Vem ska greppa den här klubban?

-Splittringen inom svensk fotboll har ökat år från år, och en ny ordförande måste ha en helhetssyn vad gäller elit och bredd. Vi står fast vid Lars-Christer Olsson som vår kandidat, och kommer att stödja honom ända in i kaklet. 

Det säger Tommy Bodin, ordförande i Västerbotten, och öppnar för en infekterad strid om fotbollens ordförande-klubba. Valberedningens kandidat, tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt, 57, kan inte känna sig säker vid förbundsmötet den 25 mars.

Tommy Bodin igen:

-Vi tycker att Fredrik saknar den fotbollskunskap som krävs för det här uppdraget. Han har aldrig varit inne i vår verksamhet, och vi i norr upplever att fotbollen håller på att falla sönder i olika delar. Jag har pratat med Lars-Christer och vi är överens om att fortsätta kampen.

Tommy Bodin blev också överraskad över att valberedningens ordförande, Ingemar Malm, hävdade att en  enig valberedning stod bakom Fredrik Reinfeldt.

-I distrikten finns i varje fall andra uppfattningar, säger Tommy Bodin, vars distrikt har sex röster, av 179, vid kommande årsmöte.

"Finns andra uppfattningar"

I en SvT-intervju bekräftar Lars Christer att han kommer att utmana Reinfeldt den 25 mars.

-Fredrik känner ju till fotbollen  som åskådare, men har inte varit inne i den. Men nu får fotbolls-Sverige avgöra.

-  Distriktet som har bett mig kandidera har pekat på flera orosmoln och sagt att vi måste göra något åt det. Stabilisera systemet och koncentrera oss på de frågor som är viktigast, meddelar Lars Christer Olsson, 73 år, tidigare bland annat ordförande i SEF, Svensk elitfotboll, och även generalsekreterare i UEFA, 2003-2007.

-Jag förmodar att Lars Christer är elitklubbarnas kandidat, men jag tror inte att han kommer att gå elitklubbarnas ärenden. Jag är övertygad om att han har den helhetssyn som en ordförande måste ha, poängterar Tommy Bodin.

De mest röststarka distrikten är Stockholm, 18 röster och Skåne, 16 röster.

Ordförande i Stockholm är Lars Ekholmer som betonar att hans distrikt tills vidare har valberedningens förslag som utgångspunkt – det vill säga här har Reinfeldt 18 säkra röster att hämta.

-Ja, men vi har årsmöte den 7 mars och jag utesluter inte en diskussion om valberedningens förslag.  Men rent allmänt krävs något extra för att valberedningens namn ska förlora en förtroende omröstning, säger Lars Ekholmer.

Det är värt att notera att BP , som är största klubb i Stockholm-distriktet, är den förening som har nominerat Fredrik Reinfeldt som kandidat.

I Skåne är Claes Ohlsson ordförande. 

Idrottens Affärer har inte lyckats nå honom. Frågan är förstås var Skåne lägger sina 16 röster när deras kandidat Helene Barnekov har hoppat av. Här finns 16 ”lediga” röster att vinna.

Olika syn i elitklubbarna

I SEF, elitklubbarna, röstar varje förening individuellt. Djurgårdens vd. Henrik Berggren, är ledamot i SEF:s styrelse

-Ja, det är upp till varje förening att ta ställning. För Djurgårdens del har jag ingen kommentar till de olika kandidaterna i SvFF-valet. Vi har årsmöte den 14 mars, men i min värld är Djurgårdens besked ingen årsmötesfråga för oss. Det är upp till styrelsen, meddelar Henrik Berggren.

Mästarlaget från hösten 2022, Häcken, har nominerat Jens T Andersson, för närvarande landslagschef och enligt valberedningen klassad som olämplig på grund av sin anställning. Det är oklart hur Göteborg väljer att lägga sina röster.

