Världsmästarens annorlunda liv

Hade Patricia varit man och haft WBC-bältet hade hon varit ekonomiskt oberoende. Men det hjälper inte att vara bäst i världen. Som kvinna och världsmästare får Patricia ta fram sin kreativitet för att få vardagen att gå ihop. 

Parallellen med egna företagare är lika glasklar som boxningshandsken “Systrar stöttar systrar” i konstglas som stöttar initiativet.

Annons

Boxningsstjärnan Patricia Berghult är världsmästare i superweltervikt. Den 17 september försvarar Patricia sina bälten i anrika Bell Centre, Montreal. För motståndet står kanadensiskan Marie-Eve Dicaire. 

Patricia är aktuell med initiativet ”Systrar stöttar systrar” som symboliseras av en boxningshandske i rött konstglas med Patricia Berghults autograf. En manifestation för att ge kvinnor samma möjligheter som män.

boxningshandske i glas

”Systrar stöttar systrar” är en limiterad boxningshandske i rött konstglas med en upplaga på 1000 stycken, numrerade 1–1000. Den är framtagen som en symbol för att övervinna hinder och att leva för sina drömmar. 

Målet har hela tiden varit att kunna försörja mig på bara boxningen, men som det ser ut i dag går inte det, berättade hon i SVT i Sportspegeln söndagen den 3 januari.

- Det här är en symbol som beskriver hur det är att vara kvinna i en mansdominerad bransch. Det är en fight. Omgiven av motståndare som säger att det är fel grej för dig, säger Patricia Berghult.

”År 2006 vann jag Sydsvenska mästerskapen i killklassen. Det var inga deltagare i min egen klass, då gick jag in och boxades mot killarna. Efter att ha besegrat mina manliga motståndare kröntes jag till mästare. Svaret från förbundet – tjejer får inte delta i killklassen på nationella mästerskap.” 

Utöver boxningen jobbar Patricia halvtid som samordnare. Patricia har en passion för att hjälpa andra och tränar ideellt varje vecka ungdomsgrupper i boxning i Malmö. Patricia håller även föreläsningen ”Without struggle there is no success” för skolklasser och idrottslag; en berättelse om att slå sig fram när oddsen är emot. 

”När jag blev världsmästare på Malta och gick kvällens enda titelmatch förpassades jag till ett vandrarhem på landsbygden och tilldelades en städskrubb till omklädningsrum. De manliga boxarna bodde på stadens lyxhotell där matcherna skulle äga rum. Det var inte alls detta vi blivit lovade, och det var inte så här jag ville minnas resan. Jag skulle visa dem. Jag skulle hålla huvudet högt och bli världsmästare.”

Patricias resa har varit långt ifrån rak och enkel. När Patricia går upp i ringen i ishockeylaget Montreal Canadiens hemmaarena i mitten av september är det inte finalen på en lång resa sedan titelmatchen på Malta i november 2019. Det är början på en resa mot nästa fight. Att få möjlighet att leva på sin idrott. Med satsningen ”Systrar stöttar systrar” hoppas Patricia på att bli heltidsproffs.

Om du köper Patricias handske hjälper du till att finansiera Patricias boxningskarriär. En handske och en kamp som symboliserar möjligheten för kvinnor att synas och bli mästare trots motstånd.

14 matcher, 14 segrar

Patricia är uppväxt i Malmö och vid tio års ålder valde Patricia mellan att börja dansa eller att träna boxning. Det blev det senare. En framgångsrik karriär som amatör kröntes av UEM-guld och JVM-silver. Under 2017 tog Patricias satsning inom proffsboxningen fart. 

Idag är Patricia obesegrad som proffsboxare: 14 matcher har resulterat i 14 segrar och världsmästare i två viktklasser. 

 

 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Ansvariga inom Malmö Redhawks är på hugget. I takt med att nyförvärv ökar - nu har sju nyförvärv presenteras, varav Carl Söderberg är det absoluta klippet - växer  skaran av av sponsorer. Senaste nytt -  Bravida hartagit beslutet  att öka engagemanget som huvudpartner igen. 

En av Sveriges mest kända och besökta evenemangsarenor, Ericsson Globe, byter namn till Avicii Arena. Genom ett unikt samarbete mellan Stockholm Live, stiftelsen Tim Bergling Foundation samt Trygg-Hansa och Bauhaus, blir en av landets mest ikoniska byggnader nu en symbol och mötesplats för arbetet med att förebygga psykisk ohälsa bland unga.

Världsstjärnan Annika Sörenstam fortsätter att ge tillbaka till golfen. Just nu pågår den nionde upplagan av ANNIKA Invitational Europe och ANNIKA Cup på Isaberg Golfklubb i Småland, 15-17 juni. Ett samarrangemang med Svenska Golfförbundet där Annika frikostigt bjuder på sig själv och tips ur sin långa och framgångsrika karriär till morgondagens stjärnor inom damgolfen.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Första avtalet gjordes upp för 50 år sedan. Det består än i dag. Svenska Fotbollförbundet och Folksam har inte tröttnat på varandra utan fortsätter satsningen  och förlänger partneravtalet. 

 Folksam förstärker en position och roll som man vill betona – att vara ”idrottens försäkringsbolag”.

För ett år sedan avslöjades Unibets rekordsponsring när bolaget gick in som huvudpartner till svensk elitfotboll. Ett avtal som löper över sex år, med option på ytterligare sex år, med ett initialt värde på 900 miljoner kronor eller om optionen utlöses ett totalt värde på 1,8 miljarder.  Nu väljer Unibet att utöka satsningen genom att också bli presentationspartner.

Det är ingen måtta på stjärnglansen och antalet personer när Disovery presenterar medarbetarna vid OS i Tokyo. Men du känner igen de flesta som antingen f d aktiva och framträdande inom idrott eller tidigare synbara i olika TV-kanaler. Det de nu har gemensamt är att de ska guida oss i Discovery+, Kanal 5 och Kanal under några sommarveckor genom Olympiska  spelen iJapan. Lönebudgeten för närmare 50 medarbetare vore rätt intressant ...

60 välkomna miljoner. Glädjen i IFK Norrköping var stor när jätteaffären med ryska klubben Rubin Kazanprese presenterades på torsdagen.  Sead Haksabanovic flyttar dit och fotbolls-Sveriges tredje största affär är ett faktum. Bara Zlatan Ibrahimovic och Alexander Isak har varit dyrare.