Han handplockades av miljardären

Det började när han var 11 år och fick spela Dagens Dubbel tack vare att pappa gillade trav. Sedan växte hästintresset bara mer och mer, grabben hoppade av gymnasiet och visade sig vara en naturbegåvning. En dag handplockades Daniel Redén av miljardären Bengt Ågerup och nu har den där 11-åringen nått Elitloppet.
Daniel Redén och Shaq Is Back, ett av ekipagen i Elitloppet på söndag. Nu förbereder sig paret på gåden mellan Uppsala och Enköping.


- Ja, egentligen är det otroligt, på gränsen till ofattbart. Men det ska bli kul, jättekul och hur det än går så kommer jag och Shaq att lära oss massor, skrattar Daniel Redén där han står på stallbacken på Furuboda gård mellan Enköping och Uppsala.

I dag ansvarig för 120 hästar, både som kusk och tränare och han leder tolv anställda.

Lever sin dröm

Daniel Redén lever sin dröm.

Han är av Bengt Ågerup speciellt utvald att sköta och utveckla verksamheten i Stall Zet. Ågerup var bestämd, här hade han sin vd. 

Omsättningen pekar mot 20 miljoner kronor och i år har hästarna sprungit in 3,7 miljoner kronor. Det är bara början på något som ska bli mycket större.

- Vi har ytterligare 20 2-åringar som kanske kan starta under året.

Köpte häst över nätet

På gården finns 60 hästar och i USA står tio som tränas bl a hos Johnny Takter. Ett stort antal fölmärrar är dessutom utplacerade på olika platser.

Ständigt kommer nya hästar till gården, på inrådan av Daniel Redén eller annars utvalda av Bengt Ågerup som själv är både entusiast och kunnig.

Det var han som köpte en häst för 610 000 kr på nätauktion. Fast då hade både han och Daniel synat förutsättningarna, ska sägas. Det fanns inga tvivel, den hästen, Västerbo Highflyer, skulle de bara ha. Men Daniel åker också till Kentucky och New Orleans med jämna mellanrum för att leta efter nya hästar.

Fascinerande historia

Det är en fascinerande historia som Daniel Redén återger.

2007 ville Bengt Ågerup ägna åtminstone viss tid åt affärer av annat slag. Då släppte han lös sitt hästintresse.

Här ett par mil norr om Enköping ägde han redan en gård, men då blev också grannfastigheten ledig. Tommy Hahné, välkänd travprofil, skulle sälja och Bengt Ågerup blev köpare.

Det var startskottet för Stall Zet som ingår i Brixton Medical AB, ett bolag som länge hört till Bengt Ågerup och även säljer viss travutrustning.

Den killen har speciella anlag

2007 började allt flera att höra talas om den där Daniel Redén från Enköping och hans specialla anlag för trav och hästar.

Killen som började med en Dagens Dubbel-kupong hade tack vare ett nära fanatiskt intresse byggt upp en stor kunskap.

- Jag hoppade av gymnasiet för att få börja jobba med hästar. Fick först en praktikplats på en ridskola men det var inte riktigt min grej. Sen lyckades jag i alla fall komma i kontakt med travtränaren Stefan Melander och få jobb hos honom, berättar Daniel.

- Där gjorde jag allt, från skitgörat till att få umgås med hästarna och just det är det bästa av allt.

En passion för hästar

Hans passion för hästar framkommer ideligen när han berättar.

- Ja, de har känslor och reagerar i mångt och mycket som vi människor. Jag är mycket mån om alla hästar och kan ofta få tillbaka samma värme.

Han skrattar vid minnet av hur människor i hans närhet bad honom ägna sig åt annat.

- Efter tiden hos Stefan kände jag för att pröva något och fick anställning hos Björn Goop i Karlstad.

Sa upp sig direkt

Det blev bara fyra veckor där.

- Jag började med att säga upp mig.

Skälet var ett telefonsamtal från Bengt Ågerup. Han hade fått tips om denne Daniel Redén.

- Själv hade jag ingen aning om vem Ågerup var och erbjudandet var så bra att jag undrade om någon drev med mig.

