En tjej som vet vad hon vill

För 12:e gången har Tove Alexandersson, 32 år, röstats fram som årets orienterare. Utmärkelsen har delats ut sedan 1948 och sedan 1970-talets början är det landets sportjournalister som är jury. Han vann under 2024 två VM-guld, sprint och knockoutsprint samt ett EM-guld i långdistans.

En självsäker tjej, en vinnare.Och nu vill hon hitta en partner i jakten på nya framgångar. Foto:Anders Wiklund

 Hon har 31 mästerskapsguld, EM och VM i orientering och 16 guld, VM och EM i skidorientering. 2018 var hon världsmästare i tre discipliner, orientering, skidorientering och skyrunning, terränglopp i högalpin miljö. 

Skillnad på stjärnorna

Hon är för orienteringen vad Sarah Sjöström är för simningen,  men där Sarah kan bada i Euro-sedlar lever Tove i en helt annan ekonomisk verklighet. I orienteringen står inte sponsorerna i kö. och Tove har under hela sin karriär tävlat i budgetklass.

OS i Milano/Cortina, i februari 2026, kan bli Toves stora, och sista chans , att hamna i det verkliga strålkastarljuset. 

 Skidalpinism eller skimo, uppför med stighudar på skidorna och utför så brant att skidorna kanske måste bäras på ryggen, gör entré på det olympiska programmet, med allt var det innebär i uppmärksamhet och framtida sponsor intäkter.

Grenen omfattar två discipliner, sprint och mixed stafett. Tove har redan varit på prispallen, men då på den längre distansen, som inte finns med på programmet.

-Vem vill bilda lag med mig  i mixed stafett, tre sträckor vardera och med en sluttid kring 30 minuter. Kontakta Patrik Kleveback-Blom, sportchef på Svenska Klätterförbundet. 

Så lyder Toves unika jobbannons inför äventyret i Dolomiterna, bergskedjan som inramar Cortina.

Jakten på OS-platser börjar redan i december i franska Courchevel, med den första av sex Världscup-tävlingar. VM avgörs i Schweiz i mars 2025.  I mixed står 12 OS-platser på spel, sprintklasserna, herrar och damer, ska ha 18 tävlande till start. Inkvalad i mixed ger också startbiljett i sprint. 

-Kvalsystemet är inte helt lätt, men sista chansen att nå OS-status blir i världscupen i december 2025 – därefter spikas deltagarlistan till OS, meddelar Patrik Kleveback-Blom.

Orientering, och skidorientering, har ända sedan 1980-talet förgäves bearbetat de olympiska högdjuren och vädjat om OS-status.  Som ett ödets ironi får nu Tove, en av sportens allra största genom alla tider, chansen komma in i den olympiska värmen – om hon nu hittar en partner.

Fyra-fem att välja på 

-Det är jag övertygad om, vi har fyra-fem som kan komma i fråga. Hon behöver inte vara orolig, här finns fyra, fem killar som får slåss om platsen. Jag vill i nuläget inte framhålla någon, säger Patrik Kleveback-Blom.

Vid SM i skimo  2024, i Hammarbybacken i Stockholm, var 19 åriga Max Österberg, snabbast både uppför och utför. Han tävlar för Nacka/Värmdö Klätterklubb och har en bakgrund inom orienteringen, springer för Gustavsberg och har gått på ol-gymnasium i Sandviken. Han tävlade för Sverige i ungdoms  OS i Italien 2023.

-Som sagt, det finns flera, Max är av dem som kan bilda lag med Tove,  skrattar Patrik Kleve-Blom.

En OS-satsning kräver en stark ekonomisk bas.

 Enligt Klätterförbundet är Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, med på projektet och ett ekonomiskt avtal, värt cirka 300 000 finns redan på plats, i huvudsak för att Tove och hennes partner ska ges bästa möjliga förutsättningar, vad gäller läger och service, som material, vid sidan av tävlandet.

