Men London-OS var ännu dyrare

Slutkostnaden för OS i Tokyo blir fyra gånger högre än planerat. En  beräknad förlust räknas i tiotals miljarder dollar

Japanerna har räknat om budgeten för OS åtskilliga gånger - med enorma förluster hela tiden.

Efter en ökning av COVID-19-infektioner beslutade de japanska myndigheterna och organisationskommittén för OS att spelen i Tokyo skulle hållas utan åskådare på arenor i och runt huvudstaden. Beslutet kom i ett skede då arrangemanget  redan låg kraftigt över budgeten.

Dyrt beslut

Enligt uppgifter från SafeBettingSites.com förväntas den totala kostnaden för  OS uppgå till cirka 28 miljarder dollar, vilket är fyra gånger högre än planerat.Det finns en beräknad förlust på grund av att spelen blev uppskjutna ett år. Det blev ett mycket dyrt beslut. Sedan tillkom  förlusterna i spåren på åskådarförbudet på tiotals miljarder dollar.

När den japanska huvudstaden tilldelades OS 2013 skissade OS-kommittén på en sluträkning på 7,3 miljarder dollar. Detta reviderades till 12,6 miljarder dollar i december 2019, alltså innan  beslutet om att flytta spelen till 2021.

Ett år senare, när Tokyo -organisationskommittén tillkännagav den femte versionen av budgeten, steg de totala utgifterna till cirka 14,9 miljarder dollar. Cirka 55 procent av det värdet, eller 8,2 miljarder dollar, var inräknat i den platsrelaterade budgeten. Men kostnaden för arrangemanget ökade med ytterligare 870 miljoner dollar när motåtgärder 

Senare rapporterade Japans nationella revisionsnämnd att den slutliga kostnaden skulle bli mycket högre och uppgå till 22 miljarder dollar. De japanska finanstidningarna Nikkei och Asahi hävdar dock att slutkostnaden blir 28 miljarder dollar eller fyra gånger mer än planerat.

/6 procent över budget

Enligt Kansai -universitetets uppskattningar från januari 2021 förlorade den japanska regeringen och andra värdar  5,8 miljarder dollar när evenemanget sköts upp.

Saknaden av åskådare och intäkterna från besökare innebär att de totala förlusten väntas stiga till nästan 22 miljarder dollar.

OS i Tokyo är det dyraste  OS någonsin, men inte med det  största budgetöverskottet

OS i London 2012 fick en sluträkning på nästan 15 miljarder dollar, eller 76 procent över budgeten.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Nu presenteras studien som påvisar tydligt – Det finns ingen fördel att löpa i kompressionsstrumpor. Den som används av åtskilliga tusen människori i träning och rehabilitering. Men nyttan är diskutabel

– Man kan ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan, säger specialistläkaren Sophia Halldin Lindorsson som skrivit en avhandling på ämnet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Plötsligt kommer beskedet . Glenn Strömberg, 62, gör sina sista dagar på SVT i nästa vecka. Efter 26 år lämnar han och går till Viaplay Group.

– Viaplay är väldigt glada och stolta över att vi kom överens med Glenn om ett flerårigt avtal, säger presschefen Fredrik Johansson.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.