Järvsöfaks trollband alla

Järvsöfaks var hingsten som nästan var oslagbar. På måndagen avlivades kallblodet, 26 år gammal. Han är förmodligen den mest populärare travhäst som funnits i landet. 

Jan-Olov Persson med hästen Järvsöfaks vinner SM för Kallblod 2005

Han vann 201 av 234 starter. Satte världsrekord 2005, 1 640 meter, som står sig än. 30 avkommor som sprungit in 142 miljoner.  

Vann 201 lopp på 234 starter

”Faxen” startade 234 gånger, vann 201 av loppen. Han sprang in 21,2 miljoner kronor till delägaren, uppfödaren, tränaren och kusken Jan-Olov Persson. Hans 30 avkommor har sprungit in 142 miljoner i Sverige och Norge. 

2005, i Gävle, satte Järvsöfaks världsrekord på 1 640 meter med tiden 1.17,9. Ett rekord som står sig än i dag. Mellan 3 april 2003 till den 21 april 2005 vann han 42 lopp i rad. Ett världsrekord som stod sig till 2019 då den spanska hästen Trebol tog sin 43:e raka seger.

- För min tränarrörelse har han betytt allt. Jag köpte marken här 1995. Järvsöfaks föddes 1994. Jag byggde stallet 1998 och fortsatte att bygga. Det hade inte varit möjligt utan Järvsöfaks, säger J-O Persson.

- Det var hans hälsotillstånd som gjorde att vi avlivade honom. Det var inget lätt beslut att ta, säger Persson till Trav365.

Den populära, svarta hingsten slutade tävla 2009. Då hade han också vunnit 48 V75-lopp.  Och det var inte bara på travbanorna ”Faxen” var populär. Hemma i Hudiksvall har han fått en gata uppkallad efter sig. Han var med på Idrottsgalan i Globen, visat upp sig för fansen utanför entrén till Elitloppet, stått nedanför Eiffeltornet och ridit med den beridna högvakten.

”Betydde allt för mig”

- Jag red honom från K1 till slottet. Det är den enda civilhäst som fått göra det, säger J-O Persson.

Varför vann han så ofta?

- Han hade en enorm styrka och hade en förmåga att kunna hålla speeden under en så lång bit.

2013 valdes Järvsöfax in i Hall of Fame. Just nu byggs en minneslund i hans hage dit allmänheten är välkomna.

Göran Söderlund

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.