Ny podcast: Så klarar elitfotbollen krisen

Fotbollen betyder mest för Mats Enquist, chef för Föreningen Svensk Elitfotboll, men så har det inte alltid varit. Lyssna till podcasten där han berättar om idrotten som förändrade hans liv, hur idrotten ska få mer respekt för sitt samhällsbyggande och hur elitfotbollen ska klara Corona-krisen.

Idrottens Affärer inleder ett redaktionellt samarbete med Idrottens Kraft: En podcast om idrottens samhällsnytta och människorna som arbetar med att göra Sverige mer hållbart med hjälp av idrott. 

Mats Enquist är en av dem, tillsammans med ledare, tränare och supporters i elitfotbollsklubbarna.

- Idrotten har tappat sin självklara position den hade förut. Backar man riktigt långt tillbaka i tiden var idrotten ett sätt att bygga samhället, att du fick en idrottslig fostran. Idrotten var central i skolan och i värdegrundsarbetet. Det är den inte i dag, säger Mats Enquist som efterlyser lite mer ”franska bönder” i svensk idrottsrörelse för att återupprätta den rättmätiga respekt som idrotten borde ha bland politiker och andra beslutsfattare.

Mats Enquist fick en ny klassföreståndare i sjunde klass på högstadiet, Birger Andersson. Han introducerade Enquist för volleyboll, och adepten gick från lägsta till högsta betyg i ämnet gymnastik på en årskurs. Volleybollen och idrotten har gett SEF-basen mycket mer än så.

- Jag har hämtat enormt mycket i mitt liv från idrotten. Jag vet inte hur jag skulle ha fungerat om det inte vore för idrotten. Jag är tacksam, både till idrotten och min klassföreståndare Birger Andersson.

Säkra intäkterna

Elitfotbollens utmaningar i den rådande Corona-krisen är enorma, liksom övriga idrottens. Starten för Allsvenskan och Superettan är i skrivande stund uppskjuten till början av juni.

- Det innebär i praktiken att vi sitter med alla kostnader i april, maj och en del av juni, men inga intäkter. Vi på SEF centralt arbetar med att säkerställa att alla intäkter finns kvar och har lyckats tack vare ett bra samarbete med våra partners. Därmed har vi också kunnat göra den första utbetalningen enligt plan till klubbarna.

Lyssna på hela podcasten med Mats Enquist här (17 min):

Fakta

Faktaruta Idrottens Kraft:

Vision: Samla alla som vill arbeta med idrottens nytta i samhället, såsom idrottsförbund, idrottsföreningar, intresseorganisationer inom idrotten, företag, kommuner & regioner. 

Mission: Att göra Sverige lite mer hållbart med hjälp av idrott. 

Metod: Mätning, kunskapsspridning, kommunikationsinsatser och opinionsbildning.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

1997 fick Percy Nilsson en av sina många idéer. Han såg möjligheter av åkrarna i Hyllie.

– Jag hade varit bosatt i Bryssel en längre tid och såg att det hände mycket i Malmö, med bron och citytunneln, men det var ingen som gjorde något av det, har han berättat flera gånger

Då jordbruksmark, nu en betydande del av Malmö, med utbyggd infrastruktur, därtill egen tågstation och närhet till en internationell flygplats.

Allt tack vare en stor evenemangsarena.

Göteborgs Friidrottsförbund har tillsammans med Gymnastikförbundet Väst fått ett positivt förhandsbesked från Byggnadsnämnden inom Göteborg stad för att återuppbygga den nedbrunna Slottskogshallen.

#elitidrott2030 är den utlovade satsningen från RF för att ge Sverige bättre elitidrott i framtiden. Nu presenteras satsningen, där fyra lärosäten får möjligheten att bli ett Riksidrottsuniversitet, RIU och elva lärosäten är tänkta att bli Elitidrottsvänliga lärosäten, EVL.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Initiativet ”Drömträffen” har genomförts i regi av Svenska Innebandyförbundet i samarbete med tv-distributören Allente – ett  annorlunda påhittet som blev mycket lyckat. Syftet är att fler ungdomar ska aktiveras  via en tävling där priset är en träff  med sina förebilder  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

SVT tog beslutet att sända Sveriges samtliga matcher i innebandy-VM. Det blen lyckad satsning. På de sju sändningar SVT1+SVT2 genomförde i Uppsala (Sveriges matcher+bronsmatchen) blev det en total räckvidd på över 5,6 miljoner tittare.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.