Men London-OS var ännu dyrare

Slutkostnaden för OS i Tokyo blir fyra gånger högre än planerat. En  beräknad förlust räknas i tiotals miljarder dollar

Japanerna har räknat om budgeten för OS åtskilliga gånger - med enorma förluster hela tiden.

Efter en ökning av COVID-19-infektioner beslutade de japanska myndigheterna och organisationskommittén för OS att spelen i Tokyo skulle hållas utan åskådare på arenor i och runt huvudstaden. Beslutet kom i ett skede då arrangemanget  redan låg kraftigt över budgeten.

Dyrt beslut

Enligt uppgifter från SafeBettingSites.com förväntas den totala kostnaden för  OS uppgå till cirka 28 miljarder dollar, vilket är fyra gånger högre än planerat.Det finns en beräknad förlust på grund av att spelen blev uppskjutna ett år. Det blev ett mycket dyrt beslut. Sedan tillkom  förlusterna i spåren på åskådarförbudet på tiotals miljarder dollar.

När den japanska huvudstaden tilldelades OS 2013 skissade OS-kommittén på en sluträkning på 7,3 miljarder dollar. Detta reviderades till 12,6 miljarder dollar i december 2019, alltså innan  beslutet om att flytta spelen till 2021.

Ett år senare, när Tokyo -organisationskommittén tillkännagav den femte versionen av budgeten, steg de totala utgifterna till cirka 14,9 miljarder dollar. Cirka 55 procent av det värdet, eller 8,2 miljarder dollar, var inräknat i den platsrelaterade budgeten. Men kostnaden för arrangemanget ökade med ytterligare 870 miljoner dollar när motåtgärder 

Senare rapporterade Japans nationella revisionsnämnd att den slutliga kostnaden skulle bli mycket högre och uppgå till 22 miljarder dollar. De japanska finanstidningarna Nikkei och Asahi hävdar dock att slutkostnaden blir 28 miljarder dollar eller fyra gånger mer än planerat.

/6 procent över budget

Enligt Kansai -universitetets uppskattningar från januari 2021 förlorade den japanska regeringen och andra värdar  5,8 miljarder dollar när evenemanget sköts upp.

Saknaden av åskådare och intäkterna från besökare innebär att de totala förlusten väntas stiga till nästan 22 miljarder dollar.

OS i Tokyo är det dyraste  OS någonsin, men inte med det  största budgetöverskottet

OS i London 2012 fick en sluträkning på nästan 15 miljarder dollar, eller 76 procent över budgeten.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.