Förödande beslut för rysk idrott

Fifa och Uefa  kunde inte motstå kritiken från omvärlden. Efter lunch på måndagen kom beskedet – rysk fotboll måste avsluta kontakterna och beroendet av Putin. Samtidigt framkom att  inom IOK diskuteras samma dekret. Det skulle betyda att rysk idrott utestängs från internationell idrott.

Söndagen besked från Fifa att ryska herrlandslaget skulle tillåtas att medverka i mars i playoff-spel inför VM i Qatar – utan nationalsång, flagga och via sitt vanliga namn blev bara tilfälligt. Kritiken var förödande och från måndagsmorgonen pågick möten hos både Uefa och Fifa. Rysslands blivande motståndare playoff-spelet Sverige, Polen och Tjeckien hade en gemensam linje – vi tänker inte spela mot Ryssland!

Krossar idrotten i landet

I det läget framtvingades möten  hos Fifa och Uefa och deras ledningsgrupper, De fann ganska omgående att det inte finns några alternativ . Ryssland måste uteslutas och det gäller både landslag och klubblag.

Beslutets lydelse: ” ”Tills situationen tillåter dem att ta upp spel igen”

I klartext betyder det  att Putin som själv är en idrottssupporter har  via sin beslut har krosst rysk idrott för oöverskådlig tid., 

Uefa river dessutom avtalet med den ryska storsponsorn Gazprom, ett kontrakt värt 500 miljoner årligen. Det är en skam för det ryska företaget.

Rent sportsligt betyder måndagens beslut att Sverige inte behöver möta Ryssland i en eventuell playoff-final och att Polen, som har Ryssland som motståndare i sin semifinal, blir direktkvalificerade till finalen, där  segraren i mötetSverige-Tjeckien väntar.

Senare på måndagen framkom att Belarus omfattas av samma begränsningar som Ryssland.

IOK tar samma beslut

Dessutom, , IOK,  internationella olympiska kommittén, uppmanar i ett pressmeddelande att ryska och belarusiska idrottare ska stoppas från internationella tävlingar.

IOK  går ut och uppmuntrar till bojkott av landet och allierade Belarus.

”För att skydda de globala idrottsevenemangens integritet, och för alla deltagares säkerhet, rekommenderar IOK att internationella idrottsförbund varken bjuder in eller tillåter ryska och belarusiska idrottare samt ledare att delta i internationella tävlingar”, skriver IOK bland annat i sitt pressmeddelande.

Efter måndagskvällens extrainkallade möte tog också Europeiska handbollsförbundet, EHF, avstånd från invasionen av Ukraina och utesluter Ryssland och Belarus från förbundets samtliga arrangemang.

Och under ett extrainsatt styrelsemöte måndag kväll fattade Internationella ishockeyförbundet (IIHF) beslut om att stänga ute Ryssland och Belarus från internationell hockey tills vidare.

Rysk idrotts existens är inte bara hotad, den är avklippt från utövande i verkligheten och inte bara i dag utan även i framtiden.

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Matchfixning döljer en brutal sanning och växer i alla bemärkelser,till flera människor och till flera idrotter., Måndagens dubbla seminarium i Almedalen påvisade skrämmande fakta och fick många att rygga tillbaka.

Men - när kriminella nätverk ser en växande inkomstkälla, och gängkrig uppstår på grund av just konkurrensen, och då flera spelare, ledare och föreningar i framför allt fotboll blir inblandade, då lägger polisen ned sin specialgrupp som har jobbat med framgång, och internationellt antar Sverige en låg profil och får inget uträttat.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.