Nu går Perseus mot bättre tider

När Perseus Karlström tog brons på 20 kilometer gång på VM i Doha innebar medaljen nya, bättre tider för honom. Nu är han hemma och har ett reklamkontrakt på väg, SOK-stöd är aktuellt, Och Gång-och Vandringsförbundet kan bli invalt i Svenska friidrottsförbundet. Torshällasonen ser redan fram mot OS i Tokyo. 

Målgången i Doha. Värmen är kompakt och Perseus Karlström har satsat maximalt, men inser här och nu att han är VM-medaljör. Nu är han hemma och njuter av bilderna från Doha och framgången.
Annons

Tankarna på OS i Tokyo finns redan i Perseus huvud. 20 kilometer gång avgörs 30 juli 2020 klockan 6 lokal tid, klockan 23.00 svensk tid. I telefon hemma i pojkrummet i mamma Siv Karlströms villa i Torshälla, säger han tvärsäkert:

- Jag går för guld, definitivt.

Varför bor du hemma hos mamma?

- Jag är bara i Sverige max fyra månader om året. Jag har försökt träna på hala vägar med dobbar men det går inte. Bor jag hos mamma när jag är i Sverige sparar jag pengar. Utomlands är ett måste för att kunna träna i bra klimat.

Mamma satte världsrekord

Mamma Siv är förbundskapten för gångarna. För att fylla ut fältet i Finnkampen 2017 tvingades Siv, då 60 år, ställa upp. Hon kom visserligen näst sist men gjorde det med den äran. Hon satte världsrekord för sin åldersklass. Antalet gångare av klass i Sverige är bara två. Förutom Perseus hans 34-åriga bror Ato Ibanez, som kom tolva på tio kilometer i Doha.

Vi hette Ibanez fram till 2008, då bytte vi till Karlström. Pappa är från Mexiko och brorsan ville behålla hans efternamn, förklarar Perseus.

Hans förnamn har grekisk förebild. Perseus var son till Zeus, den mäktigaste guden i den grekiska mytologin. Zeus var kung över alla gudar på Olympien. Perseus anses vara den persiska folkets urfader. Så namnet förpliktar för vår svenske Jonnie Walker men den skotska whiskyn gillar han inte (”för rökig”). 

En tävling återstår i Race Walking Challenge, 20-22 oktober i Nanjing, Kina. En tredagarstävling med 20-12-12 kilometer, tre dagar på raken. Svensken har chansen att vinna hela mästerskapet. VM-guldmedaljören Toshikazu Yamanishi leder på 30 poäng, vinner han får han 36 poäng och är utom räckhåll för Perseus. Svensken har 27 poäng, kan få maximalt 32 poäng. Perseus kan vinna hela mästerskapet men då får japanen Yamanishi inte bli bättre än trea. 

Oavsett blir det fest för Perseus och hans träningskompis, kanadensaren Evan Dunfee, som kom trea på 50 kilometer i Doha. Tillsammans har de 40 000 dollar att festa för.  Dunfee fick liksom Karlström 20 000 dollar för sitt brons. 

Så började det

Vi backar bandet. Perseus var 7 år när han började träna gång. Inspiratör: mamma Siv förstås, en av världens bästa gångare genom tiderna. Mamma tog med hela familjen på träningar och tävlingar. När Perseus var 16 började han satsa på allvar. Han blev snabbt en stjärna, hemma finns ett 20-talet SM-guld.

Första pallplatsen internationellt kom i Europacupen Podebra, Tjeckien, 2017, tredje plats. Inga prispengar i Europacupen. Första segern i världsserien Race Walking: 10 februari i år i Adelaide, Australien. Prispengar? Nej. Nästa seger i Race Walking: 21 april i Lazaro Cardenas, Mexiko. Prispengar? Ja, 4 000 dollar. Segrarna tog honom till femte plats på världsrankingen. Inför VM i Doha var han etta på världsrankingen.

Inför VM låg Perseus och ett gäng gångare på höghöjdsläger i St Moritz i 36 dagar. Bodde billigt, lagade maten själva. Tränade som tokiga. Totalt hade han 49 veckors hårdträning inför VM. 

I St Moritz tog jag ut mig fullständigt på träningarna. Jag svimmade tio gånger efteråt. En gång vaknade jag på badrumsgolvet. Träningskompisen Quentin Rexo från Nya Zeeland stod och sprutade kallt vatten på mig.

Ett klokt beslut

På plats i Doha visste svensken vad som gällde. Nu eller aldrig. Han försökte haka på segraren Ymanishi som stack efter cirka åtta kilometer. Perseus tränare, välkände idrottsprofilen australiensaren Brent Vallance, som han haft som tränare sedan november i fjol men de har känt varandra sen 2011, hojtade ”håll dig i klungan”.

Det var ett klokt beslut. Jag tror att Ymanishi och jag förmodligen hade kört livet ur oss, säger Perseus. 

