Ny golfvåg, men färre stjärnor

Över en halv miljon svenskar spelar golf, men stjärnorna blir färre.

Det var framför allt tre spelare som startade det som senare med Annika Sörenstams framgångar skapade det som skulle kallas Det svenska golfundret. De tre pionjärerna: Ove Sellberg, Anders Forsbrand och Mats Lanner. Vad gör de i dag? Svar kommer, skriver Göran Söderlund

Idag pratar ingen längre om något svenskt golfunder. 

Förutom Henrik Stensons framgångar med framför allt segern i The Open Championship 2016 har han inte fått någon eller några efterföljare som skedde sedan Ove Sellberg som första svensk vunnit på Europatouren 1986. Det kom en våg av svenska segrare på touren efter hans historiska seger. Vad beror det på? Idag har unga spelare förutsättningar som det gamla gardet inte hade. Visst, konkurrensen har hårdnat men det kan inte vara hela sanningen. Men låt oss ta det från början.

Två som också måste nämnas som tvättade bort snobbstämpeln på golf: Sven Tumba och Göran Zachrisson. Dessutom: efter många års käbbel godkändes golf som friskvårdsavdrag 2018. Företag fick rätt subventionera sina anställda med 5 000 kronor om året. Men det är en annan historia.

Om någon ska nämnas som gjorde golf till en sport för ”vanliga” människor så var det Sven Tumba (1931-2011). Efter den fantastiska ishockeykarriären, 245 landskamper, blev ”Johan”, som han kallades av många, besatt av golf. Han sov med en järnfemma bredvid sängen och kunde när som helst under natten, tända lampan resa sig ur sängen och testa en ny sving eller ett nytt grepp. Han sa om golf:

”Det här alldeles för roligt för att direktörerna ska få ha det för sig själva”.

Ingen större än Tumba

Han var entusiasternas entusiast. Han hade tusen saker på gång oavbrutet. På 1980-talet byggde han Ullna GK som återinvigdes 2013 sedan gode vännen Jack Nicklaus hjälpt med renoveringen. Han öppnade Tumbatältet i Hjorthagen i Stockholm som lades ned 2004 efter 30 år. Han var grundare och ordförande för Scandinavium Masters på Europatouren under 15 år. Sin största framgång som golfare var segern i Skandinaviska Internationella matchspelet 1970. Dessutom spädde han på skriverierna om sig genom att ha en bekräftad romans med prinsessan Birgitta när de gick på GIH.

Göran Zachrisson, 82, har kommenterat The Open Championship sedan 1966. Hans citat blev böcker: ”Bollen rullar snabbare nedför än uppför”. Greenen ser ut som en fläskkotlett” med mera. Hans målande TV-sändningar var inte bara bollens väg utan också historie-och geografilektioner. En perfektionist. Zachrisson ökade golfintresset hos icke golfare. ”Vad ska han säga för tokigt idag då?”

Just nu är golfen het framför allt hos ”vanliga” människor. Mycket beroende på Covid -19-pandemin som hindrade svenska golfare att resa utomlands. Under januari-juni spelades 4,6 miljoner ronder, en ökning med 1,2 miljoner jämfört med i fjol. En dag noterades 80 352 registrerade ronder, alla tiders rekord.

Då startade golfundret

Det svenska golfundret började 1982. Förre handbollsledaren Janne ”Blomman” Blomqvist blev golfens förbundskapten. Sverige vann silver i amatör-EM samma år. Med Sellberg i laget. Men sen var det slut på amatörtiden för de bästa. Svenska golfförbundet och PGA förhandlade fram ”öppen golf”. Amatörer kunde få spela proffstävlingar och proffs i amatörtävlingar.

Omkring 100 av landets bästa amatörer blev Tournament Players i PGA över en natt. ”Blomman” skapade Team Saab med Ove Sellberg, Magnus Persson och Krister Kinell, Sveriges första proffssatsning. 1984 grundades The Swedish Golf Tour. Svenska spelare kunde testa sina kunskaper på hemmaplan innan de försökte kvala in på Europatouren.

