Tusentals tävlingar har ställts in

Riksidrottsförbundet har idag skickat en skrivelse till socialminister Lena Hallengren .  Idrotten har väntat i ett år – nu får det vara nog, kom med ett beslut, är uppmaningen. Klubbar och förbund kräver ett klartecken för att arrangera lopp och tävlingar i den fria naturen, typ orientering och motionslopp. Hittills är rusentals tävlingar inställda, det får räcka!

Annons

Det har gått snart ett år sedan pandemins början Ändå har regeringen inte lyckats anpassa en reglering så att klubbar och förbund ska kunna arrangera smittsäkra lopp och tävlingar i naturen.

Motionsevenemang, löpartävlingar, orienteringsarrangemang är drabbade.  Och de kan fortfarande inte ens planera ett genomförande när regelverket är så snävt som i dag. 

Tar tid att planera

Just det kräver tid. Dessutom ,evenemangen ger klubbar och förbund nödvändiga intäkter för att hålla igång verksamheten.

– Jag förväntar mig att den remiss som regeringen lovat att skicka under februari innehåller färdiga förslag på hur både förordning och föreskrifter ska justeras för att göra dessa lopp och tävlingar möjliga. Den är helt nödvändig då våra lopp har en planeringstid på upp till ett halvår, säger Björn Eriksson, RF:s ordförande.

Sedan Vårracet, en mindre tävling i Blekinge med cirka 500 deltagare, ställdes in i mitten av mars 2020, har tusentals orienteringstävlingar av samma storlek stoppats på grund av pandemin. Dessutom finns det nu siffror på hur friidrotten har drabbats - förbundet kan påvisa att under 2019 lockades över en halv miljon deltagare till olika motionslopp! Till skillnad mot 2020 då inte ett enda lopp kunde genomföras. Majoriteten av de tävlingarna innehöll sträckor över 10 kilometer och fungerar som en morot som innebär att många människor motiveras att  träna regelbundet.

– Regeringen och Folkhälsomyndigheten har på snart ett år inte hittat en reglering som gör det möjligt att bidra till en stärkt folkhälsa med minimal risk för smittspridning trots att de själva lyft framatt restriktionerna inte kommit till för att stoppa just dessa lopp och tävlingar. 

Björn Eriksson betonar det motsägelsefulla: 

-Tävlingar och lopp är snarare mer smittsäkra då planering och organisering är än mer genomtänkt än vid träning eller icke organiserat motionerande.

Motiverar tusentals människor

De härt enorma utbudet av arrangemang höjer motivationen för många tusen människor. Många tränar regelbundet i månader för att nå mållinjen i olika lopp.

I slutänden inne bär det att de restriktiva reglerna försämrar folkhälsan.

– Vi behöver tillsammans hjälpas åt genom pandemin – både genom att följa beslut och rekommendationer och bidra till minskad smittspridning men också att rätta till de trubbiga verktyg som slår fel och mot aktiviteter som främjar välmående och behövs för att upprätthålla hälsa över tid., säger Björn Eriksson.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet har idag svarat på regeringens remiss  om ett nytt regelverk med tuffa begränsningar av allmänna sammankomster och matcher. Björn Eriksson, RF:s ordförande, är i till vissa delar positiv till förslagen från regeringen men han ser mycket olika på vissa delar och önskar  förtydliganden på flera punkter. 

Svensk Elitfotboll lanserar en öppningsplan för återgång till publik, "Så ska fotbollssäsongen räddas". 

På onsdagen presenterade Svensk Elitfotboll en öppningsplan som visar hur elitfotbollen ändå ska kunna genomföras. På fredag får Folkhälsomyndigheten se förslaget.

10 miljoner back. Det skulle få vilken klubbkassör som helst att gråta. I BK Häcken tar den ansvarige beskedet med ro. Prognosen i fjol var 40 miljoner! Då är 10 miljoner bra mycket lättare att acceptera. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

I tisdags morse rasade taket till Berners bilhall i Östersund. Människor som befann sig bland bilarna flydde ut när takkonstruktionen började knaka, och ingen människas skadades lyckligtvis.

Nu pågår röjningsarbetet och en av de ledande personerna är Thomas Wassberg och hans klubb, Åsarna IK.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.