Får de chansen i OS nästa gång?

Denna text är en krönika. Syftet med texten är att påverka. Åsikterna är skribentens egna.

Svenska Olympiska Kommitténs uttagningar inför OS förra året ifrågasattes och en anmälan gjordes till CAS (The Court of Arbitration for Sport), den Olympiska idrottens skiljedomstol.

Fem friidrottare och en seglare som bjudits in av IOK, men inte fick komma med till OS i Paris stod bakom anmälan. Utfallet blev till SOK:s fördel. Besvikelsen var stor i gruppen som trots att de kvalificerat sig, enligt IOK och World Athletics, inte fIck delta i Paris. 

Först i slutet på februari 2025 meddelade CAS sina domskäl, där bakgrunden till beslutet redovisas. De menar att IOK:s charter inte har någon regel som begränsar nationella kommittéers frihet att slå fast egna strängare uttagningsregler. Något som också tillämpas av flera länders nationella kommittéer.

SOK:s uttagningsregel att idrottare skall ha kapacitet att tävla om minst en tolfteplats på OS är både proportionerligt och legitimt enligt CAS, speciellt mot bakgrund att det även finns undantags- och framtidskriterier. 

Inga självklara regler

I en debatt i OS-Studion efter OS, mellan Mustafa Mohamed och SOK:s truppchef i Paris Peter Reinebo, framgår tydligt att allt inte är helt självklart och objektivt vad gäller uttagningarna till OS. Även om Reinebo inte håller med, visar Musses argument på att en subjektivitet vid uttagningarna förekommer, främst gällande framtidskriterierna. Reinebo påstod också att de idrottare som inte fick komma med till OS inte nått de internationella kriterierna, något som inte stämmer, då de fick en inbjudan från IOK som SOK ‘ignorerade’.  

Efter att de slutgiltiga domskälen meddelats, skriver SOK på sin hemsida att de kan vässa sin kommunikation med specialförbund, aktiva och ledare och att man tillsammans arbetar för att skapa en bättre dialog. Men är det kommunikationen som är problemet? Är inte den viktiga frågan om undantags- och framtidskriterier är för subjektiva eller inte?

Varför hörs eller skrivs inget om CAS domskäl i media eller från idrotten? Är det symtomen av en tystnadskultur vi bevittnar?

Oavsett om SOK fick rätt enligt CAS, kan SOK:s hantering av ärendet och otydlighet eller subjektivitet i uttagningarna ge negativa effekterna på idrottares motivation att satsa fullt ut.

Om endast kortsiktiga resultatmål får styra, kan det slå tillbaka på svensk idrott, speciellt som vi inte kan förutspå vilka som kommer lyckas i framtiden.

Framgångar är oförutsägbara!

Ett exempel på hur olika uttagningar baserade på ‘framtidskriterierna’ kan slå, gäller friidrottaren Simon Sundström. Han fick grundat på dessa åka med till Tokyo, men inte till Paris. I juni innan Paris OS gjorde Simon personbästa, 8:17.15, på 3000 meter hinder på Diamond League galan på Stadion, och han var kvalificerad genom rankingpoäng till OS. Trots det, och inbjudan till OS från IOK, stoppade SOK Simon från att åka med till Paris. 

I sin första tävling 2025 gjorde Simon, som numera ingår i Djurgården Friidrotts satsning, nytt personbästa på 3000 meter med 7:48.19. Det gör Simon till Sverigetvåa genom tiderna på den distansen! Tala om ‘oförutsägbara’ framgångar. Vem vet som hade kunnat bli resultatet på OS? Men framför allt missunnade SOK Simon chansen att lära sig för framtiden, vilket bör vara en viktig faktor i uttagningarna till ett OS.

Krävs rutin

Träning bör med andra ord innefatta att få chansen att träna på att tävla på olika mästerskap, för att lära om hur vi fungerar under press och hur vi kan hantera den och utvecklas. Kanske inte bara en gång, utan flera gånger för att få chansen att lära… för ingen kan förutspå vem som kommer att nå hela vägen. Speciellt på OS, där det inte är ovanligt att ‘underdogs’ kniper medaljer. Även av högsta valör.

I klartext, en mer långsiktig och hållbar idé som bär våra idrottare framåt och stärker svensk idrott, motivationen hos framtida atleter och deras möjligheter att utvecklas behövs! Det gäller speciellt för att skapa möjligheter att prestera på ett OS, eftersom det bara genomförs vart fjärde år.

PO Lindvall

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Djurgårdens äventyr i fotbollens Conference League lämnade ett netto på 150 miljoner kronor,  och fyller på Djurgårdens kassa rejält. Vid årsskiftet 2024-2025 hade föreningen ett eget kapital på 364 miljoner kronor, vilket är en rekordsiffra.

 Stora spelarförsäljningar och sportchefen Bosse Andersson strategi att köpa billigt och sälja dyrt har varit framgångsrikt. Totalt gjorde Djurgården en nettovinst på 139 miljoner i spelarförsäljningar, bland de som lämnade fanns Lucas Bergwall, Samuel Dahl och Jacob Widell Zetterström.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.