Ny gästkrönikör: Niklas Birgetz

Idrottens Affärers senaste gästkrönikör är Niklas Birgetz, vd i Sponsrings & Eventföreningen. Niklas kommer att skriva initierat om den bransch som växer snabbast i marknadsföringsmixen.
Niklas Birgetz kan sponsring- och eventbranschen och det är därför han blir Idrotten Affärers nye krönikör.

 

Niklas Birgetz har förekommit sporadiskt med krönikor i Idrottens Affärer längre tillbaka i tiden. Nu går han in med full kraft och utlovar sex fullmatade krönikor under 2015.

Sponsring ökar snabbast

- Sponsring är nu näst störst i marknadsföringsmixen, större än TV-reklam och dagspress, och strax efter internet inklusive mobilt. Räknar vi ihop sponsring och event är det störst med drygt tio miljarder i omsättning. Snabbast av allt växer sponsring. Det finns massor av spännande att berätta och det ser jag fram emot att göra under året, säger Niklas Birgetz, lika upprymd som ett barn på julafton.

Bland annat kan IA:s läsare förvänta sig en initierad rapport från den årliga, världsledande sponsrings- och eventkongressen IEG i Chicago, som i år arrangeras 15-18 mars. Årets upplaga är den 32:a i ordningen. 

- Jag har faktiskt haft äran att hålla föredrag på kongressen vid tre tillfällen – varav två gånger om Skandias Idéer för livet och en gång om varför Sverige lyckas så väl inom sponsring och event – ett föredrag jag höll ihop med vår nuvarande ordförande Ricky Strandberg. Vi berättade om Sveriges framgångar genom att lyfta fram vinnarna i Gyllene Hjulet.

Sponsrings- och CSR-chef

Niklas Birgetz har erfarenhet från både köpar- och säljarsidan i sponsrings- och eventbranschen. Juristutbildad kom han via tjänsten som t f lektor vid Stockholms universitet och jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå till Skandia 1999. 

Där började han som bolagsjurist, men plockades snart över till marknadssidan av en marknadschef som upptäckte Birgetz kreativa förmåga. 

Han avancerade snabbt till sponsringschef. Under en period var han även chef för Skandias stora satsning på CSR, Corporate Social Responsibility: Idéer för livet. Skandia sponsrade en rad stor projekt och idrottsförbund, såsom nattvandring samt Svenska Golfförbundet.

Gyllene Hjulet höjdpunkten

2011 sade Niklas Birgetz upp sig för att börja jobba som vd för Sponsrings & Eventföreningen, en intresseorganisation som företräder branschen i olika frågor och förser de drygt 300 medlemsföretagen med nyttig information och kunskap, såsom frukostseminarier och juridisk rådgivning. 

Årets höjdpunkt är Gyllene Hjulet, branschens upplevelsedag, där man hyllar de bästa sponsrings- och eventprojekten under året. 

Årets gala är den 18:e i ordningen och äger rum den 26 mars på restaurang K-märkt i Garnisonen, Stockholm. Sex nya kategorier gör att det från och med i år är totalt 13 kategorier i tävlingen. 

Arbetsmyra med resfeber

Niklas Birgetz är en flitig arbetsmyra. När han kopplar av gör han det med familjen, fru och två aktiva barn, nio och elva år. Vi som följer Niklas på Facebook ser att familjen älskar att resa. Drömresan gick till Sydafrika för ett år sedan, där familjen bland annat var på safari. 

När vädret är rätt plockar Niklas gärna fram sina golfklubbar och går en runda på Sollentuna GK, granne med familjen Birgetz. Han spelar dock ogärna match mot hustrun.

Hon brukar nämligen vinna…

Thomas Björn

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.