Abba-Björn värnar om hemstaden

Abba-ikonen Björn Ulvaeus, 75 år, via sitt bolag Slottsholmen Hotell och Restaurang AB, är den externa finansiär som möjliggjort Västerviks IK:s överraskande transfer av hockeybröderna Davidsson i hockeyallsvenskan.

 Jonathan, 23 år och under kontrakt med NHL-laget Ottawa, och Marcus, 21 år,  från Växjö Lakers, debuterade för Västerviks IK  i fredagskvällens allsvenska möte med Västerås, förlust efter förlängning 1-2.

 De återförenades i Plivit Arena med sin tidigare klubbkompis i Djurgården, Axel Johnsson-Fjällby, 22 år, på lån i  Västervik från NHL-laget Washington. Trion slog igenom tillsammans i Djurgården säsongen 2017-2018.

På VIK:s hemsida framför föreningen ett stort tack till  Slottsholmen AB, vars operativt ansvarige, Leif Karlsson,    betonar företagets inställning ” att vara en aktiv aktör för att utveckla Västervik på alla plan och vi hoppas att intresset och attraktionen för laget ökar”.

Björn Ulvaeus är uppväxt i Västervik, och har ett stora intresse i hemstaden via nybyggda restaurang Slottsholmen med ett flytande hotell i stadskärnan, Slottsholmen on Water.

 Det är Nordens största i sitt slag och uppfört på en flytande ponton. Ett projekt i halv miljard-klassen och där Björns dotter Anna är vd. 

 Björns hockeyintresse är nyväckt, och  tanken är förstås att VIK:s framfart på hockeyisen ska öka nyfikenheten på hans barndomsstad, och Slottsholmen Hotell och Restaurang AB.

Västerviks nya kedjeformation har tydlig SHL-stämpel, de tillhör också stjärnagenten Claes Elefalks ”stall” av spelare. Elefalk var tidigare rådgivare till Mats Sundin och hans främsta klient i dag är Timrå-löftet, Jonathan Dahlén, 22 år.

 Västerviks IK är ett av seriens lågbudgetlag och sportchefen Emil Georgsson varnade redan vid säsongstarten för svag likviditet och att kassan sannolikt var tömd vid årsskiftet. Med Björn Ulvaeus i ryggen, i form av företaget som leds av hans dotter, kan Georgsson kanske andas ut  - i varje fall tills vidare. 

Hans säsong är budgeterad till 16 miljoner kronor, varav spelartruppen får kosta upp till 6,5 miljoner eller i snitt 200 000 kr per spelare. I laget finns nu tre NHL-spelare på lån, målvakten Felix Sandström, Philadelphia, Axel Jonsson-Fjällby, Washington och Jonathan Davidsson, Ottawa. Finske Eetua Tuuola, Calgary, har lämnat och Andreas Englund, Ottawa, har tvingats avbryta säsongen på grund av skada.

Av 25-talet NHL-ån i hockeyallsvenskan har Vita Hästens Marcus Sörensen, 28 år, lyckats bäst så här långt. Han tillhör San José och har antecknats för 20 poäng (10+10).

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Miljardären och H&M-arvingen Karl-Johan Persson gör ytterligare en investering för att etablera sig inom idrottens agentverksamhet. Efter att han köpte in sig i Wesport tar han nu också över agentfirman Footnation för runt 20 miljoner.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Nu presenteras studien som påvisar tydligt – Det finns ingen fördel att löpa i kompressionsstrumpor. Den som används av åtskilliga tusen människori i träning och rehabilitering. Men nyttan är diskutabel

– Man kan ta sig en funderare om man ska lägga dem på hyllan, säger specialistläkaren Sophia Halldin Lindorsson som skrivit en avhandling på ämnet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Plötsligt kommer beskedet . Glenn Strömberg, 62, gör sina sista dagar på SVT i nästa vecka. Efter 26 år lämnar han och går till Viaplay Group.

– Viaplay är väldigt glada och stolta över att vi kom överens med Glenn om ett flerårigt avtal, säger presschefen Fredrik Johansson.

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.