Så blir reglerna otillräckliga

Det kan inte uteslutas att ryska och belarusiska löpare deltar i helgens 10mila-orientering i Skellefteå-skogarna.

Ryska och belarusiska löpare t i l l å t s att delta om den aktive var registrerad som medlem i svensk förening före den 4 mars 2022. Enligt beslut av Svenska Orienteringsförbundet, SOFT.

Rysslands invasionskrig mot Ukraina inleddes den 24 februari 2022.

I orientering uppstår en annan dimension när det blir budkavle och det handlar om lagets insats. Här jubelbilder efter IFK Göteborgs seger i Tiomila 2019.

Totalt 618 lag, herrar, damer och ungdomar kommer till start i helgen. Det är varje förenings ansvar, vid lagets anmälan,  att SOFT:s  regelverk följs,

-Vi måste som arrangörer och ägare till konceptet 10mila, utgå ifrån att varje förening är medveten om vad som gäller. Men helt säkra kan vi omöjligen vara,  säger Martina Sundberg, ordförande i 10mila föreningen, som består av nio Stockholmsklubbar.

 Pågått sedan 1945

Ryska och Belarusiska löpare finns i svenska klubbar, omfattning och eventuell registrering är däremot oklar. Det är som nämnts varje förenings ansvarsområde.

Den första herrkavlen, 10 sträckor, genomfördes 1945 med start vid Uppsala högar och mål på Enebybergs idrottsplats. SoIK Hellas var första lag i mål efter 15 timmar, 51 minuter och 59 sekunder.

Damerna kom med 1977, men har endast haft dagsträckor.  2024 år tävling i Nynäshamn blir historisk såtillvida att damerna nu kommer att få tävla på natten.

-Vi vill erbjuda en likvärdig upplevelse, herrar och damer, säger Martina Sundberg.

10mila är i dag mångmiljon affär, där flera parter hoppas få del av den ekonomiska behållningen.

10mila föreningens förlängda arm i norr är Skellefteå OK som har tecknat samarbetsavtal med Skellefteå kommun och Skellefteå AIK:s SHL-lag i ishockey.

Skellefteå Kraft Arena, ishallen, har byggts om till målarena för 10mila. Med direktsändning från dramatiken på tävlingsbanorna på Jumbotronen och arenans 40-tal TV apparater.

Veckoslutshyran är 225 000 kronor, all restaurang och dryckesförsäljning inne i arenan dock går in i Skellefteås AIK:s klubbkassa.

Skellefteå OK har också att erlägga en så kallad arrangemangs avgift till SOFT, baserad på antal lag och tävlande. Enligt Susanne Maarup å SOFT är beloppet omkring en halv miljon kronor. 

Vid 2022 år kavle med Ånnaboda i Närke som tävlingsområde landade ersättningen på över en miljon kronor för lokala arrangörsklubbar.

Sedan väntar Martina Sundberg och ägarna, 10mila-föreningen, på sin del. Föreningen är garanterad minst 300 000 kronor. 

-Ånnaboda var ett mycket bra arrangemang, och en för sporten mycket bra arena, för tävlande och publik. Skellefteå Kraft Arena är också idealisk, det är första gången vi har ett upplopp under tak. Jag är mycket spänd på att se hur det kommer att fungera, sammanfattar Martina Sundberg.

Beryktade "låmga natten"

I Skellefteå OK är ansvarige Ola Mannberg förtegen. Han meddelar helt kort att budgeten för helgens kavlar, där herrarnas ”långa natten” under nattens mörkaste timmar har mytiskt skimmer, hamnar kring fem till sju miljoner. 

Som alltid är i orientering är den frivilliga arbetsinsatsen värd sin vikt i guld. Ja utan Mannberg stab av frivilliga, eller volontärer, ingen tävling över huvudtaget.

Sett över hela 10mila, herrar, damer och ungdomsklassen, är antal lag nu betydligt färre än Ånnaboda 2022. Orienteringen har tappat cirka 100 lag.

Är det avståndet, eller andra skäl?

Herrfavorit är Uppsala-klubben Linné, där Albin Ridefelt höll undan för Ravinens Gustav Bergman i Ånnaboda. Det är bäddat för en favorit i repris med IFK Göteborg om outsider med norske världsettan Kasper Fosser i laget.

På damsidan är däremot IFK Göteborg stor favorit med ett mycket starkt lag, kryddat med Simona Aebersold, schweiziska, som till och med kan utmana vår egen Tove Alexandersson. Tove är förstås på plats men hennes lag Stora Tuna är för svagt över dameras fem sträckor.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.