Han låg tvåa tills en kilometer återstod. Då gick ryssen Vasily Mizinov förbi och besegrade svensken med elva sekunder.

Perseus var totalt slut i mål. Trots att starten gick vid midnatt var det 32 grader och 90 procent luftfuktighet. ”Jag kämpade för min överlevnad”, sa han.

Han hade gått ned fem kilo. Normalt väger han 73,5 kilo Kroppstemperaturen var 40,9 grader.

Jag var så nära kramp och svimma flera gånger. VM-loppet är det vidrigaste jag upplevt.

Jag är lång, 183 centimeter. Det betyder att jag utvecklar mer värme än kortare gångare. Det är en nackdel för mig.

Iskorven gjorde susen

En av anledningarna till bronset var Iskorven. En avklippt damstrumpa i nylon fylld med is som Perseus hade runt halsen. Den och kepsen bytte han vid varje varvning, de varvade 20 gånger.

Iskorven ”uppfann” en australiensisk fysiolog och jag när vi tränade och tävlade i Australien i 38 graders värme. Konkurrenterna i Doha var dumma som inte tog efter oss. De körde med andra varianter som inte var lika effektiva.

Karlström är den förste manlige, svenske gångaren som har tagit medalj i VM. Senast en svensk tog VM-medalj i gång var Madeleine Svensson, silver på tio kilometer vid VM i Tokyo 1991.

 

Kan få SOK-bidrag om 6 000 kr

Prispengarna 20 000 dollar var välkomna pengar.

Hur överlever du?

- Jag får bidrag från Gång -och Vandringsförbundet och min klubb Eskilstuna Friidrott. Och sen hoppas jag på SOK-bidraget. Det är ett stipendium på 6 000 kronor i månaden.

När det gäller för Gång – och Vandringsförbundet ska nog Perseus inte ha för stor förhoppningar att de ska bli medlem i Svenska friidrottsförbundet. Stefan Olsson, generalsekreterare i Svenska friidrottsförbundet säger:

Det stämmer att vi är det enda landet i världen med två separata förbund. Ytterst är det respektive årsmöten som bestämmer och det återstår att se om blir en fråga som kommer att diskuteras

Till Kina på tisdag

Det är inget som Perseus tänker på just nu. Först ska han få upp en medaljtavla med bronset, linnet och nummerlappen på väggen. Sen är det dags packa för avresan till Kina på tisdag. Vinner han hela tävlingen ramlar 8 500 dollar in på kontot.

FOTNOT: Hastigheten för en gångare ligger mellan 15och 17kilometer i timmen.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-giganten Färjestad, med nio SM-guld, upplever sin värsta kris sedan säsongen 1993-94.  En elfteplats i Elitserien gav då biljett till allsvenskt spel våren 1994  En ny tränarduo, Per Bäckman/Gunnar Johansson räddade kontraktet via kvalseger mot Boden med Niklas Wikegård i tränarbåset

Göteborg får en ny jätteanläggning för padel. Det är företaget  Time4Padel som i samarbete med fastighetsbolaget Tuvebacken Förvaltnings AB planerar  ennybyggnation i Torslanda/Björlanda.  Parterna siktar på en unik anläggning som ska öppna i november-december.

Vintern och snön är här med besked och intresset för längdskidåkning är stort runt om i landet. I Vasaloppsarenan är förhållandena just nu i det närmaste idealiska med ett snödjup på närmare metern uppe i Sälen och fina skidspår hela vägen till Mora. Och Vasaloppsorganisationens arbete med att anpassa verksamheten och planera för att alla ska få en härlig och trygg och skidupplevelse i Vasaloppspåret i vinter pågår för fullt.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IIHF, det internationella hockeyförbundet, trängs allt hårdare mot repen. I ett inlägg på sociala medier skrev på lördagen den tjeckiska biltillverkaren Skoda, som har sponsrat ishockey-VM i 28 år, att företaget väljer att avbryta sitt engagemang – om VM spelas i Belarus som planerat 21maj-6 juni.

- Uppgifter om fixade matcher är vardagsmat för oss.

Den skrämmande bilden ger poliskommissarie Fredrik Gårdare, chef för polisens aktionsgrupp mot idrottsrelaterad brottslighet.

Solidsport, Nordens största plattform för streamingtjänster av idrott, har tecknat ett unikt avtal med Turkiska Basketbollförbundet. Kontraktet innebär att Solidsport blir global distributör av mediarättigheter för den turkiska högsta ligan, TBL (Turkish First League) och rankad trea i Europa.

Enligt SCB bor i Sverige, 2019 års siffror, 104 854 personer som antingen själva var födda i Turkiet, eller hade minst en förälder som var det.

Den 8 november sänkte Varbergs Astrit Selmani, 23 år, Hammarby med tre mål i 5-2-seger hemma på Påskbergsvallen. På fredagen presenterades han som Hammarbys spelare med ett kontrakt på fyra år, och enligt uppgifter är det Hammarbys största transfer någonsin.