Fler elitidrottsstudenter än någonsin

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

− Vi har lång erfarenhet av studenter med dubbla karriärer och vi vet att det kan vara tufft. När studenten behöver fokusera på sin tävlingssäsong eller en intensiv träningsperiod kan vi hjälpa till genom att sänka studietakten, flytta tentor eller på annat sätt anpassa studiegången. Målet är att studenten ska klara av både studier och sitt elitidrottande, säger Agnes Wredenberg, koordinator Mittuniversitetets idrottsakademi.

Sker på RF:s uppdrag

Sedan den 1 juli 2018 är Mittuniversitetet ett Riksidrottsuniversitet och i uppdraget ingår bland annat att ge elitidrottare möjlighet till anpassade studier. Det organiserade samarbetet med specialidrottsförbunden inom skidor (längd, alpint) och skidskytte samt parasportförbundet har funnits längre än så, men sedan några år pågår ett arbete för att omfatta även andra individuella idrotter och lagidrotter.

För Molly Johansson, fotbollsspelare i allsvenska BK Häcken, är det studier i företagsekonomi för elitidrottare som gäller, på halvfart och på distans.

− Att plugga så här är en investering för framtiden. De största utmaningarna är att få ihop schemat när det blir många träningar och matcher, men det går utmärkt att läsa på bussen när vi ska på bortamatcher eller på träningsanläggningen mellan träningarna, säger Molly.

Förutom möjligheten till anpassade studiegång får studenterna även tillgång till ytterligare stöd, bland annat fysiologiska tester, idrottspsykologisk rådgivning, karriärvägledning och kostrådgivning. Första året som riksidrottsuniversitet, 2018, var 73 studenter inskrivna inom ramen för ”dubbla karriärer”. Idag har antalet växt till 130 studenter. Skidskytten Oskar Brandt studerar till byggingenjör.

Studera mycket hemifrån

− Alla lektioner spelas in så jag kan styra när och hur pluggandet sker och jag kan också studera hemifrån, vilket känns jättebra. En nackdel är ju så klart att det blir svårt att få klasskamrater på riktigt när man åker iväg mycket på läger och tävlingar. men det får man ta.

- Det är alltid bra att falla tillbaka på studier om det sportsliga skulle få ett för tidigt avslut eller ett avslut som man inte räknade med när man började, säger Oskar Brandt.

Agnes Wredenberg. betonar: 

− Vi har sedan två år tillbaka utbildningar som är mer flexibla i sitt upplägg än vad som kanske är normalt, där just elitidrottare är målgruppen. Det är nog den största förklaringen till vår ökning tillsammans med en pandemieffekt, där idrottarna har fått känna på ett liv där idrotten inte sett ut som tidigare, med inställda och uppskjutna tävlingar.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

En jättenyhet – som försvann! På tisdagen gick RF-ordföranden Björn Eriksson ut med beskedet att svensk idrott får 500 nya miljoner i återstartstöd.

Ett avslöjande med betydelsefulla och nya konsekvenser. Nämligen en historisk satsning, där också SOK utgör en del av en efterlängtad ökning av resurser.

Falun får arrangera skid-VM igen. På onsdagen  tog FIS beslutet att VM i nordiska grenarna tilldelas orten.

Senast det begav sig var 2015 då 281 600 besökare kom till Lugnet för att följa tävlingarna. Då, hade VM-projektet en omsättning på drygt 300 miljoner.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Daniel Ek ville först köpa Arsenal och presenterade ett bud för de amerikanska ägarna, familjen Kroenke,  som emellertid inte var intresserade av en försäljning. Kanske lika bra det för i dag är Daniel i stället huvudsponsor för FC Barcelona och med sitt miljardföretag, Spotif namnger han den så välkända arenan,NouCamp. På onsdagen träffades parterna och undertecknade kontraktet som sträcker sig över tre fotbollssäsonger, t o m våren 2024, och ska var värt 2,9 miljarder kronor.

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Två av motorsportens absoluta största klassiker avgörs på samma dag – Monacos Grand Prix och Indianapolis 500, och just där finns två svenskar på startlinjen.

– För racingfansen är det som att fira midsommar och julafton samma helg, säger Rickard Rydell, racingexpert på Viaplay Group.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.