Wikegård kunde inte säga nej

Ett bra namn mot fans och sponsorer samt ett brett kontaktnät, det är 60-årige Niklas Wikegårds största tillgångar i det nya jobbet som sportchef för hockey allsvenska Djurgården. En nyhet modell större som har briserat.

Djurgården har sedan 2018-2019 haft svängdörrar i föreningens ledningsfunktioner. Just nu heter ordföranden Ulf Grunander, son till ledarlegendaren Arne Grunander, även klubbdirektören Matthias Sånemyr är säsongny.

Niklas Wikegård, kommentator för cmore och TV4 under en match i SM-slutspelet i SHL i Coop Norrbotten Arena. Foto Pär Bäckström/ TT

Han har 30 års erfarenhet inom affärsutveckling, försäljning och ledarskap och kommer närmast från mediebolaget Leeads AB. Det är närmast han som lockat Wikegård att lämna expertrollen på TV 4, uppdraget i Djurgården inleds 1 maj 2024.

Det är Wikegårds andra sejour i föreningen, han var tränare  2002-2005, och det sannolika är att han tvingas bygga lag för ännu en säsong i hockey allsvenskan. Efter en  trög säsongstart, och ett tidigt tränarbyte har DIF kommit upp på rälsen men föll i söndags mot jumbolaget Västervik, 2-4.

Helt avgörande för Wikegård är de ekonomiska muskler som styrelsen kan ge honom. I det senaste bokslutet konstaterades att en uppflyttning till SHL i vår är en nödvändighet – om inte, väntar både hängslen och livrem för verksamheten säsongen 2024-2025.

I intervjuer under tisdagen tycktes Wikegård omedveten om detta, eller också hade längtan tillbaka till klubbishockeyn övervunnit bekvämligheten i TV 4 – soffan

-Till slut var det ett ganska enkelt beslut för mig, sammanfattade  Niklas Wikegård, uppväxt i Gävle.

 Han har ett brett hockey-cv, men tvingades ge upp en  aktiv karriär på grund av skador. Första gången har uppmärksammades utanför Gästriklands gränser var säsongen 1986-87 då han var assisterande tränare vid Väsbys uppmarsch till dåvarande Elitserien.

Niklas Wikegård har i TV-soffan utmärkt sig för provocerande uttalanden, något som kanalens räknenissar uppskattat. Han har varit rapp i käften, och det hockeyallsvenska livet kommer nog också att ge en del rubriker.

Får vi se spektakulära värvningar inför hösten 2024?

 Nej, glöm det. I nystarten måste Wikegård satsa på den egna ungdomsverksamheten. I våras levererade DIF flera spelare till SHL, bland dem succémålvakten Carl Lindbom i Färjestad. I höst har ytterligare några juniorer visat stor talang i det hockey allsvenska klimatet. Här finns stor potential.

Kan inte Djurgården nå SHL redan i vår? 

Nej knappast. Brynäs och Björklöven med Södertälje som hetast utmanare är i förarsätet. I den hockeyallsvenskan finalen i vår gäller det att ha en sjunde och avgörande match på hemmais. Det visade Modo våren 2023 – mot just Djurgården.

  Djurgårdens trotjänare, K G Stoppel, som arbetat inom föreningen i över 30 år i olika roller, puttas nu åt sidan.  Inför den här säsongen var han både klubbdirektör och sportchef – nu väntar andra uppgifter, oklart vilka

Kjell Nilsson

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
”I februari reste jag med familjen på semester. Då hade jag jobbat mer än 14 månader utan en enda ledig dag. Jag är målinriktad och gillar att anta utmaningar men i långa loppet är det inte hållbart att arbeta så”,
Med de orden vill Peja Lindholm lämna  uppdraget som vd i Östersunds fotbollsklubb.
Problemet är löst, Finnvedsvallen  en fotbollsarena igen
När IFK Värnamo har i sin ”femte hemmamatch” mot Kalmar FF den 19 maj blir det faktiskt spel på just hemmaplan, på egna Finnvedsvallen!

 

 

 

 

Eländet som bekymrat hela Fotbolls-Sverige är löst och åtgärdat 

Göteborgvarvets succé är total. Detär smått ofattbara pengar som sätts i rörelse när löparna springer i Göteborg och gynnar hela regionen. Den turistekonomiska omsättningen ökade med 215 miljoner kronor, totala skatteeffekten är över 100 miljoner kronor och folkhälsoeffekterna värderas till 460 miljoner kronor. Det visar Upplevelseinstitutets utvärdering av Varvetveckan 2023.

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

”Gör golfen vildare”. Med den slogan lanserar Världsnaturfonden WWF och Svenska Golfförbundet (SGF) ett nytt  samarbete  En rad insatser ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.
Kampanjen Gör golfen vildare  riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer.

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Lagom som många sportentusiaster hade fått ordning på valet av kanal och visste hur man tekniskt går tillväga – då lanseras en ny streamingtjänst och vänder upp och ned på allt som människor har lärt sig och vant sig vid. 

Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.