5,5 timmar årsmöte i Brynäs

Valberedningens förslag kördes över, och i stället valdes i hockeysammanhang oprövade Magnus Kangas, 52 år, och fabrikschef på skogsbolaget SCA, till ny ordförande i Brynäs.

Efter fem och en halv timmes debatt, och röstsiffrorna 270-98, hade vårens krislag en ny ordförande och delvis ny styrelse.  Brynäs klarade SHL-kontraktet efter en kvalrysare mot HV 71, vidare har två spelare i laget delgetts misstankar om sexuellt ofredande.

Pernilla Dalborg blir ny klubbdirektör i Brynäs Hockey.

Magnus Kangas hade lanserats av supportergruppen ”Brynäs kan bättre”, och han efterträder avgående Jürgen Lorenz.

-Jag är ödmjuk inför uppgiften, och jag kommer att jobba otroligt hårt för Brynäs, säger Kangas i ett pressmeddelande.

Vid årsmötet presenterades också en ny sportchef, tidigare spelaren Johan Alcén, 33 år, och så sent som förra säsongen aktiv i föreningen.  Uppgörelsen med Alcén är på fyra år och har tecknats av den avgående styrelsen.

Kangas redan tveksam

För mindre än en vecka sedan uttryckte Magnus Kangas tvivel om Johan Alcén var rätt man för uppgiften.  Med motivering att Alcén saknar nödvändig erfarenhet.

-Han har väldigt få av de kompetenser som jag vill se hos en sportchef, skrev Magnus Kangas på tvitter före årsmötet.

Nu ska de arbeta tillsammans, i en nutidshistoria med svängdörrar. Här har ingen suttit säker den senaste 10-årsperioden.

Samtidigt står det klart att föreningern får en ny klubbdirektör i Pernilla Dalborg.

Ny tränare är finske Mikko Manner, 46 år, merittyngd från Kärpät, tre ligatitlar och även assisterande till Jukka Jalonen, förbundskapten för de finska ”Lejonen”, VM-guld 2019 och VM-silver 2021.

 

Mikko Manner ”head-huntades” av Josef Boumedienne, som tillsammans med Nils Ekman var tillfälliga,  men lyckosamma inhoppare i kvalet mot HV 71. 

I bokslutet saknades 23 miljoner. Ekonomiska hotbilder kunde dock undvikas sedan oberoende expertis skrivit upp värdet på egna arenan, Molitor Erp Arena, med 43 miljoner. Det egna kapitalet  redovisas nu till 35 miljoner.

Luleå från 146 till 108 miljoner

Hos en av den gångna säsongens guldfavoriter, Luleå Hockey, sjönk omsättningen från 146 till 108 miljoner. 

Tack vare stor spariver på alla nivåer,  samt hjälp av det statliga bidraget, visar bokslutet  ett plus med 4.1 miljoner och ett eget kapital på 28,3 miljoner. I bokslutet betonas att överskottet ograverat ska användas för att bygga 2020-2021 års spelartrupp.

11:e placerade IK Oskarshamn, med SHL:s lägsta ekonomiska portfölj, redovisar också plussiffror, laget spelar i SHL:s minsta hall, intäktsbortfallet blir lägre än för lag med större arenor.

Klubbchefen Martin Åkerberg tar till och med ord som ”vi är ekonomiskt välmående” i sin mun. Hockeyintresset är grundmurat på ostkusten och föreningen har mottagit stora donationer, av både företag och privatpersoner.

-Vår ödesfråga är ishallen. På sikt måste vi lämna Be Ge Hockeycenter. Vi för dialog med kommunen om en ny anläggning, och jag hoppas verkligen att vi kan  få ett positivt gensvar under hösten. En ny hall är helt nödvändig för verksamhet, säger Martin Åkerberg.

I Leksand har Leksands Knäckebröd AB tecknat ett nytt tre års avtal med Leksands IF. Ett stöd som har funnits på papper sedan 1957, och med stor sannolikhet SHL:s och elitishockeyns äldsta sponsoravtal. Det första kontraktet tecknades av Gösta Mårtas, ordförande i LIF. Det är nu sjätte generationen som styr Leksands Knäckebröd och Peter Joon, nuvarande vd säger till Leksands IF:s hemsida;

-Vi har alltid betraktat Leksands IF och Leksands Knäckebröd i symbios. Två varumärken som lyfter Leksand. 

Det första bageriet startade 1929, och under 2020 bakades över 8 000 ton knäckebröd.

Kjell nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Tillväxtverket svarar nu på idrottsrörelsens skarpa kritik avseende den statliga myndighetens återbetalningskrav på svenskt föreningsliv, totalt 72,6 miljoner i utbetalat stöd vid korttidsarbete under pandemin, med början i mars 2020.

Kommunen ger Växjös föreningar 45 miljoner till energibesparande åtgärder. När Arenastaden tillkom i Växjö för cirka tio år sedan var det en investering på 700 miljoner. Vissa hävdar att med allt kom det upp i miljarden. Med 15 minuters gångväg från centrum finns 14 olika arenor. Kostnaderna hölls nere erftersom föreningarna själva gjorde upphandlingen. Då var det en trendbrott i Sverige.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Förre statsministern Fredrik Reinfeldt, som kandiderar för att bli ordförande  i Svenska Fotbollförbundet, kunde på måndagen räkna in 18 tunga röster.

 Det största distriktet, Stockholm, har vid årsmöte beslutat att stödja valberedningens förslag, det vill säga Fredrik Reinfeldt, som har föreslagits av allsvenska BP.

-Vi har tidigt sagt att vi stödjer valberedningen i den här processen, något som bekräftades vid vårt årsmöte.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.