5,5 timmar årsmöte i Brynäs

Valberedningens förslag kördes över, och i stället valdes i hockeysammanhang oprövade Magnus Kangas, 52 år, och fabrikschef på skogsbolaget SCA, till ny ordförande i Brynäs.

Efter fem och en halv timmes debatt, och röstsiffrorna 270-98, hade vårens krislag en ny ordförande och delvis ny styrelse.  Brynäs klarade SHL-kontraktet efter en kvalrysare mot HV 71, vidare har två spelare i laget delgetts misstankar om sexuellt ofredande.

Pernilla Dalborg blir ny klubbdirektör i Brynäs Hockey.

Magnus Kangas hade lanserats av supportergruppen ”Brynäs kan bättre”, och han efterträder avgående Jürgen Lorenz.

-Jag är ödmjuk inför uppgiften, och jag kommer att jobba otroligt hårt för Brynäs, säger Kangas i ett pressmeddelande.

Vid årsmötet presenterades också en ny sportchef, tidigare spelaren Johan Alcén, 33 år, och så sent som förra säsongen aktiv i föreningen.  Uppgörelsen med Alcén är på fyra år och har tecknats av den avgående styrelsen.

Kangas redan tveksam

För mindre än en vecka sedan uttryckte Magnus Kangas tvivel om Johan Alcén var rätt man för uppgiften.  Med motivering att Alcén saknar nödvändig erfarenhet.

-Han har väldigt få av de kompetenser som jag vill se hos en sportchef, skrev Magnus Kangas på tvitter före årsmötet.

Nu ska de arbeta tillsammans, i en nutidshistoria med svängdörrar. Här har ingen suttit säker den senaste 10-årsperioden.

Samtidigt står det klart att föreningern får en ny klubbdirektör i Pernilla Dalborg.

Ny tränare är finske Mikko Manner, 46 år, merittyngd från Kärpät, tre ligatitlar och även assisterande till Jukka Jalonen, förbundskapten för de finska ”Lejonen”, VM-guld 2019 och VM-silver 2021.

 

Mikko Manner ”head-huntades” av Josef Boumedienne, som tillsammans med Nils Ekman var tillfälliga,  men lyckosamma inhoppare i kvalet mot HV 71. 

I bokslutet saknades 23 miljoner. Ekonomiska hotbilder kunde dock undvikas sedan oberoende expertis skrivit upp värdet på egna arenan, Molitor Erp Arena, med 43 miljoner. Det egna kapitalet  redovisas nu till 35 miljoner.

Luleå från 146 till 108 miljoner

Hos en av den gångna säsongens guldfavoriter, Luleå Hockey, sjönk omsättningen från 146 till 108 miljoner. 

Tack vare stor spariver på alla nivåer,  samt hjälp av det statliga bidraget, visar bokslutet  ett plus med 4.1 miljoner och ett eget kapital på 28,3 miljoner. I bokslutet betonas att överskottet ograverat ska användas för att bygga 2020-2021 års spelartrupp.

11:e placerade IK Oskarshamn, med SHL:s lägsta ekonomiska portfölj, redovisar också plussiffror, laget spelar i SHL:s minsta hall, intäktsbortfallet blir lägre än för lag med större arenor.

Klubbchefen Martin Åkerberg tar till och med ord som ”vi är ekonomiskt välmående” i sin mun. Hockeyintresset är grundmurat på ostkusten och föreningen har mottagit stora donationer, av både företag och privatpersoner.

-Vår ödesfråga är ishallen. På sikt måste vi lämna Be Ge Hockeycenter. Vi för dialog med kommunen om en ny anläggning, och jag hoppas verkligen att vi kan  få ett positivt gensvar under hösten. En ny hall är helt nödvändig för verksamhet, säger Martin Åkerberg.

I Leksand har Leksands Knäckebröd AB tecknat ett nytt tre års avtal med Leksands IF. Ett stöd som har funnits på papper sedan 1957, och med stor sannolikhet SHL:s och elitishockeyns äldsta sponsoravtal. Det första kontraktet tecknades av Gösta Mårtas, ordförande i LIF. Det är nu sjätte generationen som styr Leksands Knäckebröd och Peter Joon, nuvarande vd säger till Leksands IF:s hemsida;

-Vi har alltid betraktat Leksands IF och Leksands Knäckebröd i symbios. Två varumärken som lyfter Leksand. 

Det första bageriet startade 1929, och under 2020 bakades över 8 000 ton knäckebröd.

Kjell nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Svenska Fotbollsförbundet bygger om och gör det med besked.

Planerna på en ny organisation presenterades på onsdagen och då framkom att förre landslagsmannnen  Kim Källstöm blir Fotbollschef och smålänningen  Henrik Landén stabschef i en ny central roll.. Därtill blir det en sammanslagning av Marknad och Kommunikation.

Du slår för långt, Ludvig! Golfvärldens svenska stjärnskott, Eslövs Ludvig Åberg, 24 år, och rankad 32 i världen, tillhör den kategori spelare som drabbas hårdast av torsdagens besked -   att golfbollen (!) ska modifieras och ges egenskaper som begränsar längden på bollen färd mot hål.


För Ludvig, som tillhör proffstourens mest långslående, innebär beskedet att han tappar 15-20 meter på en drive. För amatörer, och hobbygolfaren, blir skillnaden betydligt mindre

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Ola Serneke och IFK Göteborg har varit synonymt. 

Han har sagt ja vid flera tillfällen.Han underlätttade bygget av Kamratgården, han har varit en partner i olika perioder, han tog initiativ till Kvibergs  Arena och han har varit huvudsponsor sedan 2019. Men nu upphör ett fem-årsavtal och parterna har inte kommit fram till en ny lösning, utan att Serneke  sagt konsekvent nej

Tillsammans med VM-organisationen för VM 2024 har Svensk

Innebandy och Folkspel tagit fram en specialgjord Sverigelott, där hela

överskottet går tillbaka till föreningarna i Svensk Innebandy.

Arbetet mot VM 2024 pågår för fullt och nu kan Svensk Innebandy som ett

led i detta presentera Folkspel som en ny partner.

Engelsk fotboll – till vilket pris som helst...- Åtminstone nästan. Dana Strong, vd på Sky Sports går ut i ett  i ett pressmeddelande och berättar att notan för  att sända Premier League över säsongen 2025– uppgår till hisnande 88 miljarder kr!

Fotbollens Silly Season har sina sista skälvande timmar. Penningflödet mellan klubbarna upphör natten mot fredagen  och sportcheferna kan andas ut. Spelare skiftar adress, med eller mot sin vilja. Natten till fredagen slår fönstret igen för klubbarna i både herr- och damallsvenskan. Ute  i Euroopa är det stopp ett dygn senare, natten mot lördagen slår det igen