Svenska NHL-spelare långt efter i popularitet

 Vancouvers poängkung, Elias Pettersson 28 poäng (8+20) på 19 matcher och Buffalos stjärnback Rasmus Dahlin 15 (4+15) på 18 matcher är de svenska NHL-spelare som har flest följare på sociala medier, instagram, X (tidigare twitter), facebook och tiktok i NHL.

Det  som förvånar är att Rysslands angreppskrig mot Ukraina inte alls avspeglas i tio-i-topp listan över de spelare som har flest antal följare. Här återfinns fyra ryska spelare, och slutsatsen blir att Rysslands krig inte alls berör hockeyfansen i Kanada ochUSA.

Det visar en kartläggning av den nordamerikanska sajten SportingPedia. Elias har 276 000 följare och Rasmus Dahlin, 130 000. Torontos William Nylander, i centrum i helgens Global Series på Avicii Arena, har inte gjort några större avtryck hos hockeyfansen i Kanada/USA.

En förklaring kan också vara Nylander inte är så aktiv på nätet,  han tycks inte lägga någon större vikt vid att synas på sociala medier.

Jagar Gretzkys rekord

Överlägens etta, med 4,2 miljoner följare är Rysslands Alexander Ovechkin, 38 år,  Washington Capitlas målkung, som är på jakt efter Wayne Gretzkys 894 fullträffar, alla tiders målrekord i NHL. 

 Ovechkin, som har en profilbild bild av president Vladmir Putin på sitt instagram konto har den här säsongen, efter 15 spelade matcher och fem mål,  mäktiga  827 nätkänningar under karriären som inleddes säsongen 2005-2006 i Capitlas.

Han har under hela karriären haft tidigare Brynäs-spelaren Nicklas Bäckström som radarpartner och framspelare. Bäckström har tvingats avbryta den här säsongen på grund av skada.

På andra plats återfinns Pittsburgs och Rysslands Evgeni Malkin med 2,2 miljoner följare. På tredje plats Edmontons Connor McDavid, 1,5 miljoner följare. McDavid är en av hela NHL:s högst betalde spelare med en årslön på 12,5 miljoner dollar.

Auston Matthews, Toronto, häller fjärde plats med 1 ,1 miljoner besökare på sina konton. 

Etablerde dominerar

På plats nio och nio återfinns  Rysslands-duon Artemi Panarin, New York Rangers nionde plats, 611 000 följare och på plats tio, Vladimir Tarasenko, Ottawa, 596 000  följare.

Tio-i-topp domineras av äldre och etablerade spelare, med ett undantag. Chicagos storlöfte, Connor Bedard, 20 år, under en säsong utbildad i SHL-laget HV 71 och utpekad som NHL-ligans nästa stora affischnamn.   Han har nu 630 000 följare under sin debutsäsong i NHL.

Nu väntar vi på en svensk undersökning över vilka SHL -spelare som har störst inflytande och följare på sociala medier!

Kjell Nilsson

 

Fakta

I författaren Jon Anderssons bok ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL” ges en bild av hur Alexander Ovechkin blev Putin-kramare och hur NHL-etablissemanget valt att ducka frågor om Rysslandskopplingen och i stället valt att lägga all uppmärksamhet på hans jakt på målrekordet.

 Den förre tjeckiske stormålvakten Dominik Hasek har vid upprepade tillfällen kallat Ovechkin för en ”chicken shit” och lögnare och uppmanat NHL att säga upp kontrakten med alla ryska spelare. I Washington har journalister stängts av från Capitals hemmaarena efter att ha kritiserat Ovechkin, klubbledningen och NHL. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
AIK Fotboll har presenterat sitt bokslut för 2023 och det är nedslående. AIK går back med inte mindre än 21 miljoner efter skatt.
Jämfört med 2023 år är det ett minus på 44,5 miljoner och största skälet är ökade driftkostnader.  77,3 miljoner i fjol mot 53 miljoner 2022.
AIK:s rörelseresultat blev minus 27,8 miljoner kronor, att jämföra med plus 16,7 miljoner kronor 2022.

Slumpen eller ett tecken i skyn…. För 14 dagar sedan sa Ola Serneke ja till att stanna som huvudsponsor till IFK Göteborgs fotboll. I ett tillägg i pressreleasen antyddes att den kreative byggherren skulle titta på en framtida arena för Blåvitt. Och nu talar Petter Stordalen och låter förstå att han kan stå till tjänst när Göteborg, enligt honom får en ny arena. Han tycker att det är mycket angeläget och vill bidra. 

Uppladdningen pågår med oförminskad intensitet och förväntan växer i Båstad. Säg den som inte vill uppleva åtminstone några dagar under tennisveckorna i sommar... Åskådare, spelare  och sponsorer, alla är intresserade och vill försäkra sig om en plats. Rekordmånga biljetter är sålda redan nu. spelarna är lyhörda för erbjudanden och faktiskt, sponsorerna trängs om utrymmet. Här är årets mötesplats i svensk idrott.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Striden mellan ATG och Svenska Spel fortsätter., Men i en första instans, – Patent- och marknadsdomstolen (PMD), vann ATG. Och nu har även Patent- och marknadsöverdomstolen (PMÖD) dömt till ATG:s förde.

ATG har sedan 1973 registrerat företagsnamnet Aktiebolaget Trav och Galopp hos Bolagsverket. När Svenska Spel 2020 lanserade spel på hästar använde man trots det ordkombinationen ”Trav & Galopp” i sin kommunikation. ATG valde därför att stämma Svenska Spel för intrång i ATG:s företagsnamn.

Alla TV-tittare med sporteintresse kan se fram emot ett inbjudande 2024 med många sändningar där licens-tv gör det möjligt att se ett jättelikt utbud.

Eurovision Sport, dit SVT hör, planerar för ett spännande utbud, med några av sportens främsta evenemang och här är det inte nödvändigt med några betal-kort..Tijuvtitta redan nu och inse att SVT kommer att bjuda på åtskilliga sändningar.

Efter 62 minuters spel i allsvenskan för AIK förra säsongen såldes 16-årige Jonah Kusi-Asare på torsdagen till tyska mästarlaget Bayern München för 73 miljoner kronor, inklusive bonusar.

Det är den femte dyraste övergången genom tiderna från allsvenskan och är ännu ett exempel på hur allsvenska klubbar blir allt rikare på försäljning av unga spelare.