Tre som vill leda SOK

Där kom beskedet. Hans von Uthmann, Per Palmström och Björn Eriksson föreslås att bli ordförande i Sveriges Olympiska Kommitté. Valberedning presenterar sitt slutliga förslag den 30 mars och sedan sker avgörandet vid SOK:s årsmöte den 20 april.

Gemensamt för de tre är att alla känner en stark längtan efter uppdraget. De är verkligen både intresserade och engagerade

Nuvarande ordföranden i Riksidrottsförbundet, Björn Eriksson, 77, avgår från  posten som RF:s ordförande vid vårens Riksidrottsmöte. Han anser själv att han har mycket ogjort och önskar gärna en ny uppgift. Svenska cykelförbundet har nominerat honom.

Hans von Uthmann har också deklarerat att han gärna tar sig an uppgiften i SOK. Han har anhängare i basket, skidor, kanot, tennis och ridsport. von Uthmann har ingått i SOK:s styrelse under de senaste tolv åren och är just nu vice ordförande, men han har också ett förflutet som ordförande i Svenska basketbollförbundet.

Doldisen i trion

 Per Palmström är doldisen bland kandidaterna. Ändå har han en erfarenhet från tolv år i SOK:s styrelse, därav åtta år som vice ordförande. Han har dessutom verkat som vice ordförande i Svenska fäktförbundet och ledamot i det internationella fäktningsförbundets styrelse, men medialt har han antagit en låg profil. Nu backas han upp av mångkamp, taekwondo samt Swe Sports (skridsko, kälke och rullidrott).

En ur trion blir ersättare till Mats Årjes som avgick tidigare i år efter att han åtalats för misstankar om sexuellt ofredande, men han friades senare i tingsrätten.

Under SOK:s årsmöte den 20 april ska även val genomföras av styrelseledamöter. Där finns tio kandidater till fyra platser. De föreslagna är Olle Dahlin (skidskytte, omval), Maria Damgren Nilsson (triathlon, omval), Anette Norberg (curling, omval), Karin Torneklint (friidrott, nyval), Fredrik Rapp (handboll, nyval), Helena Rosén Andersson (konståkning, nyval), Eva-Lena Frick (skidor, nyval), Otto Drakenberg (fäktning, nyval), Ulf Brömster (ridsport, nyval) och Carina Olsson (bågskytte, nyval).

Stora förändringar

- Valberedningens arbete går nu in i nästa fas med intervjuer av de nominerade och referenstagning. Efter förankring med specialförbunden kommer valberedningen att ge sitt förslag den 30 mars, säger valberedningens ordförande Patrik Tengwall.

SOK genomgår betydande förändringar just nu. Nyligen Efter  lämnade Gunilla Lindberg iefter 34 år över ansvaret som generalsekreterare till Åsa Edlund Jönsson och s Samtidigt blevden tidigare verksamhetschefen Peter Reinebo Samtidigt blev den tidigare verksamhetschefen Peter Reinebo sportdirektör med ansvar för den sportsliga planeringen mot evenemang som Europeiska Spelen i Krakow 2023 och OS i Paris 2024

Thomas Ejderhov

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Hockey- allsvenska Vita Hästen från Norrköping  har ansökt om konkurs vilket framgår av handlingar som lämnats in till Norrköpings tingsrätt.

Vid ett extra insatt årsmöte 27:e februari konstaterades att årets säsong lämnar ett underskott på 6,8 miljoner. Det aktiebolag som driver A-lags - verksamheten redovisade 4,6 miljoner i negativt eget kapital.

Degerfors kommun vill sälja klassiska Stora Valla. Det chockartade beskedet nådde klubben plötsligt på måndagen, en och en halv vecka innan allsvenska premiären.

-Vi är chockade över att det kommer utan någon dialog, säger klubbchef Lars Weman. På sin hemsida skriver Degerfors:

"Vänsterpartiet och Moderaterna i Degerfors kommun harkommit överens om att försöka sälja Stora Valla. Beskedet kom som en chock för föreningens styrelse och personal, som inte delgivits planerna eller deltagit i någon form av dialog rörande en försäljning".

Handbolls-VM för herrar i Sverige i januari i år blev en succé – både ekonomiskt och publikt. Det står klart när arrangörsbolaget nu redovisar ett preliminärt finansiellt resultat från mästerskapet och från den turistekonomiska mätning som genomförts.

Sveriges landslag hamnade precis utanför prispallen i VM – på en fjärde plats. Så även om det inte blev VM-guld för Sverige så blev mästerskapet rena vinsten och en strålande affär för svensk handboll, för svensk besöksnäring och för stat och kommun.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

De har Göteborg som bas men med ett globalt perspektiv och har nått en dimension som innebär uppmärksamhet  runt om i världen. Nu ska de också samarbeta  världens största ungdomsturnering i fotboll,Gothia Cup, och multinationella bilfabrikanten, Volvo, Två giganter ska göra gemensam sak.

Riksdagen har fattat beslut i fråga om propositionen om en förstärkt spelreglering. 

– Sammantaget väldigt positivt för våra allmännyttiga lotterier, säger Hans Sahlin, vd på Folkspel och ordförande i SVALO (Sveriges Allmännyttiga Lotterier).

Under ishockeyns SM-slutspel, ångestkvalet mellan Brynäs och Malmö samt hockeyallsvenskans play off kan lagens supporters vakna upp med programmet ”Hockeymorgon” måndag-fredag 8.00-9,00. 

1 372 298 263 kronor, 121 miljoner euro i klartext,  - för köp av en fotbollsspelare, Det väcker reaktioner inte bara i fotbollvärlden. Och den berörde, argentinaren Enzo Fernández fyllde 22 år  så sent som för en dryg vecka sedan och får nu pressen att leverera i sin nya klubb, Chelsea.