Sverige som golfnation var landet i kalla norr som fick beundra stjärnorna på avstånd. Det ändrades 1986 när Ove Sellberg, 60 idag, blev förste svensk att vinna på Europatouren. Ove vann matchspelstävlingen Epson Grand Prix på St Pierrebanan i Chepstow i södra Wales. En historisk plats och datum, 11 maj, att minnas. Efter fyra segrar slog Ove den hetlevrade engelsmannen Howard Clarke med 3-2 i finalen. Han fick 25 000 pund för segern, drygt 260 000 svenska kronor.

Isblocket var tinat

- Har jag vunnit en gång kan jag vinna fler gånger, sa Ove efter segern. Rätt så. Det blev två segrar till på E-touren.

Året efter vann Mats Lanner samma tävling och fick dubbelt så mycket som Ove för segern.

• Tävlingen hade den största prissumman efter The Open, minns Lanner idag (tävlingen lades ned 1991).

Samma år vann Anders Forsbrand en slagspelstävling som första svensk. Snöbollen hade börjat rulla ordentligt. Svenskar var inte längre den fattiga kusinen från landet.

Ove Sellberg slutade spela 2000. Han kommenterade i TV och blev senare sportchef på Vasatorp, Helsingborg. Åren 2005 – 2016 var han vd för Golfförbundets prestigebygge PGA National med extra allt i Bara i Skåne. Idag driver Ove företaget Addi Medical AB i Stockholm med hustrun Nina. Han titulerar sig affärsstrateg. Golfen har inte släppt. Han är ledamot sedan drygt 15 år Europatourens styrelse.

• Jag spelar inte så ofta numera. Spelar jag så blir det tillsammans med Helen Alfredsson och hennes man Kenta Nilsson, säger han och tillägger:

Glöm inte ”Blomman”. Han betydde mycket.

Jan Blomqvist för en föregångare. 1966 avled han, bara 53 år, efter en olyckshändelse när han jobbade med sommarstugan.

Forsbrand mest meriterad

 Anders Forsbrand, 59, blev den framgångsrikaste av de tre pionjärerna. Sex segrar på Europatouren, med i laget som sensationellt vann Dunhill Cup på St Andrews 1991, första svensk som under en och samma säsong att spela alla fyra majors. Han blev också den första svensk som vann på Europatourens seniortour, 2007. 1991 vann han World Cup tillsammans med Per-Ulrik Johansson och Benson & Hedges Trophy med Helen Alfredsson. Den hetlevrade värmlänningen (Filipstad) var inte den lättaste att intervjua när det hade gått dåligt för honom.

1995 skapade han mer än förvåning när han blev frälst.

Det var ikonen Bernhard Langer som i början av 1990-talet tog med honom till Europatourens bibelskola.

Det riktiga beslutet jag i januari 1995 då jag sa min bön och accepterade Jesus som den frälsare han är, har Anders berättat.

Han och Langer blev goda vänner. 2004 var tysken kapten för Ryder Cuplaget och han utsåg Anders till vice kapten. 2002 startade Forsbrand en välgörenhetstävling för Bris. Han har ritat Kungsängens Kings Course och varit tränare för Österrikes landslag. Anders bor sedan många år i USA.

Lanner evig domare

Mats Lanner, 59, från Göteborg, var den tredje mannen som rullade igång det svenska golfundret.

Jag hade inga meriter men plötsligt var jag på Europatouren (1984). Hur fan gick det till egentligen, säger Lanner i telefon från hemmet i Mölnlycke. Det som satte fart på karriären var när han blev antagen som golfspelare på idrottsplutonen i Växjö.

Vi hade ingen tradition av spelande proffs i Sverige. Och att jag, som kom från division 7 utan några amatörmeriter, blev en av de första att bli proffs var ännu mer otänkbart, har han sagt.

Han vann på Europatouren tre gånger. Hans livs seger skedde i Dunhill Cup 1991 på St Andrews. Han mötte legendaren Gary Player i den sista och avgörande matchen. Hade ledningen på 18:e hålet men treputtade. Särspel på första hålet där Lanner sänkte en birdie för seger ”trots att jag aldrig har varit så nervös i hela mitt liv”. Den svenska trion – Forsbrand och Per-Ulrik Johansson fick 100 000 pund var för segern.

