Ny gästkrönikör: Niklas Birgetz

Idrottens Affärers senaste gästkrönikör är Niklas Birgetz, vd i Sponsrings & Eventföreningen. Niklas kommer att skriva initierat om den bransch som växer snabbast i marknadsföringsmixen.
Niklas Birgetz kan sponsring- och eventbranschen och det är därför han blir Idrotten Affärers nye krönikör.

 

Niklas Birgetz har förekommit sporadiskt med krönikor i Idrottens Affärer längre tillbaka i tiden. Nu går han in med full kraft och utlovar sex fullmatade krönikor under 2015.

Sponsring ökar snabbast

- Sponsring är nu näst störst i marknadsföringsmixen, större än TV-reklam och dagspress, och strax efter internet inklusive mobilt. Räknar vi ihop sponsring och event är det störst med drygt tio miljarder i omsättning. Snabbast av allt växer sponsring. Det finns massor av spännande att berätta och det ser jag fram emot att göra under året, säger Niklas Birgetz, lika upprymd som ett barn på julafton.

Bland annat kan IA:s läsare förvänta sig en initierad rapport från den årliga, världsledande sponsrings- och eventkongressen IEG i Chicago, som i år arrangeras 15-18 mars. Årets upplaga är den 32:a i ordningen. 

- Jag har faktiskt haft äran att hålla föredrag på kongressen vid tre tillfällen – varav två gånger om Skandias Idéer för livet och en gång om varför Sverige lyckas så väl inom sponsring och event – ett föredrag jag höll ihop med vår nuvarande ordförande Ricky Strandberg. Vi berättade om Sveriges framgångar genom att lyfta fram vinnarna i Gyllene Hjulet.

Sponsrings- och CSR-chef

Niklas Birgetz har erfarenhet från både köpar- och säljarsidan i sponsrings- och eventbranschen. Juristutbildad kom han via tjänsten som t f lektor vid Stockholms universitet och jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå till Skandia 1999. 

Där började han som bolagsjurist, men plockades snart över till marknadssidan av en marknadschef som upptäckte Birgetz kreativa förmåga. 

Han avancerade snabbt till sponsringschef. Under en period var han även chef för Skandias stora satsning på CSR, Corporate Social Responsibility: Idéer för livet. Skandia sponsrade en rad stor projekt och idrottsförbund, såsom nattvandring samt Svenska Golfförbundet.

Gyllene Hjulet höjdpunkten

2011 sade Niklas Birgetz upp sig för att börja jobba som vd för Sponsrings & Eventföreningen, en intresseorganisation som företräder branschen i olika frågor och förser de drygt 300 medlemsföretagen med nyttig information och kunskap, såsom frukostseminarier och juridisk rådgivning. 

Årets höjdpunkt är Gyllene Hjulet, branschens upplevelsedag, där man hyllar de bästa sponsrings- och eventprojekten under året. 

Årets gala är den 18:e i ordningen och äger rum den 26 mars på restaurang K-märkt i Garnisonen, Stockholm. Sex nya kategorier gör att det från och med i år är totalt 13 kategorier i tävlingen. 

Arbetsmyra med resfeber

Niklas Birgetz är en flitig arbetsmyra. När han kopplar av gör han det med familjen, fru och två aktiva barn, nio och elva år. Vi som följer Niklas på Facebook ser att familjen älskar att resa. Drömresan gick till Sydafrika för ett år sedan, där familjen bland annat var på safari. 

När vädret är rätt plockar Niklas gärna fram sina golfklubbar och går en runda på Sollentuna GK, granne med familjen Birgetz. Han spelar dock ogärna match mot hustrun.

Hon brukar nämligen vinna…

Thomas Björn

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Vimmerby, cirka 15 000 invånare, är inte längre bara Astrid Lindgrens värld,  kändisar som Pippi Långstrump och Madicken har nu konkurrens av tätortens hockeylag som sensationellt klivit in i Hockeyallsvenskan, HA, efter seger i Hockeyettans kvalserie.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.