Handbollslandslaget drar miljonpublik

Knappt en miljon kronor, eller 100 000 US-dollar, ligger i den svenska guldpotten inför helgens semifinaler i handboll-VM i Cairo Stadium i Egyptens huvudstad Kairo.

Det nya handbollslandslaget lockar rekordpublik till TV-sändningarna

Norrmannen som gör en sådan total succé som förbundskapten för handbollslandslaget, GlennSoolberg.

 

Senast det begav sig i Kairo, 1999, lämnade blågult med VM guld i bagaget under ledning av Bengt ”Bengan” Johansson.  Sveriges senaste och fjärde VM-guld genom tiderna, det första mästerskapet redan 1938.

Norrmannen Glenn Solbergs svenska landslag, med 10 VM-debutanter, är ännu efter sex matcher utan förlust och spelar i helgen för medalj. Första återstående hinder är stormakten Frankrike, sex gånger världsmästare, senast 2017.

Det internationella förbundets medaljbonus är 100 000 US-dollar för guld, 60 000 US dollar för silver och 40 000 US-dollar för brons. Belopp som går till respektive landsförbund.  

Förbundets generalsekreterare, Robert Wedberg, vill inte i detalj redogöra för hur det svenska succélaget ska belönas. Före mästerskapet träffades avtal om ersättning, Wedberg talar om spelaravtal, eller bonussystem, utan att nämna några summor.

Samtliga spelare i truppen, med undantag för Jonathan Edvardsson, Sävehof, har sin hemvist i europeiska klubbar. Succéspelaren mot Qatar, Walter Chrintz på höger sex, hör exempelvis hemma i Fûchse Berlin.

-Det internationella förbundets bonus är förstås välkommet, men hur vi ska behandla en eventuell bonus tar vi ställning till senare. Jag vill understryka att mästerskapet också innebär stora kostnader för förbundet, säger Robert Wedberg.

-Ett ”normalt” mästerskap, utan corona, har ett kostnadstak på cirka 2 miljoner i förberedelser. Som resor till och från mästerskapet och träningsläger. Väl på plats står arrangören för uppehälle, upp till ett visst antal. Vi har en stor trupp och betalar delvis ur egen ficka, säger Robert Wedberg.

Den pågående pandemi tvingade förbundet till ett omfattande testprogram av spelare och ledare, här hoppas Wedberg få ersättning inom ramen för RF:s krisstöd.

-Mycket har varit speciellt, och lagets resultat så här långt är ju över all förväntan och och tveklöst mycket betydelsefullt för svensk handboll i stort. Det pratas handboll på alla nivåer, och inspirerar lag och ungdomar ute i vår verksamhet, betonar Robert Wedberg.

Efter Egypten väntar OS-kval för både herrar och damer och 2023 VM på hemmaplan i januari, samarrangemang med Polen och i december VM för damer, nu tillsammans med Danmark och Norge.

Svensk handboll är mitt i ett genombrott – den nya herrgenerationen, byggd på fart, teknik och finess kan i helgen säkra den största svenska handbollsskrällen någonsin. Bara semifinalplatsen har bragdstämpel.

Mannen bakom verket är en norrman, bara en sån sak. Förbundskaptenen Glenn Sohlberg, 49 år, är tidigare norsk elitspelare och klev upp på den svenska taburetten i januari 2020 efter islänningen Kristjan Andrésson. Han har satsat på de unga.  Ett succédrag.

Miljonpublik

 

 

 

Handbollslandslaget har överraskat stort och samtidigt fångat en miljonpublik på TV6 och streamingtjänsten Viaplay.  

– Det råder handbollsfeber i Sverige och på TV6. Alla älskar en underdog som överträffar sig själv, och det är precis vad detta nya härliga landslag gör just nu, säger Per Nunstedt, sportchef NENT Group Sverige. 

– Svenska folket har verkligen slutit upp bakom landslaget framför sina skärmar. 

TV6 toppade på över en miljon tittare i såväl första som andra halvlek, och hela sändningen nådde totalt över 1,7 miljoner svenskar. 

