Abba-Björn värnar om hemstaden

Abba-ikonen Björn Ulvaeus, 75 år, via sitt bolag Slottsholmen Hotell och Restaurang AB, är den externa finansiär som möjliggjort Västerviks IK:s överraskande transfer av hockeybröderna Davidsson i hockeyallsvenskan.

 Jonathan, 23 år och under kontrakt med NHL-laget Ottawa, och Marcus, 21 år,  från Växjö Lakers, debuterade för Västerviks IK  i fredagskvällens allsvenska möte med Västerås, förlust efter förlängning 1-2.

 De återförenades i Plivit Arena med sin tidigare klubbkompis i Djurgården, Axel Johnsson-Fjällby, 22 år, på lån i  Västervik från NHL-laget Washington. Trion slog igenom tillsammans i Djurgården säsongen 2017-2018.

På VIK:s hemsida framför föreningen ett stort tack till  Slottsholmen AB, vars operativt ansvarige, Leif Karlsson,    betonar företagets inställning ” att vara en aktiv aktör för att utveckla Västervik på alla plan och vi hoppas att intresset och attraktionen för laget ökar”.

Björn Ulvaeus är uppväxt i Västervik, och har ett stora intresse i hemstaden via nybyggda restaurang Slottsholmen med ett flytande hotell i stadskärnan, Slottsholmen on Water.

 Det är Nordens största i sitt slag och uppfört på en flytande ponton. Ett projekt i halv miljard-klassen och där Björns dotter Anna är vd. 

 Björns hockeyintresse är nyväckt, och  tanken är förstås att VIK:s framfart på hockeyisen ska öka nyfikenheten på hans barndomsstad, och Slottsholmen Hotell och Restaurang AB.

Västerviks nya kedjeformation har tydlig SHL-stämpel, de tillhör också stjärnagenten Claes Elefalks ”stall” av spelare. Elefalk var tidigare rådgivare till Mats Sundin och hans främsta klient i dag är Timrå-löftet, Jonathan Dahlén, 22 år.

 Västerviks IK är ett av seriens lågbudgetlag och sportchefen Emil Georgsson varnade redan vid säsongstarten för svag likviditet och att kassan sannolikt var tömd vid årsskiftet. Med Björn Ulvaeus i ryggen, i form av företaget som leds av hans dotter, kan Georgsson kanske andas ut  - i varje fall tills vidare. 

Hans säsong är budgeterad till 16 miljoner kronor, varav spelartruppen får kosta upp till 6,5 miljoner eller i snitt 200 000 kr per spelare. I laget finns nu tre NHL-spelare på lån, målvakten Felix Sandström, Philadelphia, Axel Jonsson-Fjällby, Washington och Jonathan Davidsson, Ottawa. Finske Eetua Tuuola, Calgary, har lämnat och Andreas Englund, Ottawa, har tvingats avbryta säsongen på grund av skada.

Av 25-talet NHL-ån i hockeyallsvenskan har Vita Hästens Marcus Sörensen, 28 år, lyckats bäst så här långt. Han tillhör San José och har antecknats för 20 poäng (10+10).

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Friidrottsförbundet och ideella Folkspel växlar upp sitt samarbete.

– Att våra föreningar genom åren tjänat över 269 miljoner på att sälja Folkspels produkter talar väl för sig självt om hur viktig Folkspel är som partner till oss, säger Jan Larsson, marknadschef på Svenska Friidrottsförbundet. 

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Dramatiken uteblev när tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, år valdes till ny ordförande för Svenska Fotbollförbundet efter avgående Karl Erik Nilsson

Under punkt 11, vid 12.30-tiden, kunde mötesordföranden Anders Ygeman (s) redovisa delegaternas röster; 143 röster för Reinfeldt mot 110 för Lars-Christer Olsson, tidigare ordförande för SEF, Föreningen Svensk Elitfotboll.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.