Ministern springer 1500 i friidrotts-VM

Idrottsministrar har kommit och gått – och alltid haft titeln kulturminister för att respektive statsminister innte haft mod nog att använda rätt titel. Oavsett, frågan är om vi har haft en mera motiverad och engagerad idrottminister än den nuvarande. Jakob Forssmed  blir nämligen en av deltagarna  vid veteran-VM i friidrott i Göteborg i augusti.

Jakob Forssmed är redan på löparbanan. Foto: Linus Sundahl-Djerf SVD / TT

 

Han ska springa  1 500 meter – och bara det, just den distansen kräver både uthållighet och strategi.
– Det känns fantastiskt roligt att det här arrangemanget kommer till Göteborg, som jag känner som en väldigt öppen och välkomnande stad. Då vill jag ta chansen att bidra på ett litet hörn till att fler upptäcker organiserad idrott också när man är medelålders och äldre, säger han till GP.

Varit hjälptränare

Forssmed började att springa först när han fick barn. Liksom många andra har han engagerat sig som hjälptränare för barn i sin lokala friidrottsklubb.
Men nu är han sugen på själv tävla.är  han ska göraVM-debut på medeldistans för 49-åringen.
Jakob springer vanligtvis 1,5 mil någon gång i veckan.
Hur lägger du upp träningen?
– Mitt problem är att tiden inte riktigt finns till med det här arbetet som jag har. Men som bas cykelpendlar jag till och från jobbet ett antal dagar i veckan och så lägger jag till ett par löppass.
– Målet är att få till två-tre löppass i veckan och anpassa dem mer mot den här nyare och kortare distansen än vad jag vanligtvis springer, säger han och förtydligar. 
– Det blir en annan typ av träning, mot mer mjölksyra.
Malin Sundström håller i träningspassen
Hinderbanelöparen Simon Sundströms mamma, Malin Sundström, Blir jakobs löparcoach.
– Det känns jätteroligt att få en duktig och erfaren tränare som ska hjälper mig att få till de här passen. Mitt problem är jag är lätt ledbruten och har ett högerben som är lite stökigt och skadedrabbat, berättar han i GP.
Världsrekordet på 1500 meter för åldersklassen M45 är 3:48.72. Men Jakob  Forssmed har inga planer på att notera någravärldsrekord.

Siktar inte på rekord

– Jag har inga förhoppningar om någon framskjuten placering utan räknar med att åka ut i kvalheatet, säger han.
Veteran-VM arrangeras i Göteborg den 13 till 25 augusti.
Mästerskapet förväntas locka 8000 deltagare från 100 nationer och tävlingarna genomförspå Slottsskogsvallen, Ullevi, Björlandahallen samt i Slottsskogen och Friidrottens hus.

Skriv kommentar

Idrottens Affärers artikelkommentarer modereras aldrig i förväg. Därför omfattas de inte av utgivningsbeviset utan varje person som skriver en kommentar står själv som ansvarig.
CAPTCHA
För att kunna stoppa spamrobotar på Idrottensaffarer.se ber vi dig fylla i texten i bilden i rutan nedan.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

SHL-laget Örebros tidigare vice ordförande och sportchef, Mikael Lindqvist, tidigare Fahlander, 49 år, dömdes på tisdagen av Örebro tingsrätt till tre år och sex månades i fängelse, i tre fall av grova skattebrott, samt fem års näringsförbud. Han var under flera säsonger, 2010-2014, ishockeylagets största sponsor.

På lördag, 30 mars, inleds 100 års jubilerande allsvenskan i fotboll, i en tid när våld och allvarliga incidenter på läktaren har ökat kraftigt. Ansvariga inom polisen talar till och med om att supporters till  lag från Stockholm, Göteborg och Malmö har ”radikaliserats” och inte är främmande för omstörtande verksamhet.Enligt en kartläggning av SVT har 224 personer tillträdesförbud till den allsvenska premiären.

I SM-final för andra året i rad, och i final för nionde gången på 13 år. Skellefteå AIK är den nya stormakten i svensk ishockey. Det är också mitt tips i kommande duell med den ”gröna väggen” , den forna bandyklubben Rögle BK och i final för andra gången – den första, pandemisäsongen 2021,  slutade med tårar mot Växjö Lakers. 

Jerry Andersson, 56, Mr Troja, fick för ett år sen beskedet via Facebook att han inte var önskvärd i Ljungbyföreningen längre. I dag presenterades han som ny i Växjö Lakers organisation.

- Egentligen har vi inget genuint idrottsintresse, trots att vi åkt både Vasaloppet och sprungit Lidingöloppet, säger Jan Blad,69, företagsledare och gudfader för Amo Handboll, nykomlingar i handbollsligan.

I Alstermo i Kronobergs län finns elit-handbollens mest anonyma lag, men med störst optimism via stor framtidstro. Och med stort stöd av Amokabel, en skandinavisk branschledande koncern med tre kabelbolag som tillverkar olika typer av ledningar och kablar. 

Sedan starten 1991 har den ideella organisationen Folkspel, via främst BingoLotto och Sverigelotten, betalat ut uppemot 18 miljarder till svenskt föreningsliv.  Men det är inte nog.nu startar Folkspel Joyna, ett nytt digital tlotteri.

Den 14 mars släpps podden Radiosporten Hockey och leds av journalisten Magnus Wahlman tillsammans med experten Per Svartvadet. Här ska mixen av intervjuer med stora hockeyprofiler, historierna bortom isen och aktuella händelser ge något den hockeyintresserade publiken inte får någon annanstans.
Radiosporten Hockey med Wahlman och Svartvadet är en podd där lyssnaren i varje avsnitt får höra några av de mest aktuella och tongivande rösterna inom svensk och internationell hockey. Här blandas intervjuer med aktuella och profiler med analyser från programledarna.
Köp – och säljfesten rasar med oförminskad intensitet i hockeyns högsta divisioner. Vad som tidigare dementerats med eftertryck blir den här årstiden till sanningar. Kontrakt rivs, och nya skrivs. 
Att SHL-lag har spelare i karantän, och vägrar  tillträde till omklädningsrum, har mindre betydelse – bara kontraktssumma och längd är tilltalande.