Kärrbrink: ”Bra med två kandidater”

Jesper Kärrbrink är valberedningens kandidat till ny ordförande för Svenska bandyförbundet. 3-barnspappan Kärrbrink, 55, bor i Stockholms innerstad. Han är född i Malmö men uppväxt i Tranås. ”Jag tycker att det är bra med två kandidater till ordförandeposten”, säger han.

Bandyns SM-final är en klenod som förbundet måste värna om, betonar Jesper Kärrbrink.

 

 

Varför vill du bli ordförande?

- Bandy är den häftigaste sporten i världen. Jag har lusten, ambitionen och tiden. Nu har jag inte längre arbetsveckor på 60 till 70 timmar. Jag tror att jag kan göra en del nytta. Jag ställer upp för att valberedningen ville ha ett alternativ.

Vad har Per-Anders Gustafsson gjort för fel?

- Jag har ingen kommentar om Per-Anders. Jag har inte funderat på vad som är fel. Styrelsen har gjort ett bra jobb men jag har en bra känsla för vad som kan göras.

Vad?

- För det första måste bandyn ha en huvudsponsor (Svenska Spel hoppade av), det blir svårare och svårare att hitta en stark sponsor. Ekonomin är viktig. Och sen måste SM-finalen utvecklas. Många förbund är avundsjuka på vår unika SM-final och den har en fantastisk potential.

-  Anläggningsfrågan är viktig. Bandyn måste ha isytor. Fortsatt satsning på ungdomsbandyn, damerna och flickorna är viktigt. Där måste förbundet vara stöttande.

Var styrelseledamot

Vad anser du om kansliflytten från Stockholm till Vänersborg?

- Det finns ingen anledning att riva upp det beslutet. Man kan delegera mer från kansliet. Det handlar om att bygga en stark organisation.

Kärrbrink är inte ny i jobbet med förbundsstyrelsen. Han är lite osäker på när han blev ledamot, ”kanske 2010”) men 2016 hoppade han av mitt under sin mandatperiod.

Då var kompisen Håkan Ramsin ordförande, 2006-20014, och de bodde grannar på skärgårdsön Husarö, Österåkers kommun. Numera har Ramsin flyttat sedan han köpt en gård på Färingsö, Ekerö. De har skrivit två kriminalromaner tillsammans varav en blev film.

- Det blir inga fler böcker, det tar lång tid att skriva och det är jobbigt.

Jesper var 15 år när han lämnade Tranås för bandygymnasiet i Sandviken. Det blev inga A-lagsmatcher för Saik.

- Jag blev målvakt för att Torsten Sparv var min idol.

Sparv, 27 A-landskamper, 81 år idag, var mångårig målvakt i Tranås Bois och var på sin tid allsvenskans äldsta spelare, 37 år, tillsammans med Håkan Persson i Lesjöfors.

Svensk mästare i Örebro

Efter tiden i Sandviken flyttade Kärrbrink till Örebro för att läsa ekonomin på universitet. Hon fortsatte att stå i mål.

- Det blev några A-lagsmatcher men jag var inte särskilt bra, jag var en träningsprodukt. Min främsta merit är ett SM-guld när vi vann den allsvenska reservlagsserien. Minnet från bandytiden är tre brutna fingrar. Två är okej idag, ett finger har jag fortfarande problem med.

Målvaktsintresset har gått i arv till äldste sonen Anton, 28, som förra säsongen var målvakt i Surte men till kommande säsong ska spela för Borås.

Kärrbrink var ungdomstränare i Spånga-Bromsten i tio år. Så sent som i vintras var han tränare och coach för Stockholms stadslag (”det fanns ingen annan”). Bandy har han följt via läktarna på Zinken, Bergshamra och Spånga. Kärrbrink är noga med att poängtera att ”mitt bandyhjärta är stort”.

Miljonlöner som vd

Kärrbrink har ett imponerande CV med idel toppjobb som vd som innebar miljonlöner. Bland annat var han vd för Svenska Spel och Eniro. Hans sista permanenta anställning var som vd för spelbolaget Mr Green på Malta 2016 – 2019. Sedan flyttade han hem. Idag är han styrelseordförande för fem bolag, varav tre spelbolag. Bland andra Aspire Global, som köptes kontant 2019 för 13,1 miljoner euro. Bolaget har svensk spellicens till och med 31 december 2021.

Kärrbrink är van vid spel som synes men nu handlar det om bollar och ideellt arbete om han blir vald till ny ordförande på årsmötet 5 september på hotell Uplandia i Uppsala.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Han är hockey-Sveriges mest omstridda person den här hösten. Han har idiotförklarats, och har anklagats för maffiametoder.

 Möt Ronnie Glysing, 67 år, med hockeybakgrund i både Djurgården och Hammarby och sedan 2012 ordförande i Hockeyettan, som organiserar 40 klubbar från Kalix i norr till Halmstad i söder.

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Svenska Ridsportförbundet och Stiftelsen Friend Har gemensamt tagit initiativ till till panelsamtal med rubriken "Trygga Ledare" angående barn och ungas trygghet inom idrotten. Idrottsminister Amanda Lind var en av gästerna  och deklarerade:

- Det är inte farligt att ta i de här frågorna. Det är en ren nödvändighet

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.