Oförsvarligt av vår stora stjärna

Dagen efter stormningen av Capitolium i Washington tog Annika Sörenstam emot presidentens frihetsmedalj ur Donald Trumps hand. Men, här slår Annika bollen utanför banans gräns och drabbas av golfens vedertagna straff, pliktslag. 

- Det Annika gjorde är oförsvarligt,  anser Göran Söderlund, mångårig golfskribent och medarbetare här på IA.

Hon valde fel giolfpartner och framför allt, hon tog emot medaljen av fel person.

Annika, 50 år, världens bästa kvinnliga golfare genom tidernas, fick medaljen samtidigt som sydafrikanen Gary Player, 85. 

Kritiken efteråt var inte nådig i media och på sociala medier. US Today skrev till exempel ”…är en skam för golfen att Annika Sörenstam och Gary Player mottog priset”.

För den nationella säkerheten

Frihetsmedaljen är den högsta orden en civil person kan få i USA och ges bara till personer som åstadkommit ett ”speciellt meriterande bidrag för den nationella säkerheten i USA, världsfred, kulturella eller andra viktiga publika eller privata strävanden”.

Visst har Annika gjort sig förtjänt av medaljen. Bland annat genom 10 majorsegrar och 72 LPGA-titlar. Felet var bara att hon var på fel plats och att det var fel person som delade ut medaljen. Vid såna här ceremonier brukar media vara inbjuden och det dras normalt på ordentligt. Nu var det dödstyst och inget kom ut från Vita Huset. Ikonen Player, med bland annat 9 majorsegrar, har stått upp för apartheid i yngre dagar. Nu bockade han för särlingen i Vita Huset...

Ingen kommentar kom från Annika, som spelat golf med Trump, men hennes man Mike Mc Gee skrev efter utdelningen till DN: ”Hon är en stolt amerikan och känner sig hedrad” (Sörenstam har dubbla medborgarskap).

Men utdelningen till golfarna var bara början på en storm som på tisdagen blev en orkan mot Trump.

1. Den legendariske NFL-coachen Bill Belichick tackade nej till medaljen. Belichick har fört New England Patriot till sex Super Bowltitlar. Han sa i ett uttalande, enligt AP:

”Nyligen erbjöds jag att ta emot presidentens frihetsmedalj, vilket jag blev smickrad över. Därefter inträffade förra veckans händelser och jag kommer därför inte att gå vidare med utmärkelsen”. Den snytningen tog hårt på Trump. En major i golf är stort men Super Bowl är superstort, det vet alla som är idrottsintresserade. Christine Brennan, kolumnist på US Today skrev: ”Bill Belichick tackar nej till Trumps frihetsmedalj och visar det enorma misstag som Annika Sörenstam och Gary Player gjorde förra veckan”.

Nya smällar för Trump

2. Det var inte över för Trump. Nya snytingar blev officiella på tisdagen. PGA-mästerskapen, en major, var tänkt att hållas på Trumps bana National Golf Club Bedminster i New Jersey 2022. PGA of America meddelar att man rivit kontraktet efter stormningen av Capitolium. Efter den smällen kom en ny för golfälskaren Trump: Han äger British Openbanan Turnberry i Skottland som är en återkommande bana i mästerskapet. The Open kommer inte att återvända till Turnberry på många år sägs det nu.

Det varett mycket obetänksamt agerande av golfstjärnorna, betonar Göran Söderlund.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Ena dagen förklarar fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson att det är omöjligt och att det inte är någon idé att söka EM för herrar 2028. Nästa dag deklarerar han att det är högt prioriterat att försöka få damernas EM 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.