Ny gästkrönikör: Niklas Birgetz

Idrottens Affärers senaste gästkrönikör är Niklas Birgetz, vd i Sponsrings & Eventföreningen. Niklas kommer att skriva initierat om den bransch som växer snabbast i marknadsföringsmixen.
Niklas Birgetz kan sponsring- och eventbranschen och det är därför han blir Idrotten Affärers nye krönikör.

 

Niklas Birgetz har förekommit sporadiskt med krönikor i Idrottens Affärer längre tillbaka i tiden. Nu går han in med full kraft och utlovar sex fullmatade krönikor under 2015.

Sponsring ökar snabbast

- Sponsring är nu näst störst i marknadsföringsmixen, större än TV-reklam och dagspress, och strax efter internet inklusive mobilt. Räknar vi ihop sponsring och event är det störst med drygt tio miljarder i omsättning. Snabbast av allt växer sponsring. Det finns massor av spännande att berätta och det ser jag fram emot att göra under året, säger Niklas Birgetz, lika upprymd som ett barn på julafton.

Bland annat kan IA:s läsare förvänta sig en initierad rapport från den årliga, världsledande sponsrings- och eventkongressen IEG i Chicago, som i år arrangeras 15-18 mars. Årets upplaga är den 32:a i ordningen. 

- Jag har faktiskt haft äran att hålla föredrag på kongressen vid tre tillfällen – varav två gånger om Skandias Idéer för livet och en gång om varför Sverige lyckas så väl inom sponsring och event – ett föredrag jag höll ihop med vår nuvarande ordförande Ricky Strandberg. Vi berättade om Sveriges framgångar genom att lyfta fram vinnarna i Gyllene Hjulet.

Sponsrings- och CSR-chef

Niklas Birgetz har erfarenhet från både köpar- och säljarsidan i sponsrings- och eventbranschen. Juristutbildad kom han via tjänsten som t f lektor vid Stockholms universitet och jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå till Skandia 1999. 

Där började han som bolagsjurist, men plockades snart över till marknadssidan av en marknadschef som upptäckte Birgetz kreativa förmåga. 

Han avancerade snabbt till sponsringschef. Under en period var han även chef för Skandias stora satsning på CSR, Corporate Social Responsibility: Idéer för livet. Skandia sponsrade en rad stor projekt och idrottsförbund, såsom nattvandring samt Svenska Golfförbundet.

Gyllene Hjulet höjdpunkten

2011 sade Niklas Birgetz upp sig för att börja jobba som vd för Sponsrings & Eventföreningen, en intresseorganisation som företräder branschen i olika frågor och förser de drygt 300 medlemsföretagen med nyttig information och kunskap, såsom frukostseminarier och juridisk rådgivning. 

Årets höjdpunkt är Gyllene Hjulet, branschens upplevelsedag, där man hyllar de bästa sponsrings- och eventprojekten under året. 

Årets gala är den 18:e i ordningen och äger rum den 26 mars på restaurang K-märkt i Garnisonen, Stockholm. Sex nya kategorier gör att det från och med i år är totalt 13 kategorier i tävlingen. 

Arbetsmyra med resfeber

Niklas Birgetz är en flitig arbetsmyra. När han kopplar av gör han det med familjen, fru och två aktiva barn, nio och elva år. Vi som följer Niklas på Facebook ser att familjen älskar att resa. Drömresan gick till Sydafrika för ett år sedan, där familjen bland annat var på safari. 

När vädret är rätt plockar Niklas gärna fram sina golfklubbar och går en runda på Sollentuna GK, granne med familjen Birgetz. Han spelar dock ogärna match mot hustrun.

Hon brukar nämligen vinna…

Thomas Björn

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.