När kontinuitet blir verklighet och belönas

Två smålänningar i eliidrottens tjänst hyllas samtidigt internationellt.

Sam Hallam (42) har prisats som Europas bäste ishockeytränaren av EHC (Alliance of European Hockey Club).

Anders Axlid (55) har av det europeiska friidrottsförbundet fått utmärkelsen European Athletics Coaching Award 2021.

inte undra på att Sam Hallam ser förvånad ut. Att bli hyllad som Europas främste coach är stort.

 

Båda visar betydelsen av När kontinuitet blir verklighet.

Sam har på sju säsonger blivit svensk mästare tre gånger och är den mest framgångsrike tränaren under 2000-talet. Bakom utnämningen står Alliance of European Hockey Clubs och vid The 5th EHC Hockey BusinesForum i Zug i Schweis ska premieras.

Hyllas av Carolina

Anders är ansvarig för Prestationscentrum kast i Växjö sedan år 2013 och är grengruppchef för kastgrenarna hos Svenska Friidrottsförbundet. Ny hyllas han av European Athletics Coaching vid en konferens i Sollentuna i slutet på den här veckan. Invigningstalare är f ö Carolina Klüft.Samtidigt går UNHCR ut med att 82,4 miljoner människor är på flykt från våld, förföljelse och konflikter i världen. Av dessa är 34,6 miljoner barn.

Ropet efter ett annat världsledarskap borde göra sig än mer gällande mellan fladdrande tältdukar och svältande barn i flyktibyarna.

När årsmötenas och kongressernas tid är inne brukar närheten till verksamheten och reflektionen till aktuell idrottsprestation apostroferas.

I kontrast till de aktivas firande i segerögonblicket där hjälmar skall bytas mot guldhattar, konfettin blåser runt till ismakarnas förbannelse och segerjubel i facett skall samsas med högtalarens ”We are the champions”.

Där svordomarna inte sällan är det helt dominerande språkbruket.

Den trygge magistern

Egoledarskapet, typ ”jag tycker”, ”jag brukar” är inget som får fäste hos Sam Hallam.

När han vid typ presskonferenser uppträder tillsammans med annan elittränare framstår språkbruket, uppriktigheten och klarheten i analysen som ”den trygge magistern och en skolomogen elev”.

Sveriges bäste även här

Stockholmaren som via BIK, Karlskoga rekryterades 2012/13 av ”Sveriges bäste sportchef”, (anser han själv också), Henrik Evertsson till Lakers som assisterande. Efter några månader var Hallam inte assisterande längre.

Då hade en av de assisterande tränarna Fredrik Hellgren, anlänt från div III -laget Åseda IF redan säsongen 2007-08.  Även han hade fångats in av Henrik Evertsson.  Som själv rekryterades 2004 - 05 till rollen- - assisterande tränare…

Här har vi en förening där kontinuitet är en dogm. Hos många andra stannar det i styrelsens policypärm.

-Vi har blivit uppmärksammade i olika sammanhang tidigare, bland annat med Vésteinn Hafsteinsson och hans gäng (Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos). ”Vi gör saker tillsammans, väldigt bra och det inbegriper Växjö kommun och Linnéuniversitetet, säger Anders Axlid (Smålandsposten).

Denne stabile hälsing (Hudiksvall) kom till Växjö via USA (tio år) och Göteborg (17 år). Han gjorde sig ett namn när han som 40-åring hoppade in i Finnkampen för att rädda en poäng. Då tog han steget från att vara kulstöttare till kulstötare.

Vid den tiden var han nämligen grenansvarig för kula och diskus, kvinnor.

Nog har han presterat

Sedan leder han Prestationscentrum kast i Växjö.

-Vi startade från noll och har drivit det till vad det är idag. Vi pratade då om att OS-medaljer 2020 vore det ultimata och sen se det slå in är fantastiskt. Så jag får utmärkelsen mest för mina gärningar på Prestationscentrum kast och då är det inte bara de Växjöbaserade kastarna utan det gäller just utvecklingen inom kast på nationell nivå.

Utan Arenastaden, som är ett samarbete mellan kommunen, näringslivet och Linnéuniversitet för att sporten (15 olika idrotter) ska möta vardagen och akademin, hade guldglansen kanske uteblivit.

Dert här är bevis nog, sportchefsrollen borde uppgraderas och bli prisad också i svensk och europeisk idrott?!

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Aldrig någonsin har en svensk idrottstrupp med damer backats upp så massivt och till priset av så många miljoner. EM-slutspelet för damer innebär en jättesatsning från Svenska Fotbollförbundet och innebär en upptrappning till rekordnivåer. Men målet är också att erövra ett EM-guld och nå mångmiljonutdelning från Uefa.

Idrotts-Sverige förändras. Vissa sporter ökar i antal utövare, värre är att flera tappar medlemmar. Dessutom förfaller många idrottsplatser och hallar, ett stort antal är i bedrövligt skick.

Men det finns också ett nytt idrotts-Sverige. Som i Sjötorp, samhället vid Vänern där Göta kanal börjar eller slutar.

Elless idrottsförening är modellen för framtiden.

 

I dag startar vår artikelserie om anläggningar

Svensk Elitfotboll blir en av de första enskilda aktörerna från Idrotten att vilja synas i bruset och mediapådraget under Almedalsveckan.  SEF ska tillsammans med elitfotbollens huvudpartner, Unibet, genomföra två seminarier. Ämnena är ”Hur kan idrott och spelbolag jobba ansvarsfullt tillsammans” respektive ”hur ska matchfixning bekämpas”.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Nära 7 miljoner kronor utlovas till de klubbar som kvalar till internationellt gruppspel

Europafonden ska hjälpa svenska klubbar att nå ett gruppspel i Champions League, i Europa League eller i Europa Conference League. Pengarna kommer från den så kallade Europafonden som finansieras av elitfotbollens huvudsponsor Unibet. 

Regeringen föreslår flera åtgärder som förstärker arbetet mot matchfixning. Förändringar som innebära ökade möjligheter att stoppa de som förstör idrotten. Samtidigt ska spelbolag tvingas att dela information vid misstanke om matchfixning.

Kampen om idrott i tv hårdnar. Många aktörer vill  in här.  Senast - ett unikt avtal mellan Expressen och klubbarna i Hockeyallsvenskan – minst 50 matcher ska sändas på försäsongen. Expressen har köpt rättigheterna till ett paket. 

Avtalet är möjligt genom ett samarbete mellan Expressen, Spring Media och klubbarna i Hockeyallsvenskan.

Vissa går mot strömmen.  Som Jonas Jerebko, basketstjärnan. Lagom som ishockeyspelare och fotbollsspelare flyr Ryssland skriver han ett nytt kontrakt med CSKA Moskva, vilket innebär, förstås, att han måste bo i den ryska huvudstaden! Men nu har en sponsor därför hävt ett kontrakt. Och på torsdsgen slog också Basketbollförbundet lartm och stänger av honom från landslagsspel.