19 lyckliga vinteridrottare

Förhoppningar var gnistan till allt. Vad som hade ett ursprung i vilja, schema, träningar, slit, upprepning blev till monotoni, jävlaranamma styrka, bekräftelse och gränslös glädje. 

Så här många OS-medaljer ska vi ta, tycks verksamhetschef Peter Reinebo säga- Men det gör han inte. Först ska han veta exakt vilka som ska ingå i Sveriges OS-trupp. Det dröjer nån månad till dess. Under tisdagen fick åtta längdåkare, fem skidskyttar, två alpinåkare, två puckelåkare, en skicrossutövare och en backhoppare beskedet att de får var sin OS-biljett. Det innebär att minst 100 svenskar deltar i Peking

– Vi är på väg mot en stor och stark OS-trupp, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

här är de lyckliga

De 19 som fick en tidig julklapp under tisdagen är:

o Längdskidor: Maja Dahlqvist, Moa Olsson, Emma Ribom, Marcus Grate, Johan Häggström, Leo Johansson, Anton Persson, William Poromaa.

o Skidskytte: Anna Magnusson, Linn Persson, Elvira Öberg, Peppe Femling, Jesper Nelin.

o Alpint: Hanna Aronsson Elfman, Mattias Rönngren.

o Puckelpist: Walter Wallberg, Albin Holmgren.

o Skicross: Alexandra Edebo.

o Backhoppning: Frida Westman.

13 längdåkare uttagna

Maja Dahlqvist har dominerat i längdsprint hittills under säsongen och är givetvis en i skidtruppen

I truppen ges nu även platser till Emma Ribom och Moa Olsson (åtta i jaktstarten i Ruka, med tredje bästa tid).  

I längd finns nu 13 uttagna åkare, totalt finns maximalt 16 kvotplatser att fördela, åtta män och åtta kvinnor.

Åtta skidskyttar med OS-biljett

Skidskytten Elvira Öberg tog karriärens första två individuella världscupsegrar den gångna helgen och visat fin form under hela säsongen. Hon får sällskap i Kina av redan uttagna storasystern Hanna Öberg, samt Anna Magnusson (två tolfeplatser individuellt i världscupen) och Linn Persson (tre gånger topp-tio). Däremot inte Stina Nilsson.

I skidskytte finns nu fyra uttagna damer och lika många herrar. Max sex platser per kön finns när nationspoängen som avgör antalet kvotplatser räknas ihop efter tävlingarna i Ruhpolding den 16 januari.

Fler uttagningar i januari

I alpint tas JVM-guldmedaljören Hanna Aronsson Elfman ut via framtidskriteriet. Hon har hittills i år varit topp-15 som bäst i världscupen. Mattias Rönngren tas ut för att åka i lagtävlingen, där han var med i laget som tog silver på VM i fjol tillsammans med redan OS-uttagna Sara Hector och Kristoffer Jakobsen. Rönngren har i år varit 21:a som bäst i världscupen. Sedan tidigare är även Anna Swenn-Larsson OS-klar i alpint.

Backhopparen Frida Westman tas ut via framtidskriteriet. Frida, som fyller 21 i januari, har i år två placeringar topp-15 i världscupen.

Puckelpiståkaren Walter Wallberg har kommit tillbaka efter knäskada och visat fin form den senaste veckan, med en femteplats och en andraplats i världscupen i Frankrike. Även Albin Holmgren är klar för OS. Han var tvåa vid världscuptävlingen i Idre och 20-åringen tas ut via framtidskriteriet. Ludvig Fjällström är sedan tidigare OS-klar.

Skicrossåkaren Alexandra Edebo har också kommit tillbaka efter en skadeperiod efter sin världscupseger i fjol. Hon var nia i världscupen i Arosa den 14 december. Alexandra gör sällskap med i Sandra Näslund i OS. På herrsidan är Viktor Andersson samt bröderna Erik och David Mobärg klara för Kina.

Plus 48 ishockeyspelare

Sedan tidigare har 33 idrottare fått klartecken att tävla under vinterspelen i Peking. Med 48 ishockeyspelare kvar att nomineras i januari och dagens 19 uttagningar är det klart att minst det blir minst 100 aktiva i den svenska OS-truppen.

– Vi tror att truppen till slut kommer att innehålla 110-115 namn. Vi gör ytterligare uttagningar i januari då vi även ska sätta medaljmålet för truppen, säger SOK:s verksamhetschef och truppchef Peter Reinebo.

Nästa OS-uttagning sker den 11 januari. Tävlingarna i Peking inleds den 2 februari, invigningen sker den 4 februari och tävlingarna avslutas den 20 februari.

OS-truppen hittills

Alpint: Anna Swenn-Larsson  Länk till annan webbplats., Sara Hector  Länk till annan webbplats., Kristoffer Jakobsen  Länk till annan webbplats., Hanna Aronsson Elfman, Mattias Rönngren, lag team event.

Backhoppning: Frida Westman.

Curling (damlag, herrlag och mixed dubbel): Anna Hasselborg  Länk till annan webbplats., Sara McManus  Länk till annan webbplats., Agnes Knochenhauer  Länk till annan webbplats., Sofia Mabergs  Länk till annan webbplats., Johanna Heldin,  Länk till annan webbplats.Niklas Edin  Länk till annan webbplats., Rasmus Wranå  Länk till annan webbplats., Christoffer Sundgren  Länk till annan webbplats., Daniel Magnusson  Länk till annan webbplats., Oskar Eriksson  Länk till annan webbplats., Almida de Val  Länk till annan webbplats.

Freeski, slopestyle och big air: Jesper Tjäder  Länk till annan webbplats., Henrik Harlaut  Länk till annan webbplats. och Oliwer Magnusson  Länk till annan webbplats..

Ishockey: Tre Kronor (25 spelare) och Damkronorna (23 spelare).

Längd: Jonna Sundling  Länk till annan webbplats., Frida Karlsson  Länk till annan webbplats., Ebba Andersson  Länk till annan webbplats., Maja Dahlqvist, Emma Ribom, Moa Olsson, Jens Burman  Länk till annan webbplats., Oskar Svensson  Länk till annan webbplats., Marcus Grate, Johan Häggström, Leo Johansson, Anton Persson, William Poromaa, lag herrstafett, lag damstafett, lag sprintstafett herr, lag sprintstafett dam.

Puckelpist: Albin Holmgren, Ludvig Fjällström  Länk till annan webbplats., Walter Wallberg.

Skidskytte: Hanna Öberg  Länk till annan webbplats., Elvira Öberg, Anna Magnusson, Linn Persson, Sebastian Samuelsson  Länk till annan webbplats., Martin Ponsiluoma  Länk till annan webbplats., Jesper Nelin, Peppe Femling, lag herrstafett, lag damstafett, lag mixstafett.

Skicross: Sandra Näslund  Länk till annan webbplats., Alexandra Edebo, Viktor Andersson  Länk till annan webbplats., Erik Mobärg  Länk till annan webbplats., David Mobärg  Länk till annan webbplats..

Skridsko: Nils van der Poel.

Snowboard, slopestyle och big air: Sven Thorgren  Länk till annan webbplats. och Niklas Mattsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.