Fansens nya EM-förhoppningar

Uefa beslutade på fredagen att flytta två av fotbollslandslagets EM-matcher till Sankt Petersburg. 

En dröm blir plötsligt  en realistisk förhoppning. Fotbollsentusiasterna tror knappt att det är sant.  Inte längre än 60 dagar bort, i en stad tre timmar flygresa från Stockholm kan det bli en stor svensk fotbollsfest i EM med landslaget på en säkerligen fullsatt stadion. 

Det innebär  match mot Slovakien i Sant Petersburg fredagen den 18 juni och match mot Polen den 23 juni på samma arena

Dessförinnan ska Sverige möta Spanien i EM-premiären den 14 juni i Sevilla.

Efter dryg tett år med matcher, med landslag och klubblag, utan publik är det som en hägring som uppstår vid horisonten. 

Researrangörer   började omedelbart att jobba hårt. Nu vill tusentals svenskar boka resor till St Petersburg.

Möjligheten uppstod när inte någon av Sveriges tilltänkta spelorter i EM, spanska Bilbao och irländska Dublin, kunde möta Uefas krav att tillåta publik på minst 25 procent av arenornas platser. Då tog Uefa beslut om de här förändringarna för spelplaner.

Arrangörerna i Sankt Petersburg har lovat att 75 procent av arenan ska fyllas med publik i EM. Krestovskij stadion benämns som världens dyraste stadion. Den kostade 12,2 miljarder kr vid bygget och stod klar 2017, nio år försenad! Publikrekordet är 71.381.

– Jag är glad att vi äntligen har fått besked. Vi har ju goda minnen från St Petersburg och åttondelsfinalen i VM där 2018. Nu ligger allt fokus på att förbereda oss så bra som möjligt inför EM. Det ska bli väldigt roligt, säger förbundskapten Janne Andersson.

.Åttondelsfinalen i EM skulle ha spelats i Dublin, men flyttas till London.

Sveriges spelprogram: 

Måndag 14 juni 21.00 i Sevilla, Spanien–Sverige (SVT)

Fredag 18 juni 15.00 i Sankt Petersburg, Sverige–Slovakien (SVT)

Onsdag 23 juni 18.00 i Sankt Petersburg, Sverige–Polen (TV4)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.