Handbollslandslaget drar miljonpublik

Knappt en miljon kronor, eller 100 000 US-dollar, ligger i den svenska guldpotten inför helgens semifinaler i handboll-VM i Cairo Stadium i Egyptens huvudstad Kairo.

Det nya handbollslandslaget lockar rekordpublik till TV-sändningarna

Norrmannen som gör en sådan total succé som förbundskapten för handbollslandslaget, GlennSoolberg.

 

Senast det begav sig i Kairo, 1999, lämnade blågult med VM guld i bagaget under ledning av Bengt ”Bengan” Johansson.  Sveriges senaste och fjärde VM-guld genom tiderna, det första mästerskapet redan 1938.

Norrmannen Glenn Solbergs svenska landslag, med 10 VM-debutanter, är ännu efter sex matcher utan förlust och spelar i helgen för medalj. Första återstående hinder är stormakten Frankrike, sex gånger världsmästare, senast 2017.

Det internationella förbundets medaljbonus är 100 000 US-dollar för guld, 60 000 US dollar för silver och 40 000 US-dollar för brons. Belopp som går till respektive landsförbund.  

Förbundets generalsekreterare, Robert Wedberg, vill inte i detalj redogöra för hur det svenska succélaget ska belönas. Före mästerskapet träffades avtal om ersättning, Wedberg talar om spelaravtal, eller bonussystem, utan att nämna några summor.

Samtliga spelare i truppen, med undantag för Jonathan Edvardsson, Sävehof, har sin hemvist i europeiska klubbar. Succéspelaren mot Qatar, Walter Chrintz på höger sex, hör exempelvis hemma i Fûchse Berlin.

-Det internationella förbundets bonus är förstås välkommet, men hur vi ska behandla en eventuell bonus tar vi ställning till senare. Jag vill understryka att mästerskapet också innebär stora kostnader för förbundet, säger Robert Wedberg.

-Ett ”normalt” mästerskap, utan corona, har ett kostnadstak på cirka 2 miljoner i förberedelser. Som resor till och från mästerskapet och träningsläger. Väl på plats står arrangören för uppehälle, upp till ett visst antal. Vi har en stor trupp och betalar delvis ur egen ficka, säger Robert Wedberg.

Den pågående pandemi tvingade förbundet till ett omfattande testprogram av spelare och ledare, här hoppas Wedberg få ersättning inom ramen för RF:s krisstöd.

-Mycket har varit speciellt, och lagets resultat så här långt är ju över all förväntan och och tveklöst mycket betydelsefullt för svensk handboll i stort. Det pratas handboll på alla nivåer, och inspirerar lag och ungdomar ute i vår verksamhet, betonar Robert Wedberg.

Efter Egypten väntar OS-kval för både herrar och damer och 2023 VM på hemmaplan i januari, samarrangemang med Polen och i december VM för damer, nu tillsammans med Danmark och Norge.

Svensk handboll är mitt i ett genombrott – den nya herrgenerationen, byggd på fart, teknik och finess kan i helgen säkra den största svenska handbollsskrällen någonsin. Bara semifinalplatsen har bragdstämpel.

Mannen bakom verket är en norrman, bara en sån sak. Förbundskaptenen Glenn Sohlberg, 49 år, är tidigare norsk elitspelare och klev upp på den svenska taburetten i januari 2020 efter islänningen Kristjan Andrésson. Han har satsat på de unga.  Ett succédrag.

Miljonpublik

 

 

 

Handbollslandslaget har överraskat stort och samtidigt fångat en miljonpublik på TV6 och streamingtjänsten Viaplay.  

– Det råder handbollsfeber i Sverige och på TV6. Alla älskar en underdog som överträffar sig själv, och det är precis vad detta nya härliga landslag gör just nu, säger Per Nunstedt, sportchef NENT Group Sverige. 

– Svenska folket har verkligen slutit upp bakom landslaget framför sina skärmar. 

TV6 toppade på över en miljon tittare i såväl första som andra halvlek, och hela sändningen nådde totalt över 1,7 miljoner svenskar. 

- Vi har en handbollsredaktion som verkligen brinner för att lära ut mer kring denna sport och det känns fantastiskt att vi kan fortsätta vår bevakning, från studion i Stockholm och med vårt utsända team på plats i Egypten, med att visa den första blågula VM-semifinalen på tio år, säger Per Nunstedt. 

Laget före jaget

Annars var det inte många som tillskrev Sverige några större chanser.  

– Jag drar paralleller till VM-guldet 1990, där de svenska spelarna på förhand var förhållandevis okända. Men då precis som nu underskattar man den svenska modellen, och vikten av lagspel. Det här är ett lag där alla gör sitt jobb, med tydliga roller. Det är där de hämtar kraft, säger Martin Frändesjö, handbollsexpert på NENT Group. 

Frändesjös expertkollega Claes Hellgren utvecklar: 

– Bara att ta sig så här långt är ett kvitto på att det finns en framgångsrik modell där man sätter laget före jaget, och med en enkel strategi som innebär färre egna misstag. 

I fredagens semifinal på Viaplay och TV6 väntar Frankrike. 

– Frankrike är knappa favoriter, mycket tack vare att de har flera av världens bästa spelare. Nyckeln blir att få stopp på deras spegelvända anfall och få till omställningsspelet. – Dessutom måste målvakten Andreas Palicka fortsätta storspela med en räddningsprocent närmare 40, säger Frändesjö. 

– Spelare för spelare är Sverige chanslöst mot Frankrike, men tillsammans kan laget slå individualisterna, säger Hellgren.

Sändningstider

Fredag 29 januari:

16.30, Viaplay/TV6: Frankrike–Sverige

20.00, Viaplay/TV6: Spanien–Danmark

Söndag 31 januari:

14.00, Viaplay/TV6: Match om tredje pris

16.30, Viaplay/TV6: Final

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.