Så blir reglerna otillräckliga

Det kan inte uteslutas att ryska och belarusiska löpare deltar i helgens 10mila-orientering i Skellefteå-skogarna.

Ryska och belarusiska löpare t i l l å t s att delta om den aktive var registrerad som medlem i svensk förening före den 4 mars 2022. Enligt beslut av Svenska Orienteringsförbundet, SOFT.

Rysslands invasionskrig mot Ukraina inleddes den 24 februari 2022.

I orientering uppstår en annan dimension när det blir budkavle och det handlar om lagets insats. Här jubelbilder efter IFK Göteborgs seger i Tiomila 2019.

Totalt 618 lag, herrar, damer och ungdomar kommer till start i helgen. Det är varje förenings ansvar, vid lagets anmälan,  att SOFT:s  regelverk följs,

-Vi måste som arrangörer och ägare till konceptet 10mila, utgå ifrån att varje förening är medveten om vad som gäller. Men helt säkra kan vi omöjligen vara,  säger Martina Sundberg, ordförande i 10mila föreningen, som består av nio Stockholmsklubbar.

 Pågått sedan 1945

Ryska och Belarusiska löpare finns i svenska klubbar, omfattning och eventuell registrering är däremot oklar. Det är som nämnts varje förenings ansvarsområde.

Den första herrkavlen, 10 sträckor, genomfördes 1945 med start vid Uppsala högar och mål på Enebybergs idrottsplats. SoIK Hellas var första lag i mål efter 15 timmar, 51 minuter och 59 sekunder.

Damerna kom med 1977, men har endast haft dagsträckor.  2024 år tävling i Nynäshamn blir historisk såtillvida att damerna nu kommer att få tävla på natten.

-Vi vill erbjuda en likvärdig upplevelse, herrar och damer, säger Martina Sundberg.

10mila är i dag mångmiljon affär, där flera parter hoppas få del av den ekonomiska behållningen.

10mila föreningens förlängda arm i norr är Skellefteå OK som har tecknat samarbetsavtal med Skellefteå kommun och Skellefteå AIK:s SHL-lag i ishockey.

Skellefteå Kraft Arena, ishallen, har byggts om till målarena för 10mila. Med direktsändning från dramatiken på tävlingsbanorna på Jumbotronen och arenans 40-tal TV apparater.

Veckoslutshyran är 225 000 kronor, all restaurang och dryckesförsäljning inne i arenan dock går in i Skellefteås AIK:s klubbkassa.

Skellefteå OK har också att erlägga en så kallad arrangemangs avgift till SOFT, baserad på antal lag och tävlande. Enligt Susanne Maarup å SOFT är beloppet omkring en halv miljon kronor. 

Vid 2022 år kavle med Ånnaboda i Närke som tävlingsområde landade ersättningen på över en miljon kronor för lokala arrangörsklubbar.

Sedan väntar Martina Sundberg och ägarna, 10mila-föreningen, på sin del. Föreningen är garanterad minst 300 000 kronor. 

-Ånnaboda var ett mycket bra arrangemang, och en för sporten mycket bra arena, för tävlande och publik. Skellefteå Kraft Arena är också idealisk, det är första gången vi har ett upplopp under tak. Jag är mycket spänd på att se hur det kommer att fungera, sammanfattar Martina Sundberg.

Beryktade "låmga natten"

I Skellefteå OK är ansvarige Ola Mannberg förtegen. Han meddelar helt kort att budgeten för helgens kavlar, där herrarnas ”långa natten” under nattens mörkaste timmar har mytiskt skimmer, hamnar kring fem till sju miljoner. 

Som alltid är i orientering är den frivilliga arbetsinsatsen värd sin vikt i guld. Ja utan Mannberg stab av frivilliga, eller volontärer, ingen tävling över huvudtaget.

Sett över hela 10mila, herrar, damer och ungdomsklassen, är antal lag nu betydligt färre än Ånnaboda 2022. Orienteringen har tappat cirka 100 lag.

Är det avståndet, eller andra skäl?

Herrfavorit är Uppsala-klubben Linné, där Albin Ridefelt höll undan för Ravinens Gustav Bergman i Ånnaboda. Det är bäddat för en favorit i repris med IFK Göteborg om outsider med norske världsettan Kasper Fosser i laget.

På damsidan är däremot IFK Göteborg stor favorit med ett mycket starkt lag, kryddat med Simona Aebersold, schweiziska, som till och med kan utmana vår egen Tove Alexandersson. Tove är förstås på plats men hennes lag Stora Tuna är för svagt över dameras fem sträckor.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.