Ågerup berättade om planerna

Ågerup berättade vad han ville åstadkomma med ett eget stall och till chef för alltihopa ville han ha Daniel Fredén.

- Det här var för sex år sedan, jag var inte mer än 28 år, och det bara snurrade till. Jag var tvungen att kolla allt, men då förstod jag vilken jättechans jag hade fått.

Från första dagen har Stall Zet expanderat. Nya stallbyggnader, ny hästtrailer, och numera är också träningsmöjligheterna de bästa med två rakbanor om vardera 600 meter, en rundbana på en km och en skogsslinga om fyra km.

Får ideligen nya idéer

Daniel Redén gör dagliga och utförliga träningsprogram för varje häst.

- De är som elitidrottsmän. De tränar synnerligen hårt och kräver en noggrann skötsel i alla avseenden.

Han har under alla år studerat hästarna och deras beteende och har en hel del egna metoder för att få framgång.

Han fick en idé om att köpa in några highland cattle för att de skulle beta av hagarna. Förhoppningen var att bakterierna i grödan skulle försvinna. Och hästarna blev friskare...

Kvällspromenad till hästarna

- Sedan tar vi pulsen på varje häst efter varje pass. Jag är också noga med hästarna ska känna närhet till oss som jobbar.

Daniel Redén bor i ett hus bara hundra meter från stallen, tar ofta en kvällspromenad och går in i stallen och pratar med djuren.

- Jag är lite tokig. Men det är okay, jag och sambon kan inte ha det bättre. Vi älskar djur.

Satsa ännu mer på avel

Bengt Ågerup äger samtliga hästar och kommer ofta hit från sina hem i Schweiz och Paris eller om han är i Uppsala.

- Annars hörs vi per telefon. Vi pratar nästan dagligen, om både dagens hästar och eventuella inköp.

Utöver tränings- och tävlingsverksamheten ägnas allt mera tid till avel.

Just nu finns tre avelshingstar på Furuboda Gård och de är eftertraktade som fäder.

Det kostar 3000 kr att boka en avel och vid levande föl stiger det totala beloppet till 35 000 kr. Bara i år är redan 100 bokningar gjorda och är en del av verksamheten som är tänkt att växa avsevärt.

Allt inriktad på Elitloppet

Men under de här dagarna cirkulerar mycket av tankarna och snacket runt Elitloppet.

Daniel Redén fick beskedet för några veckor sedan att han var utvald med sin Shaq IS Back. En stor svart och grann häst, till synes mycket snäll.

Han berättar med varm röst.

- Jag trodde inte att just den skulle bli vår första Elitloppshäst, men han har varit suverän under våren. Han har vunnit tre gånger på åtta starter och under de senaste fyra starterna har han gått riktigt bra.

Inget bra spår

Daniel Redén är själv en rutinerad kusk numera med 150 segrar, men Elitloppet blir något i, ja, hästväg...

- Shaq Is Back är väldigt startsnabb och har där en stor fördel. Men nu har vi fått ett spår väl långt ut och kan inte riktigt utnyttja hans största tillgång.

- Han kommer dessutom att känna av att det bara är starka hästar i övrigt. Ska bli intressant att se hur han regerar på det.

Daniel Redén skrattar och fortsätter:

- Det gäller ju också mig själv... Det kommer att kännas i maggropen på söndag.

Båda har stora fötter...

Han berättar om förberedelserna:

- Det är ingen idé att åka till Solvalla tidigare än på söndag förmiddag. Shaq har det bra här hemma.

Hästen är alltså döpt efter den väldige basketspelaren Shaq O'Neal och båda är faktiskt uppväxta bara sju mil från varandra i New Jersey.

O´Neal är känd för sitt eminenta basketkunnande, men också för sin skostorlek som är 58. Det samma gäller hästen som har extremt stora fötter eller hovar. ..

Syns hur hästen laddar

- Han är helskön, med en enorm tävlingsinstinkt och ändå mycket snäll, säger Daniel Redén samtidigt som han gosar och nojsar med hästen.

- Fast på söndag vet han direkt vad det handlar om när vi sätter på honom tävlingsbandaget. Då början han ladda.

