Historisk el-premiär i STCC

I helgen blir STCC först i världen som nationellt elektrifierat mästerskap och gör samtidigt debut med det nya Head 2 Head-formatet på en helt ny bana som ligger mellan Ullevi och Scandinavium i Göteborg den 8-9 juni. Totala ekonomiska satsningen omfattar många miljoner i bygge av bilar, kontraktera förare, mekaniker och skapa organisationen och inte minst iordningställa banan. Ett spännande projekt som nu får sin premiär inför publik mitt i en storstad 

- I helgen kulminerar äntligen många års hårt arbete där vi skriver motorsporthistoria med 12 helt nya elektriska tävlingsbilar, 12 av Skandinaviens bästa förare och team samt en helt ny Head 2 Head-bana mitt i stan, säger Micke Bern, vd för STCC.

Startfält med över 6000 elektriska hk

- Vi vill rikta ett oerhört stort tack till samtliga involverade som har möjliggjort det här tillsammans med oss när vi startar en ny STCC-era med ett starkt fokus på fantastisk racing, hållbarhet och den senaste tekniken inom elektrifieringen av såväl automotive som samhället.

Ett startfält med över 6000 elektriska hästkrafter kommer att göra upp om SM-poängen i helgens dubbla Head 2 Head-heat som körs både lördag och söndag.

Tävlingarna hålls på en 625 meter lång Head 2 Head-bana som byggts i samarbete med Göteborg & Co och Ramudden på eventområdet mellan Ullevi och Scandinavium.

Mest jagad förare i premiären är meste STCC-segraren Robert Dahlgren som tog senaste titeln 2022 och tävlar nu med en ny CUPRA Born för CUPRA Sweden-PWR.

- Jag känner mig lika motiverad inför den här säsongen som min första 2004, speciellt när vi gör ett historiskt skifte till el. Racingförare brukar alltid säga att man har ett blankt papper inför en säsong, men den här gången är det verkligen så, säger Robert Dahlgren.

"Gäller att anpassa sig"

- Ingen har tävlat med de här bilarna och däcken, något som verkligen adderar ytterligare ett lager av spänning och oförutsägbarhet. Jag tävlar aldrig för något annat än att vinna och STCC 2024 är inget undantag. Det gäller att anpassa sig så snabbt som möjligt och leverera utan misstag för att plocka så mycket poäng det bara går.

Fakta

Efter att ha vunnit på banan men uteslutits från finalerna i efterhand under lördagen, fick regerande STCC-mästaren Robert Dahlgren revansch när han vann söndagens deltävling under den elektriska premiären av STCC 2024 i Göteborg.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.