Ny chef utsedd på radiosporten

Samtidigt som Susanna Andrén blev historisk som den första kvinna att kommentera en VM-match för herrar blev det känt att redaktionen fick en ny chef.

Markus Boger har bland annat varit kanalchef för Sveriges Radio Örebro och kommer närmast från tjänsten som utvecklingschef på Ekot och samordnare för Sveriges Radios valbevakning.

- Radiosporten är ett av Sveriges Radios främsta varumärken. Att som radiomedarbetare och mycket intresserad av sport få vara en del av den redaktionen är förstås oerhört lockande, säger Markus Boger som tillträder på deltid den 3 augusti och på heltid den 22 september, efter slutfört uppdrag som Sveriges Radios valsamordnare.

Stor erfarenhet

Han har varit utvecklingschef på Ekot sedan 2012. Dessförinnan var han chef för Alltid nyheter, en webbkanal med syfte att bryta ny mark för nyhetsnärvaro och nya sändningssätt inom Sveriges Radio, och kanalchef för Sveriges Radio Örebro. Han har tidigare också varit redaktionschef och nyhetschef på Sveriges Radio Uppland.

- Markus Boger har genom sitt arbete på Ekot, på Alltid Nyheter och som kanalchef i Örebro och valansvarig för hela Sveriges Radio visat att han kan navigera genom en rad olika typer av verksamheter och hitta utveckling i såväl helhet som detaljer, säger Björn Löfdahl.

Jakob Sillén är sedan den 1 juni är ny områdeschef för Sveriges Radio Mälardalen. Samtidigt flyttas Radiosporten in i området där också Sveriges Radios verksamheter i Uppland, Västmanland, Sörmland och Gotland samt P4 Stockholm och Trafikredaktionen ingår.

Blev historisk

På redaktionen fortsätter arbetet, förstås. Susanna Andrén blev historisk när hon kommenterade VM-premiären Brasilien-Kroatien. Som första kvinna fick hon referera en VM-match för herrar.

- Häftigt att jag är den första, men samtidigt tråkigt att det händer först 2014, säger Andrén som följde matchen tillsammans med Ralf Edström.

Hur stort är det för dig att referera en VM-premiär?

- Det känns fantastiskt häftigt att vara på ett VM i Brasilien, som jag drömde om att få åka till när jag för ett par år sedan började plugga portugisiska, säger Susanna Andrén.

Hela VM i Radiosporten

Sveriges Radio sänder från samtliga matcher i fotbolls-VM, mellan den 12 juni och den 13 juli.

Radiosporten och övriga Sveriges Radio har sammanlagt tre referenter, tre reportrar och två experter på plats i Brasilien. Referenterna är Susanna Andrén, Christian Olsson och Dag Malmqvist. ExperternaRichard Henriksson och Ralf Edström kompletteras på hemmaplan av Radiosportens senaste experttillskott Johanna Frisk.

Sveriges Radio-reportrar på plats är Lotten Collin, Martin Marhlo och Andreas Matz. På hemmaplan kompletteras de utsända av två referenter på svensk mark, Jonas Enarson och Gunnar Brink.

Damlandslagen i fotboll ligger långt efter herrarna, men ska nu  i alla fall fådubbelt så mycket som vid senaste EM-slutspelet 2017. Men nu framkommer att Uefa dubblar prispengarna till nästa års EM-slutspel på damsidan.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Efter tre års väntan är Ryder Cup äntligen tillbaka.

Europa möter USA i en av idrottsvärldens mest prestigefyllda lagtävlingar - och streamingtjänsten Viaplay direktsänder hela 29 timmar.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Elon, ledande inom fackhandeln för elprodukter, tar ett stort steg in på sponsormarknaden via ett omfattande avtal som huvudpartner till HockeyAllsvenskan. Via 320 butiker i Sverige ska nu varumärket och samarbetet förstärkas. 

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Fredrik Ljungberg är en av Sveriges mest dekorerade fotbollsspelare. Nu tar han plats i Viaplays Premier League-studio. I det nya uppdraget ingår förutom Premier League även att jobba vid  landslagets matcher, som  Nations League samt kvalen till EM 2024 och VM 2026.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.