En tjej som vet vad hon vill

För 12:e gången har Tove Alexandersson, 32 år, röstats fram som årets orienterare. Utmärkelsen har delats ut sedan 1948 och sedan 1970-talets början är det landets sportjournalister som är jury. Han vann under 2024 två VM-guld, sprint och knockoutsprint samt ett EM-guld i långdistans.

En självsäker tjej, en vinnare.Och nu vill hon hitta en partner i jakten på nya framgångar. Foto:Anders Wiklund

 Hon har 31 mästerskapsguld, EM och VM i orientering och 16 guld, VM och EM i skidorientering. 2018 var hon världsmästare i tre discipliner, orientering, skidorientering och skyrunning, terränglopp i högalpin miljö. 

Skillnad på stjärnorna

Hon är för orienteringen vad Sarah Sjöström är för simningen,  men där Sarah kan bada i Euro-sedlar lever Tove i en helt annan ekonomisk verklighet. I orienteringen står inte sponsorerna i kö. och Tove har under hela sin karriär tävlat i budgetklass.

OS i Milano/Cortina, i februari 2026, kan bli Toves stora, och sista chans , att hamna i det verkliga strålkastarljuset. 

 Skidalpinism eller skimo, uppför med stighudar på skidorna och utför så brant att skidorna kanske måste bäras på ryggen, gör entré på det olympiska programmet, med allt var det innebär i uppmärksamhet och framtida sponsor intäkter.

Grenen omfattar två discipliner, sprint och mixed stafett. Tove har redan varit på prispallen, men då på den längre distansen, som inte finns med på programmet.

-Vem vill bilda lag med mig  i mixed stafett, tre sträckor vardera och med en sluttid kring 30 minuter. Kontakta Patrik Kleveback-Blom, sportchef på Svenska Klätterförbundet. 

Så lyder Toves unika jobbannons inför äventyret i Dolomiterna, bergskedjan som inramar Cortina.

Jakten på OS-platser börjar redan i december i franska Courchevel, med den första av sex Världscup-tävlingar. VM avgörs i Schweiz i mars 2025.  I mixed står 12 OS-platser på spel, sprintklasserna, herrar och damer, ska ha 18 tävlande till start. Inkvalad i mixed ger också startbiljett i sprint. 

-Kvalsystemet är inte helt lätt, men sista chansen att nå OS-status blir i världscupen i december 2025 – därefter spikas deltagarlistan till OS, meddelar Patrik Kleveback-Blom.

Orientering, och skidorientering, har ända sedan 1980-talet förgäves bearbetat de olympiska högdjuren och vädjat om OS-status.  Som ett ödets ironi får nu Tove, en av sportens allra största genom alla tider, chansen komma in i den olympiska värmen – om hon nu hittar en partner.

Fyra-fem att välja på 

-Det är jag övertygad om, vi har fyra-fem som kan komma i fråga. Hon behöver inte vara orolig, här finns fyra, fem killar som får slåss om platsen. Jag vill i nuläget inte framhålla någon, säger Patrik Kleveback-Blom.

Vid SM i skimo  2024, i Hammarbybacken i Stockholm, var 19 åriga Max Österberg, snabbast både uppför och utför. Han tävlar för Nacka/Värmdö Klätterklubb och har en bakgrund inom orienteringen, springer för Gustavsberg och har gått på ol-gymnasium i Sandviken. Han tävlade för Sverige i ungdoms  OS i Italien 2023.

-Som sagt, det finns flera, Max är av dem som kan bilda lag med Tove,  skrattar Patrik Kleve-Blom.

En OS-satsning kräver en stark ekonomisk bas.

 Enligt Klätterförbundet är Sveriges Olympiska Kommitté, SOK, med på projektet och ett ekonomiskt avtal, värt cirka 300 000 finns redan på plats, i huvudsak för att Tove och hennes partner ska ges bästa möjliga förutsättningar, vad gäller läger och service, som material, vid sidan av tävlandet.

Svenska Klätterförbundet är en av den svenska idrottsfamiljens mest udda fåglar. Sportklättring, på artificiellt uppbyggda väggar, togs in på OS-programmet i Tokyo 2020 och fanns även med i  Paris 2024, som värdlandets val. Här tävlar man i hastighet och svårighet.

