Inte ens havskappseglingar får genomföras

Folkhälsomyndigheten föreslår regeringen att hålla fast vid gällande begränsningar till den 3 maj. För idrotten innebär det fortsatt stopp för tävlingar och matcher. Dessutom, regeringen kan inte enas om nya stödmiljoner.

Björn Eriksson, RF:s ordförande tar ett djupt andetag, och säger sedan:

– Visst förstår jag att vi måste hjälpas åt och att smittan ökar men idrottsrörelsen fortsätter ta stryk och drabbas enormt hårt. 

Nej havet utanför Lysekil blir tomt. De traditionella och årliga havskappseglingarna stoppas av Coronaskäl.

Han ser ett inkonsekvent beteende från styrande håll. Begränsningar stryper idrotten samtidigt som inga nya stödmiljoner kommer till förbund och föreningar.

"Får inte ens segla till havs"

- För varje dag som går ökar oron för barn och unga som inte får tävla eller spela matcher och i vissa fall inte ens får träna alls eller inte ensutöva sin idrott inomhus. 

Det är endast så kallad ”Yrkesmässig idrott” som kan tävla och spela matcher – men  några åskådare får inte titta på.

Björn Eriksson är tagen av det som sker, eller rättare sagt, inte sker.

- Ska idrotten orka måste vi se att det finnas en förståelse och vilja att tillåta så mycket som möjligt – inte lika för alla utan se till att få mer träffsäkra regler. Tålamodet börjar tryta, säger Björn Eriksson,

Han tar ett nästan skrattretande exempel:

– Regler som gäller idag sätter stopp för exempelvis en seglingstävling med fler än åtta deltagare – trots att varje deltagare sitter i sin egen båt och har hela havet som sin arena. Det här måste få en lösning.

Idrotten kläms åt från flera håll. Både vad det gäller verksamhet och ekonomi. Fortfarande saknas besked om ekonomiskt stöd för 2021. Stödet från första mars är alltjämt 0 kronor.

Partierna kommer inte överens

Den annars så toleranta RF-ordföranden börjar tappa tålamodet.

Som om det inte vore nog har nu Folkhälsomyndigheten begärt att regeringen flytta fram planerade lättnader i begränsningsförordningen från 11 april till den 3 maj.

2021 vid upprepade tillfällen har regeringen representanter poängterat hur viktig idrotten är både vad det gäller folkhälsan och ungdomars välbefinnande, men det är uppenbart att regeringspartierna har svårt att komma överens.  Därför passerar vecka efter vecka utan beslut

.– Det är oacceptabelt att begära mer och mer av idrottsrörelsen men inte kompensera oss eller ge oss omstartsstöd för att klara av att ta oss igenom de långtgående konsekvenser som pandemin innebär. Nu måste vi få besked, säger Björn Eriksson.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.