Men London-OS var ännu dyrare

Slutkostnaden för OS i Tokyo blir fyra gånger högre än planerat. En  beräknad förlust räknas i tiotals miljarder dollar

Japanerna har räknat om budgeten för OS åtskilliga gånger - med enorma förluster hela tiden.

Efter en ökning av COVID-19-infektioner beslutade de japanska myndigheterna och organisationskommittén för OS att spelen i Tokyo skulle hållas utan åskådare på arenor i och runt huvudstaden. Beslutet kom i ett skede då arrangemanget  redan låg kraftigt över budgeten.

Dyrt beslut

Enligt uppgifter från SafeBettingSites.com förväntas den totala kostnaden för  OS uppgå till cirka 28 miljarder dollar, vilket är fyra gånger högre än planerat.Det finns en beräknad förlust på grund av att spelen blev uppskjutna ett år. Det blev ett mycket dyrt beslut. Sedan tillkom  förlusterna i spåren på åskådarförbudet på tiotals miljarder dollar.

När den japanska huvudstaden tilldelades OS 2013 skissade OS-kommittén på en sluträkning på 7,3 miljarder dollar. Detta reviderades till 12,6 miljarder dollar i december 2019, alltså innan  beslutet om att flytta spelen till 2021.

Ett år senare, när Tokyo -organisationskommittén tillkännagav den femte versionen av budgeten, steg de totala utgifterna till cirka 14,9 miljarder dollar. Cirka 55 procent av det värdet, eller 8,2 miljarder dollar, var inräknat i den platsrelaterade budgeten. Men kostnaden för arrangemanget ökade med ytterligare 870 miljoner dollar när motåtgärder 

Senare rapporterade Japans nationella revisionsnämnd att den slutliga kostnaden skulle bli mycket högre och uppgå till 22 miljarder dollar. De japanska finanstidningarna Nikkei och Asahi hävdar dock att slutkostnaden blir 28 miljarder dollar eller fyra gånger mer än planerat.

/6 procent över budget

Enligt Kansai -universitetets uppskattningar från januari 2021 förlorade den japanska regeringen och andra värdar  5,8 miljarder dollar när evenemanget sköts upp.

Saknaden av åskådare och intäkterna från besökare innebär att de totala förlusten väntas stiga till nästan 22 miljarder dollar.

OS i Tokyo är det dyraste  OS någonsin, men inte med det  största budgetöverskottet

OS i London 2012 fick en sluträkning på nästan 15 miljarder dollar, eller 76 procent över budgeten.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Stopp på miljon-utbetalningar. Matvarujätten Ica har under flera år sponsrat fotbollförbundets projekt “Alla är olika – olika är bra” med stora summor pengar. Men efter SVT:s avslöjanden  har  företaget nu tagit beslutet att stoppa utbetalningarna till dess att den oberoende utredningen visar fakta.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Tidigare VM-medaljören och tvåan i storslalomcupen Jessica Lindell Vikarby och Janne Blomqvist bli våra guider i vinterns alpina TV-sändningar.

– Det är en cool och komplex sport, och jag vill hjälpa till att förmedla helhetsbilden. Det är mycket som inte är sagt, säger Lindell Vikarby.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.