Förbundet är därmed inkvalat i den olympiska familjen, och hemsidan anger ett 80-tal föreningar och 16 000  medlemmar. Skimo-verksamheten har en huvudsponsor, Dynafit, skidpaket, kläder och skor för avancerad åkning i alpin terräng men Patrik Kleveback- Blom hoppas förstås att Toves intåg ska få sponsorer att vakna.

"Skrämmande ojämlikt"

Vid nyligen avslutade Riksidrottsforum, en mötesplats för landets 72 specialidrottsförbund, stod ekonomiska frågor och bidragsfördelning högt på agendan.

 Efter punkten ”SISU Idrottsutbildarnas Strategi 2035” skrev förbundets ordförande, Lollo Blomberg, följande på hemsidan:

”Det är skrämmande att höra att det finns en så stor ojämnlikhet  i det stöd som de olika idrotterna och föreningarna får runt om i landet. De har fått en ordentlig bakläxa för att minska skillnaderna i resurser och stöd”

RF:s fördelning att statliga medel är något som kommer att förfölja RF-s ordförande Anna Iwarsson till 2025 års stämma.

Kjell Nilsson

Kommentera

Vad anser du? Låt oss diskutera, antingen med Facebook – eller med kommentarer direkt på sidan.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
Path:
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollstjejerna i Piteå IF jublar. Kommunen har tagit beslutet att DFF öka det ekonomiska bidraget  med 400 000 kr till 1,1 miljoner kronor under 2025-2027.  Damlaget och ledarna tar det som en befrielse efter en säsong med ekonomiska problem.

Utredningen för tryggare idrottsevenemang” har överlämnats till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som ger arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.

Han beskriver sig själv som en hockeynörd, och vill gärna vara ett bollplank till förbundskapten Sam Hallam. 

Efter Tre Kronors senaste VM-guld, i Köpenhamn 2018 skänkte nummer 93 Mika Zibanejad, tillsammans med sin bror, Monir Kalgoum, 300 000 kronor till  unga flickors ishockey i Stockholm.

I VM i Stockholm fem år senare spelar Mika Zibanejad verkligen på hemmais, hans första kontakt med sporten var i Hammarby Hockey, i dag i  division två. Han är ensam 08-spelare från landets största hockeydistrikt, och är Sam Hallams största offensiva vapen i guldjakten i Avicci Arena. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Carlsberg Group är tillbaka i den europeiska landslagsfotbollens finrum.  Här är man väl insatta i konsten att skapa avtal som gynnar varumärket. Via nya partnerskap med dels UEFA och dels Svenska Fotbollförbundet är bolaget nu fotbollsölet till och med år 2030. 

Avtalet har en betoning på en jämn fördelning mellan herr- och dammästerskapen.

Folkspel är föreningslivet eget lotteriaktör. Sedan och erbjuder bland annat föreningslivet ett digitalt lotteri som heter JOYNA. I det ingår premiumvinsten win-win. En prenumerant vinner 100 000 kronor. Dessutom går samma summa till den förening eller organisation som sålt lotten.

I senaste dragningen gick vinsten till breddföreningen med fotboll och innebandy i sin verksamhet, Luleå SK.

De delar på grannlåten. Viaplay sänder UEFA fotbolls-EM i sommar tillsammans med SVT(2-27 juli i Schweiz). De är lika glada på båda håll.

- Det känns grymt kul, menar  Viaplays sportchef Erik Westberg.

– Fotbollsmästerskap och svensk sommar hör ihop, och damlandslaget är ett av Sveriges mest populäraevenemang , säger SVT:s sportchef Max Bursell.

Hans karriär är en dröm för åtskilliga ungdomar med förhoppningar om ett likadant genombrott. 19-åriga  Lucas Bergvall fick chansen och tog den också via 45 framträdanden under första säsongen i Tottenham och ett nytt kontrakt. Avtalet innebär att han blir kvar i London till och med 2031 med förbättrade villkor.

Han har gjort succé , men  saknades i Tottenhams Europa League-trupp mot Bodö/Glimt på grund av en skada. Nu bekräftar Tottenhams tränare Ange Postecoglou att Bergvall troligtvis blir borta resten av säsongen.

– Han har sträckt ledbanden i fotleden. Skadan är  allvarlig.