Golfen ger nyanlände Süleyman nya vänner

På Botkyrka Golfklubb är alla välkomna. Något nyanlände turkiske medborgaren Süleyman Basa nappade på - och fick både ett nytt intresse och nya vänner.

- Jag följde med en turkisk vän och tycker att det är roligt. Jag hade inte provat på golf i Turkiet. Det här är första gången, berättar Süleyman Basa på bra svenska där han står i Botkyrka Golfklubbs inomhushall framför en stor bild av Tiger Woods, en av golfens största.

Süleyman Basa kom till Sverige från Turkiet, fick chansen att prova på golf på Botkyrka Golfklubb - och fick nya vänner. Nu siktar han på att ta Grönt kort, golfens ”körkort”, komma ut på banan och bli medlem i klubben. Foto: Katarina Low

- Jag spelar för att det är roligt, inte för att bli proffs.

Tips från landsman

Süleyman Basa bor i närliggande Tumba och ingår i en grupp av nyanlända turkiska medborgare som fått chansen att prova på golf inom ramen för projektet Golf för nya vänner, Skånes Golfförbunds och Svenska Golfförbundets satsning på nyanlända med stöd av Arvsfonden och RF-Sisu, Riksidrottsförbundet.

Tipset om att prova på golf kommer från landsmannen Kadir Colakoglu som kom till Sverige 2017 och bor i Malmö. Han fick chansen att prova på golf på Malmö Burlöv Golfklubb, fastnade direkt för den för honom nya idrotten och är i dag medlem i golfklubben nära Rosengård.

Magnus Elwin är PGA-instruktör på Botkyrka Golfklubb och den som ansvarar för gruppen på plats. Efter ett par träningar utomhus är det dags för första inomhusträningen en lördag i början av december.

Imponerad av viljan 

Greppet, puttning och svingen gås igenom innan det är dags för spel i den simulator som klubben investerat i. När bollen träffar duken registreras det kraftfulla slagets längd och riktning. Süleyman Basa och hans turkiska vänner kan följa bollens färd i luften och se var den landar - långt och lite till höger.

- Golfen är välkomnande och en perfekt idrott för att komma in i gemenskapen. Alla är välkomna på golfklubben, oavsett ambitionsnivå. Mest imponerad är jag över den vilja som finns att lyssna och lära sig spelets grunder, säger Magnus Elwin.

Golf för nya vänner är ett treårsprojekt som går i mål vid årsskiftet 2021-2022. Syftet är att utveckla en metod för golfklubbarna att använda tillsammans med kommunen och det aktuella RF-Sisu-distriktet för att välkomna nyanlända och delvis etablerade i föreningslivet. Målet är att de nyanlända och delvis etablerade ska komma in bättre i samhället med hjälp av golfklubbens nätverk.

Det är alltså snarare ett samhällsnytta-projekt än ett rekryteringsprojekt, även om det visat sig att många av de som provar på golf går vidare och tar Grönt kort, golfens ”körkort”, och blir medlemmar i golfklubben - som i många fall är en av de största idrottsföreningarna i kommunenen. 

Thomas Björn

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.