När kontinuitet blir verklighet och belönas

Två smålänningar i eliidrottens tjänst hyllas samtidigt internationellt.

Sam Hallam (42) har prisats som Europas bäste ishockeytränaren av EHC (Alliance of European Hockey Club).

Anders Axlid (55) har av det europeiska friidrottsförbundet fått utmärkelsen European Athletics Coaching Award 2021.

inte undra på att Sam Hallam ser förvånad ut. Att bli hyllad som Europas främste coach är stort.

 

Båda visar betydelsen av När kontinuitet blir verklighet.

Sam har på sju säsonger blivit svensk mästare tre gånger och är den mest framgångsrike tränaren under 2000-talet. Bakom utnämningen står Alliance of European Hockey Clubs och vid The 5th EHC Hockey BusinesForum i Zug i Schweis ska premieras.

Hyllas av Carolina

Anders är ansvarig för Prestationscentrum kast i Växjö sedan år 2013 och är grengruppchef för kastgrenarna hos Svenska Friidrottsförbundet. Ny hyllas han av European Athletics Coaching vid en konferens i Sollentuna i slutet på den här veckan. Invigningstalare är f ö Carolina Klüft.Samtidigt går UNHCR ut med att 82,4 miljoner människor är på flykt från våld, förföljelse och konflikter i världen. Av dessa är 34,6 miljoner barn.

Ropet efter ett annat världsledarskap borde göra sig än mer gällande mellan fladdrande tältdukar och svältande barn i flyktibyarna.

När årsmötenas och kongressernas tid är inne brukar närheten till verksamheten och reflektionen till aktuell idrottsprestation apostroferas.

I kontrast till de aktivas firande i segerögonblicket där hjälmar skall bytas mot guldhattar, konfettin blåser runt till ismakarnas förbannelse och segerjubel i facett skall samsas med högtalarens ”We are the champions”.

Där svordomarna inte sällan är det helt dominerande språkbruket.

Den trygge magistern

Egoledarskapet, typ ”jag tycker”, ”jag brukar” är inget som får fäste hos Sam Hallam.

När han vid typ presskonferenser uppträder tillsammans med annan elittränare framstår språkbruket, uppriktigheten och klarheten i analysen som ”den trygge magistern och en skolomogen elev”.

Sveriges bäste även här

Stockholmaren som via BIK, Karlskoga rekryterades 2012/13 av ”Sveriges bäste sportchef”, (anser han själv också), Henrik Evertsson till Lakers som assisterande. Efter några månader var Hallam inte assisterande längre.

Då hade en av de assisterande tränarna Fredrik Hellgren, anlänt från div III -laget Åseda IF redan säsongen 2007-08.  Även han hade fångats in av Henrik Evertsson.  Som själv rekryterades 2004 - 05 till rollen- - assisterande tränare…

Här har vi en förening där kontinuitet är en dogm. Hos många andra stannar det i styrelsens policypärm.

-Vi har blivit uppmärksammade i olika sammanhang tidigare, bland annat med Vésteinn Hafsteinsson och hans gäng (Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos). ”Vi gör saker tillsammans, väldigt bra och det inbegriper Växjö kommun och Linnéuniversitetet, säger Anders Axlid (Smålandsposten).

Denne stabile hälsing (Hudiksvall) kom till Växjö via USA (tio år) och Göteborg (17 år). Han gjorde sig ett namn när han som 40-åring hoppade in i Finnkampen för att rädda en poäng. Då tog han steget från att vara kulstöttare till kulstötare.

Vid den tiden var han nämligen grenansvarig för kula och diskus, kvinnor.

Nog har han presterat

Sedan leder han Prestationscentrum kast i Växjö.

-Vi startade från noll och har drivit det till vad det är idag. Vi pratade då om att OS-medaljer 2020 vore det ultimata och sen se det slå in är fantastiskt. Så jag får utmärkelsen mest för mina gärningar på Prestationscentrum kast och då är det inte bara de Växjöbaserade kastarna utan det gäller just utvecklingen inom kast på nationell nivå.

Utan Arenastaden, som är ett samarbete mellan kommunen, näringslivet och Linnéuniversitet för att sporten (15 olika idrotter) ska möta vardagen och akademin, hade guldglansen kanske uteblivit.

Dert här är bevis nog, sportchefsrollen borde uppgraderas och bli prisad också i svensk och europeisk idrott?!

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Nej, nuvarande seriemodell i ishockey ligger fast. Efter samråd och utvärdering med berörda ligaorganisationer, SHL, Hockeyallsvenskan och Hockeyettan  har förbundets Elitkommitté herr beslutat att hålla fast vid den seriemodell som klubbades vid förbundsmötet 2019.

Det innebär att SHL:s ifrågasatta ”ångestkval” mellan lag 13 och 14 i SHL finns kvar och att endast ett lag från Hockeyallsvenskan ges möjlighet att ta klivet upp. För Hockeyettans 40  lag är nålsögat fortsatt mycket litet – ett lag flyttas upp efter omfattande kvalspel

Idrotten och idrottsfrågorna tar som vanligt plats i Almedalen. Här kommer en genomgång och listning av seminarier där idrottens aktörer är med och belyser frågor och samhällsutmaningar. 
I år finns det många idrottsperspektiv som fångas upp av olika aktörer under några intensiva dagar. Perspektiv som inte är så vanligt förekommande i den idrottspolitiska debatten annars, såsom hur vi kan integrera idrott i skolan.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.