”Det känns jättehäftigt”

21 VM-medaljer i orientering, varav 10 guld, blev till slut också ett bragdguld för orienteringens Tove Alexandersson. 27-åringen blir därmed förste orienterare att tilldelas Svenska Dagbladets bragdmedalj sedan Annichen Kringstad belönades 1981, för 38 år sedan.

Juryns motivering, ”för glimrande guldregn i en serie bragder, med total kontroll i avgörande lägen” är extremt välfunnen. Tove, uppvuxen i Dala-skogar är ett med naturen med unika gener. Ett arv från familjens sida och som alltid funnits vid Toves sida i jakten på rödvita skärmar, till fots och med skidor under fötterna.

Tove Alexandersson tilldelas Svenska Dagbladet:s bragdguld 2019och hyllas i franska Tignes hon av Fanny Borgström, Johanna Åström och Ida Nilsson

På tisdagen befann sig Tove i den franska alpina orten, Tingnes, som förberedelse inför nästa steg i karriären; skidalpinism, att med stighudar under skidorna besegra berget. I det alpina Europa avgörs årligen serie av tävlingar av Världscupkaraktär.

På länk till Svd-huset i Stockholm kunde Tove skrika ut sin glädje.

I år som konkurrensen var så tuff

-Det känns jättehäftigt, jag har haft ett fantastiskt år och verkligen presterat på varje tävling. Men jag förstår att konkurrensen varit tuff, sade Tove.

Anders Lindblad,, ordförande i juryn, medger att det var svårt att komma fram till ett beslut. Bland Toves konkurrenter fanns Daniel Ståhl i diskus, damlandslaget i fotboll, skidsportens guld i sprintstafett med flera.

-Ett av de tuffaste åren, sade Lindblad.

För orienteringen är Toves bragdguld välkommen PR och möjlighet att hitta nya utövare – och inte minst sponsorer.  Trots Toves exempellösa framgångar under en lång period har hennes attraktionskraft på sponsormarknaden varit svag och årsinkomsten understiger med marginal 1 miljon kronor.

2 500 euro för världscupen

Hennes ekonomiske rådgivare, Björn Bettner, bekräftar bilden av svårigheter i jakten på samarbetspartners. Prispengar, eller medaljbonus förekommer inte alls inom orienteringen. Som exempel erhöll Tove 2 500 euro för sin totalseger i Världscupen i år, för övrigt hennes sjätte totalseger i rad.   

-Orienteringen lider av att stå utanför OS-programmet, det är väl också den största sporten, till antal utövare och länder, som saknas i OS, konstaterar Björn Bettner.

-Det unika med Tove är kärleken till sporten, det är hennes drivkraft. Den ekonomiska ersättningen är av underordnad betydelse, meddelar Björn Bettner.

-Jag lever i min dröm, och en stor del i bragdguldet har min familj. Utan dem hade jag aldrig kommit så här långt, sade Tove från Tingnes.

På nyåret 2010 är det dags för radiosportens lyssnare att avge sina röster i Jerring-priset. Tove föll på mållinjen i vintras mot Hanna Öberg, skidskytte – god chans till revansch den här gången.

Hon VM-debuterade som 19-åring med stafettbrons i franska Savoie. Redan då var vägen mot stjärnorna utstakad. 

Tagit 21 VM-medaljer

I Norge i höstas fyllde hon på medaljskörden med tre guld, medel och lång distans samt stafett. Totalt 21 VM-medaljer, 10 guld, åtta silver och tre brons på åtta mästerskap.  Lägg till 13 VM-medaljer i skidorientering, 10 guld, tre silver och ett brons på fem mästerskap. 

Toves lugna stunder är lätt räknade, hon har också vunnit VM-guld i skyrunning, löpning i branta stigningar och med klätterinslag. Den nu påbörjade satsningen på skidalpinism, en ny utmaning, ska göra Tove ännu bättre i jakten på framtida kontroller ” på självvald väg i okänd mark”.

2020 års höjdpunkt för Tove och orienteringseliten blir sprint VM i Danmark i början av juli.

Kjell Nilsson 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ronaldo är överst på det amerikanska magasinet Forbes  årliga lista över världens tio bäst betalda fotbollsspelare.

När Ronaldo flyttade från Juventus till Manchester United blev han omedelbart det populäraste namnet på klubbens sida för matchtröjor och liknande. Försäljningen slog rekord för nyförvärv världen över, skriver Forbes och hänvisar till siffror från värvningar som Lionel Messi, Tom Brady och LeBron James.

Nej, regeringen nobbar en plan för ett nationellt stöd till kommuner och idrottsrörelsen i syfte att utveckla framtidens idrottsanläggningar. Nu riskerar Sverige att halka ännu längre efter i arbetet att hålla arenor uppdaterade.

-Det här var tänkt att förbättra villkoren  för en meningsfull fritid och inte minst en bättre folkhälsa, kommenterar Björn Eriksson.

Här kommer ett glädjebesked till idrotten..Antalet elitidrottare som studerar på Mittuniversitetet har aldrig tidigare varit så högt. Sedan 2018 är ökningen närmare åttio procent och numera studerar inte mindre än 130 elitidrottare samtidigt som de satsar på sin idrottskarriär

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nils van der Poel är annorlunda. Inte bara för att han blev en världsstjärna på skridsko.  Det kunde ske tack vare annan träning – och han fortsätter i de  spåren.

Just nu laddar han mot Peking hos jägarbataljonEN i Arvidsjaur. Detta som en konsekvens av ett samarbete mellan Sveriges Olympiska Kommitté och Försvarsmakten . De har enats om ett samarbeten för att lära av varandra.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Tidigare VM-medaljören och tvåan i storslalomcupen Jessica Lindell Vikarby och Janne Blomqvist bli våra guider i vinterns alpina TV-sändningar.

– Det är en cool och komplex sport, och jag vill hjälpa till att förmedla helhetsbilden. Det är mycket som inte är sagt, säger Lindell Vikarby.

I veckan exporterade fotbolls-Sverige ytterligare tvåt jejer till utlandet Hanna Bennison (Everton)och Filippa Angeldahl (Manchester City) valde England och därmed har inte mindre än 48 tjejer  lämnat Sverige för tjänstgöring på annat håll.