Oförsvarligt av vår stora stjärna

Dagen efter stormningen av Capitolium i Washington tog Annika Sörenstam emot presidentens frihetsmedalj ur Donald Trumps hand. Men, här slår Annika bollen utanför banans gräns och drabbas av golfens vedertagna straff, pliktslag. 

- Det Annika gjorde är oförsvarligt,  anser Göran Söderlund, mångårig golfskribent och medarbetare här på IA.

Hon valde fel giolfpartner och framför allt, hon tog emot medaljen av fel person.

Annika, 50 år, världens bästa kvinnliga golfare genom tidernas, fick medaljen samtidigt som sydafrikanen Gary Player, 85. 

Kritiken efteråt var inte nådig i media och på sociala medier. US Today skrev till exempel ”…är en skam för golfen att Annika Sörenstam och Gary Player mottog priset”.

För den nationella säkerheten

Frihetsmedaljen är den högsta orden en civil person kan få i USA och ges bara till personer som åstadkommit ett ”speciellt meriterande bidrag för den nationella säkerheten i USA, världsfred, kulturella eller andra viktiga publika eller privata strävanden”.

Visst har Annika gjort sig förtjänt av medaljen. Bland annat genom 10 majorsegrar och 72 LPGA-titlar. Felet var bara att hon var på fel plats och att det var fel person som delade ut medaljen. Vid såna här ceremonier brukar media vara inbjuden och det dras normalt på ordentligt. Nu var det dödstyst och inget kom ut från Vita Huset. Ikonen Player, med bland annat 9 majorsegrar, har stått upp för apartheid i yngre dagar. Nu bockade han för särlingen i Vita Huset...

Ingen kommentar kom från Annika, som spelat golf med Trump, men hennes man Mike Mc Gee skrev efter utdelningen till DN: ”Hon är en stolt amerikan och känner sig hedrad” (Sörenstam har dubbla medborgarskap).

Men utdelningen till golfarna var bara början på en storm som på tisdagen blev en orkan mot Trump.

1. Den legendariske NFL-coachen Bill Belichick tackade nej till medaljen. Belichick har fört New England Patriot till sex Super Bowltitlar. Han sa i ett uttalande, enligt AP:

”Nyligen erbjöds jag att ta emot presidentens frihetsmedalj, vilket jag blev smickrad över. Därefter inträffade förra veckans händelser och jag kommer därför inte att gå vidare med utmärkelsen”. Den snytningen tog hårt på Trump. En major i golf är stort men Super Bowl är superstort, det vet alla som är idrottsintresserade. Christine Brennan, kolumnist på US Today skrev: ”Bill Belichick tackar nej till Trumps frihetsmedalj och visar det enorma misstag som Annika Sörenstam och Gary Player gjorde förra veckan”.

Nya smällar för Trump

2. Det var inte över för Trump. Nya snytingar blev officiella på tisdagen. PGA-mästerskapen, en major, var tänkt att hållas på Trumps bana National Golf Club Bedminster i New Jersey 2022. PGA of America meddelar att man rivit kontraktet efter stormningen av Capitolium. Efter den smällen kom en ny för golfälskaren Trump: Han äger British Openbanan Turnberry i Skottland som är en återkommande bana i mästerskapet. The Open kommer inte att återvända till Turnberry på många år sägs det nu.

Det varett mycket obetänksamt agerande av golfstjärnorna, betonar Göran Söderlund.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad,  med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.

 Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.