Fansens nya EM-förhoppningar

Uefa beslutade på fredagen att flytta två av fotbollslandslagets EM-matcher till Sankt Petersburg. 

En dröm blir plötsligt  en realistisk förhoppning. Fotbollsentusiasterna tror knappt att det är sant.  Inte längre än 60 dagar bort, i en stad tre timmar flygresa från Stockholm kan det bli en stor svensk fotbollsfest i EM med landslaget på en säkerligen fullsatt stadion. 

Det innebär  match mot Slovakien i Sant Petersburg fredagen den 18 juni och match mot Polen den 23 juni på samma arena

Dessförinnan ska Sverige möta Spanien i EM-premiären den 14 juni i Sevilla.

Efter dryg tett år med matcher, med landslag och klubblag, utan publik är det som en hägring som uppstår vid horisonten. 

Researrangörer   började omedelbart att jobba hårt. Nu vill tusentals svenskar boka resor till St Petersburg.

Möjligheten uppstod när inte någon av Sveriges tilltänkta spelorter i EM, spanska Bilbao och irländska Dublin, kunde möta Uefas krav att tillåta publik på minst 25 procent av arenornas platser. Då tog Uefa beslut om de här förändringarna för spelplaner.

Arrangörerna i Sankt Petersburg har lovat att 75 procent av arenan ska fyllas med publik i EM. Krestovskij stadion benämns som världens dyraste stadion. Den kostade 12,2 miljarder kr vid bygget och stod klar 2017, nio år försenad! Publikrekordet är 71.381.

– Jag är glad att vi äntligen har fått besked. Vi har ju goda minnen från St Petersburg och åttondelsfinalen i VM där 2018. Nu ligger allt fokus på att förbereda oss så bra som möjligt inför EM. Det ska bli väldigt roligt, säger förbundskapten Janne Andersson.

.Åttondelsfinalen i EM skulle ha spelats i Dublin, men flyttas till London.

Sveriges spelprogram: 

Måndag 14 juni 21.00 i Sevilla, Spanien–Sverige (SVT)

Fredag 18 juni 15.00 i Sankt Petersburg, Sverige–Slovakien (SVT)

Onsdag 23 juni 18.00 i Sankt Petersburg, Sverige–Polen (TV4)

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Plötsligt kallade regeringskansliet till presskonferens. Och fram klev idrottsminister Amanda Lind och sa:

- Vi ska inte gå ur pandemin med en hälsoskuld.

Varpå hon meddelade att idrotten får 400 miljoner kronor i extra stöd för återstart under 2022.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljonEN i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Sportbladet fortsätter satsningen på bandy och sänder i höst och vinter alla matcher i elitserien samt Svenska cupen på Sportbladet Play. Samtidigt värvas bandyprofilerna Christoffer Million, från Bandypuls och trefaldige VM- och SM-guldmedaljören Jonas Claesson som experter till redaktionen.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.