19 lyckliga vinteridrottare

Förhoppningar var gnistan till allt. Vad som hade ett ursprung i vilja, schema, träningar, slit, upprepning blev till monotoni, jävlaranamma styrka, bekräftelse och gränslös glädje. 

Så här många OS-medaljer ska vi ta, tycks verksamhetschef Peter Reinebo säga- Men det gör han inte. Först ska han veta exakt vilka som ska ingå i Sveriges OS-trupp. Det dröjer nån månad till dess. Under tisdagen fick åtta längdåkare, fem skidskyttar, två alpinåkare, två puckelåkare, en skicrossutövare och en backhoppare beskedet att de får var sin OS-biljett. Det innebär att minst 100 svenskar deltar i Peking

– Vi är på väg mot en stor och stark OS-trupp, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

här är de lyckliga

De 19 som fick en tidig julklapp under tisdagen är:

o Längdskidor: Maja Dahlqvist, Moa Olsson, Emma Ribom, Marcus Grate, Johan Häggström, Leo Johansson, Anton Persson, William Poromaa.

o Skidskytte: Anna Magnusson, Linn Persson, Elvira Öberg, Peppe Femling, Jesper Nelin.

o Alpint: Hanna Aronsson Elfman, Mattias Rönngren.

o Puckelpist: Walter Wallberg, Albin Holmgren.

o Skicross: Alexandra Edebo.

o Backhoppning: Frida Westman.

13 längdåkare uttagna

Maja Dahlqvist har dominerat i längdsprint hittills under säsongen och är givetvis en i skidtruppen

I truppen ges nu även platser till Emma Ribom och Moa Olsson (åtta i jaktstarten i Ruka, med tredje bästa tid).  

I längd finns nu 13 uttagna åkare, totalt finns maximalt 16 kvotplatser att fördela, åtta män och åtta kvinnor.

Åtta skidskyttar med OS-biljett

Skidskytten Elvira Öberg tog karriärens första två individuella världscupsegrar den gångna helgen och visat fin form under hela säsongen. Hon får sällskap i Kina av redan uttagna storasystern Hanna Öberg, samt Anna Magnusson (två tolfeplatser individuellt i världscupen) och Linn Persson (tre gånger topp-tio). Däremot inte Stina Nilsson.

I skidskytte finns nu fyra uttagna damer och lika många herrar. Max sex platser per kön finns när nationspoängen som avgör antalet kvotplatser räknas ihop efter tävlingarna i Ruhpolding den 16 januari.

Fler uttagningar i januari

I alpint tas JVM-guldmedaljören Hanna Aronsson Elfman ut via framtidskriteriet. Hon har hittills i år varit topp-15 som bäst i världscupen. Mattias Rönngren tas ut för att åka i lagtävlingen, där han var med i laget som tog silver på VM i fjol tillsammans med redan OS-uttagna Sara Hector och Kristoffer Jakobsen. Rönngren har i år varit 21:a som bäst i världscupen. Sedan tidigare är även Anna Swenn-Larsson OS-klar i alpint.

Backhopparen Frida Westman tas ut via framtidskriteriet. Frida, som fyller 21 i januari, har i år två placeringar topp-15 i världscupen.

Puckelpiståkaren Walter Wallberg har kommit tillbaka efter knäskada och visat fin form den senaste veckan, med en femteplats och en andraplats i världscupen i Frankrike. Även Albin Holmgren är klar för OS. Han var tvåa vid världscuptävlingen i Idre och 20-åringen tas ut via framtidskriteriet. Ludvig Fjällström är sedan tidigare OS-klar.

Skicrossåkaren Alexandra Edebo har också kommit tillbaka efter en skadeperiod efter sin världscupseger i fjol. Hon var nia i världscupen i Arosa den 14 december. Alexandra gör sällskap med i Sandra Näslund i OS. På herrsidan är Viktor Andersson samt bröderna Erik och David Mobärg klara för Kina.

Plus 48 ishockeyspelare

Sedan tidigare har 33 idrottare fått klartecken att tävla under vinterspelen i Peking. Med 48 ishockeyspelare kvar att nomineras i januari och dagens 19 uttagningar är det klart att minst det blir minst 100 aktiva i den svenska OS-truppen.

– Vi tror att truppen till slut kommer att innehålla 110-115 namn. Vi gör ytterligare uttagningar i januari då vi även ska sätta medaljmålet för truppen, säger SOK:s verksamhetschef och truppchef Peter Reinebo.

Nästa OS-uttagning sker den 11 januari. Tävlingarna i Peking inleds den 2 februari, invigningen sker den 4 februari och tävlingarna avslutas den 20 februari.

OS-truppen hittills

Alpint: Anna Swenn-Larsson  Länk till annan webbplats., Sara Hector  Länk till annan webbplats., Kristoffer Jakobsen  Länk till annan webbplats., Hanna Aronsson Elfman, Mattias Rönngren, lag team event.

