Fler elitidrottsstudenter än någonsin

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

− Vi har lång erfarenhet av studenter med dubbla karriärer och vi vet att det kan vara tufft. När studenten behöver fokusera på sin tävlingssäsong eller en intensiv träningsperiod kan vi hjälpa till genom att sänka studietakten, flytta tentor eller på annat sätt anpassa studiegången. Målet är att studenten ska klara av både studier och sitt elitidrottande, säger Agnes Wredenberg, koordinator Mittuniversitetets idrottsakademi.

Sker på RF:s uppdrag

Sedan den 1 juli 2018 är Mittuniversitetet ett Riksidrottsuniversitet och i uppdraget ingår bland annat att ge elitidrottare möjlighet till anpassade studier. Det organiserade samarbetet med specialidrottsförbunden inom skidor (längd, alpint) och skidskytte samt parasportförbundet har funnits längre än så, men sedan några år pågår ett arbete för att omfatta även andra individuella idrotter och lagidrotter.

För Molly Johansson, fotbollsspelare i allsvenska BK Häcken, är det studier i företagsekonomi för elitidrottare som gäller, på halvfart och på distans.

− Att plugga så här är en investering för framtiden. De största utmaningarna är att få ihop schemat när det blir många träningar och matcher, men det går utmärkt att läsa på bussen när vi ska på bortamatcher eller på träningsanläggningen mellan träningarna, säger Molly.

Förutom möjligheten till anpassade studiegång får studenterna även tillgång till ytterligare stöd, bland annat fysiologiska tester, idrottspsykologisk rådgivning, karriärvägledning och kostrådgivning. Första året som riksidrottsuniversitet, 2018, var 73 studenter inskrivna inom ramen för ”dubbla karriärer”. Idag har antalet växt till 130 studenter. Skidskytten Oskar Brandt studerar till byggingenjör.

Studera mycket hemifrån

− Alla lektioner spelas in så jag kan styra när och hur pluggandet sker och jag kan också studera hemifrån, vilket känns jättebra. En nackdel är ju så klart att det blir svårt att få klasskamrater på riktigt när man åker iväg mycket på läger och tävlingar. men det får man ta.

- Det är alltid bra att falla tillbaka på studier om det sportsliga skulle få ett för tidigt avslut eller ett avslut som man inte räknade med när man började, säger Oskar Brandt.

Agnes Wredenberg. betonar: 

− Vi har sedan två år tillbaka utbildningar som är mer flexibla i sitt upplägg än vad som kanske är normalt, där just elitidrottare är målgruppen. Det är nog den största förklaringen till vår ökning tillsammans med en pandemieffekt, där idrottarna har fått känna på ett liv där idrotten inte sett ut som tidigare, med inställda och uppskjutna tävlingar.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Svenska Fotbollförbundet tog ett annorlunda initiativ i samband med senaste landskampen.  Med orden ”Ett tack från herrlandslaget” fotades spelarna, inklusive landslagsledningen klädda i sina respektive moderklubbars matchdress. Fotot kompletterades med orden ”Landslaget är en dröm som gått i uppfyllelse. Men vi hade aldrig varit här utan dom som trodde på oss från början. Dom som fick oss att älska fotboll och börja drömma. Tack för allt ni gjort för oss. Tack till våra moderklubbar".   En snygg gest som mottogs med sympati och uppskattning från många håll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Då blev det reaktion i  Qatar. Arrangören av fotbolls-VM i Qatar menar att det danska fotbollsförbundet måste agera sedan dess tröjsponsor Hummel skapat VM-tröjor med ett Qatar-kritiskt budskap.

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

En dubbel olympisk mästare med nio VM-guld, en världscupsegrare och en mångårig Tv-profil förstärker Radiosportens vintersportexperter. Samtidigt förlänger flera av de tidigare experterna sina kontrakt inför den kommande vintersäsongen.

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.