Tragiskt fall för hockeyförbundet

Svea Hovrätt fastställde på torsdagen tingsrättens dom, sexuellt ofredande och 80 dagsböter a´ 1000 kronor avseende en man med tidigare starka kopplingar till Svenska Ishockeyförbundet.

Det var i samband med Beijer Hockey Games i Globen, i februari 2020, som en kvinnlig anställd på förbundet ofredades.

Hovrättsdom

 Händelsen polisanmäldes av Anders Feltenmark, förbundets dåvarande presschef. I polisutredningen framgick att den tilltalade kopplat ett grepp om den målsägande när hon pratade i telefon och ”juckat” mot henne.

-Det är styrkt att x x  x  gjort sig skyldig till den åtalade gärningen, skriver hovrätten.

Utöver målsägarens berättelse framträdde ett vittne till händelsen i tingsrätten. Ett sms-meddelande från vittnet till målsäganden kvällen efter händelsen utgör också grund för den fällande domen.

För Anders Feltenmark, mångårig tjänsteman på förbundet, förändrades livet dramatiskt efter det inträffade. Han sparkades brutalt från sin tjänst, med motivering arbetsbrist.

Den verkliga orsaken var att Anders reagerat över att höga tjänstemän på förbundet försökte ”mörka” ofredandet. Den nu dömde mannen hade en central roll i organisation kring Tre Kronor och skulle till varje pris skyddas.

-Jag ser hovrättens dom som en slutlig bekräftelse att jag, som ordförande i den lokala fackklubben, agerade rätt och riktigt genom att lämna in en polisanmälan, säger Anders till Idrottens Affärer.

-Det var min skyldighet att vidta åtgärder då fackklubbens medlemmar utsattes för händelser som denna, poängterar Anders.

Fackklubben Unionen, Anders var som nämnts ordförande i den lokala fackklubben, ”köpte” helt förbundets motiv för att avskeda Anders.

Hockeysverige reagerade också med kraft, det så kallade Hockeyupproret samlade blixtsnabbt över 50 underskrifter till stöd för Anders, däribland flera förbundskaptener och Tre Kronor spelare.

Anders är idag arbetslös, och det är ingen överdrift att hävda den att brutala uppsägningen, utan grund,  slog hans liv i spillror.

-Jag är tacksam över hovrättens dom, och jag är tacksam över allt stöd jag har mött. 

Efter tingsrättens dom uppvaktades Anders med blommor från kvinnliga förbundsanställda och av SHL-ledningen. 

Unionen har erhållit massiv kritik för sitt agerande. 

 Dennis Töllborg, professor i arbetsrätt och expert på tvister mellan löntagare och arbetsgivare, har helt dömt ut Unionens agerande och till och med varnat för medlemskap i Unionen

-Bli aldrig medlem i Unionen, var hans budskap i en tidigare artikel i Idrottens Affärer.

För att rädda ansiktet på förbundets kansli utsågs dåvarande generalsekreteraren Tommy Boustedt till syndabock av förbundsordföranden Anders Larsson. Boustedt fick gå, eller sparkades, efter en ekonomisk uppgörelse.

Anders Feltenmark fick strida för att få behålla den lägenhet han disponerat i flera år. Trots besittningsrätt hotades han med att sällas på bar backe.

Den dömde tjänstemannen har envist hävdat att han är oskyldig. Så även efter hovrättens dom. Hans ombud, advokat Kerstin Korti, har meddelat TT, att hennes klient är besviken.

Mannen ska, utöver bötesbeloppet, betala 6 300 kronor i skadestånd till kvinnan. Han har inte längre några uppgifter på förbundet.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Handbollslandslaget har snittlön på 678 000 kr 

Det är skillnad på folk och folk, inte minst ekonomiskt i idrottens värld.

 Svensk handboll, med sikte VM-final i Tele 2 söndagen den 29 januari, spelar i helt annan division än Janne Anderssons fotbollslandslag eller Sam Hallams Tre Kronor.

SVT direktsänder upp mot 60 timmar från SM-veckan i Skövde som pågår mellan 31 januari och 5 februari. Uppe på Billingen, där också längdskidtävlingarna avgörs, kommer SVT att ha en studio med Maria Wallberg som programledare. Alla de stora svenska stjärnorna, med den nyblivna Tour de Ski-vinnaren Frida Karlsson väntas vara på plats för att tävla.

Ukraina övervinner allt. Medan IOK fjäskar med Ryssland och Belarus om OS-deltagande i Paris 2024 kämpar den blågula idrotten i Ukraina för sin existens.

Nu senast bekräftad av att Ukraina skall delta i Bandy-VM i Växjö mars-april i år.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Åka tåg är hållbart och därför lämpligt för sponsring. Därför har SJ förnyat samarbetsavtalen med Svenska Fotbollförbundet, Svenska Handbollförbundet, Svenska Basketförbundet och Svenska Innebandyförbundet. Det betyder att förbunden och anslutna föreningar kan resa mer hållbart. Och så sker också. Klubbar och förbund åker tåg mera visar statistiken

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Vid årsskiftet 2018-2019 förändrades finansieringen av Sveriges Television (SvT), Sverige radio (SR) och Utbildningsradion (UR).  Sedan 1/1 2019 bokförs TV-licensen  eller public service- avgiften på varje svensk medborgares skattsedel. Beloppet är 1 300 kr/person årligen och är reducerat för personer med låga förvärvsinkomster.

Lagändringen är bakgrund till en skarp mediadebatt om OS, och Jan Scherman, tidigare vd på TV 4 har levererat besk kritik av SvT:s inköp av rättigheter för de olympiska spelen 2026-2032.

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.