Världsmästarens annorlunda liv

Hade Patricia varit man och haft WBC-bältet hade hon varit ekonomiskt oberoende. Men det hjälper inte att vara bäst i världen. Som kvinna och världsmästare får Patricia ta fram sin kreativitet för att få vardagen att gå ihop. 

Parallellen med egna företagare är lika glasklar som boxningshandsken “Systrar stöttar systrar” i konstglas som stöttar initiativet.

Boxningsstjärnan Patricia Berghult är världsmästare i superweltervikt. Den 17 september försvarar Patricia sina bälten i anrika Bell Centre, Montreal. För motståndet står kanadensiskan Marie-Eve Dicaire. 

Patricia är aktuell med initiativet ”Systrar stöttar systrar” som symboliseras av en boxningshandske i rött konstglas med Patricia Berghults autograf. En manifestation för att ge kvinnor samma möjligheter som män.

boxningshandske i glas

”Systrar stöttar systrar” är en limiterad boxningshandske i rött konstglas med en upplaga på 1000 stycken, numrerade 1–1000. Den är framtagen som en symbol för att övervinna hinder och att leva för sina drömmar. 

Målet har hela tiden varit att kunna försörja mig på bara boxningen, men som det ser ut i dag går inte det, berättade hon i SVT i Sportspegeln söndagen den 3 januari.

- Det här är en symbol som beskriver hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch. Det är en fight. Omgiven av motståndare som säger att det är fel grej för dig, säger Patricia Berghult.

”År 2006 vann jag Sydsvenska mästerskapen i killklassen. Det var inga deltagare i min egen klass, då gick jag in och boxades mot killarna. Efter att ha besegrat mina manliga motståndare kröntes jag till mästare. Svaret från förbundet – tjejer får inte delta i killklassen på nationella mästerskap.” 

Utöver boxningen jobbar Patricia halvtid som samordnare. Patricia har en passion för att hjälpa andra och tränar ideellt varje vecka ungdomsgrupper i boxning i Malmö. Patricia håller även föreläsningen ”Without struggle there is no success” för skolklasser och idrottslag; en berättelse om att slå sig fram när oddsen är emot. 

”När jag blev världsmästare på Malta och gick kvällens enda titelmatch förpassades jag till ett vandrarhem på landsbygden och tilldelades en städskrubb till omklädningsrum. De manliga boxarna bodde på stadens lyxhotell där matcherna skulle äga rum. Det var inte alls detta vi blivit lovade, och det var inte så här jag ville minnas resan. Jag skulle visa dem. Jag skulle hålla huvudet högt och bli världsmästare.”

Patricias resa har varit långt ifrån rak och enkel. När Patricia går upp i ringen i ishockeylaget Montreal Canadiens hemmaarena i mitten av september är det inte finalen på en lång resa sedan titelmatchen på Malta i november 2019. Det är början på en resa mot nästa fight. Att få möjlighet att leva på sin idrott. Med satsningen ”Systrar stöttar systrar” hoppas Patricia på att bli heltidsproffs.

Om du köper Patricias handske hjälper du till att finansiera Patricias boxningskarriär. En handske och en kamp som symboliserar möjligheten för kvinnor att synas och bli mästare trots motstånd.

14 matcher, 14 segrar

Patricia är uppväxt i Malmö och vid tio års ålder valde Patricia mellan att börja dansa eller att träna boxning. Det blev det senare. En framgångsrik karriär som amatör kröntes av UEM-guld och JVM-silver. Under 2017 tog Patricias satsning inom proffsboxningen fart. 

Idag är Patricia obesegrad som proffsboxare: 14 matcher har resulterat i 14 segrar och världsmästare i två viktklasser. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Det är vad vi har tjatat om här på sajten i flera år.  Medvetandet om betydelsen av evenemang – i klubben, i förbundet, i kommunen. Nu vaknar man lite varstans i Sverige. När RF för nionde gången arrangerar "Mötesplats Idrott och destination"för att skapa förutsättningar för flera idrottsevenemang är intresset större än någonsin. I klartext, alla borde vara där, alla är där. Ambitionen växer. Det påvisas av 125 anmälda personer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.