Det röststarka Smålands-distriktet meddelade under torsdagen att de fortsatt står bakom Caroline Waldheims kandidatur. Även hon har klassats som olämplig av valberedningen på grund av en tjänst på förbundet.

-Caroline kan se helheten från den stora till den lilla föreningen. Hon är skolad i en folkrörelse har god insyn och kunskap om fotbollens roll i samhället, skriver distriktet på sin hemsida.

En rimlig slutsats är att det är långt från givet att Fredrik Reinfeldt vinner platsen på fotbollens finaste taburett. Valberedningen riskerar ett svårt nederlag.

I valberedningens förslag till styrelseledamöter föreslås nyval av, gissa vem, jo Lars-Christer Olsson! Samma Lars-Christer som under torsdagen i intervjuer sade att Fredrik Reinfeldt endast känner till fotbollen som åskådare.

Bäddat för härliga styrelsemöten!

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Mamö FF närmast utklassades i mötet med Elfsborg i Borås. Men klubben  fick plåster på såren, Samtidigt avslöjades att  Mittfältstalangen Hugo Larsson säljs till Bundesligaklubben Eintracht Frankfurt för 132 miljoner kr. Största övergångsbeloppet någonsin i svensk fotboll.

AIK sålde Alexander Isak för 85 miljoner kronor 2017 och Malmö FF sålde Zlatan Ibrahimovic för 82,5 miljoner 2001. Med dagens penningvärde blir det 123, respektive 107 miljoner kronor. Nu krossar 18-årige Hugo Larsson det allsvenska penningrekordet.

Konstgräsmattan på Tele2 arena i Stockholm har varit hårt kritiserad hela den fotbollsallsvenska säsongen och nu står det klart att arenaägaren SGA i samförstånd med Djurgården, Hammarby och konstgräsleverantören Unisport kommit fram till att mattan ska bytas ut helt. Det skriver Expressen.

Efterspelet kring skandalderbyt blir ett test av svensk fotbolls nya exkluderingsstrategi, menar Fredrik Reinfeldt, svensk fotbolls nye ordföranden

Plötsligt har han fått en skandal i knäet.

- Man får vara frustrerad och ledsen över att det inte går bra för det egna laget. Men det är alltså inte så att svensk lagstiftning därmed upphör att gälla och att vi får bete oss hur vi vill och skjuta bengaler på varandra. Det är inte en förmildrande omständighet.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Norge och skidsport.Då finns det pengar om nån gång, kan vi tro.Men det stämmer inte alls. .På onsdagen fick landslagsåkarna beskedet att det blir nedskärningar till kommande säsong på grund av ekonomin.

Intresset för Obos Damallsvenskan fortsätter att stiga; det mediala intresset ökar liksom publiksiffrorna. Också intresset från spelmarknaden ökar. Generellt spelas det för 20 miljoner kronor på varje damallsvensk match, en tredubbling jämfört med för tre år sen. Med den ökade omsättningen ökar också risken för matchfixning. Något som Elitfotboll Dam (EFD) och huvudsponsorn Svenska Spel aktivt informerat samtliga lag i damallsvenskan och Elitettan om under våren.

 Den 6 juli drar sommarens fotbollsfest igång på Old Trafford när värdnationen England tar emot Österrike i EM-premiären, sedan väntar ytterligare 50 matcher!. Men redan nu är Tv-kriget inlett – på ministernivå. 

"Vi hoppas på en smidig lösning", skriver ministrarna i tre länder i ett gemensamt uttalande.

SHL-ishockeyn köpkarusell snurrar vidare, trots alla kristecken i svensk ekonomi. På torsdagen offentliggjordes att Linus Omark, 36 år, bryter sitt kontrakt med schweiziska Servette Geneve och flyttar hem till Luleå.

 En affär som knappast varit möjlig om inte it-miljardären och Luleå-supportern Gustav Porser agerat i bakgrunden.  Omark har en succésäsong bakom sig, han bidrog i hög grad till Servettes ligaguld med 56 poäng plus 12 poäng i slutspelet.