte har en anvisad plats. 

Trots positiva tongångar så kommer förändringar ta viss tid. Motionsloppen måste exempelvis tydligare ta plats i pandemilagen. Förordningar och föreskrifter måste etableras som säkerställer en rättvis bedömning av tillståndsgivande hos alla länsstyrelser och polismyndigheter i Sverige. 

Men Folkhälsomyndighetens skrivning är ett första positivt steg på en vidare process.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

De står mot varandra. Amerikanska impopulära ägarefamiljen Kroenke och svenske Spotifygrundaren Daniel Ek med stora sympatier hos många tusen fans.

Båda parter vill skapa intrycket att de inte kommer att ge sig.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Idag finns det enbart tio procent kvinnliga ledare i den svenska OS-truppen. Det har SOK beslutat att ändra på.Ett tränarprogram för att matcha fram fler kvinnor är skapat, 20 kvinnor är utvalda. Till sommar-OS i Los Angeles 2028 och vinter-OS 2030 ska andelen kvinnliga tränare vara 35 procent.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

– Vi är glada över att få visa upp nya Champions League för världen, säger Nadine Kessler, damansvarig hos Uefa.

Det kan hon säg nu.hon tar stöd av Uefas beslut att Världens största damturnering kommer att få ett rejält ekonomiskt lyft efter att Uefa presenterat en ny ekonomisk modell på 24 miljoner euro, cirka 243 miljoner kronor.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Säsongen 20/21 har skakat om SHL både sportsligt och inte minst ekonomiskt. Fast kanske inte riktigt så illa som många tror.

-  Pandemin har förstås varit ett hårt slag. Men gjort mindre ont penningmässigt än vad många faktiskt tror, säger Anders Mäki som har en 20-årig bakgrund som sportchef, vd och klubbdirektör i Linköping HC.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.