FHM signalerar lättnader för utomhusidrott

Folkhälsomyndigheten ska den 20:e varannan månad rapportera om hur de ser på smittskyddsåtgärder i samhället till följd av Covid19. Nu kommer efterlängtade signaler från FHM. 

 Januarirapporteringen framhäver att arrangemang som hålls utomhus kan få lättnader när smittspridningen i samhället minskar.

Annons

Att göra lättnader i ordningslag eller pandemilag i dag är inget som någon aktör förväntar sig, med undantag för lättnader i rörelsemöjligheter för barn- och ungdomsidrott. Här visar erfarenheter att konsekvenserna blir olyckliga. Unga behöver kunna idrott. 

Ungdomar ska gynnnas

Men hög smittspridning och hög belastning på sjukvården öppnar inte för lättnader. 

Nu kommer ändå hoppgivande signaler från Folkhälsomyndigheten . Det heter att ” när smittspridningen går från hög till måttlig nivå̊ så kan begränsningen för arrangemang som hålls utomhus justeras och även för sittande publik. Om den går ned till låg nivå så bör öppningar ske i än större utsträckning”. Det tyder på att Folkhälsomyndigheten börjar tillämpa ett nivåsystem som även finns i andra länder

Om vi sköter oss, är ett givet tillägg.

FHM  lyfter också upp att pandemilagens andemening måste gälla. Det innebär att begränsningarna om antalet deltagare bör baseras på̊ antalet tillgängliga platser eller på̊ tillgänglig yta. Med andra ord inte baseras på maxantal.

Notera också att Folkhälsomyndigheten skriver att arrangemang som hålls utomhus på̊ icke avgränsad yta kan undantas från begränsning av antalet deltagare om arrangören kan säkerställa att trängsel undviks. Detta innebär ett  ansvar på arrangörer som måste visa att deras guidelines fungerar och att de kan hantera smittsäkra evenemang.

Sådant vill vi höra

För inomhusidrott är Folkhälsomyndigheten lite mer restriktiv. FHM pekar på  att sådana arrangemang med stående deltagare bör fortsatt begränsas till ett fåtal personer då risken för smittspridning är större inomhus, samt att trängsel är svårare att undvika när deltagarna inte har en anvisad plats. 

Trots positiva tongångar så kommer förändringar ta viss tid. Motionsloppen måste exempelvis tydligare ta plats i pandemilagen. Förordningar och föreskrifter måste etableras som säkerställer en rättvis bedömning av tillståndsgivande hos alla länsstyrelser och polismyndigheter i Sverige. 

Men Folkhälsomyndighetens skrivning är ett första positivt steg på en vidare process.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.