När kontinuitet blir verklighet och belönas

Två smålänningar i eliidrottens tjänst hyllas samtidigt internationellt.

Sam Hallam (42) har prisats som Europas bäste ishockeytränaren av EHC (Alliance of European Hockey Club).

Anders Axlid (55) har av det europeiska friidrottsförbundet fått utmärkelsen European Athletics Coaching Award 2021.

inte undra på att Sam Hallam ser förvånad ut. Att bli hyllad som Europas främste coach är stort.

 

Båda visar betydelsen av När kontinuitet blir verklighet.

Sam har på sju säsonger blivit svensk mästare tre gånger och är den mest framgångsrike tränaren under 2000-talet. Bakom utnämningen står Alliance of European Hockey Clubs och vid The 5th EHC Hockey BusinesForum i Zug i Schweis ska premieras.

Hyllas av Carolina

Anders är ansvarig för Prestationscentrum kast i Växjö sedan år 2013 och är grengruppchef för kastgrenarna hos Svenska Friidrottsförbundet. Ny hyllas han av European Athletics Coaching vid en konferens i Sollentuna i slutet på den här veckan. Invigningstalare är f ö Carolina Klüft.Samtidigt går UNHCR ut med att 82,4 miljoner människor är på flykt från våld, förföljelse och konflikter i världen. Av dessa är 34,6 miljoner barn.

Ropet efter ett annat världsledarskap borde göra sig än mer gällande mellan fladdrande tältdukar och svältande barn i flyktibyarna.

När årsmötenas och kongressernas tid är inne brukar närheten till verksamheten och reflektionen till aktuell idrottsprestation apostroferas.

I kontrast till de aktivas firande i segerögonblicket där hjälmar skall bytas mot guldhattar, konfettin blåser runt till ismakarnas förbannelse och segerjubel i facett skall samsas med högtalarens ”We are the champions”.

Där svordomarna inte sällan är det helt dominerande språkbruket.

Den trygge magistern

Egoledarskapet, typ ”jag tycker”, ”jag brukar” är inget som får fäste hos Sam Hallam.

När han vid typ presskonferenser uppträder tillsammans med annan elittränare framstår språkbruket, uppriktigheten och klarheten i analysen som ”den trygge magistern och en skolomogen elev”.

Sveriges bäste även här

Stockholmaren som via BIK, Karlskoga rekryterades 2012/13 av ”Sveriges bäste sportchef”, (anser han själv också), Henrik Evertsson till Lakers som assisterande. Efter några månader var Hallam inte assisterande längre.

Då hade en av de assisterande tränarna Fredrik Hellgren, anlänt från div III -laget Åseda IF redan säsongen 2007-08.  Även han hade fångats in av Henrik Evertsson.  Som själv rekryterades 2004 - 05 till rollen- - assisterande tränare…

Här har vi en förening där kontinuitet är en dogm. Hos många andra stannar det i styrelsens policypärm.

-Vi har blivit uppmärksammade i olika sammanhang tidigare, bland annat med Vésteinn Hafsteinsson och hans gäng (Daniel Ståhl, Simon Pettersson och Fanny Roos). ”Vi gör saker tillsammans, väldigt bra och det inbegriper Växjö kommun och Linnéuniversitetet, säger Anders Axlid (Smålandsposten).

Denne stabile hälsing (Hudiksvall) kom till Växjö via USA (tio år) och Göteborg (17 år). Han gjorde sig ett namn när han som 40-åring hoppade in i Finnkampen för att rädda en poäng. Då tog han steget från att vara kulstöttare till kulstötare.

Vid den tiden var han nämligen grenansvarig för kula och diskus, kvinnor.

Nog har han presterat

Sedan leder han Prestationscentrum kast i Växjö.

-Vi startade från noll och har drivit det till vad det är idag. Vi pratade då om att OS-medaljer 2020 vore det ultimata och sen se det slå in är fantastiskt. Så jag får utmärkelsen mest för mina gärningar på Prestationscentrum kast och då är det inte bara de Växjöbaserade kastarna utan det gäller just utvecklingen inom kast på nationell nivå.

Utan Arenastaden, som är ett samarbete mellan kommunen, näringslivet och Linnéuniversitet för att sporten (15 olika idrotter) ska möta vardagen och akademin, hade guldglansen kanske uteblivit.

Dert här är bevis nog, sportchefsrollen borde uppgraderas och bli prisad också i svensk och europeisk idrott?!

Curt Einarsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Liten förening tänkte stort och har klarat energikrisen bra med sin energisnåla belysning och solceller.

Fotbollsklubben Romelanda UK satsade på egen solcellsanläggning och belysningseffektivisering. Nu har man minskat sina energikostnader betydligt genom den kombinerade satsning på ny belysning, solceller och elbilsladdning.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Ett år återstår till fotbollsfesten 2024, Europamästerskapet. Premiären sker på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike och sedan väntar ytterligare 50 TV-matcher!.Om nu Fifas ordförande, Gianni Infantino,ger sig. Redan nu har han startat ett TV-krig startat. Infantino mot fyra europeiska ministrar. 

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.