Men London-OS var ännu dyrare
Slutkostnaden för OS i Tokyo blir fyra gånger högre än planerat. En beräknad förlust räknas i tiotals miljarder dollar
Efter en ökning av COVID-19-infektioner beslutade de japanska myndigheterna och organisationskommittén för OS att spelen i Tokyo skulle hållas utan åskådare på arenor i och runt huvudstaden. Beslutet kom i ett skede då arrangemanget redan låg kraftigt över budgeten.
Dyrt beslut
Enligt uppgifter från SafeBettingSites.com förväntas den totala kostnaden för OS uppgå till cirka 28 miljarder dollar, vilket är fyra gånger högre än planerat.Det finns en beräknad förlust på grund av att spelen blev uppskjutna ett år. Det blev ett mycket dyrt beslut. Sedan tillkom förlusterna i spåren på åskådarförbudet på tiotals miljarder dollar.
När den japanska huvudstaden tilldelades OS 2013 skissade OS-kommittén på en sluträkning på 7,3 miljarder dollar. Detta reviderades till 12,6 miljarder dollar i december 2019, alltså innan beslutet om att flytta spelen till 2021.
Ett år senare, när Tokyo -organisationskommittén tillkännagav den femte versionen av budgeten, steg de totala utgifterna till cirka 14,9 miljarder dollar. Cirka 55 procent av det värdet, eller 8,2 miljarder dollar, var inräknat i den platsrelaterade budgeten. Men kostnaden för arrangemanget ökade med ytterligare 870 miljoner dollar när motåtgärder
Senare rapporterade Japans nationella revisionsnämnd att den slutliga kostnaden skulle bli mycket högre och uppgå till 22 miljarder dollar. De japanska finanstidningarna Nikkei och Asahi hävdar dock att slutkostnaden blir 28 miljarder dollar eller fyra gånger mer än planerat.
/6 procent över budget
Enligt Kansai -universitetets uppskattningar från januari 2021 förlorade den japanska regeringen och andra värdar 5,8 miljarder dollar när evenemanget sköts upp.
Saknaden av åskådare och intäkterna från besökare innebär att de totala förlusten väntas stiga till nästan 22 miljarder dollar.
OS i Tokyo är det dyraste OS någonsin, men inte med det största budgetöverskottet
OS i London 2012 fick en sluträkning på nästan 15 miljarder dollar, eller 76 procent över budgeten.
Elithockey: Ishockeyns mästarlag, koncernen Färjestad, med den ideella föreningen, fastighetsbolag och eventbolag närmar sig 200-miljoner strecket i omsättning, eller för att vara exakt 190 577 miljoner kronor.
Samtidigt växer det egna kapitalet till 130 miljoner från 114 miljoner föregående säsong. Årets resultat var succékantat, 10:e SM-guldet och plus 12 miljoner.
Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.
Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.
Elless idrottsförening är modellen för framtiden.
I dag startar vår artikelserie om anläggningar
Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan. SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.
Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.
Mest lästa just nu
Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel
Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet.
Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.
Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill in här. Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket.
Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.
Vissa går mot strömmen. Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.
Skriv kommentar