Svenska NHL-spelare långt efter i popularitet

 Vancouvers poängkung, Elias Pettersson 28 poäng (8+20) på 19 matcher och Buffalos stjärnback Rasmus Dahlin 15 (4+15) på 18 matcher är de svenska NHL-spelare som har flest följare på sociala medier, instagram, X (tidigare twitter), facebook och tiktok i NHL.

Det  som förvånar är att Rysslands angreppskrig mot Ukraina inte alls avspeglas i tio-i-topp listan över de spelare som har flest antal följare. Här återfinns fyra ryska spelare, och slutsatsen blir att Rysslands krig inte alls berör hockeyfansen i Kanada ochUSA.

Det visar en kartläggning av den nordamerikanska sajten SportingPedia. Elias har 276 000 följare och Rasmus Dahlin, 130 000. Torontos William Nylander, i centrum i helgens Global Series på Avicii Arena, har inte gjort några större avtryck hos hockeyfansen i Kanada/USA.

En förklaring kan också vara Nylander inte är så aktiv på nätet,  han tycks inte lägga någon större vikt vid att synas på sociala medier.

Jagar Gretzkys rekord

Överlägens etta, med 4,2 miljoner följare är Rysslands Alexander Ovechkin, 38 år,  Washington Capitlas målkung, som är på jakt efter Wayne Gretzkys 894 fullträffar, alla tiders målrekord i NHL. 

 Ovechkin, som har en profilbild bild av president Vladmir Putin på sitt instagram konto har den här säsongen, efter 15 spelade matcher och fem mål,  mäktiga  827 nätkänningar under karriären som inleddes säsongen 2005-2006 i Capitlas.

Han har under hela karriären haft tidigare Brynäs-spelaren Nicklas Bäckström som radarpartner och framspelare. Bäckström har tvingats avbryta den här säsongen på grund av skada.

På andra plats återfinns Pittsburgs och Rysslands Evgeni Malkin med 2,2 miljoner följare. På tredje plats Edmontons Connor McDavid, 1,5 miljoner följare. McDavid är en av hela NHL:s högst betalde spelare med en årslön på 12,5 miljoner dollar.

Auston Matthews, Toronto, häller fjärde plats med 1 ,1 miljoner besökare på sina konton. 

Etablerde dominerar

På plats nio och nio återfinns  Rysslands-duon Artemi Panarin, New York Rangers nionde plats, 611 000 följare och på plats tio, Vladimir Tarasenko, Ottawa, 596 000  följare.

Tio-i-topp domineras av äldre och etablerade spelare, med ett undantag. Chicagos storlöfte, Connor Bedard, 20 år, under en säsong utbildad i SHL-laget HV 71 och utpekad som NHL-ligans nästa stora affischnamn.   Han har nu 630 000 följare under sin debutsäsong i NHL.

Nu väntar vi på en svensk undersökning över vilka SHL -spelare som har störst inflytande och följare på sociala medier!

Kjell Nilsson

 

Fakta

I författaren Jon Anderssons bok ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL” ges en bild av hur Alexander Ovechkin blev Putin-kramare och hur NHL-etablissemanget valt att ducka frågor om Rysslandskopplingen och i stället valt att lägga all uppmärksamhet på hans jakt på målrekordet.

 Den förre tjeckiske stormålvakten Dominik Hasek har vid upprepade tillfällen kallat Ovechkin för en ”chicken shit” och lögnare och uppmanat NHL att säga upp kontrakten med alla ryska spelare. I Washington har journalister stängts av från Capitals hemmaarena efter att ha kritiserat Ovechkin, klubbledningen och NHL. 

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

Stockholms Golfklubb samarbetar med Danderyds kommun om att rena  Edsviken. Klubben vattnar banan med kommunens dagvatten och minskar därmed utsläppen till den närliggande viken till Värtan. En sorts win-win-situation för båda parter.

Diskussionen om VAR eller inte är ständigt pågående.

Såg ni vad som hände i England?

De engelska fotbollsklubbarna röstade under ett möte om ett förslag att avskaffa videogranskningstekniken.

Endast en klubb röstade för.

Sveriges Olympiska Kommitté utökar OS-truppen med tio nya namn. På fredagen fick en cyklist, en boxare, en kanotist, två skyttar och fem friidrottare klartecken.

- Med sex veckor kvar till spelen består en växande OS-trupp av nära 100 idrottare, säger SOK:s truppchef Peter Reinebo.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

Försäkringsbolaget Folksam visar prov på hur kreativitet och egen vinning kan ge  ett lyckat sponsoravtal. Men så har bolaget och Svenska Fotbollförbundet variit partners i över 60 år. Nu har parterna enats om en förlängning och samtidigt utökat sitt samarbete Det nya avtalet gäller till och med  2026.

Handbollsföreningen IFK Karlskrona  sålde den första win-winlotten i ideella Folkspels nya föreningslotteri,  Joyna. För det belönas de med 100 000 kronor som går direkt till föreningens verksamhet.
- Välkomna pengar till vår förening! En n härlig sommarpresent, säger Mats Lindau, förre storspelaren som i dag är sportchef i föreningen. 

Förra sommaren lanserades Sportscom med professionell livekommentering  . Nu läggs den digitala sportradion ned.

– Ett jättetråkigt beslut, säger grundaren Ola Heffler.

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.