 Han slutade spela 2000 men tre år senare hade han utbildat sig till domare och åker fortfarande världen runt i den rollen.

Jag vet ingenting annat än golf. Det är en del av mitt liv. Jag är ute på mellan 18 och 23 tävlingar per år och har 200 resdagar om året. Jo, jag har en förstående hustru (Lena).

Köket är drömplatsen

Några incidenter har han inte råka ut för men...

I en del länder gäller det att se upp för krokodiler och ormar. Den här säsongen har jag varit hemma mer än någonsin (coronan) men i höst bär det iväg igen. Än har jag inte tröttnat på kuskandet men bäst trivs jag hemma i köket.

I mitt jobb har jag stött på Gary Player då och då men han ser aldrig ut att vilja snacka om den där dagen på St Andrews. Men jag har kollegor som gör det, säger Mats med ett skratt.

Lanner socks var ett etablerat märke men Mats var inte mer inblandad än att han lånade ut sitt namn och fick betalt för sitt namn.

Underbarnet Magnus Persson

I det här sammanhanhanget är det omöjligt att inte nämna Magnus Persson, som senare lade till Atlevi när han gifte sig 1994. Han var ett underbarn som kvalificerade sig till The Open som 16-åring och ett år senare hade han tagit kortet till E-touren som den yngsta någonsin. Men genombrottet kom aldrig. Han förlorade två särspel – Ullna 1987 Gordon Bank och på Mallorca mot Seve Ballesteros 1990. Han ledde med fem slag inför avslutningsdagen men det räckte inte. Den förlusten knäckte honom. 2007 kom han tillbaka och i år fick han äntligen sin seger när han vann på E-tourens seniortour i Paris, 54 år gammal.

Efter trion Forsbrand, Lanner, Sellberg sköljde en våg av framgångsrika svenskar. Per-Ulrik Johansson, ”Jocke” Haeggman, Årets nykomling på E-touren 1990 och första svensk att spela Ryder Cup 1993, Jesper Parnevik, Niclas Fasth, med flera, med flera. Svenska herrar har vunnit på Europatouren 111 gånger. Parnevik har fyra segrar på PGA-touren men första svensk att vinna på världens bästa tour var Gabriel Hjertstedt, som vann Phoenix Open sensationellt 1998.

1995 tog Robert Karlsson sin första seger. Det skulle bli tio till, flest av alla svenskar. Idag ser det tunnare ut bakom Henrik Stenson och Alex Norén. Underbarnet Marcus Kinhult, 24 år har en seger, 2019, och Alexander Björk, 30 år, har en, 2018. Vi väntar på nästa våg...

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
I NHL talas om en ”sweep”, en svepning, fyra raka segrar i en serie om sju matcher och allvarligt förödmjukade motståndare. Att bli ”swept” är varje hockeyspelares mardröm –  spelarna i Färjestad och Luleå sveptets på onsdagskvällen av Rögle och Växjö efter 4-0 i respektive matchserie. 
Förudmjukade värmlänningar

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

Om ett år kommer Lidköping, bandyorten nummer ett, både publikt och sportsligt, att stå som värd för världsmästerskapen i bandy. 

I  Vänerland har det vid flera tillfällen varit Vänersborg som välkomnat bandyvärlden. När det spelades enstaka VM-matcher i ”Lidköping” under -60- och ,70-tal har det aldrig varit någon publikrusning. Då uppstod talesättet   ”folket älskar Villa, inte bandy”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Det är nya tider i svensk fotboll, transferintäkter eller intäkter från försäljning av spelare, sätter allt större avtryck i de allsvenska lagens bokslut efter 2023 års säsong.
Nykomlingen BP, som räddade det allsvenska kontraktet via kvalseger mot Utsikten,  redovisar inför årsmötet ett eget kapital på 48,5 miljoner kronor, ett historiskt högt belopp.