Lägsta totalsiffran på tolv år

Ekonomisk och sportslig succé, men det lägsta publiksnittet sedan VM avgjordes i Sverige 2002.

 IIIH, det internationella förbundet, meddelar på sin hemsida att mästerskapet, som avgjordes i Tammerfors och Helsingfors, lockade 347 628 åskådare vilket ger ett snitt på 5 559 besökande per match.

Det är den lägsta totalsiffran på 12 år, 2020 stoppades VM av pandemin och 2021 års VM i Riga avgjordes med publikrestriktioner. 

Finlands Sakari Manninen jublar efter ett av sina mål under VM.

VM i Göteborg, med matcher i Karlstad och Jönköping 2002 redovisar den hittills lägsta totalpubliken under 2000-talet eller 305 541, eller 5 456 åskådare per match. Slovakien vann VM-guldet, före Ryssland och Tre Kronor på bronsplats.

All time high är från 2015 års VM i Prag/Ostrava med 741 690 besökare och ett snitt på 11 589 per match. VM-guld till Ryssland, före Finland och Tre Kronor på bronsplats.

VM:s generalsekreterare, Heikki Hietanen, säger enligt tidningen Ilta-Sanomat,  att  379 720 biljetter såldes, men att alla dök inte upp vid arenornas insläpp.

-Rysslands frånvaro, på grund av invasionen i Ukraina, var en bidragande orsak till att matcherna i Helsingfors, endast lockade  96 505 åskådare. Corona-situationen bidrag också till att vi kom i gång med biljettförsäljningen väl sent, menar Heikki Hietanen.

Trots att publiksiffran är en besvikelse räknar Harri Nummela, ordförande i det finska förbundet, med en vinst på upp mot 100 miljoner kronor när mästerskapet har summerats ekonomiskt. Något som Idrottens Affärer berättat om tidigare.

-Ja, vår prognos pekar i den riktningen, säger han till Ilta- Sanomat.

I världsrankingen behåller förstås Finland sin första plats, närmast följt av Kanada, Ryssland, USA och Sverige på femte plats. Av IIHF:s 56 medlemsländer rankas Iran på 56:e och sista. 

 

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Luftslott – eller en seriös satsning? Framtiden ger svar.

Hamburgerkedjan Brödernas intåg i Hockeyettan-laget Väsby IK, rör upp känslor i hockey-Sverige.  Högst ropade Aftonbladet som skrek i falsett att Väsby har ”sålt sin själ, falskhet & tjuveri”

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Striden om läsarna, och tittarna, tar fart. Tidningarnas kamp intensifieras. Expressen är senaste beviset. En stor satsning är presenterad och består av att locka människor som vill ha levande bilder. Expressen har säkrat tv-rättigheterna till ett 60-tal försäsongsmatcher i fotboll.

Sommaren 2020 gjorde han allsvensk debut borta mot Östersunds FK, borta mot IFK Göteborg, noterades han för sitt första mål. Kort därefter förlängde han sitt kontrakt med Malmö FF till och med 2023.

Men i  juli 2021 lånades Sarr ut till Mjällby AIF för resterande delen av säsongen. Utlåningen blev framgångsrik och 20-åringen svarade för åtta mål på 16 matcher i Allsvenskan. Och han blev upptäckt av nederländska Heerenveen.