Fler elitidrottsstudenter än någonsin

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

− Vi har lång erfarenhet av studenter med dubbla karriärer och vi vet att det kan vara tufft. När studenten behöver fokusera på sin tävlingssäsong eller en intensiv träningsperiod kan vi hjälpa till genom att sänka studietakten, flytta tentor eller på annat sätt anpassa studiegången. Målet är att studenten ska klara av både studier och sitt elitidrottande, säger Agnes Wredenberg, koordinator Mittuniversitetets idrottsakademi.

Sker på RF:s uppdrag

Sedan den 1 juli 2018 är Mittuniversitetet ett Riksidrottsuniversitet och i uppdraget ingår bland annat att ge elitidrottare möjlighet till anpassade studier. Det organiserade samarbetet med specialidrottsförbunden inom skidor (längd, alpint) och skidskytte samt parasportförbundet har funnits längre än så, men sedan några år pågår ett arbete för att omfatta även andra individuella idrotter och lagidrotter.

För Molly Johansson, fotbollsspelare i allsvenska BK Häcken, är det studier i företagsekonomi för elitidrottare som gäller, på halvfart och på distans.

− Att plugga så här är en investering för framtiden. De största utmaningarna är att få ihop schemat när det blir många träningar och matcher, men det går utmärkt att läsa på bussen när vi ska på bortamatcher eller på träningsanläggningen mellan träningarna, säger Molly.

Förutom möjligheten till anpassade studiegång får studenterna även tillgång till ytterligare stöd, bland annat fysiologiska tester, idrottspsykologisk rådgivning, karriärvägledning och kostrådgivning. Första året som riksidrottsuniversitet, 2018, var 73 studenter inskrivna inom ramen för ”dubbla karriärer”. Idag har antalet växt till 130 studenter. Skidskytten Oskar Brandt studerar till byggingenjör.

Studera mycket hemifrån

− Alla lektioner spelas in så jag kan styra när och hur pluggandet sker och jag kan också studera hemifrån, vilket känns jättebra. En nackdel är ju så klart att det blir svårt att få klasskamrater på riktigt när man åker iväg mycket på läger och tävlingar. men det får man ta.

- Det är alltid bra att falla tillbaka på studier om det sportsliga skulle få ett för tidigt avslut eller ett avslut som man inte räknade med när man började, säger Oskar Brandt.

Agnes Wredenberg. betonar: 

− Vi har sedan två år tillbaka utbildningar som är mer flexibla i sitt upplägg än vad som kanske är normalt, där just elitidrottare är målgruppen. Det är nog den största förklaringen till vår ökning tillsammans med en pandemieffekt, där idrottarna har fått känna på ett liv där idrotten inte sett ut som tidigare, med inställda och uppskjutna tävlingar.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.