Måste bekämpa ideliga rykten om korruption

Med 67 röster mot 39 för tyske förhandsfavoriten Franz Reindl  valdes på lördagen fransmannen Luc Tardif, 68 år till ny ordförande i IIHF, det internationella ishockeyförbundet. En stor uppgift blir att bekämpa rykten om korruption i IIHF

Nye IIHF-presidenten Luc Tardif och svenske hockeybasen, Anders Larsson, vid Internationella Ishockeyförbundets möte i S:t Petersburg.

Han blir därmed IIHF:s 14:e president sedan IIHF grundades 1908. Han erhöll flest antal röster i den fjärde och sista omröstningen.

Ordförande i 27 år

Luc Tardif efterträder schweizaren Réne Fasél som harhaft ordförandeklubban i 27 år, han, men stod nu inte till förfogande för omval. 

 Valet av Tardif överraskar, Franz Reindl pekades före omröstningen ut som stor favorit, hans bakgrund som frontfigur för tysk ishockey, och det viktiga tyska marknaden, ansågs som idealisk – kongressen i S:t Petersburg var av annan uppfattning.

Den nye IIHF-ordföranden är född i Trois Riviéres i Kanada, efter en blygsam aktiv karriär i hemlandet flyttade han 1975 till Bryssel, tre år senare vidare till franska Chamonix och senare Rouen. Passionen för ishockey tog honom till ledande positioner i det franska förbundet, han blev fransk medborgare och valdes 2006 till ordförande i det franska förbundet.

Infront har tagit över

Han är sedan 2016 ordförande eller skattmästare, i förbundets finansiella utskott, och enligt uppgift övertalades han av Réne Fasel att kandidera till ordförandeposten.

Som skattmästare har Luc Tardif haft en stor roll i IIHF:s mångåriga kontakter med kinesägda Infront, förbundets partner vad gäller promotion och marknadsföring. Avtalet är omstritt, och innebär i praktiken att Infront ”äger” förbundets stora och viktiga inkomstkälla, ishockey VM:s A-mästerskap.

Infront har IIHF i ett järngrepp, 2019 förlängdes ett redan flerårigt avtal till 2033. Någon upphandling av rättigheter ägde inte rum. Under Faséls regim har misstankar om korruption svärtat IIHF. 

Till IIHF:s presidium nyvaldes tidigare tjeckiske stjärnmålvakten Peter Briza vice president, samt Bob Nicholson, som representant för Kanada/USA, dansken Henrik Bch Nielsen, Europa och Afrika samt Aivaz Omarkanov, Asien och Oceanien.

- Jag är redo för att ta ledningen.  Tack för förtroendet och jag känner stor tillförsikt inför framtiden. Jag är övertygad om att jag har  ett storslaget council vid sidan av presidiet, sa Luc Tardif enligt IIIF:s hemsida.

Det svenska förbundets ordförande, Anders Larsson, valdes i första omröstningen in som ordinarie ledamot i the council. Han erhöll 76 röster, samma antal som Finlands Heiko Hietanen. Rysslands tidigare stjärnforward  Pavel Bure, fick 60 röster och valdes också han i första omgången.

Äntligen svensk representation  igen

Valet av Anders Larsson är en framgång för svensk ishockey som under en längre tid saknat representation i IIHF:s ledning.  2008 valdes förbundets tidigare ordförande Christer Englund till ledamot. Efter hans mandatperiod, sex år, har Sverige saknat en röst i IIHF. 

 Första kvinna i IIHF:s mansdominerande församling var Doris Högne som valdes in 2003 på ett sex årigt mandat. Det var  första gången kvinnor var valbara till IIHF.  Doris Högne var då ordförande i Stockholms Ishockeyförbund. Hon är jurist, och var tidigare rektor på Polishögskolan.

Idag har IIHF två kvinnor i the council, nämligen Zsusanna Kolbenheyer, Tyskland och Marta Zawadska, Polen.

-Det är en spännande och rolig utmaning att få bidra med kunskap och erfarenhet för att utveckla den internationella ishockeyn, sade Ander Larsson  i ett uttalande.

Han är heltidsanställd av det svenska förbundet med en månadslön på enligt källor 120 000 kr/månaden.

Han har under två år tid kampanjat flitigt, och besökt, eller tagit emot representanter, från flera av IIHF:s 81 nationer. Ett lobbyingarbete som varit framgångsrikt.

Frågan är om Anders Larsson har kraften, och modet, att öka öppenheten inom IIHF, och sopa undan de korruptionsrykten som under Faséls ledning kastat mörka skuggor över IIHF-styret.

Tysklands Franz Reindl, som nobbades som ordförande, valdes i andra omgången med 46 röster.  Council har åtta ledamöter varav två måste vara kvnnor.

Avgående Réne Fasél hyllades i S:t Petersburg med en plats i ishockeyns Hall of Fame och mottog nomineringen och tröjnummer 27 av Rysslands tidigare stjärncenter Igor Larionov.

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Riksidrottsförbundet, RF, avvisar, regeringens förslag om en skärpning av den svenska spelmarknaden. Det var i somras som socialförsäkringsminister Ardalan Sherkarabi överraskade spelmarknaden med krav på så kallad ”särskild måttfullhet  vid marknadsföring”.

Regeringen vill strama åt och begränsa spelreklam och jämställa reklam för spel med reklam för alkohol och tobak. Därav kravet på särskild måttfullhet..

Djurgårdens supporterförening JO-anmäler polisen efter derbyt, r apporterar Fotbollskanalen

Utlösande var att flera poliser använde pepparspray mot bland annat Djurgården-supportrar vid söndagens allsvenska derby mot AIK.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Mycket kreativitet krävs för att knyta upp sponsorer. Nu presenteras ett nytt och unikt upplägg med Sportbladet, Obos och Blocket som partners till Damallsvenskan.. Upplägget är att erbjuda fansen att för en dag flytta hem till två spelare!

Till skillnad från en stor del av övriga spelmarknaden representerar de allmännyttiga lotterierna ideella organisationer och gynnar bl a idrotten med miljoner årligen. Nu går Miljonlotteriet, Folkspel och Kombispel samman och bildar SVALO (Sveriges allmännyttiga lotterier). Skälet är att antalet aktörer på spelmarknaden ökar och SVALO ska värna om om de allmännyttiga lotteriernas intresse. 

Ett hockeykaos som saknar motstycke.

Örnsköldsviks HF vägrade i söndags att möta Bodens HF i Hockeyettan,  och inför onsdagens omgång signalerar Mörrum att de vägrar att spela mot Karlskrona.

 Bakgrunden är den uppslitande striden med ligaorganisationen och domen från Riksidrottsnämnden (RIN) där Ishockeyförbundet beordras att ändra i sina tävlingsbestämmelser, paragraf 6:1.

Ytterligare en svensk fotbollsforward stiger i anseende utomlands. Jesper Karlssons karriär fortsätter. Nu är det frågan om vilken internationell klubb som vinner köpslåendet. Jesper har bara att välja mellan etablerade klubbar efter åren i holländska Alkmaar.