Tre som vill leda SOK

Där kom beskedet. Hans von Uthmann, Per Palmström och Björn Eriksson föreslås att bli ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté. Valberedning presenterar sitt slutliga förslag den 30 mars och sedan sker avgörandet vid SOK:s årsmöte den 20 april.

Gemensamt för de tre är att alla känner en stark längtan efter uppdraget. De är verkligen både intresserade och engagerade

Nuvarande ordföranden i Riksidrottsförbundet, Björn Eriksson, 77, avgår från  posten som RF:s ordförande vid vårens Riksidrottsmöte. Han anser själv att han har mycket ogjort och önskar gärna en ny uppgift. Svenska cykelförbundet har nominerat honom.

Hans von Uthmann har också deklarerat att han gärna tar sig an uppgiften i SOK. Han har anhängare i basket, skidor, kanot, tennis och ridsport. von Uthmann har ingått i SOK:s styrelse under de senaste tolv åren och är just nu vice ordförande, men han har också ett förflutet som ordförande i Svenska basketbollförbundet.

Doldisen i trion

 Per Palmström är doldisen bland kandidaterna. Ändå har han en erfarenhet från tolv år i SOK:s styrelse, därav åtta år som vice ordförande. Han har dessutom verkat som vice ordförande i Svenska fäktförbundet och ledamot i det internationella fäktningsförbundets styrelse, men medialt har han antagit en låg profil. Nu backas han upp av mångkamp, taekwondo samt Swe Sports (skridsko, kälke och rullidrott).

En ur trion blir ersättare till Mats Årjes som avgick tidigare i år efter att han åtalats för misstankar om sexuellt ofredande, men han friades senare i tingsrätten.

Under SOK:s årsmöte den 20 april ska även val genomföras av styrelseledamöter. Där finns tio kandidater till fyra platser. De föreslagna är Olle Dahlin (skidskytte, omval), Maria Damgren Nilsson (triathlon, omval), Anette Norberg (curling, omval), Karin Torneklint (friidrott, nyval), Fredrik Rapp (handboll, nyval), Helena Rosén Andersson (konståkning, nyval), Eva-Lena Frick (skidor, nyval), Otto Drakenberg (fäktning, nyval), Ulf Brömster (ridsport, nyval) och Carina Olsson (bågskytte, nyval).

Stora förändringar

- Valberedningens arbete går nu in i nästa fas med intervjuer av de nominerade och referenstagning. Efter förankring med specialförbunden kommer valberedningen att ge sitt förslag den 30 mars, säger valberedningens ordförande Patrik Tengwall.

SOK genomgår betydande förändringar just nu. Nyligen Efter  lämnade Gunilla Lindberg iefter 34 år över ansvaret som generalsekreterare till Åsa Edlund Jönsson och s Samtidigt blevden tidigare verksamhetschefen Peter Reinebo Samtidigt blev den tidigare verksamhetschefen Peter Reinebo sportdirektör med ansvar för den sportsliga planeringen mot evenemang som Europeiska Spelen i Krakow 2023 och OS i Paris 2024

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
Häcken har utvecklats till en unik klubb i Sverige.
-Men så har vi också jobbat hårt för att komma dit vi är i dag, betonar klubbdirektören, Marcus Jodin.
Han njuter av den ekonomiska bilden och uppmärksamheten – på ett annorlunda sätt.  Han ska nämligen göra dubbla starter i Vasaloppet!
Häcken har två lag i stafett-Vasan, Marcus ingår i det ena laget på fredagen och dessutom ska han starta i det stora loppet på söndag.
Han säger själv att han är rätt bra tränad och kan åka med ett leende.
Här är projektet som inte bara gynnar en idrott utan flera. Alla med något gemensamt – nämligen vatten.
Arena Vattnet är ett samarbete mellan idrottsförbund som har vattnet som sin arena – som segling, kanot, rodd, issegling, vattenskidor, wakeboard och motorsport på vatten.

Racingserien STCC  åtyerkommer i Göteborg och det innebär att en 625  meter lång bana ska byggas mitt inne i stan till premiären den 8-9 juni.. I dag  avslöjas att ett stort tävlingsområde ska anläggas vid sidan av Ullevi för premiären av världens första 100- procentiga elektriska nationella mästerskap.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Viaplay Group trycker gasen i botten och maxar utbudet av motorsport med den nya satsningen "Motorhelg" i TV10-  med flera svenskar i reportage.. Framför allt  om svenskarna som konkurrerar i  IndyCar-premiären den 10 mars, och porträtt av  om det svenska löftet, Dino Beganovics resa i Formel 3. I premiären blir det även dokumentärer, om F1-kval och highlights från F2-race..

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.