Inte ens havskappseglingar får genomföras

Folkhälsomyndigheten föreslår regeringen att hålla fast vid gällande begränsningar till den 3 maj. För idrotten innebär det fortsatt stopp för tävlingar och matcher. Dessutom, regeringen kan inte enas om nya stödmiljoner.

Björn Eriksson, RF:s ordförande tar ett djupt andetag, och säger sedan:

– Visst förstår jag att vi måste hjälpas åt och att smittan ökar men idrottsrörelsen fortsätter ta stryk och drabbas enormt hårt. 

Nej havet utanför Lysekil blir tomt. De traditionella och årliga havskappseglingarna stoppas av Coronaskäl.
Annons

Han ser ett inkonsekvent beteende från styrande håll. Begränsningar stryper idrotten samtidigt som inga nya stödmiljoner kommer till förbund och föreningar.

"Får inte ens segla till havs"

- För varje dag som går ökar oron för barn och unga som inte får tävla eller spela matcher och i vissa fall inte ens får träna alls eller inte ensutöva sin idrott inomhus. 

Det är endast så kallad ”Yrkesmässig idrott” som kan tävla och spela matcher – men  några åskådare får inte titta på.

Björn Eriksson är tagen av det som sker, eller rättare sagt, inte sker.

- Ska idrotten orka måste vi se att det finnas en förståelse och vilja att tillåta så mycket som möjligt – inte lika för alla utan se till att få mer träffsäkra regler. Tålamodet börjar tryta, säger Björn Eriksson,

Han tar ett nästan skrattretande exempel:

– Regler som gäller idag sätter stopp för exempelvis en seglingstävling med fler än åtta deltagare – trots att varje deltagare sitter i sin egen båt och har hela havet som sin arena. Det här måste få en lösning.

Idrotten kläms åt från flera håll. Både vad det gäller verksamhet och ekonomi. Fortfarande saknas besked om ekonomiskt stöd för 2021. Stödet från första mars är alltjämt 0 kronor.

Partierna kommer inte överens

Den annars så toleranta RF-ordföranden börjar tappa tålamodet.

Som om det inte vore nog har nu Folkhälsomyndigheten begärt att regeringen flytta fram planerade lättnader i begränsningsförordningen från 11 april till den 3 maj.

2021 vid upprepade tillfällen har regeringen representanter poängterat hur viktig idrotten är både vad det gäller folkhälsan och ungdomars välbefinnande, men det är uppenbart att regeringspartierna har svårt att komma överens.  Därför passerar vecka efter vecka utan beslut

.– Det är oacceptabelt att begära mer och mer av idrottsrörelsen men inte kompensera oss eller ge oss omstartsstöd för att klara av att ta oss igenom de långtgående konsekvenser som pandemin innebär. Nu måste vi få besked, säger Björn Eriksson.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

En svensk seger som öppnar perspektivet. Polen härnäst, men nu kan man se konturerna av ett avancemang. Då handlar det inte enbart om sportsliga värden utan i lika hög grad om pengar i belöning. Faktum är att Sverige redan har tjänat 100 miljoner kronor!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.