Oförsvarligt av vår stora stjärna

Dagen efter stormningen av Capitolium i Washington tog Annika Sörenstam emot presidentens frihetsmedalj ur Donald Trumps hand. Men, här slår Annika bollen utanför banans gräns och drabbas av golfens vedertagna straff, pliktslag. 

- Det Annika gjorde är oförsvarligt,  anser Göran Söderlund, mångårig golfskribent och medarbetare här på IA.

Annons

Hon valde fel giolfpartner och framför allt, hon tog emot medaljen av fel person.

Annika, 50 år, världens bästa kvinnliga golfare genom tidernas, fick medaljen samtidigt som sydafrikanen Gary Player, 85. 

Kritiken efteråt var inte nådig i media och på sociala medier. US Today skrev till exempel ”…är en skam för golfen att Annika Sörenstam och Gary Player mottog priset”.

För den nationella säkerheten

Frihetsmedaljen är den högsta orden en civil person kan få i USA och ges bara till personer som åstadkommit ett ”speciellt meriterande bidrag för den nationella säkerheten i USA, världsfred, kulturella eller andra viktiga publika eller privata strävanden”.

Visst har Annika gjort sig förtjänt av medaljen. Bland annat genom 10 majorsegrar och 72 LPGA-titlar. Felet var bara att hon var på fel plats och att det var fel person som delade ut medaljen. Vid såna här ceremonier brukar media vara inbjuden och det dras normalt på ordentligt. Nu var det dödstyst och inget kom ut från Vita Huset. Ikonen Player, med bland annat 9 majorsegrar, har stått upp för apartheid i yngre dagar. Nu bockade han för särlingen i Vita Huset...

Ingen kommentar kom från Annika, som spelat golf med Trump, men hennes man Mike Mc Gee skrev efter utdelningen till DN: ”Hon är en stolt amerikan och känner sig hedrad” (Sörenstam har dubbla medborgarskap).

Men utdelningen till golfarna var bara början på en storm som på tisdagen blev en orkan mot Trump.

1. Den legendariske NFL-coachen Bill Belichick tackade nej till medaljen. Belichick har fört New England Patriot till sex Super Bowltitlar. Han sa i ett uttalande, enligt AP:

”Nyligen erbjöds jag att ta emot presidentens frihetsmedalj, vilket jag blev smickrad över. Därefter inträffade förra veckans händelser och jag kommer därför inte att gå vidare med utmärkelsen”. Den snytningen tog hårt på Trump. En major i golf är stort men Super Bowl är superstort, det vet alla som är idrottsintresserade. Christine Brennan, kolumnist på US Today skrev: ”Bill Belichick tackar nej till Trumps frihetsmedalj och visar det enorma misstag som Annika Sörenstam och Gary Player gjorde förra veckan”.

Nya smällar för Trump

2. Det var inte över för Trump. Nya snytingar blev officiella på tisdagen. PGA-mästerskapen, en major, var tänkt att hållas på Trumps bana National Golf Club Bedminster i New Jersey 2022. PGA of America meddelar att man rivit kontraktet efter stormningen av Capitolium. Efter den smällen kom en ny för golfälskaren Trump: Han äger British Openbanan Turnberry i Skottland som är en återkommande bana i mästerskapet. The Open kommer inte att återvända till Turnberry på många år sägs det nu.

Det varett mycket obetänksamt agerande av golfstjärnorna, betonar Göran Söderlund.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet drabbades i maj 2018 för olaga i ntrång i IT-systemet. Nu hävdar Säpo att  hackergruppen Fancy Bears på uppdrag av rysk underrättelsetjänst, GRU, låg bakom brottet, 

Är det en ny affärsidé, eller..?För att nyttja entréhallen vid Tegera arena som vaccinationscentral tar Leksands IF 3 000 kr per dag. Några mil bort väljer Smedjebackens kommun  att inte ta en krona i betalning för att att regionen ska kunna använda Barken Arena i samma syfte.

Smått fantastiska 3 000 personer  har redan anmält sig. Trots att över fyra månader återstår till start. Men redan nu har Salming Idre Fjällmaraton nått deltagartaket 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Rådgivnings- och revisionsföretaget EY blir ny huvudpartner till Svensk Innebandy. Det signerade avtalet sträcker sig över 2023 och innebär att EY blir huvudpartner för de svenska landslagen, de allsvenska serierna, SM-finalen samt officiell partner för Svenska Cupen. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Discovery värvar två före detta friidrottsstjärnor till rollerna som expertkommentatorer vid OS i Tokyo i sommar. Carolina Klüft och Michel Tornéus har skrivit på avtal och de ska jobba ihop med bl a programledaren Jonas Karlsson.

IFK Göteborg förstärker truppen med Marek Hamsik – en sensationell övergång och av många betraktad som allsvenskans fräckaste värvning genom tiderna.

 Denoch slovakiske storstjärnan kom till Göteborg på söndagen, undersöktes av läkare på måndagen då han också besökte Kamratgården och skrev sedan på ett sex månader långt kontrakt med IFK.