Fansens nya EM-förhoppningar

Uefa beslutade på fredagen att flytta två av fotbollslandslagets EM-matcher till Sankt Petersburg. 

En dröm blir plötsligt  en realistisk förhoppning. Fotbollsentusiasterna tror knappt att det är sant.  Inte längre än 60 dagar bort, i en stad tre timmar flygresa från Stockholm kan det bli en stor svensk fotbollsfest i EM med landslaget på en säkerligen fullsatt stadion. 

Annons

Det innebär  match mot Slovakien i Sant Petersburg fredagen den 18 juni och match mot Polen den 23 juni på samma arena

Dessförinnan ska Sverige möta Spanien i EM-premiären den 14 juni i Sevilla.

Efter dryg tett år med matcher, med landslag och klubblag, utan publik är det som en hägring som uppstår vid horisonten. 

Researrangörer   började omedelbart att jobba hårt. Nu vill tusentals svenskar boka resor till St Petersburg.

Möjligheten uppstod när inte någon av Sveriges tilltänkta spelorter i EM, spanska Bilbao och irländska Dublin, kunde möta Uefas krav att tillåta publik på minst 25 procent av arenornas platser. Då tog Uefa beslut om de här förändringarna för spelplaner.

Arrangörerna i Sankt Petersburg har lovat att 75 procent av arenan ska fyllas med publik i EM. Krestovskij stadion benämns som världens dyraste stadion. Den kostade 12,2 miljarder kr vid bygget och stod klar 2017, nio år försenad! Publikrekordet är 71.381.

– Jag är glad att vi äntligen har fått besked. Vi har ju goda minnen från St Petersburg och åttondelsfinalen i VM där 2018. Nu ligger allt fokus på att förbereda oss så bra som möjligt inför EM. Det ska bli väldigt roligt, säger förbundskapten Janne Andersson.

.Åttondelsfinalen i EM skulle ha spelats i Dublin, men flyttas till London.

Sveriges spelprogram: 

Måndag 14 juni 21.00 i Sevilla, Spanien–Sverige (SVT)

Fredag 18 juni 15.00 i Sankt Petersburg, Sverige–Slovakien (SVT)

Onsdag 23 juni 18.00 i Sankt Petersburg, Sverige–Polen (TV4)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Kontinuitet och långsiktighet  stavas Växjö Lakers, hockeyns mästarlag för tredje gången sedan 2015.

Över hela det småländska bygget svävar Piteåbördige, 57-årig entreprenör, industrialist och förre ordföranden Anders Öhmans ande.

- Jag vill rekrytera personer som är bättre än mig själv, lär han sagt när han blev tillfrågad om koden till lyckade rekryteringar.

Efter en tid med tillåtelse om enbart åtta åskådare på publika evenemang låter 500 som en utopi. Men det är fakta och ska vara trovärdigt, för det kommer från högsta vederbörande.

Idrottsminister Amanda Lind sa det i en TT-intervju med Sveriges Radio på fredagsförmiddagen. Regeringens förslag är formulerat: från 17 maj ska 500 åskådare tillåtas, under förutsättning att smittoläget medger..

Svenska Bordtennisförbundet knyter samarbetsavtal med Karlskrona. Det är en tre-årig överenskommelse med fokus å på bordtennisevenemang.

Inledningsvis är det ett träningsläger för dam- och herrlandslagen i början av juli inför OS i Tokyo i sommar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Vi är så glada. De här pengarna gör verkligen stor skillnad för oss. Våra idrottare har inte samma förutsättningar till ekonomisk stöttning som aktiva inom övrig elitidrott, så det här stödet är väldigt välkommet och ger oss en möjlighet att hjälpa våra paralympier  

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Riksidrottsnämnden, RIN (”idrottens högsta domstol”) ger Boden Hockey rätt i den inflammerade striden med ligaorganisationen Hockeyettan. Domen kan inte överklagas och är ett svårt bakslag för Svenska Ishockeyförbundet, som av RIN anmodas att skriva om sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

I domen har RIN ogiltigförklarat kravet på medlemskap i Hockeyettan enligt SIF:s tävlingsbestämmelser. För Boden Hockeys del är 1,5 års kamp för föreningsfrihet, bibehållet självstyre och principen om avtalsfrihet nu klargjord.

En synnerligen ovanlig värvning - danska Odense värvar BK Häckens huvudtränare Andreas Alm. Han lämnar BK Häcken när EM-uppehållet inleds i början av juni.

Hans klybbyte sker lagom när spekulationerna om att han löpte risk att bli sparkad efter Häckens bedrövliga inledning på allsvenskan.