Svenska Klätterförbundet är en av den svenska idrottsfamiljens mest udda fåglar. Sportklättring, på artificiellt uppbyggda väggar, togs in på OS-programmet i Tokyo 2020 och fanns även med i  Paris 2024, som värdlandets val. Här tävlar man i hastighet och svårighet.

Förbundet är därmed inkvalat i den olympiska familjen, och hemsidan anger ett 80-tal föreningar och 16 000  medlemmar. Skimo-verksamheten har en huvudsponsor, Dynafit, skidpaket, kläder och skor för avancerad åkning i alpin terräng men Patrik Kleveback- Blom hoppas förstås att Toves intåg ska få sponsorer att vakna.

"Skrämmande ojämlikt"

Vid nyligen avslutade Riksidrottsforum, en mötesplats för landets 72 specialidrottsförbund, stod ekonomiska frågor och bidragsfördelning högt på agendan.

 Efter punkten ”SISU Idrottsutbildarnas Strategi 2035” skrev förbundets ordförande, Lollo Blomberg, följande på hemsidan:

”Det är skrämmande att höra att det finns en så stor ojämnlikhet  i det stöd som de olika idrotterna och föreningarna får runt om i landet. De har fått en ordentlig bakläxa för att minska skillnaderna i resurser och stöd”

RF:s fördelning att statliga medel är något som kommer att förfölja RF-s ordförande Anna Iwarsson till 2025 års stämma.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

19-årige SHL-spelaren Felix Nilsson,  uppvuxen i Stockholms norra förorter och sedan 2021 i Rögles organisation är huvudperson i minst sagt udda hockeyaffär.

I en osannolik miljon affär har Rögle tvingats köpa loss sin egen spelare från IK Oskarshamn för 1,3 miljoner kronor.  Dit han var utlånad – från Rögle.

Vi svenskar älskar vår fotboll – med alla dess brister.

 Avbrutna matcher, publikstörningar, hot och hat, vi bryr oss inte. Det spelar också mindre roll att herrallsvenskan rankingmässigt tillhör Europas svagaste, ligans utländska spelare är oftast inhyrda från Europafotbollens överskottslager.

Malmö FF:s 24:e fotbollsguld väckte heta känslor i Helsingborg!  I centrum tre tårtor som hyllar MFF-guldet, beställda av Puma som sponsrar MFF men har kontor i Helsingborg.

Konditor, Bengt Carlsson,  ägare till Thores Bageri, har som specialité att göra tårtor med motiv och dekorera med bilder. Han var stolt över sina tårtor och lade ut en bild på sin Facebook-sida.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

En prenumerant i handbollsklubben vann 100 000 på senaste dragningen i JOYNA, ett digitalt lotteri från ideella Folkspel. Samtidigt fick Rimbo HK, som sålde lotten, samma summa.

– Ett oerhört viktigt tillskott till vår verksamhet, säger styrelsemedlem Therese Hurtig.

Totalt har svenskt föreningsliv tjänat 319 miljoner på att sälja lotter från ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag, under det senaste verksamhetsåret.

–  En fantastisk siffra och en ökning med 25 miljoner kronor jämfört med föregående år, säger vd Hans Sahlin.

Se hela listan över vilka föreningar som sålt mest och hur mycket som har betalats ut till respektive län, idrott, Riksorganisation och förbund.

Tiden är inne… Svenska vinterhjältar  på skidor gör entré igen i TV. Den alpina säsongen drar igång på Viaplay Vinter.  Premiären sker i Sölden med storslalom för både damer och herrar. Men helgen bjudet ocks på ett antal fotbollsmatcher, eroende på vilken tv-kanal du har.

 

Du som gillar att se idrottsdramatik på TV får fullt upp i helgen. 

Mästartiteln är säkrad, men det betyder inte att arbetsro infinner  sig i Malmö FF. Många spelarfrågor behöver slutföras.

På tisdagen tillkännagav  MFF-ledningen att skyttekungen Isaac Kiese Thelin förlänger sitt kontrakt med MFF. Den 32-årige forwardens nya avtal gäller till och med 2026.