Varning utfärdad för "sportwashing"

Med tre digitala seminarier intog idrottsrörelsen årets Almedalsvecka, programpunkterna var idrotten efter coronan, internationell kapprustning i elitidrott samt ett Sverige fullt av rörelse och gemenskap.

I panelen fanns bland andra kultur och demokratiminister Amanda Lind, mp, med ansvar för idrottsfrågor. Med över tre miljoner medlemmar och att nio av tio barn är med i minst en idrottsförening under sin uppväxt framfördes det orimliga i att idrotten saknar en egen portfölj i regeringen. 

Från moderata paneldeltagare utlovades en idrottsminister vid eventuellt maktskifte i Rosenbad.

- Idrotten utnyttjas

Det nya begreppet ”sportwashing” där företag utnyttjar idrotten för att putsa (washing) sitt varumärke fanns också på agendan. Ett färskt exempel är kinesiska media plattformen tiktok, svartlistad av USA:s expresident Donald Trump men huvudsponsor  under pågående fotbolls-EM.

Jan Larsson, vd. Business Sweden, berättade om sina erfarenheter om den nya företeelsen, och uppmanade idrottsrörelsen till ökad medvetenhet om vad ”sportwashing” innebär.

Emelie Öhrstig, 43 år, VM guld i sprint skidåkning i Oberstdorf 2005 och i dag vd. Volvo Bil i Göteborg, berättade om hur idrotten varit till hjälp i hennes civila karriär.

Idrottens anläggningar lider i dag av eftersatt underhåll, samtidigt som specialförbund, som ishockey och fotboll, ställer höga krav för deltagande på elitnivå.

Ökad samverkan mellan kommun, region och stat var panelens samlade bedömning inför en ökad kravbild.

Inläggen präglades i huvudsak av samsyn inom samtliga områden som berördes.

 RF-ordföranden Björn Eriksson medverkade från sin sommarstuga i Ydre i Östergötland och betonade att idrotten själv är bäst på att lösa sina problem. Genom samarbete, men att gå i armkrok med kommun, region och stat skadar  inte – tvärtom.

För att laga de revor i idrotten som pandemin orsakat har betydande belopp erlagts i krisstöd. Det långsiktiga stödet, 2022-2024 beräknas till 900 miljoner kronor. I slutet av juni togs beslut om ett så kallat återstartsstöd på 220 miljoner riktat till  samtliga specialidrottsförbund.

Kickstart för idrotten

Fotbollen erhöll mest, 18 miljoner, friidrott, handboll, gymnastik och handboll erhöll 11 och ishockeyn 9,5 miljoner.

-Det ska tjäna som en kickstart för idrotten, sade Björn Eriksson.

Under 2021 har idrottens elitklubbar betonat vid sina årsmöten att RF-stödet, via staten, varit helt avgörande för verksamheten. Med uteblivit stöd hade risken för konkurs varit betydande.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Från en position som marknadsledande plattform för livesänd idrott i Norden tar nu Solidsport klivet ut i Europa och öppnar kontor i Hamburg, med sikte på den tyska, schweiziska samt österrikiska marknaden.

-Efterfrågan av sportstreaming fortsätter att växa snabbt, med flera nya investerare i ryggen kan vi fortsätta vår tillväxtresa utanför Nordens gränser, säger vd. Tobias Thalbäck, vd. för Solidsport.

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

-Må den leva för evigt!

Det utbrister Niklas Niva Sjökvist, ordförande i Leksand Superstar, angående idrottens omdiskuterade 51 procentsregel, som garanterar att föreningens medlemmar har det avgörande ägandet och inflytande över föreningens verksamhet. 

Ett av förra säsongens sensationslag i SHL, Leksands IF, hade vid sitt årsmöte i veckan  att ta ställning till fem motioner vars inriktning var att stärka föreningsdemokratin och öka medlemmarnas inflytande.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Landets största sponsorföretag, ISP Sport & Marketing, tar sats inför framtiden.

2020 blev omtumlande, men huvudägaren, Andreas Ottermark lyckades att styra rätt i en rad beslut och facit blev utomordentligt. Nu siktar Andreas och hans 30 medarbetare högt - en internationell lansering ska ske, planerna ligger klara och snart inleds offensiven.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Kommande säsong direktsänder streamingtjänsten Viaplay samtliga matcher från världens mest populära fotbollsliga Premier League.Ett nytt avtal mellan Nordic Entertainment Group och Premier League gör det möjligt att välja och vraka bland samtliga matcher i spelschemat.

Under den gångna säsongen satte han personliga rekord med 19 mål och 30 poäng i Minnesota Wild. Och nu kom klubben och erbjöd ett kontrakt värt omkring 358 miljoner kronor. Det innebär en årslön  på cirka 45 miljoner kronor.