Backhoppning: Frida Westman.

Curling (damlag, herrlag och mixed dubbel): Anna Hasselborg  Länk till annan webbplats., Sara McManus  Länk till annan webbplats., Agnes Knochenhauer  Länk till annan webbplats., Sofia Mabergs  Länk till annan webbplats., Johanna Heldin,  Länk till annan webbplats.Niklas Edin  Länk till annan webbplats., Rasmus Wranå  Länk till annan webbplats., Christoffer Sundgren  Länk till annan webbplats., Daniel Magnusson  Länk till annan webbplats., Oskar Eriksson  Länk till annan webbplats., Almida de Val  Länk till annan webbplats.

Freeski, slopestyle och big air: Jesper Tjäder  Länk till annan webbplats., Henrik Harlaut  Länk till annan webbplats. och Oliwer Magnusson  Länk till annan webbplats..

Ishockey: Tre Kronor (25 spelare) och Damkronorna (23 spelare).

Längd: Jonna Sundling  Länk till annan webbplats., Frida Karlsson  Länk till annan webbplats., Ebba Andersson  Länk till annan webbplats., Maja Dahlqvist, Emma Ribom, Moa Olsson, Jens Burman  Länk till annan webbplats., Oskar Svensson  Länk till annan webbplats., Marcus Grate, Johan Häggström, Leo Johansson, Anton Persson, William Poromaa, lag herrstafett, lag damstafett, lag sprintstafett herr, lag sprintstafett dam.

Puckelpist: Albin Holmgren, Ludvig Fjällström  Länk till annan webbplats., Walter Wallberg.

Skidskytte: Hanna Öberg  Länk till annan webbplats., Elvira Öberg, Anna Magnusson, Linn Persson, Sebastian Samuelsson  Länk till annan webbplats., Martin Ponsiluoma  Länk till annan webbplats., Jesper Nelin, Peppe Femling, lag herrstafett, lag damstafett, lag mixstafett.

Skicross: Sandra Näslund  Länk till annan webbplats., Alexandra Edebo, Viktor Andersson  Länk till annan webbplats., Erik Mobärg  Länk till annan webbplats., David Mobärg  Länk till annan webbplats..

Skridsko: Nils van der Poel.

Snowboard, slopestyle och big air: Sven Thorgren  Länk till annan webbplats. och Niklas Mattsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockeyettans hårt kritiserade ordförande, Ronnie Glysing, ger upp och avgår som ordförande med omedelbar verkan. En majoritet av Hockeyettans klubbar, av totalt 40, har begärt att extra årsmöte ska hållas den 22 januari, nu på lördag, på ett hotell i Upplands Väsby.

Han  förekommer därmed årsmötet vars enda punkt på dagordningen är val av ny ordförande. Här har föreslagits Håkan Svensson, tidigare ordförande i AIK.

Efter lunch på måndagen hörde n iväl jublet som ekade över hela Sverige… när beskedet kom - Regeringen och Folkhälsomyndigheten gav klartecken tilll höjningen för 500 åskådare per sektion vid idrottsevevemang. Klubbarnas kassörer hördes mest i hyllningskören, för klartecknet betyder mycket för intäkterna i alla klubbar. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Inom orienteringen talas redan om att tronföljden är säkrad efter Tove Alexandersson. 20-åria Hanna Lundberg är en utmärkt kopia  - lika strålande av självförtroende och förväntan, därtill lika segerrik! Nu börjar också sponsorerna att visa intresse.  

Överskottet som ideella Folkspel har delat ut till svenskt föreningsliv det senaste verksamhetsåret uppgår till inte mindre än 352 miljoner kronor. Det slår alla rekord!.Det kan jämföras med året innan, då utdelningen blev 232 miljoner. Störst del av överskottet – 978 000 kronor – har Södertälje Sportklubb tjänat ihop genom sin lottförsäljning. 

¬¬– Ett oerhört viktigt och väsentligt bidrag till vår verksamhet, säger SSK:s klubbdirektör Robert Andersson. 

Kennerth Andersson står för idrottens representation vid fjärde upplagan av ”över Atlanten”, Disocverys tittarsucce. Thomas Wassberg, Anders Limpar, Henrik Larsson och Frida Hansdotter är föregångarna.

Med Kenneths entré blir det tredje spelaren från oförglömliga VM-succén 1994. Nu ska han, liksom Limpar och henrik, visa att han kan vara en duktig matros,

Djurgården inleder 2022 med att värva Victor Edvardsen, den hett eftertraktade målmaskinen från Degerfors som nu ansluter för att boosta den blårandiga offensiven under de fyra kommande åren. I fotbolls-Sverige talas det om en rekorddyr övergång, möjlige den dyraste någonsin. Djurgården tvingades lösa 

Notabelt är att han fostrades i IFK   Göteborg. 2015 gallrades han bort vid klivet från juniorlag till A-lag.