Winberg sparkar ytterligare en vd

Svenska Spel tvingas till vd-byte igen. Sedan Margareta Winberg tillträdde som styrelseordförande blev hon först oense med Jesper Kärrbrink och nu duger inte heller efterträdaren Meta Persdotter som får sparken.

I ledningen för Svenska Spel har de senaste åren varit turbulent. Under Jesper Kärrbrinks fyra år som ansvarig kom och gick toppchefer.

Oense även med Kärrbrink

När sedan Margareta Winberg blev styrelseordförande gick det bara en kort tid innan det tillkännagavs att Kärrbrink i samråd med styrelsen kommit fram till att det bästa var att han lämnade bolaget.

”Det har under senare tid blivit tydligt att mina idéer om hur Svenska Spel ska drivas inte stämmer överens med den bild ägaren har”, förklarade Kärrbink då i ett pressmeddelande.

Jesper Kärrbrink fick 2,88 miljoner kronor i avgångsvederlag, vilket motsvarade en årslön.

Hägg rycker in igen

Ett par månader senare presenterades utnämningen av Meta Persdotter som ny vd. Men efter 1,5 år anses hon också vara fel person att leda Svenska Spel och en enig styrelse har tagit beslutet att säga upp henne.

På nytt får ekonomidirektören Anders Hägg agera tillförordnad vd och jakten på en ny vd startar omgående.

Margareta Winberg menar att Meta Persdotters avsked förklaras av den stora omorganisationen inom Svenska Spel.

- Det har varit oro i bolaget. Och det är inte konstigt, det blir det när man omorganiserar.

"Hon vill ha med personalen"

Winberg medger också:

- Hon har en ledningsfilosofi som man på Svenska Spel är väldigt ovan vid, nämligen att personalen ska vara med och ta ansvar. För många som inte är vana så blir det otydligt. På Svenska Spel är många vana vid att någon pekar att ”dit ska vi".

Margareta Winberg tycker ändå inte att Meta Persdotter blev en felrekrytering.

- MEn sammantaget har vi bedömt att i nuläget behövs en annan kraft.

I efterhand medger Winberg också att marknadsdirektören Tomas Agrell fick sparken när han lämnade Svenska Spel för bara ett par veckor sedan.

"Försvarade inte ägarens direktiv"

Margareta Winberg har medverkat till att två verkställande direktörer har tvingats lämna företaget.

- Det var inget märkligt med den förste. Han (Jesper Kärrbrink) gick ju för att han inte kunde försvara ägarens direktiv. I det här har jag ett större ansvar för eftersom jag varit med i processen, förklarar Winberg i Dagens Industri.

Precis som Kärrbrink får Meta Persdotter en bra ersättning i form av sex månader uppsägningslön och 18 månaders avgångsvederlag, totalt två årslöner.

Hinc Robur et securitas (inte verifierad)

tors, 2010-06-24 10:50

1. Det speglar Winberg mer än Svenska spel

Margareta visade stor okunnighet när det gällde Sveriges förhandlingar inför inträdet i EU. Hon ansåg att sommarjakt på morkulla var biologiskt fel, när det faktiskt är den bästa jakten för att spara honfåglarna. Hon schabblade bort Sameutredningen på ett sätt som faktiskt konfisklerade markägares rätt till sin mark inom "renbetesland". "Renbetesland" är faktiskt merparten av övre Norrland eftersom vinterbeteslandet sträcker sig hela vägen ner till kusten. Berätta om något hon gjort där hon inte varit lobbad från extremvänster i naturfrågor. Att personal skulle vara ovana med demokratiskt ledarskap är ett skamligt påstående.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.