Abba-Björn värnar om hemstaden

Abba-ikonen Björn Ulvaeus, 75 år, via sitt bolag Slottsholmen Hotell och Restaurang AB, är den externa finansiär som möjliggjort Västerviks IK:s överraskande transfer av hockeybröderna Davidsson i hockeyallsvenskan.

 Jonathan, 23 år och under kontrakt med NHL-laget Ottawa, och Marcus, 21 år,  från Växjö Lakers, debuterade för Västerviks IK  i fredagskvällens allsvenska möte med Västerås, förlust efter förlängning 1-2.

 De återförenades i Plivit Arena med sin tidigare klubbkompis i Djurgården, Axel Johnsson-Fjällby, 22 år, på lån i  Västervik från NHL-laget Washington. Trion slog igenom tillsammans i Djurgården säsongen 2017-2018.

På VIK:s hemsida framför föreningen ett stort tack till  Slottsholmen AB, vars operativt ansvarige, Leif Karlsson,    betonar företagets inställning ” att vara en aktiv aktör för att utveckla Västervik på alla plan och vi hoppas att intresset och attraktionen för laget ökar”.

Björn Ulvaeus är uppväxt i Västervik, och har ett stora intresse i hemstaden via nybyggda restaurang Slottsholmen med ett flytande hotell i stadskärnan, Slottsholmen on Water.

 Det är Nordens största i sitt slag och uppfört på en flytande ponton. Ett projekt i halv miljard-klassen och där Björns dotter Anna är vd. 

 Björns hockeyintresse är nyväckt, och  tanken är förstås att VIK:s framfart på hockeyisen ska öka nyfikenheten på hans barndomsstad, och Slottsholmen Hotell och Restaurang AB.

Västerviks nya kedjeformation har tydlig SHL-stämpel, de tillhör också stjärnagenten Claes Elefalks ”stall” av spelare. Elefalk var tidigare rådgivare till Mats Sundin och hans främsta klient i dag är Timrå-löftet, Jonathan Dahlén, 22 år.

 Västerviks IK är ett av seriens lågbudgetlag och sportchefen Emil Georgsson varnade redan vid säsongstarten för svag likviditet och att kassan sannolikt var tömd vid årsskiftet. Med Björn Ulvaeus i ryggen, i form av företaget som leds av hans dotter, kan Georgsson kanske andas ut  - i varje fall tills vidare. 

Hans säsong är budgeterad till 16 miljoner kronor, varav spelartruppen får kosta upp till 6,5 miljoner eller i snitt 200 000 kr per spelare. I laget finns nu tre NHL-spelare på lån, målvakten Felix Sandström, Philadelphia, Axel Jonsson-Fjällby, Washington och Jonathan Davidsson, Ottawa. Finske Eetua Tuuola, Calgary, har lämnat och Andreas Englund, Ottawa, har tvingats avbryta säsongen på grund av skada.

Av 25-talet NHL-ån i hockeyallsvenskan har Vita Hästens Marcus Sörensen, 28 år, lyckats bäst så här långt. Han tillhör San José och har antecknats för 20 poäng (10+10).

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.
Det skulle jag önska, ja, unna er allihopa.  Att se och höra det fantastiska, det som är få förunnat, att vara på plats i Sälen nu på på söndagsmorgonen. Bara några hundra personer förmånen att få  titta på. Desto fler, inte mindre än 15 000 skidåkare har huvudrollerna.
Det är några oförglömliga timmar i Berga By .

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.