”Det känns jättehäftigt”

21 VM-medaljer i orientering, varav 10 guld, blev till slut också ett bragdguld för orienteringens Tove Alexandersson. 27-åringen blir därmed förste orienterare att tilldelas Svenska Dagbladets bragdmedalj sedan Annichen Kringstad belönades 1981, för 38 år sedan.

Juryns motivering, ”för glimrande guldregn i en serie bragder, med total kontroll i avgörande lägen” är extremt välfunnen. Tove, uppvuxen i Dala-skogar är ett med naturen med unika gener. Ett arv från familjens sida och som alltid funnits vid Toves sida i jakten på rödvita skärmar, till fots och med skidor under fötterna.

Tove Alexandersson tilldelas Svenska Dagbladet:s bragdguld 2019och hyllas i franska Tignes hon av Fanny Borgström, Johanna Åström och Ida Nilsson

På tisdagen befann sig Tove i den franska alpina orten, Tingnes, som förberedelse inför nästa steg i karriären; skidalpinism, att med stighudar under skidorna besegra berget. I det alpina Europa avgörs årligen serie av tävlingar av Världscupkaraktär.

På länk till Svd-huset i Stockholm kunde Tove skrika ut sin glädje.

I år som konkurrensen var så tuff

-Det känns jättehäftigt, jag har haft ett fantastiskt år och verkligen presterat på varje tävling. Men jag förstår att konkurrensen varit tuff, sade Tove.

Anders Lindblad,, ordförande i juryn, medger att det var svårt att komma fram till ett beslut. Bland Toves konkurrenter fanns Daniel Ståhl i diskus, damlandslaget i fotboll, skidsportens guld i sprintstafett med flera.

-Ett av de tuffaste åren, sade Lindblad.

För orienteringen är Toves bragdguld välkommen PR och möjlighet att hitta nya utövare – och inte minst sponsorer.  Trots Toves exempellösa framgångar under en lång period har hennes attraktionskraft på sponsormarknaden varit svag och årsinkomsten understiger med marginal 1 miljon kronor.

2 500 euro för världscupen

Hennes ekonomiske rådgivare, Björn Bettner, bekräftar bilden av svårigheter i jakten på samarbetspartners. Prispengar, eller medaljbonus förekommer inte alls inom orienteringen. Som exempel erhöll Tove 2 500 euro för sin totalseger i Världscupen i år, för övrigt hennes sjätte totalseger i rad.   

-Orienteringen lider av att stå utanför OS-programmet, det är väl också den största sporten, till antal utövare och länder, som saknas i OS, konstaterar Björn Bettner.

-Det unika med Tove är kärleken till sporten, det är hennes drivkraft. Den ekonomiska ersättningen är av underordnad betydelse, meddelar Björn Bettner.

-Jag lever i min dröm, och en stor del i bragdguldet har min familj. Utan dem hade jag aldrig kommit så här långt, sade Tove från Tingnes.

På nyåret 2010 är det dags för radiosportens lyssnare att avge sina röster i Jerring-priset. Tove föll på mållinjen i vintras mot Hanna Öberg, skidskytte – god chans till revansch den här gången.

Hon VM-debuterade som 19-åring med stafettbrons i franska Savoie. Redan då var vägen mot stjärnorna utstakad. 

Tagit 21 VM-medaljer

I Norge i höstas fyllde hon på medaljskörden med tre guld, medel och lång distans samt stafett. Totalt 21 VM-medaljer, 10 guld, åtta silver och tre brons på åtta mästerskap.  Lägg till 13 VM-medaljer i skidorientering, 10 guld, tre silver och ett brons på fem mästerskap. 

Toves lugna stunder är lätt räknade, hon har också vunnit VM-guld i skyrunning, löpning i branta stigningar och med klätterinslag. Den nu påbörjade satsningen på skidalpinism, en ny utmaning, ska göra Tove ännu bättre i jakten på framtida kontroller ” på självvald väg i okänd mark”.

2020 års höjdpunkt för Tove och orienteringseliten blir sprint VM i Danmark i början av juli.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Obstacle course racing, som är samlingsnamnet för tävlingar som Tough Viking och Spartan, och tro det eller ej, de är på väg in i idrottens finrum. Mycket talar för att OCR gör sin debut i olympiska spelen 2028 i Los Angeles. Vägen dit sker genom en bakdörr, nämligen som en av grenarna i Modern femkamp.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.