SOK värvar från SVT-sporten

Åsa Edlund Jönsson blir ny generalsekreterare för Sveriges Olympiska Kommitté.

- Åsa är helt rätt person att leda den svenska olympiska rörelsen in i en ny tid, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Åsa Edlund Jönsson tar steget från den ena institutionen till andra inom svensk idrott

Åsa Edlund Jönsson, 49, har varit chef på SVT Sport sedan 2016, då hon blev den första kvinnan på den positionen. I början av 2023 efterträder hon Gunilla Lindberg som generalsekreterare och tar över ansvaret för SOK som organisation från verksamhetschefen Peter Reinebo.

- Jag är otroligt stolt och hedrad över att få ansvar för den olympiska rörelsen i Sverige. Det här är i mina ögon det viktigaste chefsjobbet inom svensk elitidrott och jag kommer att ta mig an detta uppdrag med full kraft för att försöka säkerställa stora OS-framgångar för Sverige även framåt, säger Åsa Edlund Jönsson och fortsätter:

- Jag har haft förmånen att bevaka flera olympiska spel på plats och mina starkaste idrottsminnen är alla OS-ögonblick. Jag vet också vilken enorm betydelse OS har för svenska folket när vi samlas som nation framför tv:n för att heja fram våra blågula stjärnor. Idrott har viktig roll att skapa förbilder i dagens samhälle och jag tror att vi kan skapa en bättre värld genom idrott.

Åsa Edlund Jönsson börjar sitt arbete som generalsekreterare i februari 2023.

- Det är ett jobb som kommer med stora förväntningar och högt uppsatta mål, både när det gäller medaljer och en stärkt finansiering för att ge svenska olympier de absolut bästa förutsättningarna för att tävla i världsklass.

När Åsa Edlund Jönsson tillträder sin nya roll kommer Peter Reinebo fortsätta som sportsligt ansvarig med fokus på sportsliga frågorna mot Europeiska Spelen i Krakow 2023 och sommar-OS i Paris 2024. Gunilla Lindberg kommer att finnas kvar i SOK:s styrelse och får en ny titel som Senior Advisor International Affairs.

- Vi får ett väldigt starkt lag med många olika kompetenser som leder SOK:s dagliga arbete, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Malmö Redhawks är ett av de första SHL-lagen att redovisa det ekonomiska utfallet för säsongen 2022-2023.

 I en intervju på föreningens hemsida meddelar ordföranden Mats Larsson att koncernresultatet slutar på minus 19,9 miljoner kronor.

Han försäkrar att elitlicensen inte ska vara i fara efter avstämning med SHL och ishockeyförbundets licensnämnd.

Idrotten kan vara en riskmiljö för mäns våld mot kvinnor. Samtidigt är idrottsrörelsen en viktig aktör för att minska detta allvarliga samhällsproblem. Det visar en regeringsrapport från Centrum för idrottsforskning.

–  Ideella ledare, volontärer och frivilliga föräldrar har motivationen, viljan och energin finns stora möjligheter, fortsätter Susanne Strand

Under kommande dam-VM i fotboll, 20 juli – 20 augusti på Nya Zeeland och i Australien, skrivs historia.

 För första gången någonsin, det här är nionde upplagan av VM, kommer FIFA, det internationella förbundet, ett ekonomiskt ersätta varje spelare från totalt 32 nationer.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

C More upphör, nu är det bekräftat. Tidigare har tv-huset dementerat rykten om att streamingtjänsten skrotas.

Men enligt ett pressmeddelande ska TV4 Play och C More slås ihop under namnet TV4 Play efter sommaren. C Mores betalande användare omvandlas därmed till plus-användare på TV4 Play. På TV4 Play blir det också möjligt att välja att titta på innehåll med eller utan reklam.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.