- Vi har en handbollsredaktion som verkligen brinner för att lära ut mer kring denna sport och det känns fantastiskt att vi kan fortsätta vår bevakning, från studion i Stockholm och med vårt utsända team på plats i Egypten, med att visa den första blågula VM-semifinalen på tio år, säger Per Nunstedt. 

Laget före jaget

Annars var det inte många som tillskrev Sverige några större chanser.  

– Jag drar paralleller till VM-guldet 1990, där de svenska spelarna på förhand var förhållandevis okända. Men då precis som nu underskattar man den svenska modellen, och vikten av lagspel. Det här är ett lag där alla gör sitt jobb, med tydliga roller. Det är där de hämtar kraft, säger Martin Frändesjö, handbollsexpert på NENT Group. 

Frändesjös expertkollega Claes Hellgren utvecklar: 

– Bara att ta sig så här långt är ett kvitto på att det finns en framgångsrik modell där man sätter laget före jaget, och med en enkel strategi som innebär färre egna misstag. 

I fredagens semifinal på Viaplay och TV6 väntar Frankrike. 

– Frankrike är knappa favoriter, mycket tack vare att de har flera av världens bästa spelare. Nyckeln blir att få stopp på deras spegelvända anfall och få till omställningsspelet. – Dessutom måste målvakten Andreas Palicka fortsätta storspela med en räddningsprocent närmare 40, säger Frändesjö. 

– Spelare för spelare är Sverige chanslöst mot Frankrike, men tillsammans kan laget slå individualisterna, säger Hellgren.

Sändningstider

Fredag 29 januari:

16.30, Viaplay/TV6: Frankrike–Sverige

20.00, Viaplay/TV6: Spanien–Danmark

Söndag 31 januari:

14.00, Viaplay/TV6: Match om tredje pris

16.30, Viaplay/TV6: Final

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

IfK Göteborg utlyste medlemsmöte oh de ansvariga kände att det kunde hända mycket. Det gjorde det inte. Mötet  på Elite Park Avenue lockade över 300 medlemmar  medan ytterligare 975 följde händelserna via sändning . Det blev överraskande lugnt med tanke på en svajig säsong. Men slutet blev bra, och det tjänade som lugnande medel i klubben. Blåvitt hängde kvar och ordförande Rickard Berkling kunde knäppa upp västknapparna och andas ut. Både efter sista matchen och Medlemsmötet. 

Då hade han ställt sig inför alla och varit mycket uppriktig.

Gamla Ullevi i Göteborg förbereds för en ny hybridgräsmatta (Carpet-hybrid) inför nästa säsong. Innan nyanläggningen påbörjas kommer den gamla gräsmattan att fräsas bort och underlaget förberedas.

”Konstgräset är framtiden i Sverige”, det kommer att öka spelarnas teknik och tempo, alla får bättre möjligheter att träna”, har det hetat i några år, men nu gäller ett annat resonemang bland arenaägare 

Sveriges OS-ansökan för vinterspelen 2030 sköts i sank på onsdagen då IOK:s Future Host Comission meddelade att det är Frankrike för 2030, och USA 2034 som gäller efter Milano/Cortina 2026.SOK:s ansträngningar har varit förgäves och presentationen för två veckor sedan var endast ett spel för galleriet.  Det mycket sannolika är att avsaknaden av statliga garantier inte kunde accepteras av IOK-kommissionen.

Idrottens Affärer har vid flera tillfällen efterlyst besked från regeringskansliet i frågan om statliga garantier.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Viaplays nya dramaserie Börje – The Journey of a Legend golvade recensenter och tittare i helgen. Premiäravsnittet på söndagen är den mest sedda originalserien på Viaplay i Sverige någonsin. Därutöver bänkade sig runt 400 000 tittare framför TV3 för premiären. Dramaserien i sex delar, med Valter Skarsgård i huvudrollen som Börje Salming, har dessutom hyllats av kritiker. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen