5,5 timmar årsmöte i Brynäs

Valberedningens förslag kördes över, och i stället valdes i hockeysammanhang oprövade Magnus Kangas, 52 år, och fabrikschef på skogsbolaget SCA, till ny ordförande i Brynäs.

Efter fem och en halv timmes debatt, och röstsiffrorna 270-98, hade vårens krislag en ny ordförande och delvis ny styrelse.  Brynäs klarade SHL-kontraktet efter en kvalrysare mot HV 71, vidare har två spelare i laget delgetts misstankar om sexuellt ofredande.

Pernilla Dalborg blir ny klubbdirektör i Brynäs Hockey.

Magnus Kangas hade lanserats av supportergruppen ”Brynäs kan bättre”, och han efterträder avgående Jürgen Lorenz.

-Jag är ödmjuk inför uppgiften, och jag kommer att jobba otroligt hårt för Brynäs, säger Kangas i ett pressmeddelande.

Vid årsmötet presenterades också en ny sportchef, tidigare spelaren Johan Alcén, 33 år, och så sent som förra säsongen aktiv i föreningen.  Uppgörelsen med Alcén är på fyra år och har tecknats av den avgående styrelsen.

Kangas redan tveksam

För mindre än en vecka sedan uttryckte Magnus Kangas tvivel om Johan Alcén var rätt man för uppgiften.  Med motivering att Alcén saknar nödvändig erfarenhet.

-Han har väldigt få av de kompetenser som jag vill se hos en sportchef, skrev Magnus Kangas på tvitter före årsmötet.

Nu ska de arbeta tillsammans, i en nutidshistoria med svängdörrar. Här har ingen suttit säker den senaste 10-årsperioden.

Samtidigt står det klart att föreningern får en ny klubbdirektör i Pernilla Dalborg.

Ny tränare är finske Mikko Manner, 46 år, merittyngd från Kärpät, tre ligatitlar och även assisterande till Jukka Jalonen, förbundskapten för de finska ”Lejonen”, VM-guld 2019 och VM-silver 2021.

 

Mikko Manner ”head-huntades” av Josef Boumedienne, som tillsammans med Nils Ekman var tillfälliga,  men lyckosamma inhoppare i kvalet mot HV 71. 

I bokslutet saknades 23 miljoner. Ekonomiska hotbilder kunde dock undvikas sedan oberoende expertis skrivit upp värdet på egna arenan, Molitor Erp Arena, med 43 miljoner. Det egna kapitalet  redovisas nu till 35 miljoner.

Luleå från 146 till 108 miljoner

Hos en av den gångna säsongens guldfavoriter, Luleå Hockey, sjönk omsättningen från 146 till 108 miljoner. 

Tack vare stor spariver på alla nivåer,  samt hjälp av det statliga bidraget, visar bokslutet  ett plus med 4.1 miljoner och ett eget kapital på 28,3 miljoner. I bokslutet betonas att överskottet ograverat ska användas för att bygga 2020-2021 års spelartrupp.

11:e placerade IK Oskarshamn, med SHL:s lägsta ekonomiska portfölj, redovisar också plussiffror, laget spelar i SHL:s minsta hall, intäktsbortfallet blir lägre än för lag med större arenor.

Klubbchefen Martin Åkerberg tar till och med ord som ”vi är ekonomiskt välmående” i sin mun. Hockeyintresset är grundmurat på ostkusten och föreningen har mottagit stora donationer, av både företag och privatpersoner.

-Vår ödesfråga är ishallen. På sikt måste vi lämna Be Ge Hockeycenter. Vi för dialog med kommunen om en ny anläggning, och jag hoppas verkligen att vi kan  få ett positivt gensvar under hösten. En ny hall är helt nödvändig för verksamhet, säger Martin Åkerberg.

I Leksand har Leksands Knäckebröd AB tecknat ett nytt tre års avtal med Leksands IF. Ett stöd som har funnits på papper sedan 1957, och med stor sannolikhet SHL:s och elitishockeyns äldsta sponsoravtal. Det första kontraktet tecknades av Gösta Mårtas, ordförande i LIF. Det är nu sjätte generationen som styr Leksands Knäckebröd och Peter Joon, nuvarande vd säger till Leksands IF:s hemsida;

-Vi har alltid betraktat Leksands IF och Leksands Knäckebröd i symbios. Två varumärken som lyfter Leksand. 

Det första bageriet startade 1929, och under 2020 bakades över 8 000 ton knäckebröd.

Kjell nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej  Östersunds fotboll får vänta ytterligare på klartecken för spel i Superettan kommande säsong. Svenska Fotbollförbundets licensnämnd gjorde på måndagen en bedömning av lagets finansiella situation, men besked dröjer.

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

Premier League-klubben Manchester United kan få nya ägare.Det råder onekligen turbulens hos Manchester United. Cristiano Ronaldo lämnar klubben med omedelbar verkan och samtidigt meddelar klubbens ägare att de kan tänka sig att sälja klubben..

Hos grannarn i Manchester City är det desto lugnare. Tränaren Pep Guardiola sitter med pennan i hande för att skriva på ett kontrakt som innebär att han stannar till och med 2025.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

För tionde året i rad stärker Svenska Spel svensk ungdomsidrott när årets pengar från initiativet Gräsroten betalas ut idag. Sedan starten av Gräsroten har drygt en halv miljard kronor betalats ut till ungdomsidrotten.

I år får 8 567 föreningar i 73 idrotter dela på 35 miljoner kronor. Pengarna är öronmärkta att gå direkt till föreningarnas ungdomsverksamhet och det är Svenska Spels kunder som bestämmer hur pengarna fördelas.

Fotbollsåret 2022 går mot sitt slut och ska summeras. Vem ska få Guldbollen? Vem plockar hem Diamantbollen? Och vem gjorde Årets mål? Den 27 december kommer svaren i tv-programmet Fotbollsåret. I under något annorlunda former,. För första gången sker det annorlunda att en tidning sänder kulmen. Sportbladet har köpt rättigheterna via en uppgörelse med Svenska Fotbollsförbund. Annars har TV4 sänt galan de senaste åren. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.