Abba-Björn värnar om hemstaden

Abba-ikonen Björn Ulvaeus, 75 år, via sitt bolag Slottsholmen Hotell och Restaurang AB, är den externa finansiär som möjliggjort Västerviks IK:s överraskande transfer av hockeybröderna Davidsson i hockeyallsvenskan.

 Jonathan, 23 år och under kontrakt med NHL-laget Ottawa, och Marcus, 21 år,  från Växjö Lakers, debuterade för Västerviks IK  i fredagskvällens allsvenska möte med Västerås, förlust efter förlängning 1-2.

 De återförenades i Plivit Arena med sin tidigare klubbkompis i Djurgården, Axel Johnsson-Fjällby, 22 år, på lån i  Västervik från NHL-laget Washington. Trion slog igenom tillsammans i Djurgården säsongen 2017-2018.

På VIK:s hemsida framför föreningen ett stort tack till  Slottsholmen AB, vars operativt ansvarige, Leif Karlsson,    betonar företagets inställning ” att vara en aktiv aktör för att utveckla Västervik på alla plan och vi hoppas att intresset och attraktionen för laget ökar”.

Björn Ulvaeus är uppväxt i Västervik, och har ett stora intresse i hemstaden via nybyggda restaurang Slottsholmen med ett flytande hotell i stadskärnan, Slottsholmen on Water.

 Det är Nordens största i sitt slag och uppfört på en flytande ponton. Ett projekt i halv miljard-klassen och där Björns dotter Anna är vd. 

 Björns hockeyintresse är nyväckt, och  tanken är förstås att VIK:s framfart på hockeyisen ska öka nyfikenheten på hans barndomsstad, och Slottsholmen Hotell och Restaurang AB.

Västerviks nya kedjeformation har tydlig SHL-stämpel, de tillhör också stjärnagenten Claes Elefalks ”stall” av spelare. Elefalk var tidigare rådgivare till Mats Sundin och hans främsta klient i dag är Timrå-löftet, Jonathan Dahlén, 22 år.

 Västerviks IK är ett av seriens lågbudgetlag och sportchefen Emil Georgsson varnade redan vid säsongstarten för svag likviditet och att kassan sannolikt var tömd vid årsskiftet. Med Björn Ulvaeus i ryggen, i form av företaget som leds av hans dotter, kan Georgsson kanske andas ut  - i varje fall tills vidare. 

Hans säsong är budgeterad till 16 miljoner kronor, varav spelartruppen får kosta upp till 6,5 miljoner eller i snitt 200 000 kr per spelare. I laget finns nu tre NHL-spelare på lån, målvakten Felix Sandström, Philadelphia, Axel Jonsson-Fjällby, Washington och Jonathan Davidsson, Ottawa. Finske Eetua Tuuola, Calgary, har lämnat och Andreas Englund, Ottawa, har tvingats avbryta säsongen på grund av skada.

Av 25-talet NHL-ån i hockeyallsvenskan har Vita Hästens Marcus Sörensen, 28 år, lyckats bäst så här långt. Han tillhör San José och har antecknats för 20 poäng (10+10).

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

På torsdagen uppstår svensk industrihistoria vid nationalarenan i Solna. Där ska  skogsbaserat funktionsmaterial för konstgräsplaner installeras på Råstasjöns Idrottsplats. Ett unikt svensktillverkat biomaterial med lågt koldioxidavtryck kan ersätta dagens fossilbaserade material. 

Golfens världstvåa, 28-årige australiern  Cam Smith är senast i raden att ansluta till Saudi-uppbackade LIV-touren. Enligt uppgifter i engelska The Telegraph är kontraktet redan underskrivet, avtalet är värt minst 100 miljoner dollar, eller en miljard svenska kronor – till Smith.

Smith har under 2022 vunnit PGA-tourens prestigetunga The Players och senast British Open.  Mot den bakgrunden kan 100 miljoner dollar vara i underkant uppger The Telegraph.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

IKEA säljer möbler till svenskar i allmänhet. Ja, till några andra också, för den delen.Men som sponsor till Sveriges största folkrörelse har koncernen aldrig gjort sig ett namn. 

Men plötslgt händer det!

IKEA:s Varuhus i Uppsala  hade öppet som vanligt. Men det fanns en markant skillnad. 1 400 orienterare rusade omkring i jakten på skärmar i nya påhittet ”O-Ringen Indoor”.

Dörrarna öppnades och orienterarna släpptes in!

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

En dag innan fotboll-EM startar har SVT fått klartecken. Expert-team under de kommande matcherna blir förre fotbollsdomaren Jonas Eriksson och  Tony Gustavsson, tidigare tränare. Men inte nog med det. De backas upp av SVT Sports Daniel Nannskog och tidigare landslagsspelarna Nilla Fischer, och Lisa Dahlkvist. Det ska uppenbarligen aldrig få bli tyst…

ishockeyspelare och nu senast bandyspelaren Simon Jansson.

De fullföljer kontrakt med ryska klubbar och i samtliga fall blir de avstängda från landslagsspel. De kände till premisserna, men valde pengarna i stället.