Covidpassen blir en belastning för idrotten

Införandet av Covidpass innebär utmaningar för de stora publikidrotterna inomhus, såsom exempelvis ishockey, handboll och basket. Men Sweden International Horse Show och fotbollsallsvenskans sista omgång klarar sig. Hästfesten på Friends Arena klarar sig eftersom den äger rum innan 1 december och fotbollen eftersom det är utomhusevenemang. De som drabbas är, förutom den grupp av fans som inte vaccinerat sig, framför allt arrangörer som får ökade kostnader och ökat ansvar.

Många arrangörer har redan på eget bevåg gjort anpassningar av sina evenemang för att möta oron hos fans och besökare till exempel genom att glesa ut läktare eller anpassa läktarsektioner för vaccinerade med covidpass, men det som nu planeras från regeringen är krav på vaccinationsbevis, vilket kommer att gälla för evenemang större än 100 personer.

Idrotten tar ansvar

Det är viktigt att vi inte får en ny smittspridning och att restriktionerna inte skärps igen, något de första kommenterarna från idrotten bevittnar. Pandemin är inte över och idrotten är beredd att ta ansvar. För att öka vaccinationsgraden kommer förhoppningsvis även flera lag ånyo agera och försöka ta ansvar för att se till att än fler vaccinerar sig. 

Införandet av pandemipass är inte heller speciellt dramatiskt, i samband med tidigare diskussioner om pandemipass har arrangörer redan planerat för olika scenarier. I Europa har också införandet och tillämpningen fungerat väl. 

Trots detta medför införandet betydande utmaningar som arrangörer behöver hantera. Vaccinationsbevis kommer tillföra mer jobb och ökade ansvarsuppgifter för arrangörer. Hur dessa arbetsuppgifter ska hanteras är något som idrotten och kulturen redan börjat  planera för. 

Exempelvis behöver arrangörer säkerställa ordningsvakter eller utbildad personal för att kontrollera covidpass och att säkerställa identitet av besökare. Det innebär teknisk utrustning för digital kontroll, samt en digital lösning som snabbt kan läsa av covidpassen parallellt med att identiteten av individer kontrolleras. 

Den ökade arbetsbelastningen behöver ske smidigt med bra publikflöden. Troligen krävs mer personal för att säkerställa trivsamhet och logistiken i samband med eventet.  Med det ansvar som vaccinationsbevisen lägger på arrangörer krävs även utbildning. Detta omfattar inte bara kontroll utan även andra aspekter såsom att kunna hantera avvisningar på ett lämpligt sätt. 

Frågor runt biljetter

Ytterligare en osäkerhet finns hos de många som köpt säsongsbiljetter, vilka ersättningsregler gäller för en person med säsongsbiljett. Ovaccinerade personer nekas tillträde till arenan eftersom de inte har vaccinationspass. I vilken utsträckning kan de kräva ersättning från en arrangör för att de nekas tillträde. En viktig aspekt här borde vara villkoren för säsongskorten som reglerar förhållandet mellan arrangören och säsongkortsinnehavaren.

Funktionärerna behöver också ha vaccinationspass. För vissa ideella kan detta uppfattas som integritetskränkande. För anställda och avlönade kommer andra juridiska utmaningar behöva lösas och klargöras.

Att regeringen nu vill införa en möjlighet i form av vaccinationspass för att säkerställa kapacitet är positivt, även om det finns utmaningar till följd av införandet av vaccinationspass. 

Det också viktigt att den inte blir en varaktig lösning och att idrotten får tydliga kriterier som är evidensbaserade när pandemipassen ska avvecklas. Arrangörer av evenemang med fler än 100 personer behöver förstå när och under vilka förutsättningar pandemipassen avvecklas. Här saknas fortfarande svar.

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

RF:s ordförande Björn Eriksson är bekymrad över Svenska Ishockeyförbundets ovilja att lösa pågående konflikt i Hockeyettan. Han hävdar att Riksidrottsnämndens, RIN:s beslut, måste efterlevas.

-Om inte förbundet rättar sig efter RIN-beslutet och ändrar i sina tävlingsbestämmelser (paragrafen 6:1) så kan RS (Riksidrottsstyrelsen) sätta ned foten och gå in och ändra i ishockeyn regelverk, framhåller Björn.

På läktaren bubblar hatet och nidramsor från beryktade supporterfalangen Black Army skanderas. Endast 15 minuter in i matchen händer det otänkbara. I mitten på fotbollsplan, nedgrävd under gräsmattan, detonerar en tidsinställd rökbomb.

Året är 1991 och Sverige förbereder sig för att arrangera fotbolls-EM 1992. Stockholmsklubben AIK, tillsammans med ett bortafölje på tusentals supportrar gästar IFK Norrköping i vad som supportrarna kallar för invasion Norrköping.

I onsdags – den första december – släpptes biljetterna till VM i handboll 2023 för herrar. Två dygn senare har 22 procent av den totala biljettkapaciteten i Sverige sålts – eller närmare 50 000 biljetter!

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

JVM-turneringarna i ishockey, 26 december till 6 januari, i Nordamerika har blivit självklara höjdpunkter för fansen. Räkna med det samma i år. TV-matcherna under helgerna och mellandagarna missar ingen. I år sker det annorlunda att SVT och Nent Group delar på sändningarna.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.