Så förändras villkoren i Vasaloppet

Vasaloppets ledning har nu beslutat att ändra den lägsta åldersgränsen för deltagande i fem av sina olika skidlopp i Vasaloppets vintervecka. Detta efter att Svenska Skidförbundet inför säsongen 2023/24 beslutat om ändringar i tävlingsdistansreglementet. Så här blir de nya åldersgränserna.

Det här bör du veta inför Vasaloppet

Det som ligger till grund för förändringarna är alltså skidförbundets nya tävlingsregler. Det var i vintras som frågan väcktes, bland annat genom 17-årige Alvar Myhlbacks deltagande i Vasaloppet, där han fick delta på dispens från förbundet och kom i mål på åttonde plats.

Diskussionen har gällt om yngre juniorer (D/H 17–18) ska få tävla utan distansbegränsningar. Enligt dåvarande regelverk fick denna ålderskategori maximalt åka 50 km i tävlingsklass, vilket innebar att man fick delta i Vasaloppet från det kalenderår man fyllde 19 år.

Ingen "övre gräns"

Efter att Svenska Skidförbundet gjort en omvärldsanalys, haft flera interna diskussionsrundor och även diskussion i längdrådet beslutades att ta bort distansbegränsningen för yngre juniorer.

Nu gäller ”Ingen övre gräns” i distanstabellen när en aktiv uppnår juniorålder, och är berättigad att ta ut en FIS-kod för internationellt tävlande och därmed enligt gällande regelverk är tillåten att klassa upp sig till seniorklass med obegränsad tävlingsdistans.

Svenska Skidförbundet beslutade i våras även att ändra distansbegränsningen för ungdomars deltagande i motionslopp. Det innebär nu att Tjejer/Killar 13–16 år får åka 45 km (tidigare 40 km).

Sammanfattningsvis innebär detta för loppen i Vasaloppets vintervecka att åldersgränsen för att delta i:

- Vasaloppet sänks från 19 år till 17 år (det år man fyller 17)

- Tjejvasans motionsklass sänks från 17 år till 11 år (det år man fyller 11)

- Öppet Spår måndag 45, Vasaloppet 45 och Nattvasan 45 sänks från 17 år till 13 år (det år man fyller 13)

Öppnar för ungdomar

Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef, kommenterar:

– Vi följer de rekommendationer som Skidförbundet kommit med, vilket innebär att 17-åringar från och med nu kan åka obegränsad tävlingsdistans, inklusive Vasaloppet. Äldre ungdomar kan också åka längre distanser när det gäller motionslopp; 11- och 12-åringar åker precis som tidigare 30 km, men 13-åringar får nu åka 45 km. I Tjejvasan har vi kvar tävlingsklassen för 17–20-åringar, men i Tjejvasans motionsklass får man delta från det år man fyller 11 år.

Så i vinter kan Vasaloppet välkomna fler yngre deltagare.

– Ja, vi ser positivt på det här och jag tror det kommer att locka fler familjer att åka tillsammans. Vi ser ingen fara att 11-åringar nu plötsligt ska ut ensamma i spåret, utan det kommer då att ske i sällskap med en vuxen.

I det historiska 100:e Vasaloppet får man starta om man fyller 17 år 2024 (födda 2007 eller tidigare).

– I vintras hade vi kanske 100 deltagare som var 17–18 år i Öppet Spår. Så de som är i den åldern nu kan, förutsatt att de får tag på en startplats, ”byta upp” sig till Vasaloppet om de vill, tipsar Tommy Höglund som presenterar de nya villkoren:

Det här gäller

Du får nu delta från det år du fyller …

Vasaloppets vintervecka 2024

Vasaloppet 30 (30 km) – 11 år

Tjejvasan (30 km) – tävling 17 år, motion 11 år

Öppet Spår söndag (90 km) – 17 år

Ungdomsvasan (9 och 19 km) – 11 år

Öppet Spår måndag 90 (90 km) – 17 år

Öppet Spår måndag 45 (43 km) – 13 år

Öppet Spår måndag 30 (28 km) – 11 år

Vasaloppet 45 (45 km) – 13 år

Stafettvasan (9–24 km) – 11 år

Nattvasan 30 (30 km) – 11 år

Nattvasan 45 (45 km) – 13 år

Nattvasan 90 (90 km) – 17 år

Vasaloppet 10 (9 km) – 8 år

Vasaloppet (90 km) – 17 år

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.