Ny chef utsedd på radiosporten

Samtidigt som Susanna Andrén blev historisk som den första kvinna att kommentera en VM-match för herrar blev det känt att redaktionen fick en ny chef.

Markus Boger har bland annat varit kanalchef för Sveriges Radio Örebro och kommer närmast från tjänsten som utvecklingschef på Ekot och samordnare för Sveriges Radios valbevakning.

- Radiosporten är ett av Sveriges Radios främsta varumärken. Att som radiomedarbetare och mycket intresserad av sport få vara en del av den redaktionen är förstås oerhört lockande, säger Markus Boger som tillträder på deltid den 3 augusti och på heltid den 22 september, efter slutfört uppdrag som Sveriges Radios valsamordnare.

Stor erfarenhet

Han har varit utvecklingschef på Ekot sedan 2012. Dessförinnan var han chef för Alltid nyheter, en webbkanal med syfte att bryta ny mark för nyhetsnärvaro och nya sändningssätt inom Sveriges Radio, och kanalchef för Sveriges Radio Örebro. Han har tidigare också varit redaktionschef och nyhetschef på Sveriges Radio Uppland.

- Markus Boger har genom sitt arbete på Ekot, på Alltid Nyheter och som kanalchef i Örebro och valansvarig för hela Sveriges Radio visat att han kan navigera genom en rad olika typer av verksamheter och hitta utveckling i såväl helhet som detaljer, säger Björn Löfdahl.

Jakob Sillén är sedan den 1 juni är ny områdeschef för Sveriges Radio Mälardalen. Samtidigt flyttas Radiosporten in i området där också Sveriges Radios verksamheter i Uppland, Västmanland, Sörmland och Gotland samt P4 Stockholm och Trafikredaktionen ingår.

Blev historisk

På redaktionen fortsätter arbetet, förstås. Susanna Andrén blev historisk när hon kommenterade VM-premiären Brasilien-Kroatien. Som första kvinna fick hon referera en VM-match för herrar.

- Häftigt att jag är den första, men samtidigt tråkigt att det händer först 2014, säger Andrén som följde matchen tillsammans med Ralf Edström.

Hur stort är det för dig att referera en VM-premiär?

- Det känns fantastiskt häftigt att vara på ett VM i Brasilien, som jag drömde om att få åka till när jag för ett par år sedan började plugga portugisiska, säger Susanna Andrén.

Hela VM i Radiosporten

Sveriges Radio sänder från samtliga matcher i fotbolls-VM, mellan den 12 juni och den 13 juli.

Radiosporten och övriga Sveriges Radio har sammanlagt tre referenter, tre reportrar och två experter på plats i Brasilien. Referenterna är Susanna Andrén, Christian Olsson och Dag Malmqvist. ExperternaRichard Henriksson och Ralf Edström kompletteras på hemmaplan av Radiosportens senaste experttillskott Johanna Frisk.

Sveriges Radio-reportrar på plats är Lotten Collin, Martin Marhlo och Andreas Matz. På hemmaplan kompletteras de utsända av två referenter på svensk mark, Jonas Enarson och Gunnar Brink.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.