Tvekan hos IHF inför World Cup

Truppens influgna NHL-spelare höll inte måttet, och ”lediga” spetsspelare som William Nylander och Elias Pettersson dök aldrig upp. Förbundet hänvisade då till försäkringsfrågor.
Tre Kronors senaste VM-guld, av totalt 11, 2017 och 2018 har varit rejält proffstyngda och dåvarande förbundskaptenen Richard Grönborg byggde sina guldlag på nästan enbart NHL-spelare.
Tre kronors förbundskapten, Sam Hallam, längtar efter framgång

Därefter har det mesta gått snett för Tre Kronor, och Sam Hallam arbetar  i motvind.
  Helgens Beijer Hockey Games i Karlstad, och tidigare försäsongturneringar är en sak – det är i Tjeckien i maj som Sam Hallam, hyllad guldmakare i Växjö Lakers kvitterar ut sitt betyg på internationell nivå. 

"De är inbäddade"

Tre Kronor, uppbyggt av spelare från SHL och den schweiziska ligan inledde med säkra 4-1 mot Tjeckien inför 6 221 åskådare i Löfberg Arena, en stark publiksiffra.
 Svt:s experter Jonas Andersson och Håkan Loob var lyriska över det svenska spelet, i mer neutrala ögon är de alltför väl ”inbäddade” svensk ishockey, och Tre Kronor i synnerhet.
Efter det nya avtalet mellan NHL-organisationen, det internationella förbundet, IIHF och Olympiska Kommittén (IOK) är alla hockeyälskare att gratulera de närmast två åren. 
Våren 2025 ska Sam Hallam upp till bevis i hemma VM i Avicii Arena i Stockholm, i februari samma år planeras för ett ”mini World Cup” med fyra lag, Sverige, Finland, USA och Kanada, med Boston och Montreal som utpekade arenastäder.
NHL garanterade i det nya avtalet även att NHL-spelare ska göras tillgängliga för spel i både 2026 års OS i Milano/Cortina och fyra år senare, värdland utses i sommar.

IHF-basen tveksam

IIHF välkomnar förstås att OS-beskedet men Luc Tardif, ordförande i IIHF, är mer tveksam till World Cup-idén i februari, bara tre månader före IIHF:s egen gala, VM i Stockholm.
Ännu är inte World Cup helt förankrad, även om NHL tycks hävda detta. Så här sa Luc Tardif till finska Yle Urheilo tidigare i veckan.
-Jag ser svårigheter med två stora arrangemang så nära varann i tid. Vi står bakom en turnering, men då i september 2025. I februari är det inte möjligt.
Tre Kronors landslagschef Anders Lundberg har inte återkommit när Idrottens Affärer frågat om den svenska inställningen om den oönskade krocken med Avicci-turneringen

Hemma-VM  extra spännande

-De nya beskeden från NHL bygger upp intresset för ishockeyn generellt, och Tre Kronor specifikt. Att få chansen att spela i  hemma VM  är något alldeles extra, säger Sam Hallam till Sportbladet.
I syfte att stärka organisationen kring Tre Kronor har Sam Hallams parhäst från Växjö-tiden, Nicklas Rahm, anställts som assisterande coach. 
Han har nu samma roll i Växjö, och kliver in på heltid i Tre Kronor till VM i Prag. Rahm får rollen att coacha forwardar och ansvara för power play.  Stefan Klockare finns sedan tidigare i spelarbåset.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Efter exakt 13 månader var Brynäs tillbaka i SHL.
Den 23 mars 2023 badade Gävle i tårar sedan Malmö  skickat gästrikarna till Hockeyallsvenskan efter seger i den femte kvalmatchen.
Den 23 april 2024 förvandlades Johanneshov till ett lyckohav. Brynäs hade ”svept” Djurgården med 4-0 i matchserien och stor matchhjälte på ”Hovet” var 21-årige Oliver Tärnström,  ironiskt nog uppväxt i Stockholm och fostrad i AIK:s ungdomsled.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

SOK:s orsförande, hans von Uthman har bestämda åsikter om Framtidens eliidrott i Sverige.
Idrottsrörelsen söker ökat stöd  från både politiker och näringsliv, samt ökad förståelse för elitidrottens fördelar och utmaningar.
Bakgrunden är en rapport från  Centrum för Idrottsforskning (CIF), presenterad i Idrottens Affärer. CIF:s utredare Johan R Norberg slår fast att internationell toppidrott präglas av global kapprustning.  

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.