Idrotten framträdande i Visby

Idrotten och idrottsfrågorna tar plats i Almedalen. Ordentligt med plats,dessutom. Årets vecka innebär faktiskt ett rekord. Idrotten har nog aldrig synts så mycket i Almedalen och Visby som 2022. 

Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar.

Folklivet ökar betydligt i Visby där många tusen Almedalsbesökare samlas och trängseln blir ett naturligt del när människor letar efter möten och seminarier..

 Trots denna gedigna lista med RF, Svensk Elitfotboll, En Svensk Klassiker, och Svenska Judoförbundet med flera saknas några aktörer som ofta brukar vara på plats med egna arrangemang i Almedalen, såsom Parasportförbundet, Friskis och Svettis, och ATG.

Vilka är inte där?

Riksidrottsförbundets valfråga om tillgänglighet och anläggningar tas inte bara upp utav RF utan även av andra aktörer såsom Fastighetsvärlden, och Hemsö Fastigheter. Den senare lockar dessutom med Therese Alshammars attraktionskraft för att locka publik. Svenska Spel utnyttjar profilen Danijela Rundqvist i seminariet Måste vi öka tempot? Idrottsrörelsen och arbetet för ökad jämlikhet. Även Skistar utnyttjar en idrottsstjärna i form av Nils van der Poel för att dra uppmärksamhet till rörelsefrågorna under temat ”rörelse vs skärmtid”. 

Hälsotemat berör även En Svensk Klassiker i ”Hur får man alla att röra på sig (minst en timme om dagen)” liksom GIH tillsammans med Skandias Idéer för livet i ”Hälsa och hjärnhälsa - så kan medvetenhet om hjärnans hälsa öka välmående och prestation”.

Jens Littorin expertis från sina böcker om matchfixare utnyttjas både av Svenska Spel och Unibet under måndagsförmiddagen när man belyser en av idrottens avigsidor. Tre seminarier handlar om ämnet. ”I vilken riktning går kampen mot matchfixning?”, ”Kan idrotten och spelbolagen jobba ansvarsfullt tillsammans?” samt ”Hur vinner vi matchen mot matchfixning?”.

En överraskande aktör från idrottsförbunden är Kriistina Pekkola från Svenska Judoförbundet som lyfter jämställdhet under temat ”Vilket mod krävs av ett idrottsförbund för att införa en helt jämställd organisation” i ett seminarium tillsammans med Social Venture Network.

Guiden til Visby

En Almedalsguide för idrotten skulle kunna se ut så här:

Måndagen 4 juli

 

8.30 I vilken riktning går kampen mot matchfixning?, Svenska Spel ,Donners plats 1, Donnerska huset

9.00 Kan idrotten och spelbolagen jobba ansvarsfullt tillsammans?, SEF (Svensk Elitfotboll) och Unibet, Donnersgatan 6

10.00 Måste vi öka tempot? Idrottsrörelsen och arbetet för ökad jämlikhet. Svenska Spel, Donners plats 1, Donnerska huset

10.00 Idrottens anläggningskris – när uppnår vi rörelsemålet?, SBB, Odalgatan 2

12.00 Hur vinner vi matchen mot matchfixning?, SEF (Svensk Elitfotboll) och Unibet, Donnersgatan 6

12.25 Idrottsanläggningar - väldiga investeringsbehov inom sport och bad, Fastighetsvärlden, Adelsgatan 25

13.00 Kris efter kris - hur ska civilsamhället orka?, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF), Donners plats 1, Donnerska huset,

14.30 Sveriges simhallar – pengar i sjön eller nödvändiga investeringar?, Hemsö Fastighets AB och Tagehus Holding AB, Skolportsgatan 10

15.30 Hälsa och hjärnhälsa - så kan medvetenhet om hjärnans hälsa öka välmående och prestation, GIH, Skandia/Skandias stiftelse Idéer för livet, Strandgatan 27, Trädgården

Tisdagen 5 juli

9.00 Hur får man alla att röra på sig (minst en timme om dagen)?, En Svensk Klassiker och Ephi, Donners Plats 3, 

15.00 Evenemang som hävstång för utveckling och tillväxt, Svensk Handel, Svensk Turism, Donnergatan 1, Kårhuset Rindi

Onsdagen 6 juli

8.45 Rörelse vs skärmtid – den nya ungdomsrörelsen?, Skistar, S:t Hansplan 2, S:t Hans Café

10.00 E-sports as sport and culture. What do we know and what should we do?, Uppsala Universitet, Cramérgatan 3,

11.00 Brist på ytor och stora renoveringsbehov – hot mot idrottens framtid, Riksidrottsförbundet, Donnergatan 2, Wisby Strand Congress & Event

11.00 Vilket mod krävs av ett idrottsförbund för att införa en helt jämställd organisation?, Svenska Judoförbundet och Social Venture Network, Kaserngatan 1, "D24"

11.45 Postcorona – vill politiken hjälpa idrotten tillbaka?, Riksidrottsförbundet, Donnergatan 2, Wisby Strand Congress & Event

Staffan Movin

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s ordförande, Hans von Uthman har bestämda åsikter om framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.