SOK värvar från SVT-sporten

Åsa Edlund Jönsson blir ny generalsekreterare för Sveriges Olympiska Kommitté.

- Åsa är helt rätt person att leda den svenska olympiska rörelsen in i en ny tid, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Åsa Edlund Jönsson tar steget från den ena institutionen till andra inom svensk idrott

Åsa Edlund Jönsson, 49, har varit chef på SVT Sport sedan 2016, då hon blev den första kvinnan på den positionen. I början av 2023 efterträder hon Gunilla Lindberg som generalsekreterare och tar över ansvaret för SOK som organisation från verksamhetschefen Peter Reinebo.

- Jag är otroligt stolt och hedrad över att få ansvar för den olympiska rörelsen i Sverige. Det här är i mina ögon det viktigaste chefsjobbet inom svensk elitidrott och jag kommer att ta mig an detta uppdrag med full kraft för att försöka säkerställa stora OS-framgångar för Sverige även framåt, säger Åsa Edlund Jönsson och fortsätter:

- Jag har haft förmånen att bevaka flera olympiska spel på plats och mina starkaste idrottsminnen är alla OS-ögonblick. Jag vet också vilken enorm betydelse OS har för svenska folket när vi samlas som nation framför tv:n för att heja fram våra blågula stjärnor. Idrott har viktig roll att skapa förbilder i dagens samhälle och jag tror att vi kan skapa en bättre värld genom idrott.

Åsa Edlund Jönsson börjar sitt arbete som generalsekreterare i februari 2023.

- Det är ett jobb som kommer med stora förväntningar och högt uppsatta mål, både när det gäller medaljer och en stärkt finansiering för att ge svenska olympier de absolut bästa förutsättningarna för att tävla i världsklass.

När Åsa Edlund Jönsson tillträder sin nya roll kommer Peter Reinebo fortsätta som sportsligt ansvarig med fokus på sportsliga frågorna mot Europeiska Spelen i Krakow 2023 och sommar-OS i Paris 2024. Gunilla Lindberg kommer att finnas kvar i SOK:s styrelse och får en ny titel som Senior Advisor International Affairs.

- Vi får ett väldigt starkt lag med många olika kompetenser som leder SOK:s dagliga arbete, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Fotbollförbundets elitlicensnämnd tog del av uppgifterna. Eskilstuna United hade bl a fått 200 000 kr från sin kommun,men det hjälpte inte.  På måndagen kom beskedet att klubben inte får elitlicens för år 2023.

Ett dråpslag för klubben som tvångsnedflyttas till elitettan,

Förslag om satsningar på bland annat generellt ökat stöd till idrotten och avgiftsfri idrottsskola fanns med när oppositionspartierna i riksdagen presenterade sina respektive skuggbudgetar. Riksidrottsförbundet summerar förslagen som handlar om idrott.

2022 var ca 62 000 personer anmälda till Göteborgsvarvets olika lopp. Arrangemanget är en stor folkfest men påvisar också värden i en förbättrad folkhälsa och turistekonomiska intäkter för Göteborg.

Överskottet av loppen återinvesteras i Göteborgs föreningsliv. Efter 2022 års genomförande betalas inte mindre än  5,6 miljoner kronor ut till dryga 50 föreningar som bidrar med funktionärer och gör loppen möjliga.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Volvo Trucks, Wist Last & Buss, Volvia, Volvo Finans Bank, SKAB, Elon och Swegon tog beslutet att samarbeta och därför rullade en toppmodern vallatrailer fram till skidskyttelandslaget lagom till säsongspremiären.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Viaplay Group och Internationella handbollsförbundet (IHF) har kommit överens om ett nytt rekordstort avtal. Kontraktet gäller Viaplays marknader i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Polen, Nederländerna, de baltiska länderna samt Storbritannien och sdträcker sig till och med 2031. Handbollsfans kan streama mer än 40 IHF-evenemang live och exklusivt på Viaplay, inklusive alla kommande VM-turneringar för damer och herrar. 

Hockeyallsvenska Djurgården har presenterat ännu en profilvärvning, 36-årige Linus Klasen, närmast från spel i den schweiziska andra ligan med EHC Visp. Av familjeskäl har Klasen valt att bryta kontraktet och flytta hem till Huddinge. Avtalet är på tre år och han väntas debutera redan till helgen.