Förödande beslut för rysk idrott

Fifa och Uefa  kunde inte motstå kritiken från omvärlden. Efter lunch på måndagen kom beskedet – rysk fotboll måste avsluta kontakterna och beroendet av Putin. Samtidigt framkom att  inom IOK diskuteras samma dekret. Det skulle betyda att rysk idrott utestängs från internationell idrott.

Söndagen besked från Fifa att ryska herrlandslaget skulle tillåtas att medverka i mars i playoff-spel inför VM i Qatar – utan nationalsång, flagga och via sitt vanliga namn blev bara tilfälligt. Kritiken var förödande och från måndagsmorgonen pågick möten hos både Uefa och Fifa. Rysslands blivande motståndare playoff-spelet Sverige, Polen och Tjeckien hade en gemensam linje – vi tänker inte spela mot Ryssland!

Krossar idrotten i landet

I det läget framtvingades möten  hos Fifa och Uefa och deras ledningsgrupper, De fann ganska omgående att det inte finns några alternativ . Ryssland måste uteslutas och det gäller både landslag och klubblag.

Beslutets lydelse: ” ”Tills situationen tillåter dem att ta upp spel igen”

I klartext betyder det  att Putin som själv är en idrottssupporter har  via sin beslut har krosst rysk idrott för oöverskådlig tid., 

Uefa river dessutom avtalet med den ryska storsponsorn Gazprom, ett kontrakt värt 500 miljoner årligen. Det är en skam för det ryska företaget.

Rent sportsligt betyder måndagens beslut att Sverige inte behöver möta Ryssland i en eventuell playoff-final och att Polen, som har Ryssland som motståndare i sin semifinal, blir direktkvalificerade till finalen, där  segraren i mötetSverige-Tjeckien väntar.

Senare på måndagen framkom att Belarus omfattas av samma begränsningar som Ryssland.

IOK tar samma beslut

Dessutom, , IOK,  internationella olympiska kommittén, uppmanar i ett pressmeddelande att ryska och belarusiska idrottare ska stoppas från internationella tävlingar.

IOK  går ut och uppmuntrar till bojkott av landet och allierade Belarus.

”För att skydda de globala idrottsevenemangens integritet, och för alla deltagares säkerhet, rekommenderar IOK att internationella idrottsförbund varken bjuder in eller tillåter ryska och belarusiska idrottare samt ledare att delta i internationella tävlingar”, skriver IOK bland annat i sitt pressmeddelande.

Efter måndagskvällens extrainkallade möte tog också Europeiska handbollsförbundet, EHF, avstånd från invasionen av Ukraina och utesluter Ryssland och Belarus från förbundets samtliga arrangemang.

Och under ett extrainsatt styrelsemöte måndag kväll fattade Internationella ishockeyförbundet (IIHF) beslut om att stänga ute Ryssland och Belarus från internationell hockey tills vidare.

Rysk idrotts existens är inte bara hotad, den är avklippt från utövande i verkligheten och inte bara i dag utan även i framtiden.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.