Ser du det så tydligt?

- Ja, ja, han sjunker in i sig själv och fokuserar på uppgiften. Väl på Solvalla räcker det med en värmning, mycket och länge till någon timme före loppet.

"Märker direkt om jag blir nervös"

Sedan vill han ha lite vatten och stå där och förbereda sig till det är dags.

- Han märker direkt om jag är nervös så jag måste hålla mig lugn.

Hur går det då?

- Vi har aldrig mött starkare motstånd. Målet är att bli bland de fyra bästa i semifinalen. Till final ska vi.

Thomas Ejderhov


Fakta

Bengt Ågerup startade sitt Q-Med i en hyrd sjukhusbarack i Uppsala 1993 och slutade 2011 när han sålde företaget för 3 miljarder.

- Jag var pensionär i två veckor. Men man dör ju i förtid om man är oförsörjd med arbete och hustrun sa att hon inte kunde umgås med mig om jag inte hade ett arbete, har 70-åringen berättat.

Begnt Ågerrup äger alla cirka 120 hästar i Stall Zet.

Ett nytt projekt är NXT2B - ett Uppsalabaserat investeringsbolag som ägs av Ågerups holländska ägarbolag. Han ska investera runt 1 miljard kronor i spännande företag inom främst medicinbranschen.

Han har också bidragit med 250 miljoner kronor till Michael Bloombergs välgörenhetsprojekt. Bloomberg är borgmästare i New York och en av USA:s rikaste personer och Ågerup bidrar nu för att få ned mödradödligheten i ett treårigt projekt i Tanzania.

Daniel Redén handplockades och sköter verksamheten tillsammans med tolv anställda i Stall Zet.

Vågar jag? (inte verifierad)

lör, 2013-06-29 00:55

1. Drömmars uppfyllelse etc

Ja Vissa nyttjar sin karma reservoar till att kunna uppfylla dylika materiell drömmar!! Andra har säkert likartade drömmar men " glömde" " ladda" sitt Karma" Kontokort" i tillräckligt hög grad. Typ: Som man sår får man skörda .

Vågar jag? (inte verifierad)

fre, 2013-11-22 17:52

2. Livets händelser

Livets alla öden styrs av 2 grundläggande faktorer. Ens önskningar+Karmiska livsöde. Båda styr men utan Karma hjälper ingensträvan oavsett hur hårt såvida INTE MR VETO har medlidande pga av erlagda böner alt vetskap om att vederbörande förstår att Gudshand har Nådefullt ingripit.Mao ett sett att attrahera själen mot att vilja återupprätta sitt eviga ursprungliga förhållande vilket Hela Livets Skola ytterst handlar om. mVh

Malmö FF hade räknat med 30 miljoner kronor i bonus från  Uefa. I själva verket damp det ned 80 miljoner på bankkontot lsagom till midsommar.

”Nästan obegripligt och, dessutom,  så fantastiskt mycket pengar mera, och som om det var nog som smått osannolikt,  pengarna kom efter en felräkning!” 

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Söndag 3 juli startar Gotland Runt och föregås av tre dagars festligheter vid Wasahamnen på Djurgården, där 75 000 besökare väntas. Tävlingsarrangören KSSS, Kungliga Svenska Segel Sällskapet, ser behovet av fler gästhamnsplatser i centrala Stockholm och framför allt på Djurgården. Klubben är beredd att investera långsiktigt i en ny gästhamn. 

– Drömmen är invigning lagom till vårt 200-årsjubileum år 2030, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Göteborgsföretaget More SPACE tecknar samarbetsavtal med SVT Sport  och växer som ett av landets ledande sponsorföretag.

Det handlar om ett mycket eftertraktat avtal.  More SPACE blir SVT:s partner i minst tre år och får ansvaret  för att sälja programsponsring till SVT:s stora sportevenemang till och med december 2025.

Totalt handlar det om 19 stora sportevenemang med allt från Friidrotts-VM till Fotbolls EM för damer, Fotbolls VM för herrar, Junior VM i ishockey samt Vinterstudion med världscupen i Skidskytte och Ski Classics

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.