Förödande beslut för rysk idrott

Fifa och Uefa  kunde inte motstå kritiken från omvärlden. Efter lunch på måndagen kom beskedet – rysk fotboll måste avsluta kontakterna och beroendet av Putin. Samtidigt framkom att  inom IOK diskuteras samma dekret. Det skulle betyda att rysk idrott utestängs från internationell idrott.

Söndagen besked från Fifa att ryska herrlandslaget skulle tillåtas att medverka i mars i playoff-spel inför VM i Qatar – utan nationalsång, flagga och via sitt vanliga namn blev bara tilfälligt. Kritiken var förödande och från måndagsmorgonen pågick möten hos både Uefa och Fifa. Rysslands blivande motståndare playoff-spelet Sverige, Polen och Tjeckien hade en gemensam linje – vi tänker inte spela mot Ryssland!

Krossar idrotten i landet

I det läget framtvingades möten  hos Fifa och Uefa och deras ledningsgrupper, De fann ganska omgående att det inte finns några alternativ . Ryssland måste uteslutas och det gäller både landslag och klubblag.

Beslutets lydelse: ” ”Tills situationen tillåter dem att ta upp spel igen”

I klartext betyder det  att Putin som själv är en idrottssupporter har  via sin beslut har krosst rysk idrott för oöverskådlig tid., 

Uefa river dessutom avtalet med den ryska storsponsorn Gazprom, ett kontrakt värt 500 miljoner årligen. Det är en skam för det ryska företaget.

Rent sportsligt betyder måndagens beslut att Sverige inte behöver möta Ryssland i en eventuell playoff-final och att Polen, som har Ryssland som motståndare i sin semifinal, blir direktkvalificerade till finalen, där  segraren i mötetSverige-Tjeckien väntar.

Senare på måndagen framkom att Belarus omfattas av samma begränsningar som Ryssland.

IOK tar samma beslut

Dessutom, , IOK,  internationella olympiska kommittén, uppmanar i ett pressmeddelande att ryska och belarusiska idrottare ska stoppas från internationella tävlingar.

IOK  går ut och uppmuntrar till bojkott av landet och allierade Belarus.

”För att skydda de globala idrottsevenemangens integritet, och för alla deltagares säkerhet, rekommenderar IOK att internationella idrottsförbund varken bjuder in eller tillåter ryska och belarusiska idrottare samt ledare att delta i internationella tävlingar”, skriver IOK bland annat i sitt pressmeddelande.

Efter måndagskvällens extrainkallade möte tog också Europeiska handbollsförbundet, EHF, avstånd från invasionen av Ukraina och utesluter Ryssland och Belarus från förbundets samtliga arrangemang.

Och under ett extrainsatt styrelsemöte måndag kväll fattade Internationella ishockeyförbundet (IIHF) beslut om att stänga ute Ryssland och Belarus från internationell hockey tills vidare.

Rysk idrotts existens är inte bara hotad, den är avklippt från utövande i verkligheten och inte bara i dag utan även i framtiden.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Deloitte och Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har ingått ett samarbete som en förlängning av Deloittes internationella partnerskap The Olympic Partner (TOP).

- Vi delar många egenskaper med den olympiska rörelsen, såsom fokus på personlig prestation och utveckling, hälsa och välbefinnande. Vi har mycket att lära av den kunskap som finns inom SOK och tror att vi med våra kompetenser kan bidra till att utveckla SOK som organisation, stärka den olympiska rörelsen och idrott i Sverige i stort, säger Erik Olin, Country Managing Partner på Deloitte.

En entusiast och eldsjäl i samma person. Och han snackar inte bara utan får saker och ting gjorda. En Lars Månsson skulle det finnas lite varstans, då blev mycket uträttat. Han har svarat för ett enastående arbete i  Arvika. 

Lars har förverkligat idén om ”Arenan” och den blir nu till modell för varenda kommun i Sverige. Så bra är det bakomvarandet tänket och nyttan med skapelsen.

Han är SHL-ishockeyns högst avlönade svenske spelare.  Skatteverkets siffror  avslöjar att Färjestads forward Marcus ”Lilliz” Nilsson, 33, år, redovisade en taxerad inkomst på 3 279 800 kr, taxeringsåret 2022. 

Santidigt sprider sig en osäkerhetsfaktor bland SHL-klubbarna och allmänt inom idrotten. Våldsutvecklingen i samhället påverkar alla och risken för attentat har ökat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Vi hoppas att vi har snälla sponsorer, eller att det finns vänliga själar som vill hjälpa oss”, vädjar Lisbeth Larsson, ordförande i Eslövs IK.

Bedragare har länsat handbollsklubbens tillgångar.

Med hjälp av ett kapat bank-id kunde bedragare komma över flera hundratusen kronor från Eslövs IK.

Visst är det ganaka fantastiskt. Ett spelbolag lanserar ett aspel så att idrotten kan förstärka intäkterna. Det är precis vad som sker när Svenska Spel  tillsammans med svensk ishockey introducerardet nya nummerspelet Supportern.Ett  ett digitalt lotteri som ska bidra till nya och viktiga pengar hos  27 föreningar i SHL, SDHL och Hockeyallsvenskan. De ska  erbjuda spelet i samband med ligapremiärerna.

Hanna Stjärne, vd på SVT, är i dag lycklig. Hon avslutade arbetsveckan med att ge ett besked som glädjer många svenskar. Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne. 

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen