Tragiskt fall för hockeyförbundet

Svea Hovrätt fastställde på torsdagen tingsrättens dom, sexuellt ofredande och 80 dagsböter a´ 1000 kronor avseende en man med tidigare starka kopplingar till Svenska Ishockeyförbundet.

Det var i samband med Beijer Hockey Games i Globen, i februari 2020, som en kvinnlig anställd på förbundet ofredades.

Hovrättsdom

 Händelsen polisanmäldes av Anders Feltenmark, förbundets dåvarande presschef. I polisutredningen framgick att den tilltalade kopplat ett grepp om den målsägande när hon pratade i telefon och ”juckat” mot henne.

-Det är styrkt att x x  x  gjort sig skyldig till den åtalade gärningen, skriver hovrätten.

Utöver målsägarens berättelse framträdde ett vittne till händelsen i tingsrätten. Ett sms-meddelande från vittnet till målsäganden kvällen efter händelsen utgör också grund för den fällande domen.

För Anders Feltenmark, mångårig tjänsteman på förbundet, förändrades livet dramatiskt efter det inträffade. Han sparkades brutalt från sin tjänst, med motivering arbetsbrist.

Den verkliga orsaken var att Anders reagerat över att höga tjänstemän på förbundet försökte ”mörka” ofredandet. Den nu dömde mannen hade en central roll i organisation kring Tre Kronor och skulle till varje pris skyddas.

-Jag ser hovrättens dom som en slutlig bekräftelse att jag, som ordförande i den lokala fackklubben, agerade rätt och riktigt genom att lämna in en polisanmälan, säger Anders till Idrottens Affärer.

-Det var min skyldighet att vidta åtgärder då fackklubbens medlemmar utsattes för händelser som denna, poängterar Anders.

Fackklubben Unionen, Anders var som nämnts ordförande i den lokala fackklubben, ”köpte” helt förbundets motiv för att avskeda Anders.

Hockeysverige reagerade också med kraft, det så kallade Hockeyupproret samlade blixtsnabbt över 50 underskrifter till stöd för Anders, däribland flera förbundskaptener och Tre Kronor spelare.

Anders är idag arbetslös, och det är ingen överdrift att hävda den att brutala uppsägningen, utan grund,  slog hans liv i spillror.

-Jag är tacksam över hovrättens dom, och jag är tacksam över allt stöd jag har mött. 

Efter tingsrättens dom uppvaktades Anders med blommor från kvinnliga förbundsanställda och av SHL-ledningen. 

Unionen har erhållit massiv kritik för sitt agerande. 

 Dennis Töllborg, professor i arbetsrätt och expert på tvister mellan löntagare och arbetsgivare, har helt dömt ut Unionens agerande och till och med varnat för medlemskap i Unionen

-Bli aldrig medlem i Unionen, var hans budskap i en tidigare artikel i Idrottens Affärer.

För att rädda ansiktet på förbundets kansli utsågs dåvarande generalsekreteraren Tommy Boustedt till syndabock av förbundsordföranden Anders Larsson. Boustedt fick gå, eller sparkades, efter en ekonomisk uppgörelse.

Anders Feltenmark fick strida för att få behålla den lägenhet han disponerat i flera år. Trots besittningsrätt hotades han med att sällas på bar backe.

Den dömde tjänstemannen har envist hävdat att han är oskyldig. Så även efter hovrättens dom. Hans ombud, advokat Kerstin Korti, har meddelat TT, att hennes klient är besviken.

Mannen ska, utöver bötesbeloppet, betala 6 300 kronor i skadestånd till kvinnan. Han har inte längre några uppgifter på förbundet.

KJELL NILSSON

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Dagens hjältar i idrotten är ishockeylaget Björklöven! När fotbollens damallsvenska Umeå IK har jätteproblem och känner oro inför framtiden kommer hjälpen från hockeygänget, grannarna i Umeå! Hockeyn stöttar fotbollen med pengar.

"Det är viktigt för Umeås utveckling att vi har elitidrott", betonar Björklövens vd , Anders Blomberg.

Inom idrottsrörelsen växer oron för de dramatiska konsekvenser som högre elpriser riskerar få för idrottsföreningarna. Lugnande besked om elstöd för föreningar måste komma nu.

Internationella friidrottsförbundet (WA) har beslutat att ge Lidingöloppet en Världsarvsplakett (World Athletics Heritage Plaque). Det är en av de finaste utmärkelserna som ett idrottsarrangemang kan få och bekräftar loppets historiska betydelse. Plaketten ges till personer, händelser, arenor, lopp och andra företeelser som utmärker sig som historiskt viktiga för utvecklingen av den internationella friidrottsrörelsen.

– Lidingöloppet är känt som världens största terränglopp. Dess historia och arv förtjänar en Världsarvsplakett inom friidrotten, säger Sebastian Coe, ordförande för Internationella friidrottsförbundet (WA).

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Fotbollsklubben Häcken kan inte klaga på tillvaron. Sådan kraftig medvind som klubben har.  Senast - trogna partnern, Stadium, tar klivet upp och blir premiumpartner till klubben. Fram till 2025 ligger fokuset på det gemensamma hållbarhetsarbetet för en minskad ojämlikhet och en god hälsa för fler ungdomar – så väl fysiskt som psykiskt. 

Krönika: Sportjournalisten Thomas Malmquists avslöjande artiklar om matchfixning i svensk idrott var banbrytande. TV-serien, ”Spelskandalen”, första delen den 12 september, tar avstamp i det tidiga 1990-talets Sverige då idrottsrörelsen stod utan svar och åtgärder inför Malmquists artiklar.

 I dag, 32 år senare, är matchfixning ett allvarligt samhällsproblem. I sin årssammanfattning för 2021redovisar NOA, Nationella Operativa Avdelningen inom polisen, följande:

Han började som sportreferent hemma i Kalmar på 80-talet. Idag är han mångmiljonär och en av de främsta innovatörerna i Europa för sändning av sport i TV. Och han ger sig inte. Han ser nya affärsmöjligheter ideligen. 

Jonas Persson är en auktoritet på TV-marknaden sedan han 1994 grundade IEC in Sports som växte till en verksamhet med tv-rättigheter över hela världen.  

Nu expanderar båda hans nya bolag, Commercial Sports Media och Sportway . 

2013 noterade satte Crystal Palace ett rekord som många trodde skulle gälla i många år. 17 spelare värvades. Men nu ärt det överträffat. Nottingham Forest har köpt in 21 spelare för 1,7 miljarder kronor! Samtidigt lämnade 17 spelare klubben.

Nykomlingen i Premier Legue har för avsikt att prestera i Premier League, det är helt uppenbart.