Idrotten framträdande i Visby

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Folklivet ökar betydligt i Visby där många tusen Almedalsbesökare samlas och trängseln blir ett naturligt del när människor letar efter möten och seminarier..

 Trots denna gedigna lista med RF, Svensk Elitfotboll, En Svensk Klassiker, och Svenska Judoförbundet med flera saknas några aktörer som ofta brukar vara på plats med egna arrangemang i Almedalen, såsom Parasportförbundet, Friskis och Svettis, och ATG.

Vilka är inte där?

Riksidrottsförbundets valfråga om tillgänglighet och anläggningar tas inte bara upp utav RF utan även av andra aktörer såsom Fastighetsvärlden, och Hemsö Fastigheter. Den senare lockar dessutom med Therese Alshammars attraktionskraft för att locka publik. Svenska Spel utnyttjar profilen Danijela Rundqvist i seminariet Måste vi öka tempot? Idrottsrörelsen och arbetet för ökad jämlikhet. Även Skistar utnyttjar en idrottsstjärna i form av Nils van der Poel för att dra uppmärksamhet till rörelsefrågorna under temat ”rörelse vs skärmtid”. 

Hälsotemat berör även En Svensk Klassiker i ”Hur får man alla att röra på sig (minst en timme om dagen)” liksom GIH tillsammans med Skandias Idéer för livet i ”Hälsa och hjärnhälsa - så kan medvetenhet om hjärnans hälsa öka välmående och prestation”.

Jens Littorin expertis från sina böcker om matchfixare utnyttjas både av Svenska Spel och Unibet under måndagsförmiddagen när man belyser en av idrottens avigsidor. Tre seminarier handlar om ämnet. ”I vilken riktning går kampen mot matchfixning?”, ”Kan idrotten och spelbolagen jobba ansvarsfullt tillsammans?” samt ”Hur vinner vi matchen mot matchfixning?”.

En överraskande aktör från idrottsförbunden är Kriistina Pekkola från Svenska Judoförbundet som lyfter jämställdhet under temat ”Vilket mod krävs av ett idrottsförbund för att införa en helt jämställd organisation” i ett seminarium tillsammans med Social Venture Network.

Guiden til Visby

En Almedalsguide för idrotten skulle kunna se ut så här:

Måndagen 4 juli

 

8.30 I vilken riktning går kampen mot matchfixning?, Svenska Spel ,Donners plats 1, Donnerska huset

9.00 Kan idrotten och spelbolagen jobba ansvarsfullt tillsammans?, SEF (Svensk Elitfotboll) och Unibet, Donnersgatan 6

10.00 Måste vi öka tempot? Idrottsrörelsen och arbetet för ökad jämlikhet. Svenska Spel, Donners plats 1, Donnerska huset

10.00 Idrottens anläggningskris – när uppnår vi rörelsemålet?, SBB, Odalgatan 2

12.00 Hur vinner vi matchen mot matchfixning?, SEF (Svensk Elitfotboll) och Unibet, Donnersgatan 6

12.25 Idrottsanläggningar - väldiga investeringsbehov inom sport och bad, Fastighetsvärlden, Adelsgatan 25

13.00 Kris efter kris - hur ska civilsamhället orka?, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Donners plats 1, Donnerska huset,

14.30 Sveriges simhallar – pengar i sjön eller nödvändiga investeringar?, Hemsö Fastighets AB och Tagehus Holding AB, Skolportsgatan 10

15.30 Hälsa och hjärnhälsa - så kan medvetenhet om hjärnans hälsa öka välmående och prestation, GIH, Skandia/Skandias stiftelse Idéer för livet, Strandgatan 27, Trädgården

Tisdagen 5 juli

9.00 Hur får man alla att röra på sig (minst en timme om dagen)?, En Svensk Klassiker och Ephi, Donners Plats 3, 

15.00 Evenemang som hävstång för utveckling och tillväxt, Svensk Handel, Svensk Turism, Donnergatan 1, Kårhuset Rindi

Onsdagen 6 juli

8.45 Rörelse vs skärmtid – den nya ungdomsrörelsen?, Skistar, S:t Hansplan 2, S:t Hans Café

10.00 E-sports as sport and culture. What do we know and what should we do?, Uppsala Universitet, Cramérgatan 3,

11.00 Brist på ytor och stora renoveringsbehov – hot mot idrottens framtid, Riksidrottsförbundet, Donnergatan 2, Wisby Strand Congress & Event

11.00 Vilket mod krävs av ett idrottsförbund för att införa en helt jämställd organisation?, Svenska Judoförbundet och Social Venture Network, Kaserngatan 1, "D24"

11.45 Postcorona – vill politiken hjälpa idrotten tillbaka?, Riksidrottsförbundet, Donnergatan 2, Wisby Strand Congress & Event

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Inför hot om att tvingas lämna RF-familjen, uttalat av Riksidrottsstyrelsen , RS, i april år, fann Svenska Ishockeyförbundet för gott att krypa till korset och ta bort den omstridda paragrafen 6:1 i sina tävlingsbestämmelser. 

Hockeyettan-laget Boden som hävdat sin suveränitet, och vägrat medlemskap i ligaorganisationen Hockeyettan AB, kan idag utropa sig till segrare. 

1932 flyttade Stockholms Golfklubb till Kevinge gård i Danderyd och en bana som engelsmannen Harry Colt designat och golfklubben anlagt. På lördagen firar firar klubben 90 år på Kevinge med en bana restaurerad för 18 miljoner – och ser fram emot ett samarbete med Danderyds kommun när det gäller golf för unga med funktionsnedsättning, spontangolf för tjejer samt träningsmöjligheter vintertid för 13-20-åringar. 

Intresset för en aktiv semester på hemmaplan har hållit i sig  på SkiStars destinationer. Säsongen fortsätter hos fjällturismbolaget under sensommaren och hösten med evenemang, men dessutom dessutom investeras i fler nyheter redan till nästa sommar. De som frontar för en total satsning på totalt 622 miljonerär en rad idrottskändisar, som Nils van der Poel, Maria Pietilä Holmner, Sanna Kallur och Jenny Kallur Olsson samt